163 találat a(z) kiküldetési rendelvény cimkére

Saját gépjármű városon belüli használata Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy megyeszékhelyen működő kft.-nél a cég dolgozója a saját gépjárműjét használja, amikor bankban készpénzt vesz fel, nyomtatványboltban vásárol, adóügyeket intéz, stb. Ezek havonta közel 200 kilométert jelentenek összesen saját gépjármű használataként. Kérdésünk, hogy ezek az utak elszámolhatók-e kiküldetési rendelvényen a cég érdekében felmerült költségként (NAV-üzemanyagár + 9 Ft/km)? Gépjármű-használattal kapcsolatos másik kérdésünk, hogy a férj és felesége 20 kilométerről jár be a közeli városba dolgozni, de két különböző munkahelyre. A személygépkocsi a férj nevén van, a feleségnek nincs jogosítványa. Ebben az esetben a feleség elszámolhatja-e a munkahelyén a 9 Ft/km munkába járással kapcsolatos költséget? Válaszukat előre is köszönöm.

Kiküldetési rendelvény Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném megkérdezni, hogy a kiküldetési rendelvénynél pontosan mit jelent a zárt rendszerben kezelt és tárolt, elektronikus úton előállított bizonylat? Ez esetleg szigorú számadású bizonylat? Korábban csak a rendelvényen lévő adatok voltak előírva, a formája nem. Tehát egy egyszerű táblázat is elég volt, csak az előírt adatok kellettek. Ez már nincs így? Segítségét köszönöm. Ildi

Gépkocsihasználat költségelszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem egy kft. ügyvezetője. A kft. kiküldetési rendelvény alapján számol el költséget az ügyvezető részére megtérített üzemanyagköltség (norma + 9 Ft/km). Az ügyvezető azonban nem tulajdonosa az autónak, hanem hatósági nyilvántartásba bejegyzett üzembentartója, a tulajdonos az ügyvezető lánya. Az ügyfél szerint ez így szabályos, mert a kiküldetési rendelvény elszámolásához a gépjármű-felelősségbiztosítás megfizetéséről szóló igazolással kell igazolni a tulajdonjogot. De úgy tudom, kiküldetési rendelvény alapján csak a saját, illetve a házastárs tulajdonában álló személygépkocsi után lehet kiküldetési rendelvény alapján szja- és cégautóadó-mentesen költséget elszámolni. Ráadásul a cégautóadó esetében az adó alanya a tulajdonos, szemben a gépjárműadóval, ahol az üzemben tartó az adóalany. Ebben az esetben cégautóadó-fizetési kötelezettség keletkezik, ráadásul a tulajdonos lánya a kötelezett, aki még a gépjárműadót sem tudná levonni, hiszen annak fizetésére az üzembentartó kötelezett. De ha az üzembentartó a költségelszámolás megkezdését követő 8 napon belül nem értesíti írásban a tulajdonost, akkor az üzembentartó válik kötelezetté: ekkor viszont az üzembentartó jogosult a gépjárműadó levonására. Az ügyvezetőnek ez esetben útnyilvántartás vezetésével kellene igazolnia költségeit, hogy érvényesíthesse az szja-bevallásban, mint költséget a térítés bevételével szemben? Ha ez nem történik meg, akkor az munkaviszonyból származó jövedelem: szja+tb-köteles. Tényleg van rá mód, hogy a személygépkocsi üzemben tartója is elszámolhasson kiküldetési rendelvénnyel költségtérítést az autóra? Ha nem, akkor a szabálytalan elszámolásnak mik a jogkövetkezményei! Köszönettel.

Kiküldetési rendelvény Kérdés

Surányi Imréné 2014. 08. havi cikkéhez kapcsolódva szeretném kérdezni, hogy a nyilvántartási rendszer kialakításánál megoldható, illetve elfogadható-e az, ha a cég számítógép segítségével készíti el a kiküldetési rendelvényt, az nincs sorszámozva géppel, de például kiküld 1/2015-ös sorszámtól kezdve minden évben, sorszámozza, majd azt szállítóként beiktatja az amúgy is használatban lévő sorszámai közé, és bankon keresztül fizeti ki? Köszönettel: Horváth Andrea

Egyszerűsített foglalkoztatott kiküldetése Kérdés

Tisztelt Adózóna! Egyszerűsített munkaviszonyban foglalkoztatottat lehet kiküldetési rendelvénnyel kiküldetni? Munkába járási költségtérítés adható neki? Köszönöm válaszukat!

Cégautóadó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem, egy kft. bérli az ügyvezető tulajdonát képező személygépkocsit, és számla ellenében benzinköltséget, valamint biztosítási és szervízköltséget számol el. Üzembentartóként mégsem akarja bejegyezni a kft.-t, mert a magánszemélyes bonus-malus kedvezőtlen lenne, újra indulna. A cégautóadót a kft. fizeti. Azt gondolom, hogy ez így nem felel meg a jogszabálynak. Mi lenne az adókímélőbb és szabályos eljárás? Elszámolható a kft.-nél útnyilvántartás alapján az utazás költsége? Ha napi munkavégzéshez használja az ügyvezető a saját gépkocsiját, lehet naponta kiküldetési rendelvényt alkalmazni? Köszönöm! KM

EFO - kiküldetés ? Kérdés

Egyszerűsített foglalkoztatás keretében dolgozók számára kiküldetési rendelvény alapján lehet-e elszámolni költségtérítést ?

Kiküldetés másik telephelyre Kérdés

Tisztelt Címzett! Cégünk egy pénzügyi területen dolgozó munkatársa hetente legalább 2 alkalommal megy a cég - székhelytől kb 30 km távolságra levő - telephelyére dolgozni. A saját gépjárművel történő utazás költségeit kiküldetési rendelvény alapján számoljuk el neki. Ez így helyes? Válaszát előre is köszönöm!

Kiküldetési rendelvény és/vagy útnyilvántartás? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Mivel nagyon sok a félreérthető információ a fentiekkel kapcsolatban, kérdezném, hogy a magánszemélynek a részére kiküldetési rendelvény alapján térített (főként) üzemanyagköltségek esetén útnyilvántartást is kell vezetnie az egyéb, magáncélú útjairól, hogy elkülöníthető legyen a hivatali, üzleti utakkal kapcsolatos futásteljesítménye a magáncélú használatétól? Továbbá: adóellenőrzésünk során az adóellenőr kifogásolta, hogy a kiküldetési rendelvényen belföldi utak is szerepeltek; azt javasolta, hogy kiküldetési rendelvényt csak a külföldi utakról vezessen az ügyvezető, míg a belföldi (hivatali, üzleti célú) utakról útnyilvántartást (azonban, ha jól sejtjük, ez esetben cégautóadót kellene az ügyvezető cégének fizetnie). Furcsa módon az ellenőr nem tartotta életszerűnek, hogy az ügyvezető intézi a belföldi ügyeket, mondván, ezeket miért nem a céges autóval intézzük. Mondtuk, azért, mert a céges autó szinte mindig (többnyire külföldön) úton van. Válasz: úgy kell szervezni az intéznivalókat, hogy azok akkorra essenek, amikor a céges autó itthon van! Vagy, ha nem lehet, miért nem az alkalmazottak intézik az ügyeket? Hát csupán azért, mert nincs autójuk, a munkahelyük a város közigazgatási határán kívül van, s oda is távolsági busszal járnak. Ha ők intéznék a városban (szükségszerűen több busszal) az ügyeket, egész nap nem lennének az irodában. Ön szerint mit tegyünk, hogy egy esetleges legközelebbi ellenőrzéskor ne fussunk bele ugyanebbe a kérdéskörbe?

Kiküldetési rendelvény Kérdés

A cég székhelye, telephelye vidéki városban található. Ebben a városban épített a cég eladásra ingatlanokat. Időközben az ügyvezető (tulajdonos) Budapestre költözött. Hogyan tudja elszámolni a saját tulajdonú személygépjármű használatával kapcsolatos költségeket, hiszen, ha vevő jelentkezik az ingatlanokra, akár napi 300 kilométert is vezet a lakásáról a székhelyére? Az ügyvezető nem szeretné a budapesti lakását sem fióktelepként, sem székhelyként bejelenteni. Válaszukat előre is köszönöm!

Kiküldetési rendelvény Kérdés

Tisztelt Szakértő ! Megállja-e a helyét a kiküldetési rendelvény alapján való kifizetés, az ügyvezető és egyben tulajdonos részére, aki saját gépkocsiját használja cégügyben, ha a cég székhelye az ügyvezető és egyben tulajdonos lakásán van. Tehát lakásról indul és lakásra érkezik vissza. Köszönettel Vné

Így lehet elszámolni a kft.-tulajdonos saját gépkocsijának költségét Cikk

Hogyan lehet elszámolni a kft.-tulajdonos magánszemély saját autójának használati költségeit, amelyek a cég ügyeinek intézése érdekében merülnek fel? – kérdezte olvasón. Surányi Imréné szakértőnk válaszolt.

Saját gépjármű hivatali célú használatának elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyszemélyes kft. ügyvezetője saját tulajdonú Opel Combo típusú gépjárművét használja a kft.-ben végzett tevékenységéhez (főtevékenység: villanyszerelés). A gépjármű a forgalmi engedély adatai alapján tehergépkocsinak minősül. Együttes tömege: 1805 kg; ülések száma 2 (gyárilag kialakított), jármű kategória N1., dízel üzemű. Milyen módon számolható el a saját gépjármű-használat költsége a kft.-ben? Alkalmazható-e a kiküldetési rendelvény, vagy útnyilvántartás vezetése mellett a hivatali utakra elszámolható a 60/1992. (IV.1.) kormányrendelet szerinti üzemanyagköltség.? Van-e mód a fenntartási költségek hivatali célú használat arányában történő elszámolásának? Cégautóadó-fizetési kötelezettség – úgy gondolom – nem keletkezik a magánszemélynek tételes költségelszámolás mellett sem, mert a nevezett gépjármű a cégautóadó szempontjából nem tekinthető személygépkocsinak. Köszönettel. Karáth Gáborné

Kiküldetési rendelvény: kötelező-e szigorú számadású bizonylatként kezelni? Cikk

A távolsági utazással járó céges feladatokhoz használt saját autó költségeinek megtérítése kiküldetési rendelvénnyel a legegyszerűbb. Alkalmazására nincs kötelező formanyomtatvány, de be kell tartani a tartalmára vonatkozó adózási és a számviteli előírásokat.

Kiküldetés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Könyvelő kft. ügyvezetőjeként nem vagyok bejelentett dolgozó, van 8 órás főállásom egy kívülálló cégnél. Elszámolhatok-e kiküldetést a könyvelt cégek ügyfeleihez (egyeztetés, megrendelés), ha a megállapodásban rögzitésre került a cégekkel való kapcsolattartás? Van-e kilométerkorlát, mennyi számolható el havonta? Válaszát előre is köszönöm Juhászné

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Jégpályaépítés

Pölöskei Pálné

adószakértő

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 december
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31