230 találat a(z) lakás cimkére

Ingatlantulajdonok cseréje Kérdés

Magánszemély lakása tulajdonjogát elcserélné magánszemély családi házának 50 százalékos tulajdon jogáért. Milyen adó, illetve illeték vonzata van, ha a két ingatlan közel azonos értékű?

Áfa társasházi lakás felújítása, tetőtér-beépítés során Kérdés

Újonnan létrejövő kft. magánszemélytől megvásárolja annak egy társasházban meglévő két ingatlanát, aminek besorolása lakás. A lakások az emeleten vannak. Terv szerint a társaság vállalja a társasház felé az épület tetőjének a javítását, valamint az épület hőszigetelését. Ennek fejében megkapja a tetőbeépítés jogát, melynek során a tető, illetve a falazat megemelésével új tetőt tesz a házra, beépíti a tetőteret, abban új lakásokat alakít ki, felújítja a meglévő két lakást, méghozzá olyan módon, hogy azok alapterülete is változik, mert falakat bont el, helyez át. A meglévő lakásnm2 nem változik, de változik a két lakás egymáshoz viszonyított mérete. Esetleg kialakít 3-4 db belső szintes lakást a tetőtér beépítésével. A kérdés az, hogy áfába mire célszerű bejelentkezni, illetve a létrejövő lakások (régiek és újak) értékesítése hogyan adózik. Esetleg ha nem kap engedélyt a tetőtér beépítésére, csak a két lakást újítja fel, melynek során szintén változik egy-egy lakás mérete egymás terhére/javára, akkor a lakások értékesítése adómentesen kell hogy történjen?

Mérleg a csokról Cikk

Már csaknem százezer család vette igénybe a négy éve bevezetett családi otthonteremtési kedvezményt (csok) és egyre többen érdeklődnek a bővülő lehetőségek iránt - mondta a Fiatal Családosok Klubjának (Ficsak) elnöke az M1 aktuális csatornán vasárnap.

Bécsben dolgozó diplomata lakásbérbeadása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném a tanácsát kérni. Megkeresett egy ügyfél, aki Bécsben diplomataként dolgozik, magyar állampolgár, ingatlanokat vásárol Magyarországon, a lakásokat bérbe adja. Az a kérdésem, hogy vonatkozik-e rá az adómentesség az önálló tevékenységből származó jövedelem utáni szjafizetésre (mivel áfa- és egyéb adómentességet élvez minden más területen). Köszönöm a választ!

Nagyobb kedvezménnyel vehetik meg a honvédségi lakásokat a katonák Cikk

Az eddiginél nagyobb kedvezménnyel vehetik meg a honvédségi lakásokat az arra jogosultak a Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat szerint.

Céges ingatlan dolgozói használata Kérdés

Egy cég dolgozói rengeteget vannak kiküldetésen, szerelési munkákat végeznek, így sok a szállásköltsége a cégnek. Ha a cég vásárol egy lakást, és ott szállásolja el a dolgozóit (onnan mennek a környező munkákat elvégezni), keletkezik-e járulék- vagy adófizetési kötelezettsége a munkáltatónak, és ha igen, milyen? Hétvégén esetleg bérbe is adná az ingatlant, hogy ne álljon üresen. Természetesen ezt már számlával tenné. Előre is köszönöm

Egekben az ingatlanárak: kicsi és külvárosi a legkelendőbb lakás Cikk

Az egyre kisebb alapterületű lakásokat keresik a vevők, ezzel reagálnak a folyamatos áremelkedésre – írja a Világgazdaság.

Jön az új népszámlálás, összeírják a lakásokat is Cikk

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 2021 nyarán tarthatja a következő országos népszámlálást. A kormány erről szóló törvényjavaslata alapján a népszámláláson történő részvétel kötelező, azt internetes kitöltéssel vagy interjús módszerrel kell végrehajtani, továbbá ki kell terjednie a lakások összeírására is.

Alvállalkozó lakásépítésnél Kérdés

Építőipari generálkivitelező (áfaalany) új lakóépületet épít, melyet magánszemély részére 5 százalékos adókulcs alkalmazásával fog értékesíteni. Az ingatlan létrehozatala építési-hatósági engedély-köteles. Ügyfelem mint alvállalkozó (szintén áfaalany) ezen építési folyamat egyik részének elvégzésére vállalt kötelezettséget, az építési-szerelési munkának minősülő teljesítésének díját a generálkivitelező részére számlázza ki, ő a megrendelő. Kérdésem: Helyesen jár-e el alvállalkozó ügyfelem, ha az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény 142. § (1) bekezdésének b) pontja alapján fordított adózás alkalmazásával állítja ki a munkadíj számláját?

Épülő lakás áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérem szíveskedjen állasfoglalást adi az alábbi ügyben. Épülő lakás alapterülete 340 m2, melyből 60 m2 garázs és műhely. A lakás egybeépített a garázzsal, műhellyel. A kérdés az lenne, hogy a 300 m2 alatti alapterületre érvényes-e az 5 százalékos áfa, ez esetben a 280 m2-re és a fennmaradó 60 m2 garázs és műhely részre a 27 százalék, vagy, mivel összességében az alapterület meghaladja a 300 m2-t, ezért az összesre a 27 százalékos áfa vonatkozik? Válaszát előre is köszönöm!

Lakásáfa: határidő-hosszabbítást szeretnének a kedvezményes kulcsra az ingatlanfejlesztők Cikk

A kormány új lakásáfa-javaslata egyértelműen kedvezően hat a piacra az ingatlanfejlesztők szerint, kiszámíthatóbbá teszi a beruházásokat, enyhíti a kapacitás- és szakemberhiányt, fékezi a drágulást, de a legnagyobb cégeket tömörítő szervezet, az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK) fél évvel kitolná az építési engedély alapján biztosított lehetőséget.

Több használatba vett lakás, kevesebb építési engedély Cikk

2018 első három negyedévében 10 218 új lakás épült, 28 százalék-kal több, mint egy évvel korábban. A kiadott építési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján építendő lakások száma 26 655 volt, 6,2 százalékkal kevesebb, mint 2017 azonos időszakában, közölte a KSH.

Jó hír az építkezőknek: további haladék az 5 százalékos lakásáfára Cikk

A kormány javaslata alapján 2023. december 31-éig továbbra is a kedvezményes, 5 százalékos áfakulcs alkalmazható azon új lakóingatlanok értékesítésekor, amelyek 2018. november 1-jén végleges építési engedéllyel rendelkeztek – jelentette be Varga Mihály. A pénzügyminiszter közölte, az építőipari szakértők kérésére megfogalmazott módosító javaslatot a héten nyújtják be az Országgyűlésnek a törvényalkotási bizottságon keresztül.

Céges lakás kiadása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk rendelkezik társasházi lakóingatlannal. Szeretnénk ebben a lakásban elszállásolni szezonális munkára, bérelt munkaerőként nálunk dolgozó személyeket (vagy saját munkavállalót) . Ingyenesen lehet-e a bérelt munkaerő részére biztosítani a lakhatást? A lakásba vásárolt felszerelések (fürdő-, hálószoba és konyha) elszámolhatók-e a Tao tv. szerint költségként? Ha igen, akkor természetbeni juttatásként kell-e adózni utána? Köszönettel.

Új keresleti célpontok a lakáspiacon Cikk

Továbbra is tart a drágulás és a forgalom élénkülése az ingatlanpiacon, ezért megnőtt a kereslet az olcsóbb, kevésbé frekventált városrészekben található lakások iránt – olvasható az ingatlan.com portálnak az MTI-hez szombaton eljuttatott elemzésében.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kivás társaság hipabevallása

Szipszer Tamás

adószakértő

Katás táppénzen

Szipszer Tamás

adószakértő

Magánokirat felülhitelesítése

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close