17 találat a(z) hotel cimkére

Szárnyal a globális hotelipar Cikk

Kiemelkedő évet zárt a nemzetközi hotelpiac: 2023-ban az egy kiadható szobára jutó árbevétel 13,5 százalékkal, az átlagos napi szobaár 5 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi értéket, miközben az átlagos szállodai foglaltság 64,4 százalékról 69,7 százalékra emelkedett – derül ki a Moore Hungary tanácsadó és könyvvizsgáló cég által közzétett negyedéves iparági elemzésből.

Közösségen belüli szolgáltatásnyújtás Kérdés

Milyen pótlék és pihenőidő jár a dolgozónak 24 órás munkavégzés esetén? Cikk

Olvasónkban felmerült a kérdés, hogy milyen pótlék és pihenőidő jár annak a dolgozónak, akit egyhavi munkaidőkeretben, a napi munkaidő-beosztás mellett 24 órás munkavégzés keretében foglalkoztatnak? Olvasói kérdésre dr. Kéri Ádám ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő válaszolt.

Hotel vásárlás áfa Kérdés

Étkezés és hotel továbbszámlázása Kérdés

90 százalékkal zuhant a vendégéjszakák száma 2020 januárjához képest Cikk

A beutazási korlátozások, illetve a kereskedelmi szálláshelyekre vonatkozó, a járvány megfékezését célzó védelmi intézkedések hatására a belföldi vendégek által a kereskedelmi szálláshelyeken (szállodákban, panziókban, kempingekben, üdülőháztelepeken, valamint közösségi szálláshelyeken) eltöltött éjszakák száma 86 százalékkal esett vissza az előző év azonos időszakához képest. A külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 94 százalékkal csökkent, közölte honlapján a KSH.

Szállodaipari kilátások Cikk

A világ szállodapiaca 2–3 év múlva érheti el a járvány előtti szintet. Magyarországon a vírus felezte a 2024-ig átadni tervezett hotelberuházások számát. A hazai szállodaipar nyár elejére várt újbóli felfutásának fontos feltétele, hogy mind a víruskezelés és a kapcsolódó oltási programok mind a légiközlekedés és szállodaipar újraindítása európai szinten is koordinált módon fussanak – mutat rá a BDO Magyarország Hotel és Ingatlan üzletága.

Pénztárgép, számlaadás, bankkártyás fizetés - egy kezdő vállalkozás nehézségei Cikk

Kezdő és akár már működő vállalkozások esetében is sok kérdést vet fel a pénztárgép használata. Olvasónk hotel üzemeltetése és online bankkártyás fizetés kapcsán érdeklődött a pénztárgép-használatról, illetve azt is meg akarta tudni, hogy miként kell helyesen eljárni, ha az ügyfél személyesen bankkártyával fizet és számlát kér a szolgáltatásról. A kérdésre Szolnoki Béla adószakértő, könyvvizsgáló adott választ.

Szállóvendégek okmányainak másolás a GDPR tükrében Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szálláshely-szolgáltatással foglalkozó kft. (hotelt üzemeltet) a vendégek szobafoglalása előtt köteles felvenni a vendégek adatait, amit a szállodai ügyfélnyilvántartó rendszerben is rögzítenie kell. Mivel a hotel tranzit útvonalon helyezkedik el, ezért nagyon sok az egy éjszakát eltöltő külföldi vendégek száma. Problémát jelent a nagy átmenő forgalom alatt a türelmetlen vendégek adatainak megfelelő felvétele. A kérdésünk az lenne, hogy megteheti-e a szálloda alkalmazottja, hogy lefénymásolja a vendégek útlevelét, igazolványát úgy, hogy a fényképet kitakarja a másolatból? Ez nagy mértékben gyorsítaná és könnyítené az adatfelvitelt.

Kft. megszűnése esetén a kft. tulajdonában álló ingatlan áfája Kérdés

A kft. végelszámolással, tartozás nélkül megszűnik, de a tulajdonában áll egy ingatlan hotel, illetve egy lakás megnevezéssel a tulajdoni lapon. Az ingatlan már több, mint 10 éve a kft. tulajdona volt, a cég nem áfaalany. Kell-e áfát fizetni a megszűnést követő vagyonfelosztás után a magánszemélyeknek vagy a megszűnő cégnek?

Turisztikai idénymunka Kérdés

Tisztelt Szakértő! Áprilistól szeptemberig üzemelő hotel szeretne foglalkoztatni alkalmi jelleggel reggelizetetéshez pincért. Bejelenthető-e turisztikai idénymunkára? Köszönöm a szíves tájékoztatást.

Hotelszobákban tartott munkamegbeszélések ellen lép fel az amerikai színészcéh Cikk

A hotelszobákban és magánlakásokban tartott munkamegbeszélések beszüntetését követeli a legnagyobb amerikai színészcéh, a Screen Actors Guild (SAG), hogy így védje meg tagjait a "potenciális zaklatástól és kizsákmányolástól".

Lízingkötelezettség éven belül esedékes törlesztő részlete. Kérdés

Tisztelt Szakértő! 448-ra könyvelem a pénzügyi lízing miatti kötelezettségeket. Év végén át kellene könyvelni a 2018 évi törlesztő részleteit rövidlejáratú kötelezettségnek? (Hallottam könyvelőtársamtól, hogy Ő átkönyveli az éven belül esedékes lízingrészletet) Maradhat a 448-on az egész összeg Egyéb hosszú lejáratú kötelezettségként az Szvt. 42. § (5) bekezdése alapján? (Eddig én nem bontottam szerződést.) Mi a helyes? Üdvözlettel: Ujlaki Béláné

Előtörleszti Magyarország a paksi hitelt Cikk

Előtörleszti Magyarország a Paks II. beruházás finanszírozására eddig lehívott 78,2 millió eurót – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Világgazdaságnak, aki szerint az orosz féllel megkötött hitelszerződés fenntartása ugyanakkor hosszú távon szükségszerű, hiszen biztonsági védőhálót nyújt a projekthez.

Utazási iroda Kérdés

Csomagot állít össze az utazási iroda (hotel, transzfer + árrés ) + árrés. Az áfa EU-s csomag esetén 27 százalék, harmadik ország esetén árrés adómentes. Az utazási iroda Magyarországon van. Köszönöm a segítségüket.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Remote munka Hollandiában

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Napelempark létesítésének áfatartalma

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink