7 találat a(z) közigazgatási határ cimkére

Munkába járás gépjárművel – a költségtérítés speciális esetei Cikk

A munkába járás költségtérítésének feltétele-e, hogy a munkavállaló saját gépjárművel oldja meg a munkába járást? Ha ugyanazon gépjárművel több munkavállaló együtt egy járművel oldja meg a munkába járást, minden dolgozó külön-külön jogosult a költségtérítésre? Budapesten belüli munkába járásnál fizethet-e költségtérítést a munkáltató dolgozójának? Olvasói kérdésre Surányi Imréné okleveles közgazda válaszolt.

Módosult a közigazgatási- vagy fekvéshatár-változás bejegyzésének díja Cikk

A 2023. évi 70. számú Magyar Közlönyben megjelent és egyes részei vonatkozásában másnap hatályba is lépett az egyes törvényeknek a közigazgatás fejlesztésével összefüggő módosításáról szóló 2023. évi XXI. törvény.

Gépkocsi költségtérítés Kérdés

Munkába járás költségtérítése Kérdés

Munkába járás Kérdés

Tisztelt Szakértő! A munkavállalók közigazgatási határon túlra történő utazása esetére vásárolt bérlet elszámolható-e a bérlet leadásával áfás számla hiányában? Köszönöm válaszát: Andrea

Munkába járás kifizetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben kérném a segítségét. A 39/2010. kormányrendelet 5. paragrafusának 2015. augusztus 1-jétől hatályos módosítása LEHETŐVÉ TESZI, hogy a munkáltató a közigazgatási határon BELÜL történő munkába járást is a rendelet szerinti munkába járásnak minősítse, ha a munkavállaló súlyos fogyatékossága miatt nem képes közösségi közlekedési járművet igénybe venni, vagy a munkavállalónak óvodai vagy bölcsődei ellátást igénybe vevő gyermeke van. Továbbá... ha a munkavégzés helyét – annak földrajzi elhelyezkedése miatt – sem helyi, sem helyközi közösségi közlekedéssel nem tudja elérni a munkavállaló. Ebben az esetben KÖTELEZŐ? Továbbá létezik-e olyan jogszabály stb., ami alapján más esetben is fizethető a munkába járás közigazgatási határon belül? Köszönöm a válaszát! B.B.

Munkába járás, bérletköltség térítése, közigazgatási határok Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy budaörsi székhelyű munkáltató és két budapesti lakóhelyű dolgozó, akik tömegközlekedéssel (busszal) járnak dolgozni. A dolgozók megveszik a havi BKK-bérletet, valamint megveszik a havi budaörsi bérletet, mert a budapesti bérlet csak az 1. budaörsi megállóig érvényes, nekik viszont még három megállót kell utazniuk a busszal Budaörsön belül (bár nem kell átszállniuk, mert ilyen a járat). Melyik bérlet minősül közigazgatási határon kívüli bérletnek? A dolgozó vagy a munkáltató szempontjából vizsgálandó a közigazgatási határon kívüliség? Ha a munkáltató a 39/2010. kormányrendeletben kötelezően írt 86 helyett 100 százalékot térít, melyik (a budapesti vagy a budaörsi) lesz szja-mentes, és melyik számít már adókötelesnek? Válaszukat előre is köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Indiai áru árutovábbítása – áfa

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Belföldi ingatlanvagyonnal rendelkező társaságban tőkeemelés illetékkérdése

dr. Buzády Csongor, LL.M. (Berlin)

ügyvéd, vállalatfinanszírozási szakjogász

Buzády és Udvari Ügyvédi Iroda, partner

EPR-díj könyvelése

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 november
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3