250 találat a(z) lakás cimkére

5 százalékos áfakedvezmény lakásépítésnél Kérdés

A kérdés az, hogy ha az építtető az 5 százalékos áfát választja egy lakásépítésnél, akkor nem baj-e, ha a generálkivitelezője mellett van egy fővállalkozó is, például egy gépész, tehát olyasvalaki, akit az építtető bíz meg. Mert ugye az nem feltétel, hogy a generál kulcsrakészre csinálja a házat. Elvileg szerkezetkész házat is el lehet adni 5 százalékos áfával. A kérdés az, hogy mi van akkor, ha a generál megcsinálja egy darabig, majd jön egy fővállalkozó, mondjuk egy gépész cég, akivel a megrendelő szerződik, beszereli a hőszivattyút. Majd a generál folytatja, burkolat, festés, miegymás. Az építési naplóból látszik, hogy van fővállalkozó is. Ez baj? (Lehet, hogy nem, mert a generál akkor is új lakóingatlant ad el, ami 5 százalék áfás, és az értékében nincs benne a fővállalkozó által végzett szakági munka.)

Lakáseladás adózása Kérdés

Lakást vásároltam testvéremmel 1/2-1/2 tulajdoni hányaddal 2016-ban 12,5 millió forintért, eladtuk 2017-ben 13,8 millióért, nem vásároltam újabb ingatlant. A reám eső 6,9 millióból levontam 6,25 milliót, a különbözetet, azaz 650 000 forintot csökkentettem a vásárláskor kivetett 125 000 forint illetékkel (első lakáshoz jutó), az ügyvédi dij felével, 31 250 forinttal, a 493 750 forint után szja fizetési kötelezettségem 74 063 forint. Helyesen állapitottam meg az adóterhet? Az illeték összegének levonása mint szerzésre forditott kiadás bizonytalanított el. Köszönöm válaszukat!

A használt lakások ára is jelentősen emelkedett egy év alatt Cikk

A használt lakások piacán is jelentős volt az áremelkedés a fővárosban és a nagyvárosokban az elmúlt egy év alatt, de a drágulás üteme folyamatosan csökken – mondta Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője az M1-en.

Lakásbérbeadás értékcsökkenése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy adószámmal rendelkező magánszemély (nem áfás) 2007-ben megvásárolt lakóingatlanát 2017. évben is bérbe adta egy vállalkozásnak, amely ezt irodának használja. A kifizetőnek adott nyilatkozata alapján tételes költségelszámolással (50 százalék) él, így a kifizető ennek figyelembe vételével végzi a bérleti díjak kifizetését, elszámolását. Felvetődött annak kérdése, hogy a magánszemély ezen ingatlanja kapcsán értékcsökkenést számolna el az ingatlan beszerzési ára figyelembe vételével, továbbá a költségei között elszámolná még az ingatlan közös költségét és a társasház által részére elszámolt rezsiköltséget is (fűtés, melegvíz). A további rezsidíjakat a bérlő vállalkozás fizeti a nevére átíratott közmű-elszámolások (víz, villany alapján). A fentiek szerint azt szeretném megtudni, hogy elszámolható-e ebben a konstrukcióban az ingatlan értékcsökkenése, és ha igen, akkor azt milyen feltételekkel lehet megtenni?

Lakásépítések: nincs elég szakember és kapacitás Cikk

Az elmúlt években 150 ezer új lakás épült a szükséges 350 ezer helyett, és csak 150-180 ezret újítottak fel, holott 400 ezret kellett volna – olvasható a pénteki Világgazdaságban.

Kft. tulajdonában levő lakás költségei Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi jogesettel kapcsolatban kérem szíves állásfoglalását. Magyarországi székhelyű kft. – amely egy németországi vállalkozás leányvállalata – megvásárol egy budapesti, új építésű lakást. A lakás a kft. nevén van, azt a könyveiben saját tárgyi eszközként tartja nyilván. A lakásvásárlás a német anyacég utasítására történt, befektetési céllal, azonban az ingatlan hasznosítására semmilyen formában (például bérbeadás) nem kerül sor. A lakás csak és kizárólag azt a célt szolgálja, hogy amikor a német ügyvezetők havonta egyszer idejönnek Magyarországra három napra a magyar leányvállalathoz látogatóba, ne szállodában kelljen megszállniuk. A köztes időben a lakás üresen áll. 1.) A lakás vételárának áfatartalma, illetve a lakáshoz kapcsolódó közüzemi számlák áfatartalma levonható-e? (Véleményem szerint nem, mivel a lakás megléte nem kapcsolódik a cég bevételszerző tevékenységéhez, de kérem, erősítsen meg ebben.) 2.) A német ügyvezetőknek keletkezik-e adóköteles jövedelmük Magyarországon amiatt, hogy három napig a lakást használják? (Például a megspórolt szállodai szállásdíj okán.) 3.) A lakás után elszámolt költségeket (értékcsökkenés, rezsiköltségek, javítási költségek, közös költség stb.) lehet-e érvényesíteni a társasági adó alapjában, vagy ezeket egytől egyig adóalapot növelő tételként kell figyelembe venni? Tisztelettel kérem, hogy a jogszabályhelyek idézgetése helyett szíveskedjen a feltett kérdésekre egyértelmű, konkrét válaszokat adni. Köszönöm!

A lakásár-emelkedés elmosta a csok előnyeit Cikk

Az előző, 2007-2013-as EU ciklus forrásainak felhasználását követően 2015-től látni lehetett, hogy a beruházások korábbi növekedése nem tartható fenn. Ezért szükségessé vált valamilyen beruházási ösztönző bevezetése – olvasható a GKI friss elemzésében. A kormány az ingatlanpiacon keresztül kívánta felpörgetni a gazdaságot, lendületet adva a 2013-2015 átlagában 8 ezer körülire csökkentett lakásépítésnek, egyúttal tovább pörgetve az adásvételi tranzakciók már 2014-ben 28, 2015-ben pedig 21 százalékos növekedését. Ennek érdekében 2015 júliusától bevezették a csok-ot, majd 2016 januárjától a lakáspiaci áfát csökkentették 27 százalékról 5 százalékra 2019-ig. 2016 szeptemberétől tovább lazítottak a csok feltételrendszerén.

Idén is lakásár-növekedésre számít az FHB Cikk

A lakásárak tavalyhoz hasonlóan az idén is országosan 5-10 százalékkal nőhetnek, a fővárosban ennél nagyobb, míg a kisebb településeken inkább 5 százalékos átlagos növekedés várható – derül ki az FHB legújabb lakásárprognózisából, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-nek.

Ingatlan áfalevonás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem, hogy ha egy harmadik országbeli cég magyarországi fióktelepe szeretne Magyarországon ingatlanhoz jutni, annak milyen feltételei vannak? Az ingatlant egy belterületi, lakóövezetben szeretné generálkivitelezővel felépíttetni. Az ingatlant székhelyként és lakásként is szeretnék hasznosítani. Jól gondolom-e, hogy ha a székhelyként használandó ingatlanrész irodaként van bejegyezve, illetve a lakást a későbbiekben adókötelesen bérbe szeretnék adni, úgy a beszerzéskor a generálkivitelező számlája alapján levonásba helyezhetem a teljes áfát? A 20 év megfigyelési időszak milyen esetekre terjed ki? Köszönettel, Rákné Nyíri Andrea

Nem lakás ingatlan ehója 2018. év Kérdés

T. Szakértő! Az új törvényváltozás szerint a magánszemély ingatlan bérbeadása utáni ehót megszüntették. A törvény ingatlant említ, de a részletezésben már lakóingatlanról ír. Mi a helyzet az ipari épületekkel, műhely, raktár, iroda? Köszönettel:H.Zs.

Adószámos magánszemély ingatlan-bérbeadása Kérdés

Egy magánszemély ingatlant szeretne bérbe adni. A bérlő magánszemély, számlára nem tart igényt, a bérbeadó átvételi bizonylatot tervez kiállítani a bevételről. Viszont a bérbeadó magánszemélynek van adószáma, amit sok éve nem használ (nem egyéni vállalkozó és ingatlanra áfakötelezettséget nem választott). Ebben az esetben köteles a magánszemély az adószáma alatt végezni a bérbeadási tevékenységet? Ha igen, milyen jogszabály alapján? Illetve milyen plusz kötelezettséggel jár? (Például számlaadás?) Van különbség a kérdés megítélésében, ha lakásról vagy garázsról van szó? Köszönöm!

Tállai a lakásvásárlás adómentes támogatásáról Cikk

A vállalkozások 5 millió forintig adómentesen támogathatják dolgozóik lakáshitel törlesztését, lakás vásárlását, építését, bővítését, korszerűsítését vagy akadálymentesítését. Az akár havi 83 ezer forintos juttatás cafeteria elemként is választható – tájékoztatta Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) parlamenti és adóügyekért felelős államtitkára az MTI-t.

Lakhatási támogatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szociális intézmény civil fenntartója közalkalmazottat foglalkoztat napi 8 órában (szociális segítő munkakörben). A kollégának nincs semmilyen ingatlantulajdona. Előző munkahelyén, egy bentlakásos szociális intézményben volt a bejelentett lakóhelye, jelenlegi munkahelyétől 70 kilométerre. Egy ideig szívességi bérlőként lakott egy ismerősénél, majd talált albérletet az intézményünk közelében. 2016 vége óta ez az állandó lakóhelye a lakcímkártyáján is. Jól gondolom-e, hogy 2018-tól adható neki a mobilitási célú lakhatási támogatás, mert van 36 órát meghaladó munkaviszonya, és nincs lakástulajdona a munkavégzés helyén? Válaszát előre is köszönöm!

Csökkenthető a jelzáloghitel a harmadik és minden további gyermek születésekor Cikk

Megjelent a kormány 337/2017. számú rendelete a három- vagy többgyermekes családok lakáscélú jelzáloghitel-tartozásainak csökkentéséről a 185. számú Magyar Közlönyben.

Élettársak által kiadott lakás – így adózik a jövedelem Cikk

Hogyan adózik a jövedelem, ha az ingatlant élettársak adják ki, ahol az egyikük kiállítja a számlát, a közüzemi számlák viszont a másik nevére szólnak? – kérdezte olvasónk. Lepsényi Mária adószakértő válaszolt.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kettős adóztatás elkerülése Zanzibár

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Ingatlanfelújítás áfája

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szállás számla utólagos kiállítása

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close