112 találat a(z) különbözeti áfa cimkére

Különbözeti áfa Kérdés

Cégünk használt személygépkocsik értékesítésével foglalkozik. A használt személygépkocsikat Svájcból szerzi be. A különbözeti áfa alapjának meghatározásánál a beszerzési áron kívül levonható-e a Svájcban kifizetett vám? Petrőcz Judit

Katás egyéni vállalkozó, alanyi mentes, közösségen belüli gépkocsibeszerzés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Használt gépjármű kereskedelmével foglalkozó fenti vállalkozónak milyen áfafizetési kötelezettsége keletkezik közösségen belüli használt gépjármű beszerzésekor? A különbözeti áfát még nem tudta választani, mivel alanyi mentességet kért kezdéskor. Közösségen belül magányszemélytől, illetve kereskedőtől is vásárolni szeretne. Mikortól lehet a különbözeti adózást alkalmazni?

Különbözeti áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben szeretném kérni a segítségét. Használt gépjárműveket forgalmazunk. Az értékesítésükre a különbözet szerinti adózási módot választottuk. A megvásárolt gépjárművekre a társaságunk költ, azaz javíttatjuk (kis értékű javítások, mosatás, akkumulátorcsere, vizsgáztatás, fékbetétcsere, téli vagy nyári gumi és felni, üzemanyag stb.) az autókat, alkatrészeket vásárolunk. Értékesítéskor a különbözeti áfa számítása során az eladási árat csökkentjük a jármű beszerzési árával (és a 2015.01.01-ről új szabályként nem vonjuk le a járműre "ráköltött" igénybe vett szolgáltatások, alkatrészek beszerzési értékét). Ezen igénybe vett szolgáltatások és termékbeszerzések áfáját a cégünk minden esetben levonhatja? Függetlenül attól, hogy személygépkocsi-javítás, alkatrész vagy gázolaj/benzin? Vagy van valamilyen levonási tilalom? Válaszát előre is köszönöm.

Alanyi mentes vállalkozó külföldi beszerzése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy alanyi adómentességet választó egyéni vállalkozónak (vagy társas vállalkozásnak) EU-s különbözeti áfás (használt gépjármű) beszerzése után – ha a jogszabályt jól értelmezzük – nincsen sem bevallási, sem adatszolgáltatási, sem áfafizetési kötelezettsége, mivel a különbözeti áfát a számla kibocsátója fizeti meg. A beszerzett használt gépjárművek vállalkozó általi belföldi értékesítése pedig szintén nem von maga után áfafizetési kötelezettséget az alanyi mentességi határ, a 8 millió Ft eléréséig. Kérjük, szíveskedjenek megerősítő választ adni! Köszönjük.

Tárgyi eszköz átsorolása – áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk gépjármű-kereskedelemmel foglalkozik. Használt készletre megvásároltunk (magánszemélytől) egy személygépjárművet. Működésünk során ugyanezen személygépjárművet átsoroltuk bérautó kategóriába. Jelenleg a gépjármű folyamatosan bérbe van adva. Kérdés, hogy ha ezen gépjárművet értékesítjük, akkor a cél szerini beszerzés – azaz a készletre történő beszerzés – határozza meg az áfa értékét, tehát különbözeti áfás lesz, vagy az átsorolás miatt rárakódik az áfa? Sima tesztautó esetén, ha a beszerzés áfamentes, akkor az értékesítés is áfamentes lesz. De jelen esetben nem tudjuk egyértelműen eldönteni. Válaszukat várva köszönettel.

Különbözeti áfafizetés használt gépjármű forgalmazásánál Kérdés

Tisztelt Szakértő! Használt személygépkocsi-forgalmazást (is) végző kft.-nél választás kérdése, vagy kötelezően alkalmazandó a különbözet szerinti adózás az áfában, ha a feltételek fennállnak? Be kell-e ezt jelenteni a T201T számú változásbejelentő lapon az adóhatóságnak, ha igen, akkor ezt év közben is meg lehet-e tenni? Köszönettel: Rozika könyvelő

Különbözeti áfa Kérdés

Használtautó-kereskedő magyar magánszemélytől adás-vételi szerződéssel vásárolt személygépkocsit. A személygépkocsi eladásra került harmadik országba. Az áfabevallásban hogyan szerepeltetem? A vételi ár 1500 ezer, az eladási ár 1600 ezer forint. Az export a bevallás 01-01. lap 1. sorába: 1600 eFt? A különbözeti adó: 01-01.lap 09. sorába: 100 e Ft? 100x 0,2126= 21 e ft afa. Nettó: 79 e Ft (adóalap)?

Személyautó áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következő kérdésben kérném a segítségét: magánszemély Magyarországon egy cégtől (amely bejelentkezett különbözeti adózásra) vásárol egy használt személyautót, amit a magyar kereskedő cég Ausztriában vásárolt áfamentesen (nettó értéken) egy kereskedő cégtől. A magyar magánszemély a magyar kereskedő cégtől áfatartalom nélküli számlát kapott. Kérdésem, hogy a magyar kereskedő cég helyesen állította-e ki áfa nélkül a számláját (ők egyébként a különbözeti áfára hivatkoznak), vagy áfás számlát kellett volna kiállítaniuk (szerintünk ez lett volna a helyes)? Köszönöm segítségét!

Különbözeti adózás és levonható áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! A használt személygépkocsival kereskedő cég bejelentkezett különbözeti adózás alá. Kérdésem: a működésével kapcsolatosan felmerülő általános költségek (például könyvelési díj, internet, irodaszerek, telephelyőrzés) áfája levonásba helyezhető-e? Köszönettel várom válaszukat! W. Andrea

Használtszemélygépjármű-kereskedelem Kérdés

Az alábbi esetre tekintettel kérném szíves állásfoglalásukat. Magyarországon bejegyzett korlátolt felelősségű társaság használtgépjármű-kereskedelemmel foglalkozik. Adózása során bejelentkezett a „különbözeti” adózás alá, így az általános forgalmi adóról szóló törvény XVI/2. alfejezetei szerinti adózás választotta. A használt személygépjárművet külföldi társaságtól szerezte meg, a beszerzésről szóló számla általános forgalmi adót tartalmazott (külföldi általános forgalmi adót), majd a nevezett személygépjárművet külföldi magánszemély részére értékesítette. Ezen értékesítése során alkalmazhatja-e a különbözeti áfafizetést? Segítségüket előre is köszönöm:

Használt cikkek behozatala és értékesítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy újonnan alakult kft. Németországból hoz be használt bútorokat. A kft. különbözeti áfára van bejelentkezve, mivel a behozott bútorok használtak, nem újonnan vannak értékesítve, ezt a felvilágosítást kaptuk. A kérdésem, hogy a német számlán kell-e valamilyen szövegrésznek szerepelni, ami a különbözeti áfára utal? Én nem láttam ilyet rajta, ezért kérdéses számomra hogy használt-e a bútor vagy mi van, ha csak árcsökkentett vagy leárazott vagy sérült? Ebben az esetben nem használtnak minősül gondolom. Ezért fontos lenne, hogy nekünk a számlán mit kell vizsgálnunk, kell-e valami nyilatkozatot kérnünk még a számla mellé. Az itthoni értékesítésnél a különbözeti áfát használjuk, de ha nem minősül használtnak, akkor az áfa nagy eltérést jelent. A másik kérdés, hogy ha használt cikkről beszélünk, akkor a közösségi áfabevallást ezekről nem kell adni, mivel az értékesítése különbözeti áfás lesz? Tehát akkor egyik félnek sem kell közösségi áfa bevallást beadni? Szerepelnie kell a beszerzésnek valamelyik sorban az áfa bevallásban? Várom válaszukat.

Közösségi használt autó beszerzési ára II. Kérdés

Tisztelt Nagy Norbert adószakértő! Köszönöm válaszát, de arra nem terjedt ki, hogy a regisztrációs díjon kívül fizetendő, az eladási ár részét képező többi hatósági díj (rendszám, forgalomba helyezési díj, törzskönyv stb.) levonható-e a különbözeti áfa alapjából? Tisztelettel: Géczi Sándorné

Különbözeti áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő, köszönöm válaszát a lenti kérdésben: http://adozona.hu/kerdesek/2016_10_18_Kulonbozeti_afa_gvp Egy kérdést szeretnék pontosítani, hogyha az Ön által leírt feltételek adottak a különbözeti áfára, akkor megteheti a kereskedő, hogy az egyik értékesítésnél alkalmazza a különbözeti a áfát, a másiknál nem? Mindkettő EU-s beszerzés és fennállnak a törvényben szereplő feltételek is. Az egyik egy EU-s nem adóalany, a másik olyan EU-s adóalany, akinek (amelynek) termékértékesítése a 87. § szerint mentes az adó alól. Válaszát köszönöm!

Közösségi használt autó beszerzési ára Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyik kft.-m közösségi beszerzéssel magánszemélytől vásárolja meg a behozott személyautókat. Különbözeti áfásak vagyunk, emiatt kérdezném, hogy a regisztrációs adó, amennyiben a cég rendeli meg és fizeti ki a kocsikat, valamint a forgalomba hozatali költségek (rendszám, forgalomba helyezési engedély, törzskönyv stb.) részei-e a beszerzési árnak? A regisztrációs díj lehet-e része a beszerzési árnak, azaz csökkenti-e különbözeti áfa alapját? Köszönettel: Géczi Sándorné

Különbözeti áfa II. Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy belga cégtől, amely aukción értékesít használt személygépkocsikat (online oldalon több ezer gépjárműre lehet licitálni) egy magyar autókereskedő cég, amely bejelentkezett különbözeti adózásra a használt ingóságok tekintetében, személyautót vásárol. A belga cég számláján a következő jogszabályi hivatkozás található: "Fordított adózás. A 2006/112/EU áfa direktíva 141. és 197. pontja". Kérdésem, hogy a magyar cégnek az áfabevallásban hol kell feltüntetnie a beszerzést? Amennyiben áfát kell bevallania és levonnia a beszerzés után, akkor különbözeti adózással értékesítheti-e? Van-e olyan eset a közösségen belüli beszerzés után, hogy a magyar adóalany különbözeti áfával tudjon értékesíteni Magyarországon? Eddig egy korábbi kérdezőt idéztem. Azzal egészíteném ki, hogy ez a belga cég a számláján pontosan a következőket tünteti fel: áfamentes, mivel ez egy háromszögügylet. Fordított adózás. A 2006/112/EU áfa direktíva 141. és 179. pontja. Kérdésem, mi alapján döntse el ügyfelem, hogy áfamentes ügyletről, vagy fordítottan adózó ügyletről van szó? Fülöp Péter

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Oroszország, áfabevallás

Bunna Erika

adótanácsadó

Alanyi mentes szolgáltatás nyújtása

Bunna Erika

adótanácsadó

Közműtársulás

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 március
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close