50 találat a(z) közüzemi díj cimkére

Közüzemi díj elszámolása Kérdés

Közüzemi díj továbbszámlázása Kérdés

Közüzemi díj – áfa Kérdés

Ingatlan-bérbeadáshoz kapcsolódó rezsidíjak Kérdés

Újítás a Nemzeti Közművektől: e-mail-címre is lehet utalni a számlaösszegeket Cikk

Új, innovatív fizetési megoldást kínál ügyfeleinek a Nemzeti Közművek (NKM), már nem csak bankszámlaszámra, hanem az újonnan bevezetett másodlagos azonosítókra, vagyis a [email protected] és [email protected] e-mail címekre is indíthatják az ügyfelek az utalást – közölte az NKM.

Így kell továbbszámlázni a közüzemi díjakat Cikk

A bérleti díj mellett a közüzemi (áram-, víz-, gáz-) díjakat is továbbszámlázza a bérbeadó a bérlőnek. Van-e bármi kötelezettség arra vonatkozóan, hogy az elkészült számla mellé az eredeti (a szolgáltatótól megkapott) számla másolatát mellékelni kell? – kérdezte olvasónk. Nagy Norbert adószakértő válaszolt.

Továbbszámlázott közüzemi díjak Kérdés

Bérlő részére a bérleti díj mellett továbbszámlázásra kerülnek a közüzemi (áram-, víz-, gáz-) díjak is. Van-e bármi kötelezettség arra vonatkozóan, hogy az elkészült számla mellé az eredeti (a szolgáltatótól megkapott) számla másolatát mellékelni kell? Köszönöm.

Szívességi használat Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magánszemély társaságnak (amelynek a magánszemély is tagja) – bérleti díjért – vállalkozási célú tevékenység végzésére ingatlant ad bérbe. A közüzemi díjakat a társaság fizeti. A költségek csökkentése céljából a magánszemély szívességi használatba adhatja-e az ingatlant? A magánszemélyt vagy a társaságot terheli-e adó amiatt, hogy a bérbeadás ebben az esetben ellenértékmentes?

Számlafizető Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy vállalkozás, amely szerződésben áll egy közüzemi céggel. A vállalkozás bérbe adja a telephelyet, és szeretné, ha a bérlő fizetné közvetlenül a közüzemi díjat. Az átírás megtörténik, de a vevő mégis marad a vállalkozás, a bérlő pedig a számlafizető. Így kerül feltüntetésre a számlán is. Ebben az esetben a bérlő el tudja számolni a vállalkozásában a számlát? Köszönöm.

Ingatlan bérlése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cég bérelne magánszemélytől egy lakást. A bérbeadó számlázhat-e 10 százalékos költséghányad alkalmazásával, és ugyanakkor leszámlázhatja-e a közüzemi szolgáltatások díját is, vagy a tételes költségelszámolást kell választania, és akkor tudja leszámlázni külön a közüzemi díjakat? Köszönöm a választ!

Munkásszállás és adózás 2019 Kérdés

Tisztelt Szakértő ! Ügyfelem az építőiparban végzi tevékenységét. Az Ukrajnából származó dolgozóinak lakhatását szeretné megoldani! Ezért egy magánszemélytől családi házat vásárolt. Az ukrán dolgozókat ebben a családi házban szeretné elszállásolni, amit terv szerint a dolgozók térítés nélkül munkásszállásként használhatnának! A közüzemi díjakat és a fenntartással kapcsolatos számlákat a munkáltató fizetné. Kérésem: A fentiek alapján kérem, hogy szíveskedjenek bemutatni, hogy mire kell figyelni az adótörvények alkalmazásakor különösen a személyi jövedelemadó, a társasági adó és az általános forgalmi adóra vonatkozóan! Köszönettel várom válaszukat ! Üdvözlettel:W.Andrea

Fontos tudnivalók az ingatlan-bérbeadás szabályainak januári változásairól Cikk

Ingatlan bérbeadásánál mikor nem kell a bevételbe beszámítani az áthárított közüzemi díjat, és mikor muszáj? Mi a feltétele annak, hogy az ingatlankiadásból származó bevételből levonható legyen a bérelt lakás költsége? A NAV tájékoztatót közölt a legfontosabb tudnivalókról.

Közüzemi díjak elszámolása Kérdés

Az ingatlan-bérbeadáshoz kapcsolódó közüzemi költség 2019. január 1-jétől nem része a bérleti díjnak, ha magánszemély bérlő átvételi elismervényt kap a bérbeadótól a kifizetett közüzemi díjakról, és nem kap számlát? Ha kft. a bérlő, akkor a kft. milyen bizonylat alapján tudja elszámolni a közüzemi díjak kifizetését?

Ingatlan-bérbeadás számlázása Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2019. 01. 01-jétől nem minősül a bérbeadó magánszemély bevételének az ingatlan használatához kapcsolódó, mástól vásárolt szolgáltatásnak a bérbevevőre áthárított díja (például a közüzemi szolgáltatás díja). Az eddigi gyakorlat szerint a bérbevevőnek kiállított számlán a bérleti díjon kívül feltüntetésre kerültek az áthárított közüzemi díjak is (a közüzemidíj-számlák a bérbeadó magánszemély nevére érkeztek, és ő fizette meg a szolgáltatónak, majd számlázta tovább a bérbevevőnek). Kérdésem az lenne, hogy az áthárított közüzemi számlák értéke továbbra is feltüntethető-e a bérbevevőnek kiállított számlán, csak a jövedelem számításánál ezeket nem kell figyelembe venni sem a bevételi, sem a költségoldalon? Köszönettel: Erdélyi Andrea

Társasházi közüzemi díjak továbbszámlázása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy társasház, amely áfakörös adószámmal rendelkezik, a házban vannak almérők de a villamos energia számla a társasház nevére szól, a tulajdonosok pedig cégek, akiknek szüksége van számlára erről a közvetített szolgáltatásról (amely szétosztása az almérők szerint történik). Kérdésem, hogy a társasház által kiállított számlának milyen adókulcssal kell készülnie? A villanyszámlán vannak 27 százalékos, illetve tárgyi adómentes tételek is. A korábbi képviselő ezeket változatlan áfatartalommal számlázta, ez így szabályos? Másik kérdésem tisztán ezen ügylet alapján a társasháznak kötelező áfabevallást készítenie?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Adománygyűjtés Facebookon

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Választott tisztségviselő menedzserszűrése

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 június
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Együttműködő partnereink