24 találat a(z) kivét cimkére

Kötelező járulékfizetésnél mi minősül a költségnek? Kérdés

Egyéni vállalkozó költségei Kérdés

Vállalkozói kivét Kérdés

Nyugdíjas vállalkozó osztalék utáni szociális hozzájárulási adó fizetése Kérdés

Egyéni vállalkozó gyeden Kérdés

Egyéni vállalkozók, őstermelők, figyelem! Ezekre érdemes ügyelni az év végén Cikk

Mindkét adózói körnél a jövedelemszámítás fő szabálya a pénzforgalmi szemlélet. Összefoglaltuk a vállalkozói kivéttel, az őstermeléssel és a nyilvántartásokkal kapcsolatos aktuális tudnivalókat.

Nyugdíjas – kivét Kérdés

Szja-bevallás, jövedelemkivét Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy családi gazdálkodó egyéni vállalkozóként végzi tevékenységét. Eltérő véleményeket, gyakorlatot láttam, hallottam arról, hogy az egyéni vállalkozói kivétet be kell-e írni az szja-bevallásba. Egyéni vállalkozóként csak a járulékokat fizetjük, bevételünk nincs. Költségként nincs elszámolva. Egy régi NAV-os állásfoglalás szerint nincs olyan, hogy egy családi gazdaságból csak egy fő vesz ki jövedelmet. Az eddigi gyakorlat szerint ezt így fogadták el. Most átkerültünk egy másik megyébe székhelyileg. Tanácstalan vagyok , hogy mit tegyek. Segítségüket előre is köszönöm!!!

Csed-gyed maximum vállalkozónál Kérdés

Tisztelt Szakértő! Megerősítést szeretnék kérni csed-gyeddel kapcsolatos gondolatmenetre. A dolgozó határozott idejű munkaviszonya 2020. augusztus 31-ével megszűnik. Úgy szeretné, ha 2021. február körül szülne. Ha 2020. december 1-jétől egyéni vállalkozást indítana, s abban 322 ezer forint kivétet számolna el, 2021 januárjában, a szülés előtti 28 nappal pedig megigényelné a csedet, akkor megkapja a gyed maximumot. Ha nem lenne kivét, hanem csak a minimálbér után fizetné meg a járulékokat, akkor pedig a csed-gyed alapja a minimálbér másfélszerese (2020-ban 241 500 forint) lenne? Ha esetleg a két jogviszony (munkaviszony és egyéni vállalkozói) közötti időszakban bejelentkezik a munkaügyi központba s álláskeresési járadékot kap, az ez esetben sehol nem fog beszámítódni? Segítségét köszönöm!

Gyet melletti egyéni vállalkozó Kérdés

T.Cím! Van egy egyéni vállalkozóm, aki gyetre jogosult, mert 4 gyereke van, ebben az esetben főállású egyéni vállalkozóként kell-e járulékokat és szociális hozzájárulást fizetnie, vállalkozói kivétet nem számol el,mert kicsi a bevétele. Egy kft. ügyvezetője mint főállású egyéni vállalkozás mellett. A kft.-nek van-e fizetési kötelezettsége ebben az esetben? Nem számolunk vállalkozói kivétet, megbízási díjas 0 forintért. Válaszukat előre is köszönöm. Üdvözlettel: Rajnicsné Andrea

Családi gazdálkodó vállalkozói kivétje Kérdés

Tisztelt Szakértő! Családi gazdaság vezetője egyéni vállalkozói tevékenységet is végez. A vállalkozói kivét összegét az egyéni vállalkozás vagy a családi gazdaság költségei között kell elszámolni? Köszönöm a válaszukat!

Vállalkozói kivét Kérdés

Saját jogán nyugdíjas kft.-nél megbízási jogviszonyban áll, havonta a kft.-től kapja a megbízási díjat. Mellette nyugdíjas egyéni vállalkozó. Kérdésem: a leírt esetben vehet-e ki a nyugdíjas vállalkozó vállalkozói kivétet? Véleményem szerint igen, de kérem szíves válaszukat. Köszönettel: Négyökrűné

Vállalkozói kivét II. Kérdés

Köszönöm a választ, de nem ez volt a kérdés. Lehet, hogy nem volt pontos a kérdés feltevése. Az a kérdés, hogy december hónapra a NAV követelheti-e a december hónapban lekönyvelt összeg után a járulékokat, mikor azokat a vállalkozó év közben már megfizette, ráadásul a kötelező szintet meghaladó összegben? A vállalkozó havonta megfizette a kivét utáni személyi jövedelemadót is.

Egyéni vállalkozó – táppénz Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó egyéni vállalkozása mellett 36 órás biztosítási jogviszonnyal rendelkezik. Az egyéni vállalkozásában nem vesz ki kivétet, így nullás 1858-as bevallást készít. 2018 januárjában lebetegedett, az egyéni vállalkozásában sem tud munkát végezni. Kérdésem, hogy jogosult-e az egyéni vállalkozásában is táppénzre, attól függetlenül, hogy ott nem fizet járulékot, vagy csak a biztositási jogviszonya után, ahol a járulékokat megfizeti: Köszönettel: Kocsis Lászlóné

Kellemetlen fordulat: amikor magasabb a járulékalap a vártnál Cikk

Főszabály szerint az egyéni vállalkozó a kivét (az átalányadózó esetében az átalányadó alapja), míg a társas vállalkozó a tagi jövedelem után köteles megfizetni a szociális hozzájárulási adót, illetve az egyéni járulékokat. Mindez a biztosított (tehát kiegészítő tevékenységet folytatónak nem minősülő) és többes jogviszonyban nem álló vállalkozók vonatkozásában annyival egészül ki, hogy a havonta fizetendő szociális hozzájárulási adó alapja nem lehet kevesebb, mint a minimálbér (garantált bérminimum) 112,5 százaléka, az egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulék havi alapja nem lehet kisebb, mint a minimálbér (garantált bérminimum) 112,5 százaléka, és végül a 10 százalékos nyugdíjjárulék alapjának el kell érnie a minimálbér (garantált bérminimum) összegét.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Alapítvány átad

Kis Gábor

számviteli és adótanácsadás

Finacont Kft

Mezőgazdasági vállalkozóból őstermelő

Lepsényi Mária

adószakértő

Egyéni vállalkozótól ingatlanbérlés

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 január
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs