154 találat a(z) könyvelő cimkére

Beszámoló megőrzése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Abban szeretném a segítségét kérni, hogy a beszámoló megőrzése alól hogyan mentesülhet a "külsős" könyvelő cég vezetője? Az alábbi szabály alapján 30 cég 10 évnyi beszámolóját kellene megőriznem, most, hogy felbontottam a szerződéseimet. 48/2017 Számviteli kérdés: "Amennyiben a gazdasági társaság vagy egyéb szervezet a beszámoló elkészítésével és közzétételével egy könyvviteli szolgáltatást végző társaságot bíz meg, és a képviseleti joggal a szolgáltatást végző társaság vezető tisztségviselőjét ruházza fel, akkor a könyvviteli szolgáltatást végző társaság vezető tisztségviselője lesz az eredeti beszámoló megőrzésére kötelezett." Előre is köszönöm a válaszát.

Könyvelő egyszerűsített foglalkoztatással Kérdés

Tisztelt Szakértő! Nyugdíj előtti segélyen lévő személyt csak egyszerűsített foglalkoztatással lehet foglalkoztatni (a nyugdíjkorhatár betöltése előtt 5 évvel). Kérdésem, hogy könyvelőként lehet-e alkalmazni? Kérdeztem a NAV-ot, ők sem tudtak rá választ adni. Olvastam a rendeletet, de abban sem találtam választ a kérdésemre. Válaszát előre is nagyon szépen köszönöm.

2018. évi adatkezelési szabályok Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kereskedelmi tevékenységet végző kft. (6 alkalmazottat foglalkoztat, árbevétel 200 millió Ft alatti) bérszámfejtését külső könyvelő vállalkozás végzi, minden értékesítéséről számlát állít ki, így minden vevő adatát rögzítik. Kérdésem, hogy milyen feladatokat kell elvégeznie a 2018. 05. 25-én hatályba lépő GDPR-szabályozással kapcsolatban. Köszönöm szíves válaszukat!

Mérlegképes könyvelő újraindítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi ügyben kérném segítségét: Egy személy rendelkezik a mérlegképes könyvelői végzettséggel, azonban továbbképzésekre nem járt el, így kizárták/törölték a nyilvántartásból. Most azonban szeretné újból elindítani a mérlegképes könyvelést. Kérdésünk: ez esetben mi a teendője, hogyan lehetne újból indítani a dolgot? Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel: Tóth Mária

Könyvelői felelősség A1 igazolás hiánya esetében Kérdés

Könyvelőirodánk ügyfélkörének egy része olyan frissen bejegyzett kft.-kből áll, amelyekben a tulajdonosok (általában egyedüliként) egyben az ügyvezetők is, és külföldiek. Egy részük EU-s állampolgár és/vagy EU-s rezidens, egy részük harmadik országbeli (illetve vegyesen, EU-s állampolgár, de harmadik országbeli rezidens, vagy fordítva). Az világos, hogy ezeknek a cégeknek az ügyvezetői társas vállalkozónak minősülnek itthon, ami egyben azt is jelenti, hogy meg kellene fizetniük legalább a bérminimum utáni járulékterheket. Ha – és ez okoz majd dilemmát – az EU másik tagállamában nem minősülnek biztosítottnak (ennek igazolására szolgál az úgynevezett A1 certifikát). Amit nem tudunk eldönteni, hogy meddig terjed a könyvelői felelősségünk akkor, ha az ügyfél úgy nyilatkozik, hogy ő biztosított máshol, azonban az erről szóló igazolást nem mutatja be nekünk? Azt tapasztaljuk, hogy az esetek jelentős részében jelentős terhet jelent ezeknek az igazolásoknak a beszerzése, jellemzően akár hónapokig is eltart. Ha ebben az esetben a bevallásokat a kapott nyilatkozatnak megfelelően teljesítjük (tehát azt valljuk be a társaság nevében, hogy nem kell járulékterhet fizetni), később felelősségre vonhat-e minket a hatóság azért, ha végül kiderül, hogy nem volt biztosított az adott ügyfél a kérdéses időszakban máshol? Tehát, ha akár szándékosan, akár tévedésből valótlan tartalmú nyilatkozatot kapunk az ügyfelünktől, és annak megfelelően járunk el?

Tíz éven belül eltűnhet a könyvelési szakma? Így lehetne túlélni Cikk

Rontják az adózási, számviteli szakma presztízsét, miközben nem mérsékelik a munkaterhelést a 2018-ban hatályba lépő adószabályok és a tervezett reformok – állapítja meg a Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesülete (MAKSZOE).

Készpénzfizetési korlát Kérdés

Tisztelt Szakértő ! Mi a könyvelő feladata, ha azt észleli, hogy ügyfele átlépte a készpénzfizetési korlátot? Köszönettel

Cégkapu Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az ügyvezető regisztrált minden cégemnél a cégkapura mint cégkapu megbízott. Hogyan kell a könyvelőt regisztrálni mint adminisztrátor, hogy ha januártól ezen keresztül működnek a bevallások, akkor ugyanúgy eljárhasson, mint most az ügyfélkapun keresztül? Kérem, irják le lépésről lépésre. Vagy nem kell, hanem ugyanúgy működik a könyvelői rész tovább, ahogyan eddig? Köszönettel várom válaszukat.

Iratanyag átadása Kérdés

Tisztelt Szakértő. Úgy látom a kollégákat is foglalkoztatja ez a kérdéskör. Alábbi témához kapcsolódó, további problémával kapcsolatban kérném szíves segítségét: http://adozona.hu/kerdesek/2017_11_27_Konyvelesi_iratanyag_atadasa_ydb Mi a teendője a könyvelő irodának azzal a nála maradt iratanyaggal, amiért nem jelentkezik az ügyfél, nem hajlandó elvinni, átvenni? A mi felelősségünk őrizni? Meddig? Mit kell tennünk ebben a helyzetben? Köszönettel.

Mi a könyvelő feladata, ha elhunyt a cég képviselője? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbiakban szeretném a segítségét kérni. Egy bt. beltagja, egyedüli képviselője sajnos elhunyt. A kültag külföldön él, elérhetőségét nem ismerjük. Sajnos a III. negyedévi könyvelési anyagot az ügyvezető betegsége és halála miatt már nem kaptuk meg. Az ügyfélkapus regisztrációnk, melyet az elhunyt ügyvezető adott, még él. Jönnek a felszólítások az áfabevallásra, havi 08-as bevallásra. Mit tehet ilyenkor a könyvelő? Milyen feladatai, kötelezettségei vannak? Természetesen nem szeretném, ha a családtagokat (akiket nem ismerek egyébként) plusz bírsággal terhelnék a hatóságok a be nem adott bevallások miatt. Írjunk levelet az adóhatóságnak? Mondjuk most rögtön vissza a regisztrációt? Köszönjük szépen, ha tudnak ebben segítséget adni!

Új tulajdonosok a cégben – a könyvelő felelősségéről Cikk

Mi a teendő, ha megváltoztak a cég tulajdonosai, de az új tagok nem veszik fel a kapcsolatot a társaság könyvelőjével? Hogyan kellene eljárnia ebben az esetben? – kérdezte olvasónk. Pölöskei Pálné adószakértő válaszolt.

Könyvelő felelőssége Kérdés

Társaságunk által könyvelt cég tulajdonosai valamennyien eladták üzletrészüket, az ügyvezető személye is változott. Az új ügyvezető, illetve tulajdonosok a cégnyilvántartásban még nem szerepelnek. (Valószínűleg még nincs bejegyezve.) Társaságunkat sem keresték meg a számviteli szolgáltatással kapcsolatosan. Szerződésünk szerint a bevallásaikat mi adjuk be, meghatalmazás alapján. Hogyan járunk el helyesen, ha a meghatalmazást visszavonatjuk, amíg nem jelentkezik az új ügyvezető?

Főkönyv, mérleg Kérdés

Kedves Adózóna! Alábbi kérdésre keresem a választ: Átvettem egy cég könyvelését idén tavasszal. A cég 2015. évi teljes könyvelési anyagát az előző könyvelő nem bocsájtja rendelkezésére a cégnek. Tulajdonképpen az elmondása szerint elégette. Sem főkönyv, tárgyieszköz-kimutatás, kartonok nem állnak rendelkezésemre, így nem tudom a 2016. évi főkönyvet megnyitni, ezáltal a 2017. év is teljesen nyitó nélküli még. A tárgyi eszközök között van sok CNC gép stb. Mi ebben az esetben a teendő, mert a 2016. évi mérlegét, eredménykimutatását is közzé kell tennem már régen. Köszönettel: Horváth-Krivanek Tímea

Cégkapu ügyrendi kérdések Kérdés

Tisztelt Szakértő! 1. A cégkapu regisztrációban megadandó e-mail cím kötelezően azonos-e a cégjegyzékben/cégnyilvántartásban már szereplő e-mail címmel? (T.i. esetünkban a cégalapításkor megadott e-mail-címet időközben szolgáltató átnevezte, habár működik a régi is, célszerűbb lenne az újat használni. De ezen felül is: a jövőben szívesebben használnánk a cégjegyzékben megadottól teljesen független e-mail szolgáltatást a cégkapus kommunikációhoz.) 2. A könyvelő által a cég nevében intézett bevallások, mérleg, bejelentések benyújtását mennyiben érinti a cégkapu bevezetése? Emiatt be kell-e jelenteni a könyvelőt cégkapu meghatalmazottként? (Háttér: a kitöltés / benyújtás az ABEV alkalmazás-környezetben történik és eddig a könyvelő ügyfélkapujára épült. Így marad a jövőben is?) 3. Önálló (tehát NEM EGYÜTTES!) képviseletre jogosult két ügyvezető esetén a második képviseletre jogosult vezető hogyan kaphat hozzáférést és ÖNÁLLÓ ÜGYINTÉZÉSI LEHETŐSÉGET a cégkapu felülethez/felületen? Köszönettel várom szíves válaszát! Gyurasics Tamás

Cégek cégkapu regisztrációja Kérdés

Könyvelőként kérdezem (ismerve a cégeket), hogy ez a kötelezettség ugye nem a könyvelőket terheli? Ha a cégvezetőnek már van ügyfélkapus regisztrációja a cégére is, el kell-e végeznie ezt a regisztrálási folyamatot? Köszönöm válaszukat tisztelettel Csobán Tiborné

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓAJÁNLÓ

Kérdések és válaszok

Végelszámolás befejezése elutasító végzés esetén

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Tagi munkavégzés

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 május
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs