176 találat a(z) jegyzett tőke cimkére

Tőketartalék felhasználása Kérdés

Egy kft. még 2007-ben tőketartalékba tett pénzt, valószínűleg veszteség csökkentésére. A pénz azóta is ott van,. A saját tőke azóta jóval meghaladja a jegyzett tőkét. A kérdésem az lenne, mit lehet tenni a tőketartalékkal, hogy az kikerüljön onnan, vagy már véglegesen marad? A jegyzett tőke nem lett megemelve, és nem deríthető ki, hogyan került oda, és honnan.

Már megint az a fránya tagi kölcsön: hogyan lesz így elég tőkéje a cégnek? Cikk

Gondokkal terhes örökség, amikor valakinek a "nyakába szakad" egy kft., amelynek a saját tőkéje negatív a tagi kölcsön miatt. Hogyan tudná ezt rendezni – kérdezte olvasónk? Sinka Júlia adó- és számviteli tanácsadó szakértőnk válaszolt.

Bt. átalakulása esetén taggal való elszámolás Kérdés

Üdvözlöm Önöket! A következő kérdésemre várnám állásfoglalásukat: egy bt. átalakul kft.-vé, úgy, hogy az egyik tag kiszáll, és egy egyszemélyes kft. jönne létre. A bt. saját tőkéje nagyobb (többszöröse) a jegyzett tőkének. A taggal kötelező-e a saját tőke/jegyzett tőke arányában elszámolni, és azt kötelezettségként előírni, majd rendezni vele, vagy az ő kérésére a rá jutó saját tőkéről lemondhat-e, és például csak az anno befizetett vagyoni betétjét kérné? Ha ez lehetséges, akkor ehhez elég a nyilatkozata vagy a társasági szerződésben is benne kell-e lenni ennek a lehetőségnek? Felmerülhet-e egy NAV-vizsgálatnál annak a lehetősége, hogy a saját tőke/jegyzett tőke arányában rá jutó rész és az általa kért vagyoni betét különbségét esetleg elengedett kötelezettségként értelmezhetik-e annak következményeivel (rendkívüli bevétel, és így tao alap+illeték fizetési kötelezettség)? Felmerülhet még az a kérdés is, hogy ha a vagyonmérleg-tervezet a 2013. 12. 31-ei mérlegből készül, akkor az új Ptk. szerint vagy a régi Gt. szerint kell-e eljárni (első döntés 03.15. előtt volt), és van-e különbség a kettő között? Megtisztelő válaszukat előre is megköszönöm.

Saját tőke a jegyzett tőke alá esik Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. saját tőkéje 2012-2013. évben a törvényi minimum alatt maradt. A 2013. évi beszámoló benyújtását követő 90 napon belül kell rendezni a saját tőke összegét. Az a kérdésem, hogy ha a vállalkozás egy közbenső beszámolót készít, és nyújt be a cégbírósághoz, amelyben a saját tőke rendeződik (nagyobb bevételre tesz szert), és meghaladja a törvényben előírt minimumot, azzal eleget tesz a törvényben foglaltaknak, vagy csak egyéb úton lehet rendezni a helyzetet (például törzstőkeemelés, pótbefizetés)?

Saját tőke rendezése Kérdés

Egy gazdasági társaság a számviteli törvény szerinti beszámolójában foglaltak alapján egymást követő két teljes üzleti évben nem rendelkezik a társasági formájára kötelezően előírt jegyzett tőkének megfelelő összegű saját tőkével. A társaság tagjai a második év számviteli törvény szerinti beszámolójának elfogadásától számított három hónapon belül a társasági formára előírt szükséges saját tőke biztosításáról úgy gondoskodnak, hogy elengedik a társasággal szemben fennálló összes követelésüket. A tárgyévi végleges eredménykimutatás azonban a közbenső mérlegtől eltérően lényegesen magasabb összegű veszteséget mutat, amelyből adódóan a saját tőke a végleges mérlegben nem rendeződik a törvényi minimum összegére. Mi a teendő ilyen esetben? Elfogadható-e a dokumentált tőkerendezés vagy a gazdasági társaság nem kerülheti el az átalakulást, a jogutód nélküli megszűnést, stb. Köszönettel: P. Zsuzsa

Jegyzett tőke emelése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi témában kérném a segítségüket. 500 ezer forintos jegyzett tőkével alapított kft. szeretné felemelni a tőkéjét 3 millió forintra. Mekkora illetéket kell fizetnie ebben az esetben? Milyen egyéb költséggel kell számolnia? Változik-e a kötelezően fizetendő illeték mértéke, ha ezen tőkeemelést 2014. március 15-e után hajtja végre, amikor is már jogszabály kötelezi a fenti lépés megtételére? Köszönettel: Vágner Emília

Saját tőke jegyzett tőke alá csökken Kérdés

Tisztelt Szakértők! A Gt. 51. § 1. bekezdésében foglaltakkal kapcsolatban lenne két kérdésem. Több helyen úgy olvastam, hogy a cég saját tőkéje nem lehet alacsonyabb a jegyzett tőkénél két éven keresztül. Ezzel ellentétben én a törvényt úgy értelmezem, hogy nem a cég jegyzett tőkéjénél nem lehet kevesebb, hanem a cégformára előírt jegyzett tőkénél, tehát jelen esetben kft.-nél 500 ezer forintnál. Melyik a helyes értelmezés? Például egy 1 millió forint jegyzett tőkéjű kft.-nél a saját tőkének az 500 ezret vagy az 1 milliót kell elérnie? A másik kérdésem, hogy jövőre az 500 ezer forintot felemelik 3 millióra. A 2013. évi beszámolót 2014 májusban fogadják el, akkor e törvényrész értelmezésekor melyik értékhatárt kell figyelembe venni, az 500 ezret, vagy a 3 milliót? Köszönettel.

Átalakulás kft-ből bt-vé Cikk

A következő hónapokban-években bizonyára sok kft átalakul bt-vé, ha nem akarják vagy nem tudják előteremteni az új Ptk. által előírt legalábbb 3 millió forintos törzstőkét. Olvasónk átalakuláshoz kapcsolódó kérdésére szakértőnk, Sinka Júlia válaszolt.

Jegyzett tőke emelése Kérdés

Az új Ptk. szerint 3 millió forintra kell emelni a törzstőkét, ezt lehet eredménytartalékból is átvezetni? Ha sor kerül a tagok felelősségére és a 3 millió forint nincs meg a kft pénzeszközeiben és a pénzt ténylegesen a kft működésére fordították, kell-e a tagoknak befizetniük?

Pótbefizetés betéti társaság esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő!Bt-k pótbefizetésével kapcsolatban szeretném a tanácsát kérni. A kft-k pótbefizetése a Gt-ben pontosan szabályozva van, de a betéti társaságoké nem. 1. Szabadon lehet pótbefizeteni, mindeféle előírás nélkül? 2. Bt-k esetében ez nem elismert „intézmény”, ott csak jegyzett tőkét lehet emelni a veszteségek fedezetére? Köszönöm a segítséget!Vágner Emília

Kft-ből egyéni cég: átalakulási szabályok, könyvelés és határidő Cikk

Hogyan kell kft.-ből egyéni céggé átalakulni, hogyan kell mindezt könyvelni és milyen teendői vannak a cégtuladonosnak azután? Olvasói kérdésre, Lakatos Györgyi, az Adózóna új szakértője válaszol.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Kata öregségi nyugdíj mellett

Lepsényi Mária

adószakértő

Áttérés katáról átalányadózásra

Lepsényi Mária

adószakértő

Átalányadó választása kata után

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs