202 találat a(z) jegyzett tőke cimkére

Apport kivétele Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyar kft. magánszemély tulajdonosa a gép apportot pénzre cseréli a jegyzett tőkében. 1.) Az apport kivétele termékértékesítésnek számít-e, ami áfafizetési kötelezettséggel jár? 2.) A társasági szerződést kell-e módosítani, mivel a jegyzett tőke összege érdemben nem változik? Köszönöm a választ!

Kiválás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem a következő kiválási eset könyvelésre vonatkozik: Adott egy cég (Cég0), melyből kiválással a jövőben két cég lesz (Cég1 és Cég2). A vagyonmérlegtervezet elkészült, a szétválási szerződés elkészült, maga a kiválás cégbíróságon bejegyzésre került, a kiválás után Cég1 és Cég2 vagyonmérlegének készítése folyamatban (a cégbírósági bejegyzéstől számított 90 napon belül vagyunk). Cég0 a kiváló Cég2-nek átad befektetett eszközt (75 egység), pénzeszközt (25 egység), jegyzett tőkét (50 egység), valamint kötelezettséget (hitelt 50 egység). Ennek könyvelését szeretném pontosítani Cég1 és Cég2 esetén. Cég1: T368 (technikai számla) K1 (befektetett eszközök) 75 egység T368 (technikai számla) K38 (pénzeszköz) 25 egység T44 (hitel) K368(technikai számla) 50 egység T411 (Jegyzett tőke) K368(technikai számla) 50 egység Cég2: T1 (befektetett eszközök) K368 (technikai számla) 75 egység T38 (pénzeszköz) K368 (technikai számla) 25 egység T368 (technikai számla) K411 (Jegyzett tőke) 50 egység T368 (technikai számla) T44 (hitel) 50 egység Mindezt a cégbírósági bejegyzés dátumával könyvelnénk. Kérem segítségüket, hogy a fent leírtak megfelelőek vagy hogyan kell ezt az esetet helyesen kezelni, valamint van-e egyéb körülmény amire figyelemmel kell lennünk? Válaszukat előre is köszönjük! Üdvözlettel, Szegvári Gábor

Tagi kölcsönből jegyzett tőke Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném megkérdezni, hogy a tagi kölcsönből emelt jegyzett tőkét milyen dátummal könyveljük? Kontírozása: T 43/44/45 - K 411 Köszönettel:

Veszteséges cég – osztalék Kérdés

Veszteséges cég végelszámolást indított. A saját tőkéje kevesebb, mint a jegyzett tőke. Ha jól tudom, ebben az esetben nincs semmilyen osztalék. Érdeklődnék, hogy igazam van-e. Köszönöm!

Végelszámolás Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kft. könyveiben 500 ezer forint jegyzett tőke és 2 millió 500 ezer forint jegyzett, de be nem fizetett tőke szerepel. Kérdésem, hogy ha a tulajdonosok nem fizetik be ezt az összeget, végelszámolással megszüntethetik-e a céget? Válaszát köszönöm!

Evás kft. tőkeemelésének adózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Evás kft. 2016-ban az evás időszakban keletkezett eredménytartalékából emelte jegyzett tőkéjét. A cég megszűnéskor a tulajdonosoknak visszafizetendő jegyzett tőke így két részből áll: az alapításkor befizetett jegyzett tőkéből és az evás tőkeemelés során keletkezett tőkerészből. Kérdésem, hogy kell-e vállalkozásból kivont jövedelem címén szja-t fizetni a tőkeemelésnek megfelelő rész után? Előre is köszönöm válaszukat.

Végelszámolás során ingatlanok kiadása a tagok részére Kérdés

Tisztelt Adózóna! Egy végelszámolás alatt álló kft.-vel kapcsolatosan szeretnék érdeklődni. A kft. tárgyi eszközeinek nettó értéke 40 361 ezer Ft, ezen tárgyi eszközök kizárólag ingatlanok. A tagi hitel összege 47 843 ezer Ft, a jegyzett tőke összege 12 470 ezer Ft. Kérdésünk, hogy a végelszámolás során a 40 361 ezer Ft nettó értékű ingatlanok kiadása a tagok részére a tagi hitel és a jegyzett tőke terhére történhet-e? Továbbá az ingatlanokat végelszámolás során lehet-e könyv szerinti értéken kiadni a tagok részére, vagy pedig fel kell értékeltetni és forgalmi értéken kell kiadni a tagoknak? Az adott társaságnál évek óta próbálták értékesíteni az ingatlanokat, de nem tudták, ezért került sor végelszámolásra. Az ingatlanok eladhatósági értéke nagyjából megegyezik a könyv szerinti értékkel. További kérdésünk, hogy ez esetben az ingatlanok tagi hitel terhére történő kiadásakor keletkezik-e a tagok részéről illetékfizetési kötelezettség? Tájékoztatásukat megköszönve: Németh Mária Zsuzsanna

Üzletrész-értékesítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. magánszemély tulajdonosa névértéken eladja az üzletrészét egy másik magánszemélynek, de szeretné a cégből kivonni a ráeső "nyereséget", ezt milyen jogcímen teheti meg? A kft. saját tőkéje 56 millió 480 ezer forint, mely jegyzett tőkét és eredménytartalékot tartalmaz, lekötött tartalék nincs.

Osztalék- és osztalékelőleg kft. belföldi tagjainak Cikk

Ki jogosult osztalékra, mik az osztalék és az osztalékelőleg fizetésének feltételei, milyen adókat kell leróni e jövedelem után? Összefoglaltuk a legfontosabb szabályokat.

Tőkerendezés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben kérném szíves válaszát: Egy kft. saját tőkéje alacsonyabb, mint a jegyzett tőkéje, így a Ptk. alapján, ha nem akarja megszüntetni a céget és átalakulni sem akar, a tőkehelyzet rendezésére valamilyen intézkedést kell hoznia. Amennyiben a tulajdonos a pénzeszköz végleges átadásával rendezi a társaság tőkehelyzetét, amelyet a társaságnál egyéb bevételként kell elszámolni, milyen illetékfizetési kötelezettsége van a tulajdonos magánszemélynek, illetve egyáltalán van-e illetékfizetési kötelezettsége, ha a kft.-jének pénzeszközt "ajándékoz". Válaszát köszönöm.

Jegyzett tőke emelése eredménytartalékból Cikk

Jelentős eredménnyel rendelkező kft. jegyzett tőkét szeretne emelni az eredménytartalékból. Úgy tudom, hogy ebben mivel még az eredménytartalék nincsen leadózva, osztalékként kell leadózni, illetve teljesen külön számlaszámon kell tartani ezt az összeget. Így van? Olvasói kérdésre Nagy Norbert adószakértő válaszolt.

Átalakulás, kiválás-beolvadás Kérdés

Egy tulajdonosnak két kft.-je van. A Kft.-ből bizonyos eszközöket kiválással át akar vinni B Kft.-be beolvadással. Forrásoldalon nem akar a jegyzett tőkéből "átadni", kizárólag eredménytartalékból oldaná meg az átalakulást. Kérdés, hogy ez a megoldás megfelel-e a Ptk. és a számviteli törvény előírásainak?

Ügyvédi iroda ingatlanszerzésének könyvelése Kérdés

Egyéni ügyvéd ügyvédi irodát alapított. Jegyzett tőkéje 100 ezer forint. Az ügyvédi iroda alapítása után, átalakulás jogcímen a tulajdonába került egy nagyobb értékű ingatlan, maga az iroda. A bekerülés nem járt pénzmozgással, földhivatali bejegyzése megtörtént. Az illeték kiszabása a NAV részéről megtörtént. Hogyan könyvelem le az ingatlan bekerülését és az illetékfizetési kötelezettséget? A tulajdonos a jegyzett tőkét nem kívánja emelni, mivel az ügyvédi irodának nem kötelező a jegyzett tőke biztosítása. Melyik sajáttőkeelemen tarthatom nyilván?

Végelszámolás beszámoló Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy 2017. szeptemberben kezdődő végelszámolás még a mai napig is tart. A végelszámolás kezdetétől mikor kell beszámolókat közzétenni? A végelszámolás kezdetétől - 2017.12.31-ig el kell készíteni beszámolót, amit közzé is kell tenni? Mert a Cégbíróság erre az időszakra hiányolja a beszámolót. De nem értem, mert tudtommal akkor kell zárómérleget készíteni, amikor a végelszámolás befejeződött, vagy üzleti évenként kell onnantól kezdve, hogy a végelszámolás elkezdődött? A zárómérlegben majd a még megmaradt követeléssel - ami nem fog befolyni -, illetve a jegyzett tőkével mi a teendő? Gyors válaszukat előre is köszönöm, mert e hét csütörtökig ezt ki kellene derítenem.

Kiválás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunkból kiválna egy projektcég. A vezetés elképzelése szerint a kiváló társaság könyv szerinti és átértékelt vagyona is nulla, csak a tagok fizetnék be a jegyzett tőkét a projektcégben. Kérdésem, megoldható-e ez így? Köszönöm: Mikro

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Tagi kölcsön – nem kapcsolt vállalkozás

Nagy Norbert

adószakértő

Telefon-szolgáltatás

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 június
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs