14 találat a(z) hipabevallás cimkére

Hipa megosztása őstermelőnél Cikk

Őstermelő több településhez tartozó földterületen gazdálkodik. Hol kell bejelentkeznie hipára és miként kell fizetnie azt? Olvasói kérdésre Lepsényi Mária adószakértő válaszolt.

Változások a hipabevallással kapcsolatban Cikk

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapján ismertetőt jelentetett meg a hipabevallásokkal kapcsolatos változásokról.

2020. évi hipabevallás Kérdés

Vizsgálja a NAV az iparűzésiadó-bevallásokat Cikk

A Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV) elektronikusan benyújtott, állandó jellegű iparűzési tevékenységhez kapcsolódó helyi iparűzési adóról (hipa) szóló bevallásokon a NAV összefüggés-vizsgálatokat végez, olvasható a Nemzeti Adó- és Vámhivatal honlapján.

Katás egyéni vállalkozó szünetelés idejére fizetendő hipa és hipaelőleg összege Kérdés

Kata és a hipa összefüggése Kérdés

A 16HIPA nyomtatványon lehet pótolni, önellenőrizni a ’14-es és ’15-ös hipabevallásokat Cikk

2021-től az állandó jellegű iparűzési tevékenységhez kapcsolódó, helyi iparűzési adóról (hipa) szóló bevallást a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV) kell benyújtani elektronikusan.

Hipa alapja kivás cég koronavírus kedvezménye esetén Kérdés

Kérdések és válaszok a helyi iparűzési adó csökkentéséről Cikk

A helyi iparűzési adó csökkentése a mikro-, kis- és középvállalkozásoknak jár, amennyiben árbevételük vagy a mérlegfőösszeg nem haladja meg a 4 milliárd forintot. Mikor kell megfelelni a fenti feltételeknek? A 2021. évben egy cég milyen maximális összegű átmeneti támogatást és csekély összegű támogatást vehet igénybe, együttesen? 2021. évi hipabevallásnál élhet-e a csökkentés lehetőségével annak ellenére, hogy az előleget az eredeti összegben fizette? Olvasói kérdésre Pölöskei Pálné adószakértő válaszolt.

Szünetelő katás – hipabevallás határideje Kérdés

2020. évi iparűzésiadó-bevallás és -fizetés Kérdés

Ideiglenes hipa 2020 bevallás Kérdés

2019. évi hipabevallás kitöltése Kérdés

Kérdésem, hogy a 2019. évi hipabevallás VII./1 sorában a személyi jövedelmadó alapján átalány szerint adózó egyéni vállalkozónak a 40%-os költségátalánnyal csökkentett jövedelmet, vagy a teljes bruttó árbevételt kell feltüntetnie. Ugyanis a kitöltési utasítás nem egyértelmű.

Katás vállalkozás hipabevallása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Betéti társaságunk 2013. január 1-jétől a kata hatálya alá tartozott. Ezt a tényt változásbejelentési nyomtatványon be is jelentettük a helyi önkormányzat felé, majd az önkormányzatunknál előírt 1,9 százalékos hipa-előleget be is fizettük két részletben az önkormányzat felé. Ez a befizetés teljesen önkéntes volt, az előleg-fizetési kötelezettséget nem írták elő részünkre. Önkormányzatunk a 2,5 millió forint bevételt el nem érő vállalkozásokat mentesíti az hipa megfizetése alól. Bár úgy terveztük, hogy azt az összeget jóval meghaladja a bevételünk, végül győzött a pangó piac, és mindössze a 2 milliót sikerült elérni. Első kérdésem az, hogy ebben az esetben vissza tudjuk-e igényelni a befizetett előleget? Katás cégekre vonatkozhat-e (illetve vonatkozik-e) az önkormányzat adómentessége, vagy az előlegfizetés a katatörvény alapján kötelező, és nincs mentesség? A második (talán furcsának ható) kérdésem, hogy ha a hipa-előleg fizetésről a katatörvény rendelkezik, akkor kell-e egyáltalán hipa-bevallást készíteni? Kérdéseimmel tudom, hogy kézenfekvő lenne a helyi önkormányzathoz fordulnom. ezt meg is tettem, azonban ezekre a kérdéseimre nem tudtak (vagy nem akartak) egyértelmű választ adni...

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Közösségen belüli bérmunka

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Régi Art. 24/A § adószám-felfüggesztés jogszabályi törlése

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

SZÉP-kártya elfogadása

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 július
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close