154 találat a(z) helyi adó cimkére

Telek nyilvántartása Kérdés

Itt a kormányrendelet az önkormányzati adóstopról Cikk

Nem vethetnek ki új helyi adót 2021-ben az önkormányzatok, és nem is emelhetik a meglévő adók mértékét a következő évben – írja elő a Magyar Közlöny 265. számában közzétett, a koronavírus-világjárvány nemzetgazdaságot érintő hatásának enyhítése érdekében szükséges helyi adó intézkedésről címet viselő 535/2020. kormányrendelet.

Őszi adócsomag: változások a helyi adókban és a gépjárműadóban 2021-től Cikk

2020. november 17-én az Országgyűlés elfogadta a 2021. évi adótörvény-változásokat. A helyi adókat és a gépjárműadót érintő főbb módosítások a következők.

Helyi adó törlése elévülés miatt Kérdés

Igénybe vett szolgáltatás és alvállalkozói teljesítés Kérdés

Kapcsolt vállakozások összeszámítási kérdései Kérdés

Alapítvány ingatlanértékesítése után fizetendő tao és helyi adó Kérdés

Sok sebből vérzik a különleges gazdasági övezetekről szóló törvényjavaslat, véli a TÖOSZ Cikk

Eltérő szabályok érvényesülését eredményezheti például az adózásra, a helyiségek bérletére, az építési előírásokra, a közterület használatára, a parkolásra, a közösségi együttélési szabályokra, azok megsértésének szankciójára – állítja honlapján megjelent közleményében a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége a különleges gazdasági övezetekről minap benyújtott törvényjavaslatról. A szövetség javaslatait az előterjesztő nem vette figyelembe.

Fontos tudnivalók a katás egyéni vállalkozók bevallásáról Cikk

A tevékenységét folyamatosan végző katás egyéni vállalkozónak 2020. február 25-éig kell a bevallásadási kötelezettségét teljesítenie a 19KATA nyomtatványon. Adózónak a 2019-ben elért bevétel nagyságáról és a tételes adó fizetésével érintett hónapok számáról kell nyilatkoznia. A nyilatkozat a jogkövetkezmények szempontjából bevallásnak minősül.

Nem kell külön bejelentkezniük a vállalkozásoknak az önkormányzatokhoz Cikk

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) automatikusan átadja helyi önkormányzatoknak azoknak a vállalkozásoknak az adatait, amelyeknek helyi adót (helyi iparűzési adót, idegenforgalmi adót) kell fizetniük. Tehát az adózóknak nem kell külön bejelentkezniük a székhely szerinti önkormányzathoz.

Helyi adó szakszervezet esetén Kérdés

Arra lennék kíváncsi, hogy jogszerű-e egy szakszervezet esetén, amely a Magyar Államtól – 15 éves elidegenítési és terhelési tilalommal – 4 százalékos tulajdonhányadot kapott egy valaha üdülőként működő építményre, a helyi önkormányzat több százezer forintos helyi adó kivetéséről döntött. Az építmény 2010 óta nem használt, gyakorlatilag lepusztult (közmű sincs benne), eladni nem lehet az elidegenítési tilalom miatt, a felújításhoz a közel egy tucat tulajdonos nem tud forrást biztosítani, egyébként a többségi tulajdonos sem tesz semmit. Az önkormányzat arra hivatkozik, hogy mivel lakhatatlan az épület, ezért nem szolgál cél szerinti tevékenységet. Igazából sose vettük tulajdonba, a törvény erejénél fogva került ágazati vagyonelemként az Állami Vagyonkezelő határozatával "kvázi" a tulajdonunkba. A tulajdonosi jogainkkal – a 4 százalékos tulajdonhányad miatt – gyakorlatilag nem is tudunk élni. A szakszervezet sohasem végzett vállalkozási tevékenységet, erről nyilatkoztunk is az illetékes önkormányzat felé, amelynek illetékesei viszont azt állítják, hogy mivel az épület nem funkcionált szakszervezeti üdülőként (alaptevékenység lenne), ezért fennáll a fizetési kötelezettség. A problémám az, hogy az épületet nem vásárlás útján szereztük, hanem azt a Magyar Állam ingyenes vagyonátadással adta át szakszervezetünk részére, s 4 százalékos tulajdoni hányadot jegyeztetett be. Kérdés, hogy köteles-e a kizárólag tagdíjból élő szakszervezet több százezer forintos telek- és építményadót fizetni, valamint milyen lehetőség van ezen kötelezettség alóli mentesülésre?

Helyiadó-mentesség Kérdés

Egyesület elmúlasztotta az adóév ötödik hónapjának utolsó napjáig a helyi adókról szóló törvény 3. § (3) bekezdése szerint bejelenteni a helyi önkormányzatnak adómentességét, miszerint a megelőző adóévben folytatott tevékenységéből származó jövedelme (nyeresége) után sem bel-, sem külföldön adófizetési kötelezettsége nem keletkezett. Az elmulasztott bejelentés szankció nélkül pótolható, vagy a határidő elmúlasztása jogvesztő, és az adómentesség fenállása ellenére is meg kell fizetnie az egyesületnek az építmény- és telekadót?

Beküldhet-e könyvelő meghatalmazási űrlapot önkormányzati adóügyek intézésére? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Megbízottként könyvelek egy céget. A cég vezetője meg kíván hatalmazni engem önkormányzati adóügyek intézésére, több önkormányzatnál. Ezzel kapcsolatban az lenne az abszolút technikai jellegű kérdésem, hogy beküldhetem-e én, a saját ügyfélkapumról e-papír-szolgáltatással a cégszerűen aláírt, tanúkkal is aláíratott meghatalmazásokat, vagy ezt mindenképpen a cég vezetőjének kell beküldeni a saját ügyfélkapujáról? Mivel közel 20 önkormányzatról van szó, érthetően szeretném elkerülni, hogy ezzel a cégvezetőt terheljem.

Teendők, ha év közben lép ki a kivából Cikk

Elég gyakori, hogy a vállalkozásoknak a naptári év közben megszűnik a kivaalanyiságuk, valamely – megszűnéssel járó – gazdasági esemény bekövetkezése miatt. A cikk azt foglalja össze, hogy milyen teendői vannak ez esetben a vállalkozásnak.

Változnak az ekáer szabályai, több ponton módosul az Art. Cikk

Az adózás rendjének változása főként az anyagi jogszabályokat érinti, ugyanakkor érdemes figyelemmel lenni az ekáerkötelezettségre 2020. január 1-jétől érvényes új előírásokra is.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Adómentes vagy áfás?

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Nem új lakóingatlan – beszerzések adólevonási joga

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 június
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Együttműködő partnereink