47 találat a(z) kérelem cimkére

Rokkantsági ellátásból öregségi nyugdíj Cikk

Rokkantsági nyugdíj megállapítására már 2012. január 1-je óta nincs jogi lehetőség. Azóta megváltozott munkaképesség alapján rehabilitációs ellátás, illetve rokkantsági ellátás állapítható meg. A nyugdíjkorhatár betöltésekor hogyan kaphat öregségi nyugdíjat a korábbi rokkantsági ellátott? Összefoglaltuk.

Adatlapok fizetési könnyítésre és/vagy mérséklésre irányuló kérelmekhez Cikk

Megjelentek a fizetési könnyítésre, illetve mérséklésre irányuló kérelmek elbírálásához szükséges adatlapok a NAV honlapján.

Adózási könnyítések veszélyhelyzet idején Cikk

Számos adózási könnyítést vezetett be a 140/2020. kormányrendelet. A bevallások, beszámolók benyújtási határidejének szeptember 30-áig történő meghosszabbítása mellett az adózók a koronavírusra hivatkozással az adótartozásukra 12 hónapos részletfizetést, illetve 6 hónapos halasztást, illetve egy adónemre 20 százalékos törlést kérhetnek.

Részletfizetési kérelem veszélyhelyzet miatt Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kereskedelemmel foglalkozó kft. (nem kap semmilyen kedvezményt a tevékenysége miatt) bevétele jelentősen visszaesett a 15 órai üzletbezárás meg az egyéb okok miatt. Annyira, hogy probléma számára az áfa, valamint az szja és a járulékok befizetése. A kft.-ben két tag van, akik után fizet a cég járulékokat. Ha részletfizetést vagy halasztást kér az adó- és járulékfizetésre, akkor ameddig fennáll a veszélyhelyzet miatti bevételkiesés, addig havonta kell kérni a NAV-tól a fizetési halasztást, vagy a részletfizetést? Köszönöm.

NAV-folyószámla rendezése Kérdés

Tisztelt Szakértő! A NAV a 19SZJA-val kapcsolatos fizetési kötelezettséget rossz folyószámlára könyvelte, a feleségét a férje folyószámlájára könyvelte, pedig az utalás helyesen történt. Telefonon kértem, hogy hivatalból könyveljék át, de azt mondták, hogy ez az ügy csak e-Papír benyújtásával rendezhető. Miért az adózónak kell helyt állni a NAV tévedésért is? Azt mondja az ügyintéző, hogy nem tudja visszanézni a bizonylatokat, oldjam meg én. Valóban mindig a szabályszerűen eljáró adózónak vannak csak kötelezettségei, ami túlmunkát jelent számunkra? Mi a helyes eljárás? Várom szíves válaszukat. Köszönettel: Szabó Kálmánné

Gyakran használt nyomtatványok listája a NAV-tól Cikk

Közzétette honlapján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a leggyakrabban használt nyomtatványokat, pdf formátumban.

A külföldi áfa visszatérítésének feltételei és határideje Cikk

Már csak néhány nap áll rendelkezésre az ELEKÁFA nyomtatványok benyújtására. A 2018-ban külföldön megfizetett áfa visszatérítése iránti kérelmek benyújtásának jogvesztő határideje 2019. szeptember 30-a. Összefoglaltuk a visszatérítés feltételeit.

Könnyítések a babaváró hitel kérelmi feltételein Cikk

A kormány tovább könnyítette a július 1-jétől kérhető babaváró támogatás igénylését. A 109/2019. számú Magyar Közlönyben megjelent 151/2019. kormányrendelet értelmében azok is igényelhetik, akiknek korábban késedelmes hiteltartozásuk volt, de azt a kérelem benyújtása előtti egy éven belül már rendezték.

Igyekezzen, ha sms-ben kérné szja-bevallási tervezete postázását! Cikk

Az ügyfélkapuval nem rendelkező adózók március 18-áig többek között sms-ben, levélben vagy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapján kitölthető űrlapon kérhetik az adóhivataltól, hogy a személyijövedelemadó-bevallási tervezetüket nyomtatott formában küldje el nekik – figyelmeztet a NAV.

Szocho Kérdés

Tisztelt szakértő ! Szeretnék megerősítést kérni, hogy jól értem-e. Ha a munkavállaló éves bruttó bére 5 400 000 forint, és osztalékot is kap (év közben amikor még nem érte el a kifizetett munkabér a minimálbér huszonnégyszeresét) nem kell levonni az osztalékból szochót. Ilyenkor kérni kell a munkavállalónak,hogy ne vonjanak az osztalékból szochót, vagy le kell vonni, és a munkavállaló majd az adóbevallásában visszaigényli? Várom szíves válaszát

Öregségi nyugdíj, ha valaki több EU-s országban is dolgozott Cikk

Egyre többeknek okoz fejtörést, hogy hol és mikor kell bejelenteni a nyugdíjigényt, ha a magánszemély több európai uniós országban is dolgozott.

Részletfizetés a NAV-nál: ők kaphatnak automatikusan engedélyt Cikk

Évente egyszer, ötszázezer forint adótartozásig automatikusan engedélyez Vámhivatal (NAV) természetes személyeknek, kérelem alapján – hívja fel a figyelmet a kedvező lehetőségre közleményében az adóhatóság.

Új szabály a fizetési könnyítési kérelem benyújtására Cikk

Adóvégrehajtási szempontból nagyon régi gyakorlatot módosított idén a törvény, amire oda kell figyelni, és már a fizetési kedvezmény iránti kérelmet is előre kell tervezni.

Kettős adóztatás elkerülése: eljárási szabályok kérelmezéskor Cikk

Tájékoztatót tett közzé a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapján a kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezmények szerinti kölcsönös egyeztetési eljárásról, az esetleges kettős adóztatás feloldásáról.

Új elektronikus ügyintézési szabályok a NAV-nál dohánykiskereskedőknek Cikk

Január 1-jétől kizárólag elektronikus úton nyújthatók be az állami adó- és vámhatósághoz dohánytermék-kiskereskedelemmel összefüggő tevékenységekhez kapcsolódó kérelmek a NAV által rendszeresített nyomtatványokon. Az elektronikus út azon beadványok esetében is megnyílt, melyeket korábban csak papíralapon lehetett benyújtani (például kötetlen formában előterjesztett kérelmek) – hívja fel a figyelmet tájékoztatójában a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Nonprofit kft. áfalevonhatósága III.

Nagy Norbert

adószakértő

NAV-ellenőrzés

Kocsis Zoltán Zoltán

közgazdász

Dr. Szeiler & Partners Könyvelő és Adótanácsadó Iroda

Nyíltvégű pénzügyi lízing

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 június
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close