28 találat a(z) hozzátartozó cimkére

Ajándékként kapott üzletrész értékesítése Kérdés

Őstermelők, őstermelők családi gazdasága: nyilvántartásba vétel után lehet működni Cikk

Január 1-jétől mezőgazdasági őstermelőként őstermelői tevékenység a nyilvántartásba vételt követően végezhető. A nyilvántartásba vétel iránti kérelemről a Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara dönt.

Ingatlannal rendelkező társaság, üzletrész Kérdés

Alapítvány támogatása Kérdés

Csekély értékű ajándék Kérdés

Tisztelt Cím! Arra a kérdésre szeretnék választ kapni, hogy szja-törvény 70. § (6) a) pontja szerinti csekély értékű ajándék adható-e a munkavállaló hozzátartozójának, mely hozzátartozóknak, és a törvény mely szakasza teszi lehetővé a hozzátartozónak történő juttatást? Válaszukat előre is köszönöm! Szabó Gáborné

Egyéni vállalkozó havi 500 km-es költségelszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az 1995. évi XCIII. tv. 11. számú (a vállalkozási költségek elszámolásáról szóló) mellékletének 11. pontja lehetővé teszi az egyéni vállalkozó számára havi 500 km útnak megfelelő üzemanyagköltség (+15 Ft/km általános személygépkocsi-normaköltség) elszámolását. Ez a lehetőség a saját tulajdonú személygépkocsikra vonatkozik. Ügyfelem tulajdonában van a személygépkocsi, azonban üzembentartója a közeli hozzátartozója (férje). Álláspontom szerint részére elszámolható a költség. Tisztelettel várom álláspontját, indoklását előre is köszönöm!

Halállal végződött a munka: baleset vagy foglalkozási megbetegedés? Cikk

Ugyan a vonatkozó jogszabályok megfogalmazzák a definíciókat, kivételes esetben előfordulhat, hogy szakértő igénybevétele szükséges a foglalkozási megbetegedés és a munkabaleset fogalmak közötti „átfedés” feloldására – állapította meg nemrégiben hozott ítéletében a Kúria. A kettő között azért is fontos különbséget tenni, mert a társadalombiztosítás keretében nyújtható baleseti ellátások kedvezőbbek az általános ellátásokhoz viszonyítva, munkabaleset esetén nem jár baleseti ellátás, míg a foglalkozási megbetegedés kapcsán baleseti ellátás nyújtható.

Kapcsolt vállalkozás megítélése Kérdés

Egy zrt. vezérigazgatója V. A. magánszemély, aki kizárólag vezető tisztségviselő a zrt.-ben (vezérigazgató), a társaságnak nem tagja, részvényese. A zrt.-ben többségi befolyással nem bír, más társaságnak nem vezető tisztségviselője. Ugyanez a magánszemély tagja C Kft.-nek. A C Kft.-nek tagjai V. A. lánytestvérei, férjeik, V. A. felesége. A közeli hozzátartozók részesedését egybe kell számítani. Azonban a férjek és felesége nem minősülnek közeli hozzátartozónak. A közeli hozzátartozók szavazatainak összeszámításával közvetetten sem bírnak többségi befolyással az alábbi esetben? Tulajdonrészek C Kft-ben: V. A. 10% Vné D. A. (feleség) 27,5% K.H 10% ( V. A. lánytestvére) és férje K. I. 27,5%, aki a C Kft. egyedüli ügyvezetője is. V.N. ( V. A. lánytestvére) 25% (férje nem tagja a C Kft.-nek). Hiszen a testvérek 10%+10%+25% = 45% tulajdoni részesedéssel bírnak? (Ami nem éri el az 50%-ot összesen sem?). V Kft., amelynek egyedüli tagja és ügyvezetője V. B. (Édesapa) kapcsolt vállalkozási viszonyban van-e C Kft.-vel? A zrt. kapcsolt vállalkozási viszonyban va-e a C Kft.-vel, illetve V Kft.-vel? Amennyiben a C Kft. és V Kft. között fennáll a kapcsolt vállalkozási viszony a fent részletezettek szerint, mire kell figyelni, milyen részesedési arányokat célszerű kialakítani annak elkerülésére? Köszönettel: Czigányné Tóth Katalin

Tagi kölcsön Kérdés

Tisztelt Adószakértő! A cég, melyet megszüntetnének 15 milliós tagi kölcsönnel működik. A kft. kötött egy életbiztosítást a tulajdonos fiának. Ez idén márciusban lejár, 10 év után 10 milliót fizet a biztosító, amit a kft. kap meg. (Ezért is csak utána szüntetné meg a kft.-t.) Ezzel az életbiztosítással letudhatja a tagi kölcsön ezen összegét? Vagy ebbe be kellene vonni a tulajdonos fiát is? Megtisztelő válaszát előre is köszönöm!

Adományozás magánszemély részére Kérdés

Tisztelt Szakértő! A cég pénzt szeretne juttatni az egyik tag beteg hozzátartozójának gyógykezelésére. Milyen módon tudja ezt megtenni, hogy minél kedvezőbb legyen az adóázása? Utalhatja-e közvetlenül a gyógykezelésre a magánszemélynek, vagy az egészségügyi intézménynek, vagy pedig valamilyen civil szervezeten keresztül tegye ezt meg? Válaszukat köszönöm. Némethné Takács Krisztina

Hozzátartozó halála utáni pótszabadság Kérdés

Tisztelt Szakértő! Abban kérném segítségét, hogy jár-e pótszabadság egy munkavállalónknak akkor, ha a feleségének a szülei (tehát az anyósa és az apósa) sajnálatosan egy hónapon belül elhaláloztak? Ha jár, akkor pontosan mennyi? Külön külön 2-2 nap? Válaszát várva, köszönettel.

Munkabérkifizetés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Lehet-e munkavállalónk munkabérét felesége vagy gyermeke, vagy más személy bankszámlájára történő átutalással kifizetni? Ha igen, milyen nyilatkozat szükséges hozzá? Segítségét köszönöm. Tünde

Ügyvezetők és hozzátartozók: külföldi utazás – adózás Kérdés

Tisztelt Szakértő! A vállalkozás ügyvezetői – részben munkaviszonyban, részben tagi jogviszonyban vannak a társasággal – és közeli hozzátartozói nem üzleti célú üzleti utazását a vállalkozás fizeti. A felmerülő költségekről a vállalkozás nevére szóló számlákkal rendelkezik, amelyeket költségként elszámol. Kérdésem az, hogy milyen adózási vonzata van a finanszírozott külföldi útnak, az milyen jogcímen keletkezik, és a 08-as bevallásban hogyan kell bevallania a vállalkozásnak. Milyen elvek szerint kell eldönteni, hogy egyes meghatározott juttatásnak lehet-e minősíteni a kifizetéseket, vagy az ügyvezetők jogviszonyai szerinti – munkaviszony, tagi jogviszony – szerinti jövedelemnek? A közeli hozzátartozó részére kifizetett összeget és az ügyvezetők tekintetében más eljárást kell követni, ha a közeli hozzátartozó nem téríti meg az utazás ellenértékét? Azt, hogy a felmerülő kifizetések és adóterhek nem a vállalkozás érdekében történő ráfordítások, egyértelműek számunkra. Segítségét köszönjük.

Hozzátartozó halála Kérdés

Tisztelt Szakértő, az alábbi témában szeretném kérni a segítségét. Ismerősöm élettársának meghalt a nagyszülője. A kérdésem az lenne, hogy ismerősömnek jár-e a 2 nap mentesülés a munkavégzési kötelezettség alól, ha egyeneságbeli rokon élettársa, és nem házastársa. Köszönettel

Haszonélvezet termőföldre: itt vannak a részletek a korlátozó magyar szabályról hozott uniós bírósági döntésről Cikk

Az Európai Bíróság kedden két konkrét kereset kapcsán elmarasztalta a termőföldre szerzett haszonélvezeti jog megszüntetéséről szóló 2013-as magyar törvényt. A jogi testület szerint ellentétes az uniós joggal azon személyek haszonélvezeti jogának a megvonása, akik nem közeli hozzátartozói a magyarországi mezőgazdasági földterületek tulajdonosainak.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Egyetemi hallgató foglalkoztatása gyakornokként

Adózóna szerkesztőség

kérdések és válaszok

Alanyi adómentes őstermelő közösségi beszerzés

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 március
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close