35 találat a(z) kamatjövedelem cimkére

Örökölt kamatjövedelem Kérdés

Kamatjövedelem Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. tulajdonosai (akik nem vezető tisztségviselők, nem személyesen közreműködő tagok, nem állnak munkaviszonyban a társasággal) a társaságnak kölcsönt nyújtanak, melyre negyedévente kamatfizetés történik, szerződés szerint. Szeretném megkérdezni, hogy ebben az esetben milyen járuléklevonási kötelezettség terheli a társaságot? Köszönöm!

Kamatjövedelem Kérdés

Kft.-tag részére visszafizetett tagi kölcsön kamata milyen jövedelemként adózik?

Külföldi befektetés: amire különösen figyelni kell a magyar szja-bevallásban! Cikk

Ha valaki külföldön kezeli pénzügyi befektetéseit, de Magyarországon él életvitelszerűen, akkor a magyar adóhatóságnak benyújtott adóbevallásában az e befektetései révén elért jövedelmét is be kell vallania. Ebben az esetben a magyar adóbevallását bizonyosan a befektetési szolgáltató által adott kimutatás szerint készíti el. Ez azonban nem tekinthető a magyar adójogszabályoknak megfelelő megoldásnak, és azzal az eredménnyel járhat, hogy egy adóhatósági vizsgálat adóhiányt állapít meg, és szankciókat szab ki – figyelmeztet a Lakatos, Köves és Társai Ügyvédi Iroda.

Mi is az a kamatjövedelem, és mikor, hogyan adózik? Cikk

A köznapi értelemben vett kamatfogalom nem azonos a kamatjövedelem fogalmával a személyijövedelemadó-kötelezettség szempontjából. Mutatjuk a különbséget.

Munkavállaló kölcsönt nyújt a cégnek Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha egy munkavállaló kölcsönt nyújt a cégnek, amelynél dolgozik, az erre tekintettel kifizetett kamat kamatjövedelemnek vagy összevonás alá eső jövedelemnek minősül? Mikor, milyen adóvonzatai vannak? Tisztelettel: Szepesy Anita

Kamatjövedelem adózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy magánszemély eladja 100 százalékos üzletrészét egy tőle teljesen független vállalkozásnak. Az ügyletből jelentős árfolyam-nyeresége keletkezik a magánszemélynek. Ennek megállapítása után a kifizető vevő vállalkozás levonja a magánszemélytől az szja-t és nyilatkoztatja a magánszemélyt az eho-értékhatárról is. Az üzletrész vételárának kifizetése a kifizető hibájából megkésve történik az eladó részére, ezért a kifizetőnek a Ptk. szerinti késedelmi kamatot kell fizetnie az eladó magánszemélynek. Kérdés: a "kamattranzakciót" a felek közötti eredeti ügyletként (üzletrészeladás szerinti adózással) kell kezelni (tehát 15 százalék szja+14 százalék eho), vagy egyéb jövedelemként (szja+kifizetői 22 százalék ehóval)?

Ösztöndíjak adómentességéről és a kamatjövedelmek adóztatásáról tárgyalt az Országgyűlés Cikk

Az egyes ösztöndíjak adómentességéről szóló előterjesztést tárgyalta az Országgyűlés szerdán. A képviselők ezután áttértek a kamatjövedelmek adóztatásáról szóló nemzetközi megállapodások módosításának megvitatására.

Kamatkedvezményből származó jövedelem Kérdés

Kérdésem: kifizető 1,5 millió forint kölcsönt ad kamatmentesen a dolgozójának 24 hónap futamidőre. A dolgozónak kamatkedvezményből származó jövedelme lesz, ami után az adókat a kifizetőnek kell bevallani és megfizetni. De hogyan kell kiszámolni a kamatjövedelmet? A NAV állásfoglalása szerint az éppen aktuális követelés nagyságára kell megállapítani a jegybanki alapkamat 5 százalékponttal növelt összegét. Havonta folyamatosan? Évente, a december 31-ei állapotra? Az induláskor? A kölcsönt 06.01-én folyósították. A dolgozó havonta törleszt egyenlő részletben. Mikor kell kiszámolni, és mennyi lesz a kamatjövedelme? Előre is nagyon köszönöm válaszukat.

Külföldön szerzett kamatjövedelem adózása Kérdés

Tisztelt Hölgyem/Uram! Belföldi illetőségű magánszemély Nagy-Brittaniában lévő családi befektetési alapból szerez jövedelmet, melyből ott 45 százalék adót vontak le. Magyarországon kell-e ezt a bevallásban szerepeltetnie? Kamatnak minősül? Amennyiben itthon adóköteles, úgy melyik sorban kell feltüntetni? A kint megfizetett adó levonható a magyar adóból? Amennyiben itt adóköteles, a kint megfizetett adó ott visszaigényelhető? Köszönöm!

Adózatlan vagyon tisztára mosása utólagos adófizetéssel Cikk

Hét banknál – OTP, MKB, Erste, Raiffeisen, FHB, UniCreditet, Gránit Bank – lehet igénybe venni az új adóamnesztiát azoknak, akik kedvező adózási feltételek mellett haza szeretnék hozni vagyonukat. Ennek feltétele, hogy a személyi jövedelemadó alapjául szolgáló pénzösszeget 2017. június 30-áig befizetés vagy utalás alapján jóváírják.

Osztalék- vagy kamatjövedelem az USA-ból? Önellenőrizzen! Cikk

A NAV közzétette az USA-ból származó osztalék- és kamatjövedelem adózására és önellenőrzés keretében történő bevallására vonatkozó szabályokat.

Magánszemély által nyújtott kölcsön Kérdés

2010-ben egy magánszemély kölcsönt nyújtott egy Magyarországon bejegyzett kft.-nek. A magánszemély és a kft. között tagsági és közreműködői tagsági jogviszony nem állt fenn. A társaság visszafizette a tőkét és a kamatai egy részét. (A kamatokat 2014-ben fizette ki.) A kölcsönadó a kamatokból felhalmozódott összeget mindig pontos kifizetési összeget megjelölve nettó módon kérte és kapta, amelyet a cég székhelyén a pénztárból kiadási pénztárbizonylat kiállításával fizettek ki pénztáros aláírásával. Kérdések: 1) A kamatjövedelem után milyen terheket kell megfizetnie a kft.-nek és a magánszemélynek? 2) Ha a kft. a kamatjövedelmet nettó módon fizette ki de nem könyvelte le, nem vallotta be és nem fizette be az adót az adóhatóságnak, a magánszemélynek meg kell-e fizetnie, számonkérhető-e rajta? Amennyiben igen, az adóhatóság kezelheti-e eltitkolt bevételként a kapott összeget? 3) A fenti esetben lehet-e a kifizető hiányára hivatkozni az adóhatóság részéről és a kifizetőt terhelő eho-t a magánszeméllyel megfizettetni? Változtat-e a lényegen, ha a társaságot az MNB tiltott pénzügyi tevékenység miatt megbírságolta?

Tagi kölcsön – kamatjövedelem Kérdés

Kft. ügyvezetője tagi kölcsönt nyújt a cégének. A kölcsön után kamatot kér. Az így keletkezett kamatjövedelemnek milyen adó- és bevallási vonzata van? A cégnek milyen adatot kell szolgáltatni, illetve van-e levonási kötelezettsége? Köszönöm!

Magánszemély által vállalkozásnak nyújtott kölcsön adózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magánszemély jogilag független attól a cégtől, melynek egy nagyobb összegű kölcsönt nyújt kamatra. Milyen adózási konzekvenciái vannak ennek a kölcsönt igénybe vevő vállalkozás, illetve a kölcsönt nyújtó magánszemély oldaláról? Köszönöm szépen a válaszát.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Bérkifizetés tárgyi eszközzel

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Beteg gyermek után járó pótszabadság

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Öregségi nyugdíjkorhatár elérése

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 október
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close