56 találat a(z) kisvállalkozás cimkére

Kkv-törvény szerinti besorolás, innovációs járulék II. Kérdés

Tisztelt Pölöskei Pálné! Köszönöm szépen gyors válaszát. A partner- vagy kapcsolódó vállalkozás megállapítására szeretnék visszatérni. Abból a tényből adódóan, hogy a különböző cégek a holding 100 százalékos tulajdonában vannak, ezáltal partner- vagy kapcsolódó vállalkozásnak minősülnek-e? Ezen túlmenően a tőkeérdekeltségi, illetve a szavazati arányok nem ismertek. Partnervállalkozások vagy kapcsolódó vállalkozások a holding cégei? És a kkv-törvény mely pontja alapján? Előre is nagyon köszönöm a segítségét.

Kkv-törvény szerinti besorolás, innovációs járulék Kérdés

Adott egy magyar kft., saját mutatószámai alapján kisvállalkozásnak minősül. Egy európai holding része, oly módon, hogy e magyar kft. tulajdonosa 100%-ban az EU tagállamában bejegyzett holding. A holdingnak klf európai országokban vannak cégei, szinte valamennyinek 100%-ban a holding a tulajdonosa. A magyar kft. a holding néhány cégével áll üzleti kapcsolatban. Ez esetben a magyar kft.-nek hogyan kell megállapítania a kkv tv. szerinti besorolást? 2019-től az innovációs járulék miatt van jelentősége. A holding külföldi, vélhetően készít konszolidált beszámolót, annak az adatait kell felhasználni? Vagy külön-külön kell minősíteni a cégeket a saját, nemzeti beszámolójuk alapján? Előre is köszönöm gyors válaszukat. Ui: véleményem szerint ez egy általános probléma, az Adózóna külön anyagban foglalkozhatna ezzel a kérdéssel. Köszönöm.

10 milliárdos épületenergetikai pályázat kkv-knak Cikk

Elindult a "Megújuló energia használatát, energiahatékonyság növelését célzó épületenergetikai fejlesztések támogatása" című pályázati felhívás társadalmi egyeztetése a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (Ginop) keretében; a vállalkozások összesen 10 milliárd forint értékű vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak majd – közölte az MTI-vel Rákossy Balázs, a Pénzügyminisztérium (PM) európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára.

Erősödnek a vezető kis- és középvállalkozások Cikk

Az árbevételét 20 százalékkal, a nyereségét pedig 61 százalékkal tudta átlagosan növelni a mezőgazdaság, az ipar, az építőipar, a kereskedelem és a szolgáltatások 100-100 legsikeresebb kis- és közepes belföldi vállalkozása (kkv) az Opten Kft. felmérése szerint.

Még mindig a repiről Kérdés

Tisztelt Szakértő! Korábbi kérdés-válaszokat és vonatkozó cikkeket átnézve, az már világos, hogy a repikiadások általában egyes meghatározott juttatásnak minősülnek, ennek megfelelően kell adózni utánuk a hatályos törvények szerint, és könyvelni az egyéb személyi jellegű ráfordítások közé kell ezeket. Jól tudom? Egy-kétszemélyes kisvállalkozásoknál a repikiadás alapesete, hogy üzleti partnereiket látják vendégül (például étteremben), ajándékot vesznek nekik, esetleg a szállásköltségüket is kifizetik. Egyébként az ajándék bármi lehet? Az elszámolás alapbizonylata nyilván a partnert fogadó cég nevére kiállított éttermi, szállodai, illetve bolti számla. De hogyan lehet (kell) bizonyítani azt, hogy nem a családját vitte ebédelni, kirándulni az ügyvezető, és nem a feleségének vett ajándékot? Köszönettel.

Kisvállalkozási beruházási kedvezmény Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó szeretné igénybe venni a tárgyban jelzett kedvezményt. Az szja-törvény 49/B paragrafus (12) bekezdése szerint kizárólag a tevékenység végzéséhez szükséges beruházásokra vehető igénybe a kedvezmény. Az idézett jogszabályhely feltétele még a korábban üzembe nem helyezett műszaki gépek berendezések esete. Ezt úgy kell értelmeznem, hogy csak új eszközök vásárlása esetén van lehetőség a kedvezmény érvényesítésére? Válaszát előre is köszönöm: Moleszka

Kisvállalkozások folyamatos tájékoztatását ígéri a NAV Cikk

Együttműködési megállapodást kötött a kisvállalkozók adózási ismereteinek bővítésére az Ipartestületek Országos Szövetsége és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) – közölte az IPOSZ.

A kivára ösztönöz 80 ezer céget a Pénzügyminisztérium Cikk

A napokban kapja meg a személyes tájékoztatást az a mintegy 80 ezer vállalkozás, amely a kisvállalati adó (kiva) választásával a becsült számítások alapján legalább tíz százaléknyi közterhet spórolna jövőre – közölte Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára.

Meglepő adat a kkv-król: csúcson a K&H bizalmi indexe Cikk

Soha nem látott optimizmus lett úrrá a hazai kkv-szektoron. A választásokat követően a K&H kkv bizalmi index történetének legmagasabb eredményét érte el, jelenleg 17 ponton áll. A kiemelkedő hangulatjavulás leginkább annak köszönhető, hogy a cégek csökkenő közterhekre, vállalkozásbarát gazdaságpolitikára és javuló pénzügyi eredményekre számítanak a következő egy év során.

Kisvállalkozások adókedvezménye 2017-ben Kérdés

Tisztelt Szakértő! Milyen előírás vonatkozik 2017-ben a beruházási hitelek után fizetett kamat alapján igénybe vehető adókedvezményre? A 2016.12.31-e előtt kötött szerződések esetében is 100 százalék a kedvezmény, vagy ez csak az új szerződésekre vonatkozik? Továbbra is megmarad a 2013.12.31. utáni 60 százalék, azt megelőzően a 40 százalék? Köszönöm válaszát!

Adatvédelem Kérdés

Tisztelt Szakértő! Érdeklődni szeretnék, hogy a 2016-ban hatályban lépett, 2018. 05. 25-étől alkalmazandó Uniós Adatvédelmi Rendeletben meghatározott szabályzatokhoz készítenek-e majd Mintaszabályzatot a kisvállalkozások számára. Válaszát előre is köszönöm.

Jelentős profitnövekedésre számítanak a kkv-k Cikk

A magyarországi mikro-, kis- és középvállalkozások átlagosan 8,5 százalékos árbevétel-növekedést valószínűsítenek a következő egy évben, ami 3 százalékpontos ugrás az év eleji várakozásokhoz képest, és egyben az elmúlt tizenegy év legjobb eredménye. A profitvárakozások az év eleji 3,5 százalékról 5,1 százalékra nőttek – derül ki a K&H kkv-bizalmi index kedden közzétett legfrissebb adataiból.

Uniós pénzekre pályáznak a kisvállalkozások Cikk

A következő egy évben a hazai mikrovállalkozások közel negyede, a kisvállalkozásoknak pedig 41 százaléka tervezi, hogy uniós forrásokra pályázik – derül ki a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. megbízásából készült, 500 vállalkozás megkérdezésén alapuló kutatásból.

Ötletel az MKIK: a NAV készítse el a kisvállalkozások adóbevallását is Cikk

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) kezdeményezi, hogy a munkavállalókhoz hasonlóan a kisvállalkozások adóbevallását is az adóhatóság készítse el a jövőben, később pedig a nagyobb vállalkozásokra is kiterjedhetne ez a gyakorlat – jelentette be a kamara elnöke Nagykanizsán.

Beruházási kedvezmény Kérdés

Egy mezőgazdasági kft. (kisvállalkozás) új gépeket vásárolt gabonatermesztéshez, amelyeket még ugyanabban az évben aktivált. Kérdés: az adóévi beruházási érték elszámolható-e beruházási kedvezményként a törvény által előírt határértékeket figyelembe véve?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Csed összegének számítása munkahelyváltás esetén

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Egyesület végelszámolásának nyomtatványai

Pölöskei Pálné

adószakértő

Öregségi nyugdíjas alkalmazása (efo)

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs