100 találat a(z) kiegészítő tevékenység cimkére

Kiegészítő tevékenységű tagok a bt.-ben, áttérés kivára Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésem lenne Önhöz! Egy bt., amelynek csak kiegészítő tevékenységet végző (nyugdíjas) tagjai vannak, áttérhet-e a kiva hatálya alá 2018-ra?

Nyugdij-szüneteltetés Kérdés

2017. június 1-jétől igényeltem a nők 40-éves nyugdíját. 2017. május 31-éig a munkaviszonyban megszerzett jövedelmem 1 500 000 forint volt. Kiegészítő tevékenységet folytató nyugdijasként vállalkozói jogviszonyban 2017. június 1-jétől (a nyugdijigénylés időpontjától) 300 000 Ft /hó javadalmazásért tovább dolgozom. Esetemben hogyan kell figyelembe venni a jövedelemhatárt? (Az elmúlt 5 hónapra jún., júl., aug., szept., okt. kifizetésre került 1 500 000 Ft.) Mikortól nem lettem volna jogosult nyugdíjra? A jövedelemhatár túllépése miatt felvett nyugdíjat hogyan kell rendezni, hova kell visszafizetni? Várom megtisztelő válaszát.

Mikor folytat kiegészítő tevékenységet a vállalkozó? Cikk

Az egyéni és társas vállalkozó társadalombiztosítási jogállását, illetve járulékfizetési kötelezettségét döntően meghatározza, hogy kiegészítő tevékenységet folytatónak minősül-e vagy sem.

Kata jogviszony Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kérdésem a következő: Lehet-e főállású katás (egy betéti társaságban) valaki úgy, hogy mellette egy kft. tulajdonosa, amelyben ügyvezető is? Vagy a kft. a főállása, itt fizet a minimálbér után járulékot és csak kiegészítő katás lehet 25 ezer forintos közteher megfizetése mellett? Ha a kft. semmilyen tevékenységet nem végez, akkor mi a helyzet? Válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel Urbán Ágnes

Kiegészítő tevékenységet végző katás vállalkozó Kérdés

Tisztelt Cím ! Katás egyéni vállalkozó vagyok nyugdíj mellett. Kérdésem, hogy a bevétel alapján a nyugdíjkorlátnál hogyan kell számolni a jövedelmet? A katás bevétel hány százaléka a jövedelem? Társas vállalkozás tagja is vagyok, de alkalmazottként vagyok ügyvezető. Ha tagként díjazás nélkül végezném az ügyvezetői tevékenységet, akkor milyen fizetési kötelezettségeim keletkeznek? Mi a jobb, ha maradok alkalmazott csekély összeggel alkalmazott vagy tagként díjazás nélkül látom el a teendőket? Köszönöm válaszát: Zsuzsa

Katás beltag Kérdés

Tisztelt Cím! A betéti társaságnak két beltagja van. Az egyik nyugdíjas(A), munkát végez mint kiegészítő tevékenységű katás. A másik beltag(B) munkavégzésre nem kötelezett. Mindketten együttesen aláírásra jogosultak. Kérdés: B-t be kell-e jelenteni kiegészítő tevékenységű katára? (Külföldön van 8 órás munkaviszonya.) Köszönöm válaszukat.

Kiegészítő tevékenységű társas vállalkozó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném tudni, hogy kiegészítő tevékenységű társas vállalkozónak minősül-e az a vállalkozó, aki 2016 októberében, amikor betöltötte a rá irányadó nyugdíjkorhatárt, kérte az öregségi nyugdíj folyósítását. Ezt azonban idén egy határozattal elutasította a Nyugdíjbiztosító, mert a vállalkozó rokkantsági ellátásban részesül, ami kedvezőbb összegben lett meghatározva mint az öregségi nyugdíja lenne. A vállalkozó 2016 októberétől a kiegészítő tevékenységű társas vállalkozókra vonatkozó járulékokat fizeti, helyesen jár-e el így?

Egészségügyi szolgáltatási járulék Kérdés

Kiegészítő tevékenységet végző egyéni vállalkozó elszámolhatta-e a havi 7050 forint egészségügyi szolgáltatási járulékot költségként 2016-ban?

Ehofizetés Kérdés

Kiegészítő tevékenységet végző egyéni vállalkozó vagyok, az adózás szempontjából miért minősülök társas vállalkozásnak? Ehót és egészségügyi szolgáltatási járulékot is fizetek. Jogszerű ez?

Kiegészítő tevékenységű katás nyugdíjjárulékalapja Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az öregségi nyugdíjkorhatár betöltése előtt, a nők 40 év jogosultsági idejére tekintettel megállapított öregségi nyugdíj ellátást igénylő esetében szeretném az Ön segítségét kérni az alábbi kérdésekben: Amennyiben a korhatár előtti ellátás mellett kiegészítő tevékenységű kisadózó vállalkozóként folytat valaki keresőtevékenységet, akkor tevékenységéből származó bevétele – amely nem képezi nyugdíjjárulék alapját –, beszámít-e az úgynevezett éves keretösszegbe, amely alapján a minimálbér összegének tizennyolcszorosát meghaladóan az ellátás folyósítását szünetelteni kell? Amennyiben beleszámít a fenti keretösszegbe a kisadózó vállalkozói tevékenység bevétele, akkor mellékállású kisadózóként hogyan állapítható meg a nyugdíjjárulék alapját képező jövedelem havonta?

Kiegészítő tevékenységű katás egészségügyi szolgáltatási járuléka Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kiegészítő tevékenység – a járulékfizetés szabályairól Széles Imre, társadalombiztosítási szakértő az adózóna.hu-n 2017.02.27-én arról írt, hogy kiegészítő tevékenységűnek minősülő társas vállalkozónak mikor kell egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetni. A cikk az alábbi megállapítással zárul: Nem érinti az egészségügyi szolgáltatási járulékfizetési kötelezettséget az a tény, hogy a vállalkozó – más vállalkozásában kisadózó („ott” a havi 25 ezer forint terheli, „itt” az egészségügyi szolgáltatási járulék, a két kötelezettség semmilyen „hatással” sincs egymásra), vagy – nem számol el kivétet, illetve nem részesül tagi jövedelemben, 0 forint a negyedéves eva alapja (ugyanakkor ezekben nincs 10 százalékos nyugdíjjárulék-fizetési kötelezettsége), illetve – a 14 százalékos ehot 450 ezer forintos éves felső határig megfizette A fent leírtakkal kapcsolatban kérdésem az alábbi: A kormány.hu-n* olvasható, hogy a kisadózó vállalkozások tételes adója mentesít a járulékok, köztük az egészségügyi szolgáltatási járulék-fizetési kötelezettség alól is. *Forrás: http://2010-2014.kormany.hu/download/a/b2/c0000/KATA%20GYIK_12%2012%2021.pdf A fentiek szerint tehát kell-e egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetni annak a katás nyugdíjasnak – kiegészítő tevékenységűnek minősülő egyéni vállalkozónak, aki más kft.-ben ügyvezető, és 0 forint megbízási díjért látja el az ügyvezetői feladatokat? Köszönöm a segítésüket.

Kiegészítő tevékenység – a járulékfizetés szabályai Cikk

Mennyi az egészségügyi szolgáltatási járulék, ha a nyugdíjas tag 0 forint megbízási díjért látja el az ügyvezetői teendőket? A következőkben a kiegészítő tevékenységet folytató egyéni és társas vállalkozók egészségügyi szolgáltatási járulékfizetésére vonatkozó előírásokat tekintjük át, különös tekintettel a fizetési kötelezettség tartamára, illetve a fizetési kötelezettség alóli mentességi okokra.

Nyugdíjas katás vállalkozó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben szeretném a segítségét kérni. Ügyfelem 48 éves nyugdíjas (korkedvezménnyel, tűzoltóként dolgozott), katás egyéni vállalkozást szeretne létrehozni. Kérdéseim: – Lehetséges-e, hogy kiegészítő tevékenységű katás vállalkozó legyen havi 25 000 forint megfizetése mellett? – Kreatív hobbi- és ajándékboltot szeretne nyitni, ahol a saját készítésű, illetve vásárolt termékeket árusítaná. Pénztárgép alkalmazására kötelezett-e, vagy csak nyugta és számlaadási kötelezettsége van? Köszönöm válaszát!

Szolgálati járandóság – kata Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy szolgálati járandóságban részesülő magánszemély katás egyéni vállalkozásban kíván dolgozni. Ezzel kapcsolatban az alábbi kérdések merültek fel: – a magánszemély kiegészítő tevékenységet végzőnek minősül-e (azt olvastam, hogy nem), – milyen összegű adót kell fizetni, – a szolgálati járandóságban részesülő magánszemélynél a katára tekintettel milyen keresettel kell számolni (lényeges, hogy ne veszítse el a szolgálati járandóságot)? Válaszukat előre is köszönöm.

Kft.-tulajdonos munkát végez II. Kérdés

A http://adozona.hu/kerdesek/2017_1_9_kft_tulajdonos_munkat_vegez_gpj kérdéshez kapcsolódva: Ha ugyanezt a tevékenységet kiegészítő tevékenységű saját jogú nyugdíjas végzi, milyen járulékokat kell fizetnie a tevékenység után?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 február
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 1 2 3