33 találat a(z) kaució cimkére

Ingatlan-bérbeadás tételes költségelszámolással Kérdés

Romániában bérelt ingatlan áfája Kérdés

Diákok albérletben – szerződés, bevétel, költség Cikk

A hírek szerint az albérleti díjak csökkentek, a kínálat nagyobb, de ennek ellenére fontos, hogy aki albérletben él, az körültekintően kössön szerződést. Mik a feltételei annak, hogy a kapott bérleti díjból levonható legyen a bérelt lakás díja? Hogyan számolható el a közös költségre, a rezsire kifizetett összeg? Ismertetjük.

Kaució számlázása Kérdés

Tisztelt Szakértő! A társaság üzlethelyiséget adott bérbe egy másik vállalkozásnak.A bérleti szerződés alapján a bérbevevő 1 millió forint biztosítékot (kauciót) ad a bérbeadónak. A bérbeadó jogosult a biztosíték összegéből levonni a bérleti időtartam alatt felmerült károk értékét, és a ki nem egyenlített közüzemi szolgáltatások értékét. A helyiség eredeti állapotának helyreállítása érdekében kalkulált javítási költségek értéke 319 700 forint+áfa, a festési költségek értéke pedig 1,7 millió forint+áfa. A biztosíték összegét a felek beszámítják a festési munkák értékébe. Ekkor viszont már a biztosíték ellenértéknek minősül, és áfaköteles. Kérdés: hogyan kell kiállítani a bérbeadó társaságnak a biztosíték összegéről a számlát, és hogyan lehet beszámítani a festési munkák értékéről kiállított számlába, hogy az megfeleljen az áfatörvény és a NAV online számla rendszer adatszolgáltatási kötelezettségének?

Kaució számlázása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem a következő. Cégem építőipari gépek bérbeadásával foglalkozik. A gépeket kaució fizetése ellenében adjuk bérbe. A kaució összegéről szükséges számlát kiállítani, vagy elég egy átvételi elismervény? Ha nem szükséges számla kiállítása, és a bérlő a kaució összegét utalja, milyen közleménnyel, vagy hivatkozással utaljon? Köszönöm megtisztelő válaszát.

Kaució gép bérbeadásakor: mikor kell róla számlát kiállítani? Cikk

Cég gép bérbeadásakor kauciót kér. Elegendő-e, ha a kauciót a könyveiben nyilvántartja mint a vevővel szembeni kötelezettséget, vagy számlát is ki kell állítani róla? – kérdezte olvasónk. Bunna Erika adótanácsadó válaszolt.

Kaució Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk gépbérbeadás kapcsán kauciót vezetne be. Kérdésem: elegendő-e, ha a kaució elfogadásával kapcsolatosan könyveinkben azt nyilvántartjuk mint kötelezettség a vevővel szemben a szerződések alapján, vagy számlaadási kötelezettségünk (áfa) is áll fenn? Szakértő válaszát köszönöm előre is!

Kaució adózása ingatlaneladás meghiúsulása esetén Cikk

Ingatlaneladás meghiúsulása miatt az előre kapott kauciót, foglalót le kell-e adózni 15 százalékos szja-val? Ha igen, akkor kinek kell az adót befizetni a NAV felé?

Kaució adózása ingatlan eladásának meghiúsulása esetén Kérdés

Ingatlaneladás meghiúsulása miatt az előre kapott kauciót le kell-e adózni 15% szja-val? Ha igen, akkor kinek kell befizetni a NAV felé?

Kaució Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kaucióval kapcsolatos kérdésem lenne. Cég ad bérbe cégnek. Helyes eljárás-e, ha a kauciót a szerződésben foglaltak szerint utalják (nem készül számla), és kötelezettségek között tartjuk nyilván a szerződés érvényessége időtartama alatt? Vagy számlát kell kiállítani róla, és áfát is fel kell tüntetni benne? Köszönettel.

Adószámos magánszemély bérleti díj kaució vissza nem fizetése Kérdés

Tisztelt Szakértő Cégünk egy belvárosi lakást bérelt adószámos magánszemélytől. A bérleti konstrukció elején 750 ezer forintot fizettünk kaucióként. A szerződést július 1-jével felmondtuk, ami augusztus 20-ával meg is szűnt. Eddig az időszakig a bérbeadó ki is állította a számlát. A szerződés tartalma szerint az ingatlant felújított állapotban kell visszaadnunk a tulajdonosnak. A festés megtörtént, viszont a parketta dolgában nem tudunk megállapodni. Mi parkettafelújítást javasoltunk (szerződésben ez szerepel), a tulajdonos teljes parkettacserét, amit mi értelemszerűen nem tudunk bevállalni, ezért javasoltuk a kaució beszámítását. Kérdésem az lenne, hogy a kaucióról a számlát hogyan számolom el mind számvitelileg (milyen ráfordítás lesz), mind adóügyileg? Mint kifizető, nekem le kell ebből vonnom a 15% szja-t? (Ez a tulajdonosnak jövedelem lesz.) Ehót nem kell fizetni, mivel a tulajdonosok hárman vannak, és így az éves jövedelmük ebből nem haladja meg az 1 millió forintot. Válaszukat előre is köszönöm. Tisztelettel: Anna

Ingatlant ad ki, ingatlant bérel? Így csökkentheti az adóját Cikk

A tanévkezdés előtt az albérleti díjak ára az égig emelkedik. Sokan ekkorra halasztják a befektetési céllal év közben vásárolt ingatlanuk kiadását. Sok esetben a szülők finanszírozzák gyermekük albérleti költségeit. Ha a diáknak vagy a szüleinek más településen van ingatlanjuk, amit bérbe adnak, akkor egyáltalán nem mindegy, ki szerződik a bérbeadóval.

Orvosi eszközök Kérdés

Kedves Szakértő! Egy gyógyászati segédeszközök értékesítésével foglalkozó vállalkozás betegek részére kipróbálásra nagy értékű orvosi eszközt ad át néhány hétre. Amennyiben a beteg az eszköz viselését meg tudja szokni, akkor lehetősége van a megvásárlásra, ez szokott lenni a gyakorlat. Mivel azonban az adott műszer értékes, a kipróbálás idejére kauciót kell letennie a betegnek, amelyet vagy visszafizetnek a részére, vagy az ellenértékbe beszámítják, ha az ügylet létrejön. Kérdésem, hogy ez a kaució hogyan kezelendő? Az adott társaság egy számviteli bizonylatot állít ki, amellyel a beteg bizonyíthatja, hogy mennyi óvadékot fizetett a termék elvitelekor. Álláspontom szerint ez nem ellenértékbe beszámító kaució, mivel a termékértékesítés hetekkel később és csak eshetőlegesen történik meg. A termékértékesítés feltétele, hogy a beteg a terméket meg szokta és meg is akarja vásárolni. Válaszadásukat előre is köszönöm Tisztelettel

Kaució besorolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Határozatlan idejű bérleti szerződés esetén a kapott kauciót a hosszú vagy rövid lejáratú kötelezettségek közé kell sorolni?

Kiva és a kaució Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kiva alá tartozó cég ingatlan-bérbeadásnál kauciót köt ki. A szerződés értelmében a kaució nem laktató le megszűnéskor a bérleti díjból, az gyakorlatilag egy biztosíték kárrendezésre és a bérleti jogviszony megszűnésekor a bérlőnek visszajár. Kérdés, hogy az így kapott kaució összege hogyan viselkedik a kivás vállalkozásnál, kell-e utána adót fizetni, vagy sem? Előre is köszönöm a válaszát.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Láncügylet – áfastátusz

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Katás bt. eszközbérbeadást végezhet-e

Kocsis Zoltán

közgazdász

Dr. Szeiler & Partners Könyvelő és Adótanácsadó Iroda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 november
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close