43 találat a(z) késedelmi kamat cimkére

Követelésvásárlás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelemnek követelésvásárlásból származott jövedelme. 2013 évben vásárolta meg a követelést és a szerződés szerinti kifizetésig járó késedelmi kamatot 9 000 000 forintért. A fedezetként szolgáló ingatlan értékesítésre került a követelés értékénél magasabb vételárért, így ügyfelem részére 6 évvel később, 2019. évben kifizetésre került 13 000 000 Ft főkövetelés és 5 000 000 Ft késedelmi kamat. A kérdésem az lenne, hogy 2019. évben ügyfelemnek milyen fizetési kötelezettsége keletkezik. Az 5 millió forint késedelmi kamatra a kamatbevételre vonatkozó szabályok vonatkoznak-e, érvényesíthető-e a tartós befektetés kamatbevételére vonatkozó kedvezmény? Abban az esetben, ha 2019. évben ügyfelem a befolyó összegből lakóingatlant vásárolt, érvényesíthet-e bármilyen kedvezményt? Köszönöm megtisztelő válaszát!

Így adóznak a késedelmesen fizetett bérek és juttatások Cikk

Ezzel a témakörrel általában akkor kell foglalkozni, amikor a munkáltató pénzügyi nehézségek következtében, vagy a munkavállaló jogviszonyának jogosulatlan megszüntetése következtében a munkavállalót megillető jövedelmet nem, vagy csak késedelmesen fizeti ki a munkavállaló részére. Sajnos az előttünk álló koronavírus-járvány a gazdasági folyamatokra is hatást gyakorol, a munkáltatók átmeneti időre fizetési nehézségekkel szembesülhetnek. Ezért összefoglaljuk röviden az utólag kifizetett munkabér adózására vonatkozó szabályokat.

Késedelmi kamat és behajtási költségátalány érvényesítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Késedelmi kamat és behajtási költségátalány egyszerre érvényesít hető-e?

Rendkívüli felmondás jogellenességének jogkövetkezményei tárgyában hozott határozatot a Kúria Cikk

A felperes 1992. április 1-jével létesített munkaviszonyt az alperessel, 1999. július 1-től ügyvezető igazgató volt. A Kúria közbenső ítéletével a másodfokú bíróság ítéletét hatályon kívül helyezte, az elsőfokú bíróság ítéletét megváltoztatta, és megállapította, hogy az alperes által 2007. május 2-ai keltezéssel kiadott rendkívüli felmondás jogellenes. Tájékoztató a Kúria M.I. tanácsa által tárgyaláson elbírált Mfv.I.10.127/2019. számú ügyről.

Bírósági végzés alapján befolyt összeg Kérdés

Ügyfelünk 2014-ben egyik ügyfelének elvégzett egy 4 millió forint értékű munkát, és ki is számlázta azt. A cég a számlát nem fogadta be, nem ismerte el a teljesítést. Így cégünknél sem került lekönyvelésre a számla, nem jelent meg bevételként és áfafizetés sem történt. 2019-ben a bíróság 1 200 000 forint tőke és 440 000 forint késedelmi kamat megfizetésére kötelezte a céget, amely már ügyfelünk számlájára meg is érkezett. Kérdésem Van-e a cégnek számlakibocsátási kötelezettsége? Kell-e áfát bevallani és fizetni? Ha igen, akkor a beérkezett összeg lesz a bruttó összeg és ez alapján történik az áfafizetés? Csak a tőke összegét kell áfásan számolni, vagy a késedelmi kamat összegét is? Köszönöm válaszukat!

Késedelmikamat-bevétel Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk kölcsönszerződésében rögzítette, hogy amennyiben az adós nem fizeti meg határidőre a tartozását, az ügyleti kamaton túl késedelmi kamat fizetésére is kötelezett. A felek a mai napon megállapították, hogy a kölcsön visszafizetési határideje lejárt, a tőketartozás 100 m Ft, az ügyleti kamat 16 m Ft, a késedelmi kamat pedig 10 m Ft, tehát az összes tartozás 126 m Ft. Az adós vállalta a tőketartozás megfizetését 10 napon belül. Az ügyletikamat- és késedelmikamat-követelését a kft. engedményezési szerződés alapján a mai napon engedményezte egy társasága. A fennálló 26 m Ft kamatkövetelésért (ügyleti és késedelmi kamat együttesen) 5 m Ft-ot fog fizetni az engedményes. Kérdésem: a kft. kimutathatja-e követelésként a 10 m Ft késedelmi kamatot az egyéb bevételekkel szemben, ha a szerződés szerint 3 m Ft az ügyleti kamatra, 2 m Ft pedig a késedelmi kamatra fog pénzügyileg realizálódni? Az engedményezésnél az Egyéb ráfordításoknál a 10 m Ft, míg az Egyéb bevételeknél 2 m Ft fog szerepelni a gazdasági esemény könyveléseként? Köszönettel!

Ügyvédi felszólítás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Intézményünk ügyvédi felszólítást kapott egy szállítói tartozásának behajtásáról. Ebben szó van a tartozás tőkeösszegéről, késedelmi kamatról, valamint az ügyvédi költség áthárításáról. Mi azt szeretnénk, hogy a plusz költségekről (késedelmi kamat, ügyvédi költség áthárítása) a szállító állítson ki egy számlát részünkre. Helyesen járunk-e el így? Természetesen egy bírósági ítélet esetén nincs szükség számla kiállításra, de szerintünk ez nem vonatkozik egy ügyvédi felszólításra.

Kölcsön Kérdés

Kedves Válaszadó! Az eset a következő: egy német magánszemély egy magyar cégnek kölcsönt adott, amit az nem fizetett vissza, így kamat és késedelmi kamat is felszámításra került. Engedményezi a követelését ellenérték fejében (ami a könyv szerinti érték). Hogyan és hol adózik a kettős adóztatásról szóló törvény szerint az engedményezett tőke, illetve kamat és késedelmi kamat? Válaszát elöre is köszönöm.

Ingatlanértékesítés: adóköteles-e a késedelmi kamat? Cikk

Mi minősül ingatlanértékesítésből származó bevételnek? Hogyan kell számolni, ha a vevő a vételárat részletekben fizeti meg? Mely nap tekintendő a vagyoni értékű jog átruházásából származó jövedelemszerzés időpontjának? Milyen jogcímen válik adókötelessé a vevő késedelme miatt kifizetett késedelmi kamat? Írásunkból megtudhatja.

Többszörösére nő a NAV által felszámítható késedelmi kamat Cikk

A késedelmi pótlék jelenlegi mértékét a többszörösére emelné az Országgyűlésnek T/625. számon benyújtott adócsomag szerint a kormány.

Késedelmikamat-követelés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Évekkel ezelőtt termékértékesítés történt – több alkalommal – két vállalkozás között. A befogadott számlákat a vevő csak részben és jelentős késéssel egyenlítette ki. FHM eljárásra került sor, ahol a vevő elismerte az eladó által felszámított késedelmi kamatot. A pénzügyi teljesítés december 31-éig nem történt meg, viszont 2018 januárjában már történt utalás a vevő részéről. Kérdésem: 2017-ben elő kell-e írni a késedelmi kamatot követelésként (egyéb bevétellel szemben), vagy csak akkor kell könyvelni, amikor ténylegesen befolyt az összeg?

Késedelmi kamat elszámolása Kérdés

Az egyéni vállalkozó energiaszámláit nem minden esetben egyenlítette ki határidőben, ezért késedelmi kamatról és felszólítási díjról kiállított számlákkal is rendelkezik. Nem egyértelmű számomra, hogy ezek a számlák részét képezhetik-e a vállalkozás érdekében felmerült költségeknek. A személyi jövedelemadó törvény mellékletében felsorol legjellemzőbb költségek között a vállalkozók által érvényesített kamatok nem szerepelnek, de tiltott jogcímként sincsenek feltüntetve. Az elszámolás melletti érv még, hogy a késedelmi kamatról szóló számlák (és a felszólítási díjak is) a vállalkozás likviditásmenedzselésének szükségszerű következményei, a vállalkozás érdekében merülnek fel – hasonlóan a hitelkamathoz, amely elszámolható –, tehát érvényesíthetők a költségek között. Válaszukat előre is köszönöm!

Elmaradt munkabér késedelmi kamata utáni közteher Kérdés

Tisztelt Szakértő! Milyen egyéni és kifizetőt terhelő adó- és járulékfizetési kötelezettség van a – munkaviszonyból származó elmaradt munkabér utólagos kifizetésekor esedékes – késedelmi kamatra? Köszönöm.

Késedelmi kamat Kérdés

Késedelmi kamat után kell-e a munkavállalónak fizetni szja-t, és a munkáltatónak van fizetési kötelezettsége?

Fel nem használt fejlesztési tartalék Kérdés

Tisztelt Szakértő! A fel nem használt fejlesztési tartalékot a társaságiadó-bevallás mely sorában kell szerepeltetni növelő tételként? Illetőleg ha már 2 év elteltével tudja a társaság, hogy nem fogja tudni felhasználni, megfizetheti előbb a társasági adót? Ha előbb fizeti meg a rá eső társasági adót, kell késedelmi kamatot számítani, vagy azt csak a 4. év után kell? Köszönettel!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Munkavállalótól levont költség könyvelése

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Bérleti díj számlázása

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close