28 találat a(z) készenléti jellegű munkakör cimkére

Készenléti jellegű munkakörben alkalmazott szabadsága Kérdés

Ilyen problémák merülhetnek fel a készenléti jellegű munkaköröknél Cikk

A rugalmasan alakítható és bővíthető munkateher biztosítása, illetve a rendkívüli munkavégzésért járó bérpótlékok elkerülése érdekében számos munkáltató alkalmazza előszeretettel a készenléti jellegű munkakör kategóriáját, sok esetben a munkajogi feltételek hiányában. Ha az alkalmazás jogellenes, kellemetlen jogkövetkezménnyel kell számolni. Az alábbiakban a jogszerű alkalmazás feltételeit, illetve a jogellenesség jogkövetkezményeit mutatjuk be.

Vasárnapi pótlék készenlét jellegű munkakörben Kérdés

Készenléti jellegű munkakör? Kérdés

Kúriai határozat a készenléti jellegű munkakörben elrendelhető munkaidőről Cikk

Készenléti jellegű munkakörben a napi munkaidő 12 órára, a beosztás szerinti munkaidő pedig 24 órára emelhető. Ezen szabály értelmezéséből ered a következő, 2022-ben lezárt jogvita, melyet az alábbiakban mutatunk be.

Minimálbér: lehet-e kevesebb a fizetés? Cikk

A munka törvénykönyve (Mt.) felhatalmazása alapján a kormány minden évben rendeletben állapítja meg a kötelező legkisebb munkabér és a garantált bérminimum összegét. A rendelet hatálya kiterjed minden munkáltatóra és munkavállalóra. Az Mt. eltérést nem engedő szabálya szerint a munkabért utalvány vagy fizetőeszköz helyettesítésére szolgáló más formában kifizetni nem lehet. A minimálbér, garantált bérminimum forintban történő megfizetése kötelező, minden ettől eltérő megoldás jogszabálysértő.

A készenléti jellegű munkakör előnyei és buktatói Cikk

A vállalkozások érthető módon keresik az olyan munkaidő-beosztási lehetőségeket, mely számukra jelentős mozgásteret biztosítanak. Különösképpen érvényes ez a jelen járványügyi helyzetben, amikor a munkaerő megszervezése komplex akadályokba (megbetegedés, munkaerőhiány stb.) ütközhet. Nézzük, mire is kell ügyelnünk a készenléti jellegű munkakörre vonatkozó szabályok alkalmazásakor:

Munkáltatói tévedések: nem ugyanaz a készenlét és a készenléti munkakör Cikk

A hétköznapi használatban gyakran keveredik egymással a készenlét és a készenléti jellegű munkakör. Cikkünkben tisztázzuk, mi a kettő közötti különbség munkajogi és bérezési szempontból.

Vagyonőr minimális órabére Kérdés

Készenléti jellegű munkakör – részmunkaidő minősítése Kérdés

Lehetnek-e az ápolók készenléti jellegű munkakörben Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy nyugdíjasotthonban az ápolók, gondozók, 24/72 munkaidő beosztásban dolgoznak, munkaszerződésük szerint heti 40 órás munkaidőben. Így az általános munkarendhez viszonyítva a két hónapos munkaidőkeret végére midig túlórájuk keletkezik. Ennek elkerülése végett, módosítani szeretnénk a munkaszerződésüket, és a tevékenységüket készenléti jellegűnek minősíteni. A készenléti jellegű munkakörnél a munkaidő akár heti 60 órára is emelhető, de mi csak heti 48 órára emelnénk a munkaidőt. Így nem képződne rendszeresen túlórájuk, ezáltal nem illetné meg őket a túlórára tekintettel rendes munkaidőre járó munkabér. Ezzel a megoldással csak bérpótlékokra lennének jogosultak, amit viszont egyhavi fixösszegű átalányként fizetnénk. Természetesen a munkaszerződést közös megegyezéssel módosítanánk. Helyes lenne ez így? Vagy ez a tevékenység csak megszakítás nélküli tevékenységnek minősíthető? Ki dönti ezt el, hogy melyik tevékenységbe sorolható az ápolói tevékenység? Ha ez így megoldható, akkor a másik kérdés az, hogy a konyhai és egyben takarító személyzet szintén nem napi 8 órát dolgozik, hanem napi 12 órázik. Kettőt dolgoznak, kettő szabad. Ha az otthon tevékenysége készenléti jellegűnek minősül, akkor őket is be lehet tenni a készenléti jellegű munkakörbe, a heti 48 órás munkaidőbe? A részmunkaidősöknél lehet-e részarányosan számolni a minimálbért, a heti 48 órából számolt minimál órabérrel? Köszönettel várom válaszukat!

24/48 készenlét jellegű munkakörben a munkaszüneti nap. Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha 24/48 készenlét jellegű munkakörben és munkaidőkeretben dolgoznak a munkavállalók (mondjuk rá, hogy megfelelnek a jogszabályi feltételeknek), a januári bérpapíron fel kell-e tüntetni a január 1-jén a munkaszüneti napra eső távolléti díjat? Köszönöm

Foglalkoztatás készenléti jellegű munkakörben: munkaidő, bér, pótlékok Cikk

Mennyi legyen a cég által alkalmazandó éjjeliőrök legkisebb bére, milyen pótlékokat kell fizetni nekik? – kérdezte az Adózóna olvasója. Dr. Hajdu-Dudás Mária ügyvéd válaszolt.

Készenléti jellegű részmunkaidős telepfelügyelői állás bejelentése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi pár mondattal foglalom össze a cégünknél létrehozott új munkakör leírását: A kitalált telepfelügyelőség első, pár hónapos kezdő időszakában, még két fő esetén bruttó 120 000 Ft/ hó bérezéssel, a hónapot felezve fejenként 15 napot kell teljesíteni (8000 Ft/hó bér). Ha feláll a véglegesnek szánt háromfős csapat havonta, fejenként 10-10 nap jut majd, bruttó 80 000 Ft/hó fizetéssel. Helyettesítéskor is napi bruttó 8000 Ft a díjazás, mely tartalmaz minden bérpótlékot is. A munkaszerződésünkbe készenléti jellegű munkakört foglaltunk: – a rendes munkaidő nem harmadrészben, hanem 90%-ban munkavégzés nélkül telik a telepfelügyelőinknél, – a „sétáló” járőrözési feladattal és az éjszakai pihenéssel (alvással) a másik kitételnek az alacsonyabb igénybevételnek is megfelelünk, – élünk a napi nyolc órához képest a tizenkét órás emelés lehetőségével, illetőleg a megszakítás nélküli munkarendben a vasárnapi rendes A munkaidő részmunkaidős, minden nap három alkalommal kötelező járőrözéssel, beosztási naponként összesen 1 munkaóra aktív, a járőrözések közötti pihenő beiktatásával. A munkaidejéről a dolgozó jelenléti ívet köteles vezetni stb. A 12 órás részmunkaidőt a könyvelő cégünk nem tudja bejelenteni. Kérem, adják meg, hogy egy 19T1041-es (?) nyomtatványon technikailag hogyan legyen megoldva a bejelentés. Amint ezt kézhez kapjuk, akkor intézkedhetnek a NAV felé történő regisztrációk beadásáról. Köszönettel: Bezeczky Miklós

Csökkentett órabér egyszerűsített foglalkoztatásban, készenléti jellegű munkakörben Kérdés

https://adozona.hu/kerdesek/2018_8_30_EFO_keszenletiugyeleti_munkavegze_ulk A fenti hivatkozásban kifejtésre került, hogy hogyan lehet egyszerűsített foglalkoztatás keretében készenléti jellegű munkakörben foglalkoztatni munkavállalót. A kérdésem, hogy ebben az esetben alkalmazható-e a 324/2018. (XII.30.) kormányrendelet 2. § 4.a pont szerinti arányosan csökkentett mértékű minimálbér? Válaszát köszönve, tisztelettel: Németh Tiborné

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Üzemanyag-elszámolás

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Jogdíjból származó haszon megosztása

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Kottagrafika FEOR-szám

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 december
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetÉs