23 találat a(z) költségek cimkére

Külföldi kiküldetés költségének továbbszámlázása Cikk

Olvasónk a következőt kérdezte: Cégünk egy nemzetközi vállalatcsoport tagja. A csoporton belül van olyan telephely ahol munkaerőtöbblet, illetve van ahol -hiány lépett fel. Így, hogy senkit ne kelljen elküldeni, EU-n belüli országba küldenénk ki munkavállalókat várhatóan 30 napnál nem hosszabb időtartamra munkavégzésre, A1-es nyomtatvánnyal. Milyen jogszabályok vonatkoznak ennek a költségnek az áthárítására? Horváthné Szabó Beáta adószakértő válaszolt.

Alapítvány szakmai rendezvényeken való részvétele Kérdés

K+F támogatás Kérdés

Ingatlanforgalmazó kft. lakásbérbeadása Kérdés

Munkahelyi étkező felújítása – gépek elszámolása Kérdés

Kft. tulajdonában lévő tehergépkocsi, az üzembentartó idegen magánszemély Kérdés

Tanács kérése Kérdés

Tisztelt Adózóna! Tanácsukat szeretném kérni az alábbi esetben: egy építőipari cégünk van, fő profilunk társasházak építése értékesítés céljából. 2018 márciusában vásároltunk egy lakóház és udvar elnevezésű ingatlant, 18,5 millió forintért. (Áfamentesen, magánszemélytől, a 4 százalékos illetéket megfizettük.) Szeretnénk fiúnknak építeni egy családi házat a telekre, ahol egy kozmetika is helyet kap külön épületben. Mivel a kft. nevén van az ingatlan, úgy gondoltuk, hogy az építési engedélyt is a kft. nevére kérjük ki. Építési engedélyt kérünk rá, mivel a lakóépület több, mint 300 nm, kozmetika is lesz Abban kérnénk az Önök tanácsát, hogy mikor vegyük ki a cégből az ingatlant a saját nevünkre? (Férjemre és rám, mindketten tagok és ügyvezetők vagyunk.) A, vagy B verzió lenne a jobb megoldás? Az a kérdés is felmerült bennünk, hogy ezt adásvételi szerződéssel vagy osztalékként tegyük meg. A verzió: most, a legelején, még az építkezés megkezdése előtt: - A vételár 18,5 millió forint volt, ehhez hozzáadnánk azokat a költségeket, amelyeket már elszámoltunk erre az ingatlanra (épület részleges bontásának költsége, tervezési díj) + 27 százalék áfát rá kell tennünk. Ezt a NAV elfogadhatónak tartaná-e? B verzió: nem teljesen szerkezetkész eljutásnál, tehát csak a falak állnának: - Ebben az esetben a kft. építi, mintha magának építené, majd szerkezetkészen a kft. két tulajdonosa nevére kerül. Itt már érdekesebb lehet a vételár + 27 százalék áfa összege. Mi az az összeg, amit a NAV elfogadhatóak tart? Illeték mindkét esetben 4 százalék.

Használt gépkocsi értékesítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk az USA-ból hoz be törött személygépkocsikat és azokat felújítja, majd értékesíti. Eladásnál áfás számlát állít ki. Kérdésünk az lenne, hogy a javításra fordított költségek pl. lakatos munka, fényezés, és alkatrészek áfáját levonhatja-e, ha a járművet áfásan adja el? Illetve a költségeiről kell-e gépkocsinkénti nyilvántartást vezetnie. Előre is köszönöm válaszát!

Tartós bérlet Kérdés

Tisztelt Cím! Tisztelt Szakértő! Cégünk bérleti szerződéssel tartós bérletre (48 hónap) bérel személygépkocsit, melynek bérletét előre kell meg fizetni. A bérleti díj tartalmazza a gépjármű teljesítményadóját, cégautóadóját, finanszírozását, kötelező biztosítását, casco biztosítását, amortizációját. Cégünk a bérleti díjat költségként elszámolja (5 számlaosztály), melynek áfáját arányosítva (80 százalék) visszaigényli, útnyilvántartást vezet a gépkocsi használatról. Kérdésem, hogy cégünknek is meg kell-e fizetni a cégautóadót, mivel költséget számol el (üzemanyag, fenntartási költségek, téli gumi, alkatrészek stb.) ezen autó után, hiszen a a bérbeadó megfizeti a cégautó adót. Válaszát köszönöm!

Belföldi kiküldetés elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Előfordul, hogy területi képviselőink a kiküldetés során a parkolásról vagy az étkezésről csak parkolójegyet, illetve nyugtát – áfás számlát nem – adnak le a havi elszámoláskor (sok helyen nem tudnak a kollégák számlát kérni, például, ahol parkolóautomata van). Ezt elfogadhatjuk, kifizethetjük, a parkolást parkolási költségként az étkezésről szóló számlát pedig egyéb meghatározott juttatásként elszámolhatjuk-e? Válaszát előre köszönöm: Andrea

Ingatlankiadás magánszemélynek Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném a szíves segítségét kérni magánszemélynek ingatlan-bérbeadással kapcsolatos kérdésben. Az édesanyám az idén nyáron elhunyt, és a lakását 1/1-ben megöröklöm, de még nem volt meg a hivatalos hagyatéki tárgyalás. Az ingatlan tulajdoni lap ki lett kérve, amin édesanyám az egyszemélyben lévő tulajdonos, testvérem, egyéb hozzátartozom pedig nincsen, és végrendelet sem készült. Szeretném magánszemélynek a lakást hosszú távon lakásbérletként kiadni, ezért már megkezdtem a felújítását is. (Bejárati ajtó cseréje, új villanytűzhely vásárlása stb.) Elvileg meglenne már a magánszemély bérlő is, akivel bérbeadási szerződést fogok kötni. A kérdésem az lenne, hogy mely időponttól adhatom ki az lakást, és mikortól számolhatom el a felújításból származó költségeket (mely időszakban)? Válaszát előre is nagyon szépen köszönöm.

Vállalati nyílt nap adózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! A segítségét szeretném kérni az alábbi kérdésben. Cégünk nyílt napot szervez a munkavállalók családtagjai részére, lehetőséget kapnak az érdeklődök cégünk megismerésére. Azt szeretném megkérdezni, hogy a szervezéssel kapcsolatos költségeknek (karszalagok, buszok bérlése ...) milyen adóvonzata van? Segítségét és válaszát előre is köszönöm!

Lakóházas ingatlan értékesítése 2016 szja Kérdés

Tisztelt szakértő! 2014. december 03-án hagyatékátadó végzéssel, szülőtől örökölt 2/4 tulajdoni hányaddal, 2 testvér(4.500.000 Ft), a családi házas ingatlant. 2016.02.09.-én kelt adásvételi szerződéssel értékesítésre került 14.500.000 Ft értékben. Az ingatlan másik 2/4 része már 2010-ben öröklésre került. Hogy adózunk utána? Felmerült hirdetési költség, örökösödési illeték, igazgatási szolgáltatási díj, az öröklés fele-fele arányban történt a 2 testvér között. A felsorolt költségek csak 1-1 személy nevére szólnak. Illeték, hirdetés stb. költségként egyenlő arányba kerülnek levonásra, vagy csak a számlán szereplő személy vonhatja le? A 2010-ben örökölt rész már nem adóköteles, így annak illetéke és a költségek már nem számolhatók el? Kérném segítségét a helyes adóköteles jövedelem megállapításához! Köszönettel!

Ingatlanértékesítés adója Kérdés

Tisztelt Szakértő! Vejem 2 éve vett egy lakást, melyet idén értékesítenének. A bevételből a már meg lévő telken építkeznek. Tudja-e érvényesíteni és ha igen milyen módon az adóbevallásában a lakás építésére fordított összeget? Köszönettel: Bleier Györgyi

Saját termelésű készlet előállításához kapcsolódó költségek számviteli elszámolása év közben beszerzéskor Kérdés

Tisztelt Szakértő! Korábban kérdeztem ezzel kapcsolatosan, de egy-két kérdésemre nem kaptam konkrét választ. Egy kisvállalkozás saját tervezésű és részben saját előállítású ruházati termékeket gyárt és forgalmaz. Év közben nem vezet mennyiségi és értékbeni nyilvántartást, beszerzéskor mindent egy összegben az 5-ös számlaosztályba könyvel. Egy késztermék létrejöttéhez az alábbi munkafolyamatok kapcsolódnak: megvásárolja az alapanyagokat, megtervezi és kiszabja (a vállalkozás alkalmazottjaként), vállalkozóval levarratja és szintén vállalkozóval nyomatot készíttet rá. Pontosan melyik költségszámlára könyveljük az alábbiakat: - alapanyag beszerzés (méteráru, rövidáru) - szabáshoz felhasznált anyag - varratási szolgáltatás - nyomat készítés, nyomtatási szolgáltatás - csomagolóanyag (díszdoboz), ha külön tételként kerül továbbszámlázásra és ha külön nem jelenik meg a számláján ez a tétel, - szállítási költség: ha külön tételként kerül továbbszámlázásra és ha külön nem jelenik meg a számláján ez a tétel. Az önköltségszámítás és az év végi készlet megállapítása ez esetben nem kérdésem. Köszönettel.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Ingatlan-bérbeadás

Lepsényi Mária

adószakértő

Átalányadózás újraválasztása

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs