24 találat a(z) készenléti jellegű munkakör cimkére

Kúriai határozat a készenléti jellegű munkakörben elrendelhető munkaidőről Cikk

Készenléti jellegű munkakörben a napi munkaidő 12 órára, a beosztás szerinti munkaidő pedig 24 órára emelhető. Ezen szabály értelmezéséből ered a következő, 2022-ben lezárt jogvita, melyet az alábbiakban mutatunk be.

Minimálbér: lehet-e kevesebb a fizetés? Cikk

A munka törvénykönyve (Mt.) felhatalmazása alapján a kormány minden évben rendeletben állapítja meg a kötelező legkisebb munkabér és a garantált bérminimum összegét. A rendelet hatálya kiterjed minden munkáltatóra és munkavállalóra. Az Mt. eltérést nem engedő szabálya szerint a munkabért utalvány vagy fizetőeszköz helyettesítésére szolgáló más formában kifizetni nem lehet. A minimálbér, garantált bérminimum forintban történő megfizetése kötelező, minden ettől eltérő megoldás jogszabálysértő.

A készenléti jellegű munkakör előnyei és buktatói Cikk

A vállalkozások érthető módon keresik az olyan munkaidő-beosztási lehetőségeket, mely számukra jelentős mozgásteret biztosítanak. Különösképpen érvényes ez a jelen járványügyi helyzetben, amikor a munkaerő megszervezése komplex akadályokba (megbetegedés, munkaerőhiány stb.) ütközhet. Nézzük, mire is kell ügyelnünk a készenléti jellegű munkakörre vonatkozó szabályok alkalmazásakor:

Munkáltatói tévedések: nem ugyanaz a készenlét és a készenléti munkakör Cikk

A hétköznapi használatban gyakran keveredik egymással a készenlét és a készenléti jellegű munkakör. Cikkünkben tisztázzuk, mi a kettő közötti különbség munkajogi és bérezési szempontból.

Vagyonőr minimális órabére Kérdés

Készenléti jellegű munkakör – részmunkaidő minősítése Kérdés

Lehetnek-e az ápolók készenléti jellegű munkakörben Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy nyugdíjasotthonban az ápolók, gondozók, 24/72 munkaidő beosztásban dolgoznak, munkaszerződésük szerint heti 40 órás munkaidőben. Így az általános munkarendhez viszonyítva a két hónapos munkaidőkeret végére midig túlórájuk keletkezik. Ennek elkerülése végett, módosítani szeretnénk a munkaszerződésüket, és a tevékenységüket készenléti jellegűnek minősíteni. A készenléti jellegű munkakörnél a munkaidő akár heti 60 órára is emelhető, de mi csak heti 48 órára emelnénk a munkaidőt. Így nem képződne rendszeresen túlórájuk, ezáltal nem illetné meg őket a túlórára tekintettel rendes munkaidőre járó munkabér. Ezzel a megoldással csak bérpótlékokra lennének jogosultak, amit viszont egyhavi fixösszegű átalányként fizetnénk. Természetesen a munkaszerződést közös megegyezéssel módosítanánk. Helyes lenne ez így? Vagy ez a tevékenység csak megszakítás nélküli tevékenységnek minősíthető? Ki dönti ezt el, hogy melyik tevékenységbe sorolható az ápolói tevékenység? Ha ez így megoldható, akkor a másik kérdés az, hogy a konyhai és egyben takarító személyzet szintén nem napi 8 órát dolgozik, hanem napi 12 órázik. Kettőt dolgoznak, kettő szabad. Ha az otthon tevékenysége készenléti jellegűnek minősül, akkor őket is be lehet tenni a készenléti jellegű munkakörbe, a heti 48 órás munkaidőbe? A részmunkaidősöknél lehet-e részarányosan számolni a minimálbért, a heti 48 órából számolt minimál órabérrel? Köszönettel várom válaszukat!

24/48 készenlét jellegű munkakörben a munkaszüneti nap. Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha 24/48 készenlét jellegű munkakörben és munkaidőkeretben dolgoznak a munkavállalók (mondjuk rá, hogy megfelelnek a jogszabályi feltételeknek), a januári bérpapíron fel kell-e tüntetni a január 1-jén a munkaszüneti napra eső távolléti díjat? Köszönöm

Foglalkoztatás készenléti jellegű munkakörben: munkaidő, bér, pótlékok Cikk

Mennyi legyen a cég által alkalmazandó éjjeliőrök legkisebb bére, milyen pótlékokat kell fizetni nekik? – kérdezte az Adózóna olvasója. Dr. Hajdu-Dudás Mária ügyvéd válaszolt.

Készenléti jellegű részmunkaidős telepfelügyelői állás bejelentése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi pár mondattal foglalom össze a cégünknél létrehozott új munkakör leírását: A kitalált telepfelügyelőség első, pár hónapos kezdő időszakában, még két fő esetén bruttó 120 000 Ft/ hó bérezéssel, a hónapot felezve fejenként 15 napot kell teljesíteni (8000 Ft/hó bér). Ha feláll a véglegesnek szánt háromfős csapat havonta, fejenként 10-10 nap jut majd, bruttó 80 000 Ft/hó fizetéssel. Helyettesítéskor is napi bruttó 8000 Ft a díjazás, mely tartalmaz minden bérpótlékot is. A munkaszerződésünkbe készenléti jellegű munkakört foglaltunk: – a rendes munkaidő nem harmadrészben, hanem 90%-ban munkavégzés nélkül telik a telepfelügyelőinknél, – a „sétáló” járőrözési feladattal és az éjszakai pihenéssel (alvással) a másik kitételnek az alacsonyabb igénybevételnek is megfelelünk, – élünk a napi nyolc órához képest a tizenkét órás emelés lehetőségével, illetőleg a megszakítás nélküli munkarendben a vasárnapi rendes A munkaidő részmunkaidős, minden nap három alkalommal kötelező járőrözéssel, beosztási naponként összesen 1 munkaóra aktív, a járőrözések közötti pihenő beiktatásával. A munkaidejéről a dolgozó jelenléti ívet köteles vezetni stb. A 12 órás részmunkaidőt a könyvelő cégünk nem tudja bejelenteni. Kérem, adják meg, hogy egy 19T1041-es (?) nyomtatványon technikailag hogyan legyen megoldva a bejelentés. Amint ezt kézhez kapjuk, akkor intézkedhetnek a NAV felé történő regisztrációk beadásáról. Köszönettel: Bezeczky Miklós

Csökkentett órabér egyszerűsített foglalkoztatásban, készenléti jellegű munkakörben Kérdés

https://adozona.hu/kerdesek/2018_8_30_EFO_keszenletiugyeleti_munkavegze_ulk A fenti hivatkozásban kifejtésre került, hogy hogyan lehet egyszerűsített foglalkoztatás keretében készenléti jellegű munkakörben foglalkoztatni munkavállalót. A kérdésem, hogy ebben az esetben alkalmazható-e a 324/2018. (XII.30.) kormányrendelet 2. § 4.a pont szerinti arányosan csökkentett mértékű minimálbér? Válaszát köszönve, tisztelettel: Németh Tiborné

Irodaház – létesítményüzemeltető Kérdés

Tisztelt Szakértő! Abban kérem állásfoglalását, hogy a munkaszerződésben rögzített, "készenléti jellegű", létesítményüzemeltető munkakörben, tehát nem vagyonőri, amely portaszolgálati feladatokat foglal magába, 24/48 óra szolgálati időbeosztásban történő foglalkoztatásnál a vasárnapi munkára jár-e az 50%-os bérpótlék, ha irodaház a munkahely. Az irodaház egyébként vasárnaponként üres, azaz nincs az épületben tényleges és rendszeres munkavégzés, így jellegéből adódóan szombat-vasárnap nem üzemel, de a munkavállaló "megszakítás nélküli munkarendben, 6 havi munkaidőkeretben, egyenlőtlen munkaidő-beosztással dolgozik. Tekinthető-e "készenléti jellegűnek" a munkakör, ha az irodaház zárása után 2 óránkénti "járőrözés" van kikötve a munkaköri leírásban, ami véleményem szerint tényleges munkának minősül? Köszönöm megtisztelő válaszát!

Készenlét vagy készenléti jellegű munkakör? Nem mindegy Cikk

A készenlét és a készenléti jellegű munkakör hangzásuk alapján mintha egymás szinonimái lennének. Ez azonban nem így van, a hasonlóság csak látszólagos. Jelen cikk célja a két jogintézmény közötti különbség bemutatása.

Készenléti jellegű munkakör Kérdés

Tisztelt Szakértő! A készenléti jellegű munkakörben foglalkoztatott munkavállalók teljes munkaidős bejelentés mellett – ami 12 óra, és a beosztás szerinti munkaidő is 12 óra – háromhavi munkaidőkeretben vannak foglalkoztatva. A ledolgozott órájuk lényegesen több mint az 5/2-ben foglalkoztatott munkavállalók kötelező órája a háromhavi munkaidőkeret végén. Azt szeretném kérdezni, hogy ha havonta 240 órát dolgozik a munkavállaló, és lényegesen több órája lesz a keret végén, mint a kötelező óra, ők csak az órabérükre lesznek jogosultak, túlóra pótlék nélkül? Ezt a 12 órás teljes munkaidős bejelentés tenné lehetővé? Abban az esetben, ha a teljes munkaidős bejelentés napi 8 óra, és a beosztás szerinti munkaidő 12 óra, így keletkezik túlórafizetési kötelezettség a keret végén, ha több a ledolgozott óra. A felek közösen egyeztek meg a 12 óra munkaidőről. Köszönöm.

Készenléti jellegű munkakör, kéthavi munkaidőkeret, rendkívüli munkavégzés Kérdés

Tisztelt Szakértők! Az alap: készenléti jellegű munkakör, kéthavi munkaidőkeret, egyenlőtlen munkaidő beosztás. Van olyan, hogy a munkavállaló napi 4 órát, de van olyan is, hogy egy nap akár 18 órát dolgozik. A kérdés: A példában vegyünk alapul két olyan hónapot munkaidőkeretnek, amelyben 21 munkanap van. Normál helyzetben 2x168 óra, azaz 336 órán túli munkavégzésért jár az 50 százalékos bérpótlék. Készenléti jellegű munkavégzésnél mennyi ebben az esetben a munkaidőkeret végén a havi óraszám, ami után rendkívüli munkavégzésért (túlóra) bérpótlékot kell elszámolni? Válaszát előre is köszönöm.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓAJÁNLÓ

Kérdések és válaszok

Bt. tagi jogviszonyok

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Közjegyzői formaváltás

Szipszer Tamás

adószakértő

Katás bt. kiszámlázhat-e ügyvezetést 2.0

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 május
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs