485 találat a(z) járulékfizetés cimkére

Őstermelő járulékfizetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Őstermelő munkaviszony melletti munkahelye megszűnt, és a munkaügyi központban regisztrálták, ellátást is kapott, mindez 2015-ben történt. Főállású munkanélkülinek a 1041-en a harmadik hónap leteltével jelentkezett be. Tehát arra az időszakra, amíg munkanélküli volt, ugyanúgy heti 36 óra melletti munkaviszonyosként volt a NAV-nál nyilvántartva. Nullás igazolást kért volna most, és azt a hibaüzenetet kapta, hogy ebben az időszakban heti 36 órát el nem érő munkaviszony mellett végezte az őstermelői tevékenységet, és adja be a T101-es lapot. Amíg a munkaügyi központtól ellátást kapott, és regisztrált munkanélküli volt, beadta a 1558-as járulékbevallást, és meg is fizette a járulékokat. Véleményem szerint erre az időszakra nem kellett volna járulékot fizetnie. Jól gondolom? Ha igazam van, akkor kérdés, hogy a NAV-nál ezt miért nem vették észre? Vagy mégsem, és a 36 órát meg nem haladó munkaviszony (jelen esetben munkanélküli ellátás) mellett is meg kell fizetnie a járulékokat? Köszönöm szépen.

Német állampolgár munkaviszonya Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk (Magyarországon bejegyzett, magyar magánszemélyek a tulajdonosok) foglalkoztatni kíván egy német állampolgárságú, németországi állandó lakhellyel rendelkező munkavállalót. A munkavégzés helye Németország lesz. Munkakör: kereskedelmi-ügynöki tevékenység. Szerződéskötésre nem lesz jogosult a kereskedő, feladata új ügyfelek megkeresése lesz. Kérdéseink: 1. Ez esetben az adó- és járulékfizetési kötelezettséget melyik országban kell teljesítenünk? 2. Szükséges mindkét hivataltól illetőségigazolást beszerezni (A1-es nyomtatvány és német adóhivatal illetőségigazolása)? 3. Ez a munkavállalás kiküldetésnek számít? 4. Ez az eset, ebben a formában keletkeztet cégünknek fiók-, vagy telephelyet Németországban? Köszönettel: Zsuzsanna

Járulékfizetési kötelezettség Kérdés

1.Milyen járulékokat kell fizetni 40 éves munkaviszony után nyugdíjba vonuló egyszemélyes kft. ügyvezetőjének, és ha a kft.-ben tovább dolgozik 4 órás munkaviszonyban a./ mint ügyvezető? b./ mint munkaviszonyos? Válaszukat előre is köszönöm. Polyák Márta

Kft. ügyvezetője négyórás munkaviszonyban Kérdés

Tisztelt Szakértő! Most alakul egy kft. két taggal, 66-33 százalékos tulajdonosi arányban. A 33 százalékos tulajdoni hányadú tagnak van 36 órás munkaviszonya, ő többes jogviszonyú társas vállalkozó lesz, járulékot nem fizetünk utána. A 66 százalékos részesedésű tag 4 órás munkaviszonyban működne személyesen közre, a garantált bérminimum fele után fizetné meg a járulékokat. Kérdésem az lenne, hogy a tb-szabályoknak megfelelnek-e a fentiek?

Járulékfizetési kötelezettség Kérdés

Egyszemélyes társaság (kft.) 2016. 08. 31-ébeei dátummal elhatározza a végelszámolást. Az egy szem tag a végelszámoló. Négyórás munkaviszonya van egy másik munkáltatónál. Hogyan kell járulékokat fizetni utána? (Az ügyvezetői teendőket munkaviszonyban látta el, társasági szerződés előírása alapján.) Köszönettel: K. Andrea

Őstermelő járulékfizetése egyéni vállalkozás mellett Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy évek óta egyéni vállalkozó fodrász az elmúlt években rendelkezett őstermelői igazolvánnyal, de nem volt ebből a tevékenységből bevétele. Most szeretne főként az őstermelői tevékenységgel foglalkozni, és a vállalkozását csak mint plusz tevékenységet végezni. A kérdésem az lenne, hogy lehetséges-e, hogy az őstermelés legyen a főállása, az ott elért jövedelem után fizesse az előírt járulékokat, és mellette maradjon egyéni vállalkozó? Vagy az egyéni vállalkozásban mint főállásban kell mindenképpen megfizetnie a járulékokat maga után? A 1041-es bejelentőn nem találtam olyan kategóriát, hogy "egyéni vállalkozó őstermelői jogviszony mellett". Ha lehet, akkor kérem írjon jogszabályi hivatkozást is a válaszában. Válaszát előre is köszönöm!

Adó- és járulékfizetés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Iránymutatásukat kérem adó- és járulékfizetési kötelezett megállapítása kapcsán. Kérdés, hogy amennyiben egy társas vállalkozás egyik tagja sem végez tevékenységet a saját vállalkozásban (kft.), azonban ügyvezetői tisztséget lát el, illetve az egyik tag más vállalkozásnál munkaviszony keretében már foglalkoztatott, a másik tag részére álláskeresési járadékot folyósítanak, azaz mindkét fél egyszer már megfizeti az adó- és járulékkötelezettségét, úgy a saját vállalkozás keretein belül szükséges-e további adó- és járulékfizetés.

Kft. és egyéni vállalkozó biztosítása Kérdés

Egyéni vállalkozó kft.-t alapított 2017 januárjában. Hol lesz főállású vállalkozó? Hol kell fizetnie maga után a járulékot? Válaszukat előre is köszönöm.

Egyéni járulék helytelen elszámolása: mikor, kinek, mit kell fizetnie? Cikk

Az egyéni járulék a biztosítottat terheli, noha összegét a foglalkoztatónak kell megállapítania, levonnia, bevallani és befizetnie, és ez utóbbi kötelezettséget akkor is kell teljesítenie, ha annak levonása a tárgyhónapban kifizetett jövedelemből nem lehetséges.

Rehabilitációs kártyával rendelkező társas vállalkozó Kérdés

Kérdésem, hogy az akinek van rehabilitációs kártyája, de mellette a kft. egyedüli tulajdonosa és ügyvezetője, milyen járulékfizetési kötelezettségek terhelik? Válaszukat előre is köszönöm.

Rokkantsági ellátás melletti járulékfizetési kötelezettség Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbiakban kérném segítségét! Rokkantsági ellátás mellett, társas vállalkozás tagjaként, megbízási szerződéssel látom el feladataimat a cégben, mellette heti 20 órás munkaviszonnyal rendelkezem. A társas vállalkozásban ez esetben is meg kell fizetnem az elvárt jövedelem utáni járulékokat, vagy elegendő a megbízási szerződésben foglalt összeg utáni járulékot megfizetnem? Köszönöm válaszát.

Eho maximuma Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbiakban szeretném a segítségét kérni: Ügyvezetőnk osztalékot vett fel, mely után befizette a 450 000 Ft-os eho-maximumot. Minden hónapban van idén bruttó 161 000 Ft-os jövedelme, valamint 120 000 Ft-os, ingatlan bérbeadásból származó jövedelme. A havi jövedelméből milyen járulékfizetés alól mentesül azáltal, hogy a 450 000 Ft-os eho-t már megfizette? Illetve az ingatlan bérbeadásából származó jövedelmét terhelő eho alól is mentesül ezáltal? Köszönöm szépen a segítségét!

Nyugdíjalap növelése Kérdés

Tisztelt Adózóna! Ebben az évben októberben érem el a nyugdíjkorhatárt (40 év munkaviszony alapján) és lehetőségem lenne másodállásra, kb. 600 000 Ft-ot kapnék 9 hónapra. Az lenne a kérdésem, hogy mennyire emelné meg ez az összeg a leendő nyugdíjam összegét, mivel a járulékokat én fizetném be magam után. Nem tudom, megéri-e a járulékfizetés, emelné-e jelentősen a havi nyugdíjamat majd? Üdvözlettel.

Itt a NAV tájékoztatója az evatörvény változásairól Cikk

Több ponton változott az egyszerűsített vállalkozói adóról (eva) szóló törvény, a módosítások jellemzően a jogszabályi rendelkezések pontosítását szolgálják.

Járulékfizetés többes jogviszonyban, ugyanannál a foglalkoztatónál Cikk

Az egyidejűleg több jogviszonyban álló munkavállaló, vállalkozó utáni járulékkötelezettség szabályaival a jogalkalmazók többnyire tisztában vannak. Elbizonytalanodnak viszont, ha az érintett ugyanannál a foglalkoztatónál, illetve kifizetőnél létesít párhuzamos jogviszonyokat.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kötelező számlaadás 2020.07.01-jétől

Bunna Erika

adótanácsadó

Gyerektartás

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 június
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close