47 találat a(z) közüzemi díj cimkére

Ingatlan-bérbeadáshoz kapcsolódó rezsidíjak Kérdés

Újítás a Nemzeti Közművektől: e-mail-címre is lehet utalni a számlaösszegeket Cikk

Új, innovatív fizetési megoldást kínál ügyfeleinek a Nemzeti Közművek (NKM), már nem csak bankszámlaszámra, hanem az újonnan bevezetett másodlagos azonosítókra, vagyis a [email protected] és [email protected] e-mail címekre is indíthatják az ügyfelek az utalást – közölte az NKM.

Így kell továbbszámlázni a közüzemi díjakat Cikk

A bérleti díj mellett a közüzemi (áram-, víz-, gáz-) díjakat is továbbszámlázza a bérbeadó a bérlőnek. Van-e bármi kötelezettség arra vonatkozóan, hogy az elkészült számla mellé az eredeti (a szolgáltatótól megkapott) számla másolatát mellékelni kell? – kérdezte olvasónk. Nagy Norbert adószakértő válaszolt.

Továbbszámlázott közüzemi díjak Kérdés

Bérlő részére a bérleti díj mellett továbbszámlázásra kerülnek a közüzemi (áram-, víz-, gáz-) díjak is. Van-e bármi kötelezettség arra vonatkozóan, hogy az elkészült számla mellé az eredeti (a szolgáltatótól megkapott) számla másolatát mellékelni kell? Köszönöm.

Szívességi használat Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magánszemély társaságnak (amelynek a magánszemély is tagja) – bérleti díjért – vállalkozási célú tevékenység végzésére ingatlant ad bérbe. A közüzemi díjakat a társaság fizeti. A költségek csökkentése céljából a magánszemély szívességi használatba adhatja-e az ingatlant? A magánszemélyt vagy a társaságot terheli-e adó amiatt, hogy a bérbeadás ebben az esetben ellenértékmentes?

Számlafizető Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy vállalkozás, amely szerződésben áll egy közüzemi céggel. A vállalkozás bérbe adja a telephelyet, és szeretné, ha a bérlő fizetné közvetlenül a közüzemi díjat. Az átírás megtörténik, de a vevő mégis marad a vállalkozás, a bérlő pedig a számlafizető. Így kerül feltüntetésre a számlán is. Ebben az esetben a bérlő el tudja számolni a vállalkozásában a számlát? Köszönöm.

Ingatlan bérlése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cég bérelne magánszemélytől egy lakást. A bérbeadó számlázhat-e 10 százalékos költséghányad alkalmazásával, és ugyanakkor leszámlázhatja-e a közüzemi szolgáltatások díját is, vagy a tételes költségelszámolást kell választania, és akkor tudja leszámlázni külön a közüzemi díjakat? Köszönöm a választ!

Munkásszállás és adózás 2019 Kérdés

Tisztelt Szakértő ! Ügyfelem az építőiparban végzi tevékenységét. Az Ukrajnából származó dolgozóinak lakhatását szeretné megoldani! Ezért egy magánszemélytől családi házat vásárolt. Az ukrán dolgozókat ebben a családi házban szeretné elszállásolni, amit terv szerint a dolgozók térítés nélkül munkásszállásként használhatnának! A közüzemi díjakat és a fenntartással kapcsolatos számlákat a munkáltató fizetné. Kérésem: A fentiek alapján kérem, hogy szíveskedjenek bemutatni, hogy mire kell figyelni az adótörvények alkalmazásakor különösen a személyi jövedelemadó, a társasági adó és az általános forgalmi adóra vonatkozóan! Köszönettel várom válaszukat ! Üdvözlettel:W.Andrea

Fontos tudnivalók az ingatlan-bérbeadás szabályainak januári változásairól Cikk

Ingatlan bérbeadásánál mikor nem kell a bevételbe beszámítani az áthárított közüzemi díjat, és mikor muszáj? Mi a feltétele annak, hogy az ingatlankiadásból származó bevételből levonható legyen a bérelt lakás költsége? A NAV tájékoztatót közölt a legfontosabb tudnivalókról.

Közüzemi díjak elszámolása Kérdés

Az ingatlan-bérbeadáshoz kapcsolódó közüzemi költség 2019. január 1-jétől nem része a bérleti díjnak, ha magánszemély bérlő átvételi elismervényt kap a bérbeadótól a kifizetett közüzemi díjakról, és nem kap számlát? Ha kft. a bérlő, akkor a kft. milyen bizonylat alapján tudja elszámolni a közüzemi díjak kifizetését?

Ingatlan-bérbeadás számlázása Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2019. 01. 01-jétől nem minősül a bérbeadó magánszemély bevételének az ingatlan használatához kapcsolódó, mástól vásárolt szolgáltatásnak a bérbevevőre áthárított díja (például a közüzemi szolgáltatás díja). Az eddigi gyakorlat szerint a bérbevevőnek kiállított számlán a bérleti díjon kívül feltüntetésre kerültek az áthárított közüzemi díjak is (a közüzemidíj-számlák a bérbeadó magánszemély nevére érkeztek, és ő fizette meg a szolgáltatónak, majd számlázta tovább a bérbevevőnek). Kérdésem az lenne, hogy az áthárított közüzemi számlák értéke továbbra is feltüntethető-e a bérbevevőnek kiállított számlán, csak a jövedelem számításánál ezeket nem kell figyelembe venni sem a bevételi, sem a költségoldalon? Köszönettel: Erdélyi Andrea

Társasházi közüzemi díjak továbbszámlázása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy társasház, amely áfakörös adószámmal rendelkezik, a házban vannak almérők de a villamos energia számla a társasház nevére szól, a tulajdonosok pedig cégek, akiknek szüksége van számlára erről a közvetített szolgáltatásról (amely szétosztása az almérők szerint történik). Kérdésem, hogy a társasház által kiállított számlának milyen adókulcssal kell készülnie? A villanyszámlán vannak 27 százalékos, illetve tárgyi adómentes tételek is. A korábbi képviselő ezeket változatlan áfatartalommal számlázta, ez így szabályos? Másik kérdésem tisztán ezen ügylet alapján a társasháznak kötelező áfabevallást készítenie?

Közüzemi díjak továbbszámlázása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ingatlan-bérbeadással foglalkozó kft. a közüzemi díjakat (víz, gáz, áram, csatornahasználati díj) továbbszámlázza a bérlő részére. Kérdésem, hogy az említett szolgáltatás áthárítása során hogyan jár el helyesen a bérbeadó: ha "költségtérítésként" vagy ha "közüzemi díj áthárítása" címen számlázza tovább? A számlára szükséges ráírni, hogy: "a számla közvetített szolgáltatást tartalmaz"? Az említett közüzemi díjat mikor kell anyagjellegű ráfordításként, és mikor közvetített szolgáltatásként könyvelni? A közüzemi díjon felül a társaság a MÁV Zrt.-től igénybe vesz pályafelügyeleti- és vágányhasználati szolgáltatást, amelyet szintén áthárít a bérlő részére. Hogyan történik az említett szolgáltatás helyes elszámolása? Köszönöm a segítséget!

Munkabérről rendelkezés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Megteheti-e a dolgozó, hogy a munkáltatóval megállapodjon arról, hogy a munkáltató fizesse be a közüzemi számláját úgy, hogy a dolgozó közüzemi számlájának összegét minden hónapban visszatartja a fizetéséből? Köszönöm válaszukat

Közüzemi díj továbbszámlázása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Városi önkormányzat mint bérbeadó bérbe adott egy ingatlanrészt vendéglátó kft. mint bérlő részére. Az ingatlan többi részét (a szerződéses jogviszony fennállása közben) az önkormányzat által alapított (mint tulajdonos) városüzemeltetési nonprofit kft. üzemelteti. A teljes ingatlanra vonatkozóan a közüzemi szolgáltatások első számú igénybe vevője a városüzemeltetési nonprofit kft., és az önkormányzattal bérleti jogviszonyban álló vendéglátó kft. továbbszállítás útján kapja a közművi szolgáltatásokat almérőkön keresztül. Mivel a városüzemeltetési nonprofit kft. számol el az energiaszolgáltatókkal, ezért a továbbszámlázást is ő végzi el a bérlővel szemben. Miután mind az önkormányzat, mind a kft. ingatlan-bérbeadási tevékenysége az áfatörvény 86. paragrafus (1) bekezdésének l) pontja alá esik, a közüzemi szolgáltatások díját ugyancsak járulékos költségként a 86. § (1) bekezdésének l) pontja szerint áfamentesen számlázhatja a városüzemeltetési kft. (kvázi bérbeadóként), ha nem is ő a bérbeadó, hanem a tulajdonosa, az önkormányzat? Vagy önálló tevékenységként áfatartalmú számlát bocsáthat ki a városüzemeltetési kft. a vendéglétó kft. (bérlő) részére? Ismereteink szerint energiafelügyeleti engedély nélkül senki nem folytathat önállóan energiaszolgáltatási tevékenységet. Tudjuk, hogy eléggé rendezetlen állapottal állunk szemben, de ez a múltbeli valóságos helyzet. Köszönöm válaszát!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Tagi kölcsön – nem kapcsolt vállalkozás

Nagy Norbert

adószakértő

Telefon-szolgáltatás

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 június
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs