260 találat a(z) közösségi adószám cimkére

Szórólapterjesztés Ausztriában Kérdés

Tisztelt Szakértő! Munkalehetőséget kaptam, melyben Ausztria területén kellene szórólapot terjeszteni, de feltételként szabták a vállalkozói igazolvány meglétét. Azt szeretném megkérdezni, hogy ezen tevékenységet katás egyéni vállalkozóként folytathatnám-e? Úgy gondolom, hogy telephelyem nem keletkezne Ausztriában, minden nap saját autóval járnék ki, így jövedelemadó tekintetében Magyarországon kellene fizetnem az adót. Biztosítási jogviszonnyal itthon nem rendelkezem, a tételes 50 ezer forint megfizetésével itthon lennék biztosított, vagy mivel a munkát kizárólag Ausztriában végezném, ott is keletkezik bejelentési kötelezettségem? Gondolom, hogy az A1-es igazolást ki kell kérnem, amit mindig az autómban kellene tartanom. Áfa szempontjából kell közösségi adószámot kérnem? Valószínűleg egy magyar cégnek kellene számláznom, de ha mégis osztrák illetékességű cégnek kell kiállítanom a számlát, hogyan alakulna az adófizetési kötelezettségem? Segítő válaszát előre is köszönöm.

Áfa Kérdés

Tisztelt Adózóna! Egy közösségi adószámmal rendelkező magyar cég használt tehervagonokat vásárol egy szintén közösségi adószámmal rendelkező magyar cégtől. A tehervagonok az Unió másik tagállamában vannak, az átadás is ebben a másik tagállamban történik. Az eladó magyar cég szerintünk fordított áfával (a vevő az áfafizetésre kötelezett) számlázza ki a vagonokat (Áfa. tv. 25. §), amit a vevő magyar cég az áfabevallásában fizetendő és levonható adóként is bevall, mivel az ügylet a vállalkozási tevékenységéhez kapcsolódik. A vevő a tulajdonában lévő vagonokat az Unió egy másik tagállamában adja bérbe egy magyar cégnek, egyenes adósan, 27%-os áfával növelten (Áfa. tv. 37. §). A bérbeadás hosszú távra vonatkozik. Kérjük szíves segítségüket a fenti ügyletek áfabeli megítélésében! Jól értelmezzük-e a törvény ide vonatkozó paragrafusait, illetve melyik paragrafus vonatkozik erre a két esetre?

Közösségi szálláshely számlája Kérdés

Tisztelt Adózóna! Segítségüket szeretném kérni az alábbi üggyel kapcsolatban: Ha egy vállalkozás a közösségen belül szálláshelyet vesz igénybe (nevezetesen Angliában), akkor milyen számlát várjon el a partnertől, hogy az azt a magyar könyvelésében szerepeltethesse, és költségként elszámolhassa? Történetesen az angol partner kijelentette, hogy nincs közösségi adószáma, ezért ilyen számlát nem tud kiállítani számunkra. Befogadható enélkül is a számla? Mit kell tennem magyar vállalkozóként az áfában? Bevallásban nem tudom szerepeltetni a közösségi adószám hiánya miatt. Kérem, segítsenek, mi ilyenkor a helyes eljárás! Köszönettel: Városi Ágnes

Alanyi adómentes közösségi értékesítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Katás alanyi adómentes egyéni vállalkozó tárgyi eszközét értékesíti Olaszországba (cégnek). A tárgyi eszköz értékesítése során nem járhat el alanyi mentesen, vagyis áfás számlát kellene kiállítani róla. Ebben az esetben az egyéni vállalkozó kérhet közösségi adószámot és közösségi értékesítésként nettóban kiállíthatja a számlát? Ebben az esetben ez az eszközértékesítés nem tartozik bele az alanyi mentes bevételi értékhatárba?

Export vagy EU-s értékesítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Belföldi cég árut értékesít oly módon, hogy a vevő harmadik országbeli cég, az ő nevére szól a számla, nincs közösségi adószáma. Az árut a vevő rendelkezése alapján EU-s tagállamba kell szállítani, tehát nem történik vámkezelés. Kérdésem: hogyan kell kezelni ezt az ügyletet áfa szempontjából? Válaszukat előre is köszönöm.

Román ELEKAFA Kérdés

Tisztelt Szakértő! Közösségi adószámmal rendelkező magyar gazdasági társaság Romániából továbbértékesítési célból terméket szerez be, s bár az eladó is közösségi adóalany, mégis román áfát számol fel a számlázáskor. Van-e lehetőség az ELEKÁFA nyomtatványon a román felszámított áfára visszatérítését kérni? Válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel: Deliné Vollay Tünde

Alumínium felni értékesítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Áfás egyéni vállalkozó (rendelkezik közösségi adószámmal) az EU-ból, magánszemélyektől használt alumínium felniket vásárolna, melyeket Magyarországon kíván értékesíteni. Milyen bizonylattal kell megvásárolnia a magánszemélyektől a felniket, hogy az Magyarországon elfogadható legyen? (Például adásvételi szerződéssel?) Amiatt, hogy uniós magánszemélytől vásárol, terheli-e bármilyen kötelezettség, vagy csak az értékesítés után fog áfát fizetni? A vállalkozó nem kíván üzletet üzemeltetni emiatt, interneten hirdetné meg a felniket, vagy házhoz vinné a felnit, vagy elmenne értük a vásárló. Ez így megfelelő? A fémtörvény alapján terheli bármiféle kötelezettség? A külföldről történő behozatal miatt terheli-e bármilyen vámos kötelezettség? Köszönöm!

Egyéni vállalkozó közösségi ügylete Kérdés

Tisztelt Szakértő! Német magánszemély 2019. június 1-jétől Magyarországra települ és egyéni vállalkozást indít. Korábban Németországban folytatott tevékenységét szeretné Magyarországon folytatni. (Németországi vállalkozását megszünteti.) Németországi cégtől ("A") fog alkatrészeket beszerezni, amelyeket németországi és olaszországi vállalkozásoknak értékesít. Az áru közvetlenül az "A" cégtől a végső német vagy olasz vevőhöz kerül kiszállításra. A fuvarozást az egyéni vállalkozó szervezi. Kérdések: kell-e az egyéni vállalkozónak német adószámmal, illetve közösségi adószámmal rendelkeznie? Áfabevallásban kell-e szerepeltetnie? Közösségi adatszolgáltatásra kötelezett-e? A Magyarországon ehhez a tevékenységhez igénybevett szolgáltatások számláinak áfatartalmát visszaigényelheti-e, amennyiben Magyarországon áfaalanyként bejelentkezik és nem alanyi adómentességet választ?

Közösségi értékesítés alanyi adómentes angol társaságnak Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyar székhelyű, uniós adószámmal rendelkező kft. vagyunk. Londoni székhelyű alanyi adómentes társaságnak végeztünk grafikai munkát, amelyet szeretnénk kiszámlázni. A londoni cégnek nincs uniós adószáma, mivel éves bevétele nem éri el a 85 000 $-ot, így nem kötelezett belépni az áfakörbe és a VAT regisztrációra. Kérdésünk az lenne, hogy ebben az esetben hogyan kell helyesen számlázni a londoni cég felé a magyar áfa felszámításával, vagy lehet az "áfa területi hatálya alá eső kitétellel" a fordított adózás szabályai szerint? Fordított esetben, ha ettől a londoni cégtől veszünk igénybe, mint magyar uniós adószámmal rendelkező áfakörös társaság szolgáltatást, abban az esetben a mentes számlát hogyan kell szerepeltetnem az áfabevallásban, és fel kell-e tüntetnem adószám nélkül a A60-s összesítő nyilatkozaton? Köszönettel.

Különleges adózói kör Kérdés

Tisztelt Szakértő! Közösségi adószámmal rendelkező, alanyi mentes adózó közösségen belülről áfa nélküli számlákat kapott, mivel megadta a közösségi adószámát. 2016 II. félévtől 2018 végéig kell javítani – az rendben van, hogy beadom a 86-os bevallásokat. Viszont a társasági adót és a beszámolót hogyan és mikor javítom? Amikor feltártam a hibát, vagy a helyére az adott évben vissza kell rakni? Valamint ezt a keletkezett áfát hogyan és mikor kell lekönyvelni? (Feltáráskor vagy vissza a helyére?) Előre is köszönöm a választ.

Magyar vevő román adószámmal Kérdés

Termékértékesítésről van szó, a vevő és az eladó is Magyarországon bejegyzett kft. A vevő kérése, hogy a termékértékesítés számláját áfamentesen, a román közösségi adószámát feltüntetve állítsa ki az eladó, mert az árut Romániába viszik. A vevő rendelkezik román közösségi adószámmal. Milyen információkat kell elkérni a vevőtől a romániai adószámával kapcsolatban, illetve hogyan dokumentáljuk az áru Romániába érkezését, ha a vevő azt az eladó magyarországi telephelyéről maga szállítja el?

Közösségi beszerzés Kérdés

Termékbeszerzés történt egy romániai internetes áruházból. A beszerző Magyarországon normál, adófizetésre kötelezett adóalany, közösségi adószámmal rendelkezik, a számlán ezt az eladó fel is tüntette, viszont a román értékesítőnek nincs közösségi adószáma. A számla nettó módon került kiállításra, áfára, áfafizetésre kötelezettre történő utalás nincs rajta. Én áfát fizetnék, de nem vonnám le. Kérdés 65-ön hova? A60 hogyan néz ki? Ki az adófizetésre és bevallásra kötelezett, azt hogyan kell megoldani? Köszönöm.

Téves közösségi adószám a számlán Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk szolgáltatást nyújt közösségi partnere részére, akinek több uniós országban is van cége. Partnerünk közölte, hogy a szolgáltatás igénybevevőjeként tévesen adta meg egyik leányvállalatát és egy másik azonos nevű leányvállalata volt az igénybevevő. Partnerünk szerint nem szükséges a kiállított számlák stornózása és újbóli kiállítása, elegendő, ha írunk egy közös nyilatkozatot arról, milyen vevői adószámnak kellett volna szerepelnie a számlákon. Szerintünk szükséges a rossz vevői adószánra kiállított számlák stornózása és újbóli kiállítása a helyes adószámra. Kérjük szíves véleményüket, mi a helyes eljárás a kimenő számlán tévesen feltüntetett vevői közösségi adószám javítására. Válaszukat köszönjük.

Angol cég közösségi adószáma – összesítő nyilatkozat Kérdés

Tisztelt Szakértő! A könyvelő irodánkban év végén felmerült egy kérdés, aminek megválaszolásához szeretnék útmutatást kérni. Az egyik ügyfél egy angol székhelyű partnertől vásárolt napkollektort szereléssel együtt, az angol cégnek viszont nincs közösségi adószáma. Mindenki mást gondol helyesnek, van aki azt mondja, hogy nem is kell neki adószám, elég a cégjegyzékszám, van aki azt mondja, a számlabefogadás az egy dolog, de felmerült a kérdés, hogy az összesítő nyilatkozatot be kell-e adni, mert ott viszont szükség lenne a közösségi adószámra. Ennek a gazdasági eseménynek a szabályszerű eljárásával kapcsolatosan szeretnénk iránymutatást kérni, mi a helyes ebben az esetben. Előre is köszönjük szépen a segítséget! Benkő Eszter

Twitch bevétel Kérdés

Tisztelt Szakértő! Hogyan adózik az alábbi eset? Magánszemély a Twitchen streamel, játékát stb. közvetíti. Ezért a Twitch a nézettség után fizet neki. Emellett a nézők donatelhetnek (adományozhatnak) neki, melyet pénzben meg is kap. Milyen jövedelemnek minősül a fenti eset? Ugyanez a magánszemély kifizetést kaphat egy magyar cégtől, aki a magánszemély logójával ellátott termékeket értékesítik. Az eladott termékek után kaphat kifizetést. Kérdésem, hogy mindkêt esetben kell-e vállalkozói igazolvány, magánszemély adószám, vagy magánszemélyként adózhat? Mindkét eset milyen adót visel, kell-e közösségi adószám? Az általam ismert NAV tájékoztató nem ezt az esetet taglalja teljesen. Köszönöm

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Gépjárművezető-oktatás

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 december
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetÉs