116 találat a(z) kiskereskedelem cimkére

Csökkentett munkaidős támogatás – munkavállaló feladatainak változása Kérdés

Tisztelt Adózóna! Adott egy cég, amelynek az árbevételének nagy részét képező tevékenysége a koronavírus következtében a nullára csökkent, de nem tartozik a kedvezményezett tevékenységet végző vállalatok közé (saját/ bérelt ingatlanok bérbeadása – a bérlések többnyire rendezvényekhez, előadásokhoz, egyéb csoportos foglalkozásokhoz történnek). Vannak alkalmazottak, akiknek a munkaköre teljes egészében ehhez a tevékenységhez kapcsolódik. A helyzet miatt a cég új, jelen helyzetben is bevételt hozó tevékenységbe kezdett (kiskereskedelem). Az eddig terembérlésekkel foglalkozó alkalmazottak is ebben a tevékenységben tudnának részt venni, de természetesen ezt is csak csökkentett munkaidőben (nem töltenék ki az új feladatok az eddigi munkaidejüket). A kérdésem az, hogy miképp lehetséges ezen alkalmazottak munkakörét és munkaidejét úgy kezelni, hogy ne merüljön fel az Mt. 53. § szerinti eltérő foglalkoztatás, és igénybe tudják venni esetünkben is a csökkentett munkaidős támogatást? Megoldást jelenthet-e, ha a munkaszerződését módosítják, amelyben módosításra kerül a munkakör és azzal egyetemben a munkaidő és munkabérek csökkentése is? Nem probléma-e az igénylés szempontjából, hogy a munkaidő csökkentése mellett a munkakör is módosul? Válaszukat, segítségüket előre is köszönöm!

Mennyiben hasonlít a mostani járvány a világháború utáni influenzajárványhoz? Cikk

Felejtsük el 2008 zuhanó piacait – a Covid-19-válság sokkal inkább az 1918-as influenzajárvánnyal vonható párhuzamba. Ha megnézzük az akkori és a mostani helyzet közötti hasonlóságokat, fogalmat alkothatunk arról, hogy várhatóan milyen lesz a mostani járvány lefolyása, és milyen hatást gyakorol majd a világgazdaság különböző ágazataira. A Fidelity International tőkepiaci szakértője, Carsten Roemheld bemutatja, hol találhatjuk meg a közös pontokat.

Brexit után: csökkenő beruházások és több csőd? Cikk

Az átmeneti időszak várhatóan túl rövid lesz ahhoz, hogy megszülethessen az Egyesült Királyság és az Európai Unió szabadkereskedelmi megállapodása, és ennek fájdalmasak lesznek a következményei. Egyebek mellett ez áll az Atradius hitelbiztosító Brexit-elemzésében.

Szállítólevél! Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi témában szeretnék segítséget kapni. Van egy kft., amely zöldség-, gyümölcs-kiskereskedelemmel, illetve nagykereskedelemmel foglalkozik. A kft .tagja a kiskereskedelmi zöldségüzletben dolgozik. Egy alkalmazott meg a nagybani zöldség- és gyümölcspiacon árul kiskereskedőknek. Kérdésem: Ha a nagybani piacról zöldséget v. gyümölcsöt szállít, akkor a kis üzletben elég szállítólevélen bevinni? Mivel ez az egész egy cég. Hiszen az egész egy kft.-ben van könyvelve. Úgy gondolom, hogy a bolt szállítólevélen igazolja az áru eredetét. A nagybani piacon meg a vásárlásról megtalálja a számlát az illetékes hatóság. A boltnak meg akkor bevétel, amikor eladja. Jól gondolom? Előre is köszönöm a választ: Pánti Etelka

Ennyivel többet költünk a boltokban, mint egy éve Cikk

Júniusban a nyers adat szerint 4,3 százalékkal, naptárhatástól megtisztítva 5,2 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi üzletek forgalma az egy évvel korábbihoz mérve – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Nőtt a kiskereskedelmi üzletek forgalma Cikk

2019. májusban a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene a nyers adat szerint 3,0, naptárhatástól megtisztítva 2,6 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit, közölte a KSH. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 1,0, a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 4,8, az üzemanyag-kiskereskedelemben 0,8 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene. 2019. január–májusban a forgalom volumene – szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint – 5,8 százalékkal nagyobb volt az előző év azonos időszakinál.

Nőtt a kiskereskedelmi forgalom Cikk

2018. decemberben a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene a nyers adat szerint 3,7, naptárhatástól megtisztítva 4,1%-kal haladta meg az előző év azonos időszakit, közölte a KSH. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletek volumene nem változott, a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 8,0, az üzemanyag-kiskereskedelemben 4,9%-kal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene. 2018-ban a forgalom volumene – szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint – 6,0%-kal nagyobb volt az előző évinél.

Nőtt a kiskereskedelmi üzletek forgalma Cikk

2018. szeptemberben a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene a nyers adat szerint 4,4, naptárhatástól megtisztítva 5,4 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit, közölte a KSH.

Euró elfogadása kereskedelemben, vendéglátásban Cikk

Hogyan kell helyesen eljárni, ha a kereskedő vagy a vendéglátó eurót szeretne elfogadni? – kérdezte az Adózóna olvasója. Antretter Erzsébet szenior menedzser, a Niveus Consulting Group szakértője válaszolt.

Emelkedett a kiskereskedelmi üzletek forgalma Cikk

2018 augusztusában a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene a nyers adat szerint 6,3, naptárhatástól megtisztítva 6,8 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 4,5, a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 10,2, az üzemanyag-kiskereskedelemben 6,2 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene. 2018. január–augusztusban a forgalom volumene – szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint – 6,7 százalékkal nagyobb volt az előző év azonos időszakinál – közölte a KSH.

Kiskereskedelmi értékesítés EUR-ban, pénztárgép Kérdés

Egy kft. egyazon kiskereskedelmi üzletében forintért és EUR-ért is értékesíteni szeretné áruit. A cég a termékeken forintban és EUR-ban is feltünteti az árakat. Az EUR-ban megállapított árak figyelembe veszik a keresletet. Azért, hogy a forintban és az EUR-ban is történő eladás egyaránt megfeleljen az online pénztárgépek használatára vonatkozó kötelezettségnek, kerestek az országban olyan pénztárgépet, amely alkalmas az EUR-ban történő kiskereskedelmi értékesítés rögzítésére, vagyis olyat, amely a bevételeket és kiadásokat is EUR-ban rögzíti. Sajnos, ilyen pénztárgépet nem forgalmaznak Magyarországon. Gondolkodtak azon a megoldáson, hogy az EUR-ban lebonyolított forgalomról számlázó szoftveres számlát adnak ki minden vevőnek, és az adatok így jutnak el a NAV-hoz, de ebben az esetben a számlára fel kellene írni a vevő nevét, ami, lévén az EUR-ban vásárlók többsége külföldi vevő, ugyancsak nehézkessé tenné, és esetleg el is lehetetlenítené a kiskereskedelmi eladást. Szeretnénk választ kapni, hogy ebben az esetben mi a helyes megoldás arra, hogy a cég az értékesítéssel kapcsolatos minden jogszabálynak – online pénztárgép használat, áfaalap megállapítása – megfeleljen?

Nőtt a kiskereskedelmi üzletek forgalma Cikk

2018. augusztusban a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene a nyers adat szerint 6,3, naptárhatástól megtisztítva 6,8 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit, közölte a KSH.

Sportegyesület Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az általunk könyvelt sportegyesület alanyi mentes, de kiskereskedelmi tevékenységet szeretne folytatni (tánccipőket értékesítene), akkor ezt a tevékenységet végezheti-e alanyi mentesen? Vagy áfakötelezettséget von maga után? Üdvözlettel: Félpengő Kft.

Ennyivel költöttünk többet a boltokban, mint egy évvel ezelőtt Cikk

A kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene a nyers adat szerint 7,1, naptárhatástól megtisztítva 7,7 százalékkal haladta meg májusban az előző év azonos időszakit, az adat 0,1 százalékponttal alacsonyabb az első becslésben közöltnél – jelentette második becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Pénztárgép – vegyes nagykereskedelem, olykor kisereskedelem Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy vállalkozás 46.90 vegyes termékű nagykereskedelem TEÁOR kód alatti főtevékenység alatt kézi számlákat állít ki minden vevője felé (készpénzes és átutalásos számlákat is). A tevékenységi kör igen sokrétű, biztonságtechnikai eszközök, ehhez kapcsolódó kamerák, műszerek, diódák, távirányítók, autóriasztók kereskedelmével stb. foglalkozik. A 3/2013. NGM-rendelet szabályozza a pénztárgéphasználatra kötelezettek körét, vagyis a 46.2 – 46.7 nagykereskedelmi tevékenység kiskereskedelmi értékesítése tekintetében írja elő a pénztárgéphasználatot. Társaságunk nagykereskedő, de az értékesítés 5 százalékában, ritkán kiszolgál magánszemélyeket is (de az ő részükre is készpénzes számlát bocsát ki). Kérdésem, hogy szükséges-e beszerezni pénztárgépet, illetve, ha szükséges, akkor kiváltható ennek használata a PTGSZLAH nyomtatvány használatával? Válaszát köszönöm.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Fordított áfa építőipari szolgáltatásnál

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Ingatlaneladás

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Magánszemély nevére szóló számla fizetése

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 február
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5
hirdetÉs