218 találat a(z) jegyzett tőke cimkére

Fejlesztési tartalék tőkeleszállításkor Kérdés

Egy kft. 30 milliós jegyzett tőkéjét 3 millióra lecsökkenti, felhasználható eredménytartalékon 34 millió, a lekötött tartalékon szintén fejlesztési célra képzett 34 millió található saját tőke részeként. A kérdés arra irányul, hogy mi lesz ennek a fejlesztési tartaléknak a sorsa. Ezt is arányosítani kell-e a tőke leszállításakor (ennek az előírása törvényi előírás miatt történt)? (Vagyis ha ezt is arányosítom, lecsökkentem, akkor a még meg nem fizetett társasági adót is be kell fizetni, az oszalékadón kívül?) Köszönöm!

Kedvezményzett átalakulás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kiválás esetén, ha eredetileg 3 millió forint jegyzett tőkével egy kft.-ben 50-50 százalékban van két tulajdonos, melynek a megosztandó vagyona 200 millió forint, és a kiválás után egyik tulajdonos marad 3 millió forint jegyzett tőkével és 150 millió forint vagyonnal, plusz a kiváló (új) cégbe a másik tulajdonos kerül 3 millió forint jegyzett tőkével és 50 millió forint vagyonnal (ez egy ingatlan) – ezt a kiváló tulajdonos elfogadja egyéb pénzbeli ellentételezés nélkül –, az lehet-e kedvezményezett átalakulás az illetékmentességi szempontok szerint? Szja-fizetési kötelezettség keletkezik-e a kiválás kapcsán?

Kft. végelszámolása – jegyzett, de be nem fizetett tőke mellett Kérdés

Tisztelt Szakértő! Legyen kedves a következő kérdés megválaszolásával a segítségemre lenni: Kft. az egyszerűsített végelszámolás mellett döntött. Lehetséges-e a végelszámolás választása abban az esetben, ha a kft.-nek van még jegyzett, de be nem fizetett tőke nyilvántartva? A segítséget nagyon köszönöm.

Üzletrész-értékesítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Mezőgazdasági kft. valamikor az egyik tagtól 50 százalékos (4070 eFt értékű üzletrészt 2030e forintot) névértéken visszavásárolta az üzletrészét. Most egy másik tag 4070 eFt-ért kivásárolja a kft.-ből a 2030 eFt névérértéken nyíllvántartott üzletrészt. A könyvelésben hogyan kell lerendezni, hogyan kell szerepeltetni az üzletrész-csökkenést, vagy csak simán 2030 eFt-on tartom nyílván? De ez hogyan befolyásolja a jegyzett tőkét, ami szerintem a tulajdonosok üzletrészének az összege. Kérem, kontírozva szíveskedjék leírni. Válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel: Huéber Józsefné

Tőkeemelés egyéb módjai Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az Adózóna 2019.03.21-ei cikkében leírtakkal kapcsolatban kérdezném: a tőkeemelés egyéb módjai között olyan lehetőség is szerepel, hogy a korábbi évek pozitív eredménytartalékából emel a társaság jegyzett tőkét? Ha igen, akkor ennek milyen következményei vannak a jövőre nézve? https://adozona.hu/tarsasagi_jog/Hasznos_tudnivalok_a_kft_tokeemelesenek_sza_AZBFNG Köszönettel! Szilágyi Ferenc

Apport selejtezése: mi történik a jegyzett tőkével? Cikk

Kft. magánszemély tagjai 2017-ben jegyzett tőke emelése gyanánt tárgyi eszközöket apportáltak. Ezek az eszközök tönkrementek, javíthatatlanok, le szeretnék selejtezni. A selejtezés miatt csökken-e a jegyzett tőke, kell-e társasági szerződést módosítani, vagy csak ki kell vezetni a selejtezés miatt ezen eszközöket a tárgyi eszközök közül? Tartoznak-e a tagok – akik egyben ügyvezetők is – felelősséggel az apport selejtezése miatt befizetési kötelezettséggel, mivel annak értéke már nem annyi, mint az apportáláskor volt? – kérdezte olvasónk. Pölöskei Pálné okleveles könyvvizsgáló szakértőnk válaszolt.

Saját tőke rendezése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben kérném szíves segítségüket. Kft. saját tőkéje nem éri el a jegyzett tőkét. Van-e valamilyen lehetőség arra, hogy a tulajdonos egy szellemi termékét bocsássa a vállalkozás rendelkezésére? Van-e lehetőség esetleg pótbefizetésre szellemi termékkel, vagy a saját tőke valamilyen módon történő helyreállítására ilyen formában? Ez a szellemi termék egy szoftver. Köszönettel.

Jegyzett tőke csökkentése Kérdés

Tisztelt Adózóna! Jegyzett tőke leszállításának könyvelésével kapcsolatban fordulok Önökhöz. Egy 100%-ban önkormányzati tulajdonú kft. jegyzett tőkéjét a tulajdonos 20 millió forinttal leszállította. A kft. saját tőkéje pozitív 400 ezer forint, a saját tőke csak pozitív eredménytartalékot és jegyzett tőkét tartalmaz. 200-200 ezer forint értékben.A tulajdonos a tőkekivonás ellenértékeként egy épületet kap, amelynek a nettó értéke 20 millió forint, piaci értéke 70 millió forint. Milyen könyvelési tételeket könyvelünk a jegyzett tőke leszállítása kapcsán? Az ingatlanértékesítést a kft. áfássá tette.

Egyszerűsített végelszámolás Kérdés

Szeretnék segítséget kérni egy evás kft. egyszerűsített végelszámolással történő megszüntetésével kapcsolatban – a 2018.07.01-jei változás figyelembevételével. A cégnek nincs semmilyen külső kötelezettsége, követelése, tárgyi eszköze, az adófolyószámlája rendezett. Tulajdonosokkal zajlik a jegyzett tőke rendezése, melynek egyrésze eredménytartalékból keletkezett. Milyen zárásokat, bevallásokat kell tenni, vagyis mi a pontos menete? A végelszámolás kezdő időpontja 2019.01.01.

Eredménytartalék Kérdés

Tisztelt Adózóna! Segítséget szeretnék kérni az alábbi kérdésben. Adott cég az eredménytartalékból felemeli a jegyzett tőkéjét 40 millióval, majd kifizeti a tulajdonosoknak a 40 milliót, és ismét 3 millió lesz a jegyzett tőke. Milyen adót kell a kapott összeg után fizetni a cégnek és a tulajdonosoknak? Köszönöm válaszukat.

Követelésapport Kérdés

X Kft. tulajdonosa Y Kft-nek. X Kft. az Y Kft.-nek adott hosszú lejáratú kölcsönét beapportálja Y Kft.-be. A követelés egy része jegyzett tőke, nagyobbik része tőketartalék lesz Y Kft.-ben. Hogyan kell ezt X Kft.-nél könyvelni? Jelenleg tehát az 1-es számlaosztályban van kimutatva az adott kölcsön. Köszönöm

A jegyzett tőke és a könyvvezetés pénznemének problémája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy gazdasági társaság az elmúlt évben a létesítő okiratában forinttól eltérő devizanemben (EUR) állapította meg a jegyzett tőkéjének összegét, mely devizanem szerint került bejegyzésre a társaság törzstőkéje. A létesítő okiratban nem került megjelölésre a könyvvezetés pénzeneme, így a könyvelés a számviteli politikában és a beszámolóban is a könyvvezetés pénznemeként a forintot jelölte meg és e szerint könyvelt. A 2018. évtől viszont a számviteli törvény módosítása rendelkezett arról, hogy a könyvvezetés pénznemének azonosnak kell lennie a cégbíróságon bejegyzett tőke pénznemével. A társaság a forintban történő könyvelés mellett maradna. Kérdés: hogyan lehet a cégbíróságon EUR-ban bejegyzett tőkét HUF-ként szerepeltetni? Létesítő okiratot kell módosítani és ismételten benyújtani már HUF összeggel a törzstőkét?

Ázsiós tőkeemelés Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kérdésem az lenne, hogy egy zrt. esetében ázsiós tőkeemelés esetén van valamilyen előírás, hogy az emelésnél milyen arányban kell emelni a jegyzett tőkét hozzá vagy az szabadon dönthető el, csak az a fontos, hogy valamennyi jegyzett tőkeemelés is legyen?Illetve ilyen fajta tőkeemelést lehet tagi kölcsönből végrehajtani? Válaszát előre is köszönöm!

Jegyzett, de be nem fizetett tőke teljesítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Úgy tudom, hogy a jegyzett tőke emelése az eredménytartalékból, illetve a tag által nyújtott tagi hitelből egyaránt lehetséges. Az lenne a kérdésem, hogy a jegyzett, de be nem fizetett tőke teljesítésére is van lehetőség ezekből a forrásokból? Köszönettel.

Jegyzett tőke tőketartalék apportból Kérdés

Tisztelt Szakértő Egy ügyfél úgy akar céget (Új Cég) alapítani, hogy a három kisebbségi tag egy Meglévő Cégben lévő üzletrészeket apportálják az Új Cégbe, és így a Meglévő Cég végső soron az Új Cég leányvállalata lesz. Alapító Részesedés Jegyzett tőke m Ft Tőke tartalék m Ft Összesen m Ft I 16,7% apport 15,00 68,33 83,33 II 16,7% apport 15,00 68,33 83,33 III 16,7% apport 15,00 68,33 83,33 IV 50,0 % készpénz 45,00 205,00 250,00 Összesen 100% Kérdésem az, hogy meg lehet úgy osztani az apportot, hogy az bizonyos összegig jegyzett tőkének, bizonyos összegig meg tőketartaléknak minősüljön ugyanaz az eszköz? Ugyanez vonatkozhatna például ingatlanra is, tehát hogy például egy darab 100 milliós ingatlant tesznek be a cégbe alapításkor, amiből mondjuk 3 milliónyit tekintenek úgy, hogy törzstőke, 95 milliónyit meg úgy hogy tőketartalék? Köszönöm Mikro

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Elmaradt szállásfoglalások számlázása

Bunna Erika

adótanácsadó

Csoportos jóváíró számla könyvelése

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 június
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Együttműködő partnereink