49 találat a(z) késedelmi kamat cimkére

Visszafizetendő, eszközbeszerzéshez kapcsolódó támogatás Kérdés

Bírósági ítélet utáni áfakérdések Kérdés

Vállalkozói szja szerinti egyéni vállalkozó – fejlesztési tartalék Kérdés

Késedelmi kamat Kérdés

Késedelmi kamat Kérdés

2065M lap kitöltése Kérdés

Követelésvásárlás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelemnek követelésvásárlásból származott jövedelme. 2013 évben vásárolta meg a követelést és a szerződés szerinti kifizetésig járó késedelmi kamatot 9 000 000 forintért. A fedezetként szolgáló ingatlan értékesítésre került a követelés értékénél magasabb vételárért, így ügyfelem részére 6 évvel később, 2019. évben kifizetésre került 13 000 000 Ft főkövetelés és 5 000 000 Ft késedelmi kamat. A kérdésem az lenne, hogy 2019. évben ügyfelemnek milyen fizetési kötelezettsége keletkezik. Az 5 millió forint késedelmi kamatra a kamatbevételre vonatkozó szabályok vonatkoznak-e, érvényesíthető-e a tartós befektetés kamatbevételére vonatkozó kedvezmény? Abban az esetben, ha 2019. évben ügyfelem a befolyó összegből lakóingatlant vásárolt, érvényesíthet-e bármilyen kedvezményt? Köszönöm megtisztelő válaszát!

Így adóznak a késedelmesen fizetett bérek és juttatások Cikk

Ezzel a témakörrel általában akkor kell foglalkozni, amikor a munkáltató pénzügyi nehézségek következtében, vagy a munkavállaló jogviszonyának jogosulatlan megszüntetése következtében a munkavállalót megillető jövedelmet nem, vagy csak késedelmesen fizeti ki a munkavállaló részére. Sajnos az előttünk álló koronavírus-járvány a gazdasági folyamatokra is hatást gyakorol, a munkáltatók átmeneti időre fizetési nehézségekkel szembesülhetnek. Ezért összefoglaljuk röviden az utólag kifizetett munkabér adózására vonatkozó szabályokat.

Késedelmi kamat és behajtási költségátalány érvényesítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Késedelmi kamat és behajtási költségátalány egyszerre érvényesít hető-e?

Rendkívüli felmondás jogellenességének jogkövetkezményei tárgyában hozott határozatot a Kúria Cikk

A felperes 1992. április 1-jével létesített munkaviszonyt az alperessel, 1999. július 1-től ügyvezető igazgató volt. A Kúria közbenső ítéletével a másodfokú bíróság ítéletét hatályon kívül helyezte, az elsőfokú bíróság ítéletét megváltoztatta, és megállapította, hogy az alperes által 2007. május 2-ai keltezéssel kiadott rendkívüli felmondás jogellenes. Tájékoztató a Kúria M.I. tanácsa által tárgyaláson elbírált Mfv.I.10.127/2019. számú ügyről.

Bírósági végzés alapján befolyt összeg Kérdés

Ügyfelünk 2014-ben egyik ügyfelének elvégzett egy 4 millió forint értékű munkát, és ki is számlázta azt. A cég a számlát nem fogadta be, nem ismerte el a teljesítést. Így cégünknél sem került lekönyvelésre a számla, nem jelent meg bevételként és áfafizetés sem történt. 2019-ben a bíróság 1 200 000 forint tőke és 440 000 forint késedelmi kamat megfizetésére kötelezte a céget, amely már ügyfelünk számlájára meg is érkezett. Kérdésem Van-e a cégnek számlakibocsátási kötelezettsége? Kell-e áfát bevallani és fizetni? Ha igen, akkor a beérkezett összeg lesz a bruttó összeg és ez alapján történik az áfafizetés? Csak a tőke összegét kell áfásan számolni, vagy a késedelmi kamat összegét is? Köszönöm válaszukat!

Késedelmikamat-bevétel Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk kölcsönszerződésében rögzítette, hogy amennyiben az adós nem fizeti meg határidőre a tartozását, az ügyleti kamaton túl késedelmi kamat fizetésére is kötelezett. A felek a mai napon megállapították, hogy a kölcsön visszafizetési határideje lejárt, a tőketartozás 100 m Ft, az ügyleti kamat 16 m Ft, a késedelmi kamat pedig 10 m Ft, tehát az összes tartozás 126 m Ft. Az adós vállalta a tőketartozás megfizetését 10 napon belül. Az ügyletikamat- és késedelmikamat-követelését a kft. engedményezési szerződés alapján a mai napon engedményezte egy társasága. A fennálló 26 m Ft kamatkövetelésért (ügyleti és késedelmi kamat együttesen) 5 m Ft-ot fog fizetni az engedményes. Kérdésem: a kft. kimutathatja-e követelésként a 10 m Ft késedelmi kamatot az egyéb bevételekkel szemben, ha a szerződés szerint 3 m Ft az ügyleti kamatra, 2 m Ft pedig a késedelmi kamatra fog pénzügyileg realizálódni? Az engedményezésnél az Egyéb ráfordításoknál a 10 m Ft, míg az Egyéb bevételeknél 2 m Ft fog szerepelni a gazdasági esemény könyveléseként? Köszönettel!

Ügyvédi felszólítás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Intézményünk ügyvédi felszólítást kapott egy szállítói tartozásának behajtásáról. Ebben szó van a tartozás tőkeösszegéről, késedelmi kamatról, valamint az ügyvédi költség áthárításáról. Mi azt szeretnénk, hogy a plusz költségekről (késedelmi kamat, ügyvédi költség áthárítása) a szállító állítson ki egy számlát részünkre. Helyesen járunk-e el így? Természetesen egy bírósági ítélet esetén nincs szükség számla kiállításra, de szerintünk ez nem vonatkozik egy ügyvédi felszólításra.

Kölcsön Kérdés

Kedves Válaszadó! Az eset a következő: egy német magánszemély egy magyar cégnek kölcsönt adott, amit az nem fizetett vissza, így kamat és késedelmi kamat is felszámításra került. Engedményezi a követelését ellenérték fejében (ami a könyv szerinti érték). Hogyan és hol adózik a kettős adóztatásról szóló törvény szerint az engedményezett tőke, illetve kamat és késedelmi kamat? Válaszát elöre is köszönöm.

Ingatlanértékesítés: adóköteles-e a késedelmi kamat? Cikk

Mi minősül ingatlanértékesítésből származó bevételnek? Hogyan kell számolni, ha a vevő a vételárat részletekben fizeti meg? Mely nap tekintendő a vagyoni értékű jog átruházásából származó jövedelemszerzés időpontjának? Milyen jogcímen válik adókötelessé a vevő késedelme miatt kifizetett késedelmi kamat? Írásunkból megtudhatja.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Közvetített szolgáltatás/alvállalkozói teljesítés

Antretter Erzsébet

adószakértő, igazgató

Niveus Consulting Group Kft.

Szeszes ital dekorációként

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Rejtett munkaviszony egyéni vállalkozó esetén?

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs