10 találat a(z) hotel cimkére

Pénztárgép, számlaadás, bankkártyás fizetés - egy kezdő vállalkozás nehézségei Cikk

Kezdő és akár már működő vállalkozások esetében is sok kérdést vet fel a pénztárgép használata. Olvasónk hotel üzemeltetése és online bankkártyás fizetés kapcsán érdeklődött a pénztárgép-használatról, illetve azt is meg akarta tudni, hogy miként kell helyesen eljárni, ha az ügyfél személyesen bankkártyával fizet és számlát kér a szolgáltatásról. A kérdésre Szolnoki Béla adószakértő, könyvvizsgáló adott választ.

Szállóvendégek okmányainak másolás a GDPR tükrében Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szálláshely-szolgáltatással foglalkozó kft. (hotelt üzemeltet) a vendégek szobafoglalása előtt köteles felvenni a vendégek adatait, amit a szállodai ügyfélnyilvántartó rendszerben is rögzítenie kell. Mivel a hotel tranzit útvonalon helyezkedik el, ezért nagyon sok az egy éjszakát eltöltő külföldi vendégek száma. Problémát jelent a nagy átmenő forgalom alatt a türelmetlen vendégek adatainak megfelelő felvétele. A kérdésünk az lenne, hogy megteheti-e a szálloda alkalmazottja, hogy lefénymásolja a vendégek útlevelét, igazolványát úgy, hogy a fényképet kitakarja a másolatból? Ez nagy mértékben gyorsítaná és könnyítené az adatfelvitelt.

Kft. megszűnése esetén a kft. tulajdonában álló ingatlan áfája Kérdés

A kft. végelszámolással, tartozás nélkül megszűnik, de a tulajdonában áll egy ingatlan hotel, illetve egy lakás megnevezéssel a tulajdoni lapon. Az ingatlan már több, mint 10 éve a kft. tulajdona volt, a cég nem áfaalany. Kell-e áfát fizetni a megszűnést követő vagyonfelosztás után a magánszemélyeknek vagy a megszűnő cégnek?

Turisztikai idénymunka Kérdés

Tisztelt Szakértő! Áprilistól szeptemberig üzemelő hotel szeretne foglalkoztatni alkalmi jelleggel reggelizetetéshez pincért. Bejelenthető-e turisztikai idénymunkára? Köszönöm a szíves tájékoztatást.

Hotelszobákban tartott munkamegbeszélések ellen lép fel az amerikai színészcéh Cikk

A hotelszobákban és magánlakásokban tartott munkamegbeszélések beszüntetését követeli a legnagyobb amerikai színészcéh, a Screen Actors Guild (SAG), hogy így védje meg tagjait a "potenciális zaklatástól és kizsákmányolástól".

Lízingkötelezettség éven belül esedékes törlesztő részlete. Kérdés

Tisztelt Szakértő! 448-ra könyvelem a pénzügyi lízing miatti kötelezettségeket. Év végén át kellene könyvelni a 2018 évi törlesztő részleteit rövidlejáratú kötelezettségnek? (Hallottam könyvelőtársamtól, hogy Ő átkönyveli az éven belül esedékes lízingrészletet) Maradhat a 448-on az egész összeg Egyéb hosszú lejáratú kötelezettségként az Szvt. 42. § (5) bekezdése alapján? (Eddig én nem bontottam szerződést.) Mi a helyes? Üdvözlettel: Ujlaki Béláné

Előtörleszti Magyarország a paksi hitelt Cikk

Előtörleszti Magyarország a Paks II. beruházás finanszírozására eddig lehívott 78,2 millió eurót – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Világgazdaságnak, aki szerint az orosz féllel megkötött hitelszerződés fenntartása ugyanakkor hosszú távon szükségszerű, hiszen biztonsági védőhálót nyújt a projekthez.

Utazási iroda Kérdés

Csomagot állít össze az utazási iroda (hotel, transzfer + árrés ) + árrés. Az áfa EU-s csomag esetén 27 százalék, harmadik ország esetén árrés adómentes. Az utazási iroda Magyarországon van. Köszönöm a segítségüket.

Szállodai reggeli áfakulcsa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben kérnénk állásfoglalását. Van egy hotel, ahol kötelezővé teszik a reggeli fogyasztást, mely keretében a szoba ára 7800 forint/éj, a reggeli pedig plusz 1000 forint/fő összeget jelent. A hotelben jelenleg tálaló konyha üzemel, nem meleg konyhás egység. Kávé-, tea- és sörfogyasztás lehetséges. Kérdésünk, hogy az árakat így hogyan kell feltüntetnünk? Szobaár 7800 forint/éj plusz1000 forint/fő reggeli, vagy 8800 forint/éj? Hány százalékos áfát kell számolnunk a reggeli tekintetében? Válaszát előre is köszönjük. Tisztelettel: Tóth Mária

Szállásköltség adózás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. szlovák állampolgárt alkalmaz magyarországi székhelyű vállalkozásában. A kérdéseim a dolgozóval kapcsolatosan felmerülő szállásköltségekkel kapcsolatosak: 1. A cseh központban volt kiküldetésben a dolgozó betanításon. Az ezzel kapcsolatos hotel költségről a munkáltató nevére kiállított számlával rendelkezünk. Ez a költség adómentesen elszámolható, ha jól tudom, mint a kiküldetési költség része? 2. A dolgozó megfelel a 2017-től adómentesen adható albérlet támogatás feltételeinek: 60 kilométernél messzebb lakik, 1,5 óránál hosszabb az utazási ideje, nincs és nem is volt ingatlana közelebb 12 hónapon belül. Tehát adható a támogatás a munkáltató által. Viszont január hónapban nem albérletben lakott a munkavállaló, hanem átmenetileg hotelben kellett tartózkodnia. Ez a költség is fedezhető az említett támogatásból? Ha a hotel költsége magasabb az adható összegnél, akkor a különbség hogyan adózik, minek minősül? És decemberre hogyan adózik az ilyen jellegű juttatás, a hotel költsége? Előre is köszönöm a segítségét!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kapcsolt vállalkozási besorolás

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Megbízási díj

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Ukrán állampolgárok alkalmazása

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close