14 találat a(z) hipabevallás cimkére

Hipa megosztása őstermelőnél Cikk

Őstermelő több településhez tartozó földterületen gazdálkodik. Hol kell bejelentkeznie hipára és miként kell fizetnie azt? Olvasói kérdésre Lepsényi Mária adószakértő válaszolt.

Változások a hipabevallással kapcsolatban Cikk

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapján ismertetőt jelentetett meg a hipabevallásokkal kapcsolatos változásokról.

2020. évi hipabevallás Kérdés

Vizsgálja a NAV az iparűzésiadó-bevallásokat Cikk

A Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV) elektronikusan benyújtott, állandó jellegű iparűzési tevékenységhez kapcsolódó helyi iparűzési adóról (hipa) szóló bevallásokon a NAV összefüggés-vizsgálatokat végez, olvasható a Nemzeti Adó- és Vámhivatal honlapján.

Katás egyéni vállalkozó szünetelés idejére fizetendő hipa és hipaelőleg összege Kérdés

Kata és a hipa összefüggése Kérdés

A 16HIPA nyomtatványon lehet pótolni, önellenőrizni a ’14-es és ’15-ös hipabevallásokat Cikk

2021-től az állandó jellegű iparűzési tevékenységhez kapcsolódó, helyi iparűzési adóról (hipa) szóló bevallást a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV) kell benyújtani elektronikusan.

Hipa alapja kivás cég koronavírus kedvezménye esetén Kérdés

Kérdések és válaszok a helyi iparűzési adó csökkentéséről Cikk

A helyi iparűzési adó csökkentése a mikro-, kis- és középvállalkozásoknak jár, amennyiben árbevételük vagy a mérlegfőösszeg nem haladja meg a 4 milliárd forintot. Mikor kell megfelelni a fenti feltételeknek? A 2021. évben egy cég milyen maximális összegű átmeneti támogatást és csekély összegű támogatást vehet igénybe, együttesen? 2021. évi hipabevallásnál élhet-e a csökkentés lehetőségével annak ellenére, hogy az előleget az eredeti összegben fizette? Olvasói kérdésre Pölöskei Pálné adószakértő válaszolt.

Szünetelő katás – hipabevallás határideje Kérdés

2020. évi iparűzésiadó-bevallás és -fizetés Kérdés

Ideiglenes hipa 2020 bevallás Kérdés

2019. évi hipabevallás kitöltése Kérdés

Kérdésem, hogy a 2019. évi hipabevallás VII./1 sorában a személyi jövedelmadó alapján átalány szerint adózó egyéni vállalkozónak a 40%-os költségátalánnyal csökkentett jövedelmet, vagy a teljes bruttó árbevételt kell feltüntetnie. Ugyanis a kitöltési utasítás nem egyértelmű.

Katás vállalkozás hipabevallása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Betéti társaságunk 2013. január 1-jétől a kata hatálya alá tartozott. Ezt a tényt változásbejelentési nyomtatványon be is jelentettük a helyi önkormányzat felé, majd az önkormányzatunknál előírt 1,9 százalékos hipa-előleget be is fizettük két részletben az önkormányzat felé. Ez a befizetés teljesen önkéntes volt, az előleg-fizetési kötelezettséget nem írták elő részünkre. Önkormányzatunk a 2,5 millió forint bevételt el nem érő vállalkozásokat mentesíti az hipa megfizetése alól. Bár úgy terveztük, hogy azt az összeget jóval meghaladja a bevételünk, végül győzött a pangó piac, és mindössze a 2 milliót sikerült elérni. Első kérdésem az, hogy ebben az esetben vissza tudjuk-e igényelni a befizetett előleget? Katás cégekre vonatkozhat-e (illetve vonatkozik-e) az önkormányzat adómentessége, vagy az előlegfizetés a katatörvény alapján kötelező, és nincs mentesség? A második (talán furcsának ható) kérdésem, hogy ha a hipa-előleg fizetésről a katatörvény rendelkezik, akkor kell-e egyáltalán hipa-bevallást készíteni? Kérdéseimmel tudom, hogy kézenfekvő lenne a helyi önkormányzathoz fordulnom. ezt meg is tettem, azonban ezekre a kérdéseimre nem tudtak (vagy nem akartak) egyértelmű választ adni...

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Törzsbetét értékesítése

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Edenred utalvány adózása

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Térítés nélküli átadás tao vonzata

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 október
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs