1349 találat a(z) könyvelés cimkére

Pénztárgépzárások könyvelése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Pénztárgépzárások könyvelésével kapcsolatos a kérdésem, számviteli szempontból. A pénztárgép napi zárás külön részletezi a napi készpénzes, bankkártyás, utalványos....stb. bevételeket. Elegendő egy tételben lekönyvelni a napi zárások alapján a napi pénztáras bevételeket? Például a napi készpénzes bevétel T3811 K91 és 467 ..... napi bankkártyás bevétel szintén naponta egy tételben.... napi utalványos bevétel szintén napi egy tételben. Köszönettel.

Szennyvíz-nyomóvezeték beruházásának könyvelése Kérdés

Tisztelt Adózóna! Cégünk az idei évben új, 125 méter hosszú szennyvíz-nyomóvezetéket terveztetett és építtetett a helyi szolgáltatóval. Az önkormányzat a bekerülési költség felét kifizeti, önkormányzati tulajdonba vétellel. Kérdésem az lenne, hogy ezt a szennyvízhálózat-kiépítést miként könyveljük? Kinek a tulajdonába kerül így, kinél kell beruházásként aktiválni, cégünknél vagy az önkormányzatnál? Kerülhet-e az önkormányzat tulajdonába a mi nyomóvezetékünk? Válaszukat előre is köszönöm!

Előleg- és végszámla könyvelése Kérdés

T. Címzett! Az előleget a partner 100 százalékban kifizette, így egy számlát állítunk csak ki a részére. Feltüntetjük az áfafizetés időpontját (előleg jóváírása) illetve, hogy az esemény mikor valósul meg. Így nem kell végszámlát kiállítani, amibe beszámítjuk az előleget. Például havi áfa esetén 01.31. az előleg jóváírása. Az esemény március 1-jén valóul meg. Az áfa a könyvelésben januári. A teljesítés márciusban fog megtörténni, így véleményünk szerint csak márciusban lehet bevételre könyvelni. A könyvelés pontos menetére lennénk kíváncsiak. (Márciusig a kötelezettségek között (45) számlán kell szerepelnie és csak márciusban vezethetjük át a 9 bevételek közé? Azaz úgy kellene lekönyvelni, mintha előlegszámla és végszámla is került volna kiállításra?) Köszönettel

Önkormányzati út felújítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy ipari parkban négy vállalkozás közös utat használ. Az út jelenleg járhatatlan a kátyúk miatt. Az utat a jelenlegi tulajdonosa eladná (nulla forintért) vállalkozásunk részére, és az aszfaltozást elvégeztetnénk. A kivitelezés költségeihez a másik három úthasználó egyenlő arányban hozzájárulna. Az elkészült utat a polgármesteri hivatal ingyenesen tulajdonba venné, és – utólag - megtérítené a kivitelezési költségek 50 százalékát. Szeretnénk az ügylettel kapcsolatban szabályosan eljárni. Kérjük szíves válaszukat: - Hogyan szerepeltessük a könyvelésben az útépítést? Felújításként? - A kivitelezés számlájából az áfa visszaigényelhető? - Hogyan könyveljük az úthasználók pénzbeli hozzájárulását? Tovább számlázzuk részükre az 1/4-ed részt? Áfásan? - Hogyan történik az önkormányzat részére az elkészült út átadása. Ingyenes átadással? - Hogyan könyveljük a polgármesteri hivatal utólagos (50 százalékos) pénzbeli hozzájárulását? Köszönjük szíves válaszát.

Anyagköltség vagy áru a hentesnél a félsertés? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbiak eldöntésében kérném segítségét: Hentes vállalkozó félsertést vásárol. A megvásárolt "anyagot" szétbontja, és úgy értékesíti (comb, lapocka, oldalas stb...). Anyagköltségként vagy áruként szükséges könyvelni a beszerzést? Köszönöm.

Közműfejlesztési hozzájárulás értékcsökkenése Kérdés

DRV 2015-ben átadott szállodára 2019-ben utólagosan (felhasználási mennyiség alapján) közműfejlesztési hozzájárulást számlázott ki. A számlán külön van kivetve a víz- és külön a szennyvíz-hozzájárulási díj. Hogyan könyveljem, és melyikre mennyi az értékcsökkenés leírási kulcs? Válaszukat tisztelettel várva Veszprémi Lászlóné könyvelő .

Kényszertörlés Kérdés

Az egyik általam könyvelt kft. ellen jogerős kényszertörlési eljárás van folyamatban. Nem volt még kényszertörléssel kapcsolatos feladatom, szeretnék a kérdésben segítséget kérni. Mi a teendőm nekem, mint megbízott könyvelőnek? 30 napon belül a kényszertörlést megelőző nappal mérlegbeszámoló benyújtása? Társaságiadó-bevallás benyújtása? Hipabevallás benyújtása? Ha ezeket elvégzem, hogyan tovább? Kérem a fenti kérdésben szíves iránymutatásukat.

Tárgyi eszköz selejtezése 2. Kérdés

Tisztelt Adózóna! Tárgyi eszköz selejtezés alábbi kérdésemre nem kaptam választ, hogy a 8664, vagy a 8692 számlákat kell használni ilyen esetben? Válaszukat előre is köszönöm! Egy kft. használatában/tulajdonában lévő 3 éves számítógép tönkremegy. Garancia már nincs a termékre. Javítása nem lehetséges, alkatrésznek eladhatatlan. Nettó értéke még van a könyvelésben. A tönkrement eszközt a kft. "kidobja", hulladékudvarban leadja, érte pénzt nem kap. Kérdésünk az, hogy hogyan kell ilyenkor az eszköz teljes kivezetését lekönyvelni? Különösen az érdekel, hogy az eszköz még fennmaradó nettó értékét a: 8664 Tárgyi eszközök elszámolt terven felüli értékcsökkenése vagy 8692 Hiányzó, megsemmisült, állományból kivezetett immateriális javak, tárgyi eszközök könyv szerinti értéke számlára kell könyvelni? Válaszukat előre is köszönöm!

Nyílt végű pénzügyi lízing lezárása futamidő vége előtt Kérdés

Tisztelt Adózóna! Társaságunk 2016. évtől nyílt végű pénzügyi lízing keretében egy személygépjárművet vett igénybe. Idén, lejárat előtt került sor a szerződés megszüntetésére, vevőkijelölési jogunkkal élve, mely szerint 3. fél vásárolta meg az autót. A vevő átutalta a banknak a személygépkocsi vételárát, mely megegyezik a hátralévő tőketartozás plusz áfa összegével. Cégünk birtokában van a banktól kapott hátralévő tőketartozás plusz áfáról szóló LEZÁRÁSNAK, valamint egy mínuszos SZÁMLÁNAK, ami a tőketartozás áfa nélküli összegéről szól. A mínuszos számla összege, valamint a lezárás áfa nélküli összege megegyezik a 43-as lízingkötelezettség főkönyvi számlánk "K"egyenlegével. Nagy segítségünkre lenne, ha a lezárási ügylettel kapcsolatos összes könyvelési lépést számunkra megadni szíveskednének! Köszönjük szépen!

Értékpapírok könyvelése Kérdés

Tisztelt Adózóna! Egyik cégem különböző befektetési alapokba fektette a pénzét. Megbízott egy vagyonkezelő céget, amelynek mi egy nagyobb összeget elutaltunk, és ő négyféle alapba fektette az eurónkat. Kérdéseim a következők lennének: 1.) Milyen módon kell ezeket a befektetési jegyeket nyilvántartani? Én, amikor a bankból elutaltuk például a 2 000 000 eurót, akkor a 379. Értékpapír-elszámolási számlára tettem, majd átvezettem a 375. Forgatási célú értékpapír-főkönyvi számra. Jól tettem? 2.) Milyen árfolyamon kell őket a könyveimben kimutatni beszerzéskor, hónap végén amikor a kimutatásokat küldik és az év végén? 3.) Minden hónap végén kapok egy elszámolást a befektetési alaptól, hogy milyen árfolyamon, hány darab jegy van a különböző alapokban. Természetesen nem egyezik azzal az értékkel, amellyel bekerült a könyvekbe, ezeket a különbségeket + és - melyik 87-es, illetve 97-es főkönyvi számlára kell könyvelni? 4.) A befektetési jegyek növekedését és csökkenését milyen módon és értékben kell nyilvántartani? 5.) Kell-e, és ha kell, akkor mikor számolunk értékvesztést rá? 6.) A számviteli politikánkban eddig nem szerepelt erről szó. Milyen módon kell megváltoztatnom a számviteli politikánkat, miről kell pontosan rendelkeznünk? Szívesen veszek minden információt a befektetési jegyekről, illetve alapokról, mert eddig még könyveléseim során nem kellett ilyen tételeket lekönyvelnem. Köszönettel: Andrea

Folyamatban lévő telkesítés Kérdés

Tisztelt Adózóna! Cégünk idén két nagyobb telket is megvásárolt. A tulajdonos célja, hogy több építési telket alakítson ki, és a későbbiekben vagy értékesíti az építési telkeket, vagy pedig családi, illetve irodaházat épít rá. Kérdésem az lenne, hogyan tartsam nyilván ezeket a telkeket? Aktiválni kell a két telek beszerzését, vagy pedig addig, amíg ki nem lesznek alakítva a végleges telkek, addig a 162-es főkönyvi számon lesznek? A vásárlás után már elindítottuk a telekrendezést, és már eddig is sok költség felmerült (ügyvédi munkadíjak, rendezési terv készítése közműfejlesztési hozzájárulás befizetése, tereprendezés stb.) ezeket hova kell könyvelni, egyszerre költségre (5-ös számlaosztály), vagy az újonnan kialakult építési telkekre szét kell majd osztani, és addig a 162-es főkönyvi számon gyűlik? Mikor mondható el egy telekről, hogy már "tényleg" kész (talán akkor, amikor a földhivatal kiadja az új telkek helyrajzi számát, és már minden költséget elosztottunk)? Könyvelői munkám során most először találkoztam telekvásárlással, ezért kérném a segítségüket. Köszönettel: Andrea

Hiányzó beérkező számlák Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem könyvelése során többször előfordul, hogy a banki kivonaton bankkártyás fizetésként megjelenő tételhez hiányzik a számla. A cég szálláshelyet üzemeltet, ahol reggeliztetés is folyik, nagyon sok kis összegű számla van élelmiszerről – jellemzően ezek hiányoznak vagy kisebb üzemanyagszámlák. Mi a teendő ezekkel a tételekkel? Könyvelhetem-e bruttó módon költségként, ha igen, növeli-e az adóalapot (kiva alanya a cég)? Vagy más módon kell kezelni? Köszönettel várom válaszát.

Autókereskedés könyvelése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyik ügyfelem alakított egy új kft.-t, melynek tevékenysége: autókereskedés. Nekem ilyen cégem még nem volt. Ezért kérem Önt, hogy ezzel kapcsolatban szíveskedjen tájékoztatni teljeskörűen, hogy milyen sajátosságai vannak, milyen egyéb bevallást, nyomtatványt, engedélyt, áfaelszámolást kell nála alkalmazni. Segítségét előre is köszönöm. Üdvözlettel: Huéber Józsefné

Tárgyi eszköz átalakítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Vállalatunk egy szerelőasztalt vásárolt, melyet továbbküld a svájci anyacéghez, hogy az átalakítsa. Az átalakítás után kerül Magyarországra, és lesz használatba véve. Kérdésem az lenne, ezt hogyan kell könyvelni. Válaszát előre is köszönöm.

Épületbontás Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2018. évben egy pályázat keretében egy kft. megvásárolt (egymás mellett lévő) ingatlanokat. Példaként a 2,3,4,5,6,7 hrsz-okat.Ezeket mind nyilvántartásba vettem, és 2%-os értékcsökkenési leírást állítottam be rájuk. Az adásvételi szerződésekben nem került külön meghatározásra az épületek és a telkek külön-külön értéke. Most lebontásra kerültek a 4,5. hrsz-on álló épületek. Helyükre egyelőre nem is fognak építeni semmit. Ez lesz az udvar. A 2,3,6,7,8 a hrsz-okon megmaradnak az épületek, azonban ezek között a felújítás eredményeképpen átjárhatóság lesz. Tulajdonképpen egy egybefüggő épület lesz. Elképzelhető, hogy a későbbiekben a helyrajzi számok összevonására kerül sor. Kérdésem, hogy a bontást hogyan könyveljem? Mit csináljak ezekkel a tárgyi eszközökkel? Ha a későbbiekben mégis összevonásra kerül sor, mit kell tennem? Attól, hogy egybefüggő lesz az épület, kell valamit tenni az egyedi nyilvántartással? Az értékcsökkenés stb. miatt nem problémás, hogy a telkek értékét külön-külön nem ismerjük? Köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Céltartalékképzés társasági adó vonzata

Pölöskei Pálné

adószakértő

Katás bt. után átalányadózó egyéni vállalkozó

Pölöskei Pálné

adószakértő

Árfolyamnyereség és tao

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 január
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close