45 találat a(z) helyesbítő számla cimkére

A hibás teljesítés miatti számlázás. Kérdés

Raklapvisszavétel magánszemélyektől. Kérdés

Helyesbítő vagy sztornó számla Kérdés

Garanciális visszatartás kivezetése a könyvelésből Kérdés

Tisztelt Szakértő! Építőipari cégként garanciális kintlevőségeink vannak. A vevő hibás teljesítés miatt nem akarja ezt az összeget kifizetni. Erről kaptunk jegyzőkönyvet is. A vevő másik céggel végeztette el a munkák kijavítását. A könyvelésből milyen módon kell kivezetni, vagy esetleg kell róla nekünk helyesbítő számlát kiállítani? Könyvelése: T:86 K:311. Ha jól gondolom, ez nem adóalapot növelő tétel lesz. Előre is köszönöm. Üdvözlettel: Reinhardt Éva

Online számla: NAV online 2.0 adatszolgáltatás Cikk

A koronavírus-járvány az adózás területét sem hagyta érintetlenül. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az eredetileg 2020. április 1-jei hatályba lépéssel tervezett 2.0 online adatszolgáltatást július 1-jétől teszi kötelezően alkalmazandóvá. A 2.0 adatszolgáltatás főleg technikai jellegű változást jelent, cikksorozatunk – jelen – második része ennek részleteit ismerteti.

Előleg áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Előlegszámlát kellett kiállítanom márciusban. A normál számlákat a partnerünk önszámlázás keretében végzi. A számlákat áprilisban állította ki, márciusi teljesítéssel. A különbözet kifizetése áprilisban történt. Az általa önszámlázás keretében kiállított számlákból nem tudja levonni az előleg összegét, nekem kell helyesbítő vagy sztornó (?) számlát kiállítanom az előleg visszavételéről. Mivel ez egy jóváíró számla, ezt már csak áprilisban vonhatom le? Itt is érvényes, hogy akkor vonhatom le, ha a vevő megkapja a számlát, vagy márciusban beállíthatom levonásba? Köszönöm!

Ingyenes áruátadás Kérdés

Adott egy beszállító („A” cég), egy logisztikai szolgáltató cég („B”) és a vevő / megbízó vállalat („C”). A vevő úgy dönt, hogy kiskereskedelmi egységeiben akciót hirdet, amelynek keretében a fogyasztóknak már belistázott termékeket (tehát nem termékmintát) adnak ajándékba bizonyos vásárlási összeg felett. Az áru beszerzését, kiszállítását a logisztikai cég végzi. A beszállító úgy dönt, hogy a vevő akcióját bizonyos mennyiségű termék ingyenes átadásával / beszállításával támogatni fogja. Kérdés, hogy ezt a beszállító és a logisztikai szolgáltató cég csak térítésmentes átadás-átvétellel kezelheti vagy a logisztikai cég befogadhat üzleti árengedményről szóló értesítőt a beszállítótól (vagy helyesbítő számlát)? Melyik a helyes megoldás? Adhat-e a beszállító cég az adott mennyiségre egy egyösszegű árengedményt vagy szerencsésebb esetleg egy féléves periódusban az egyes beszállításokra elosztva árengedményt adni, amíg az engedmény értéke el nem éri a támogatásét?

58. § szerinti időszakos elszámolású számlák korrekciója a NAV online rendszerben Kérdés

58. § szerinti időszakos elszámolású számlák esetében, ha ugyanarra az időszakra kiállítunk egy újabb számlát (pozitív számlát, adóalap utólagos módosítására kerül sor, és nem a soron következő elszámolási időszakban kibocsájtott számlában tüntetjük fel) a következő kérdés merül fel: → új számlának minősül, vagy módosító számlának? Korábban számlázott időszakos elszámolású ügylet teljesítésének pozitív módosítását megtehetjük új számlával, vagy kizárólag módosító / helyesbítő számla, számlával egy tekintet alá eső okirattal a NAV elektronikus adatszolgáltatás rendszerében?

Helyesbítő számla előző évekre vonatkozóan Kérdés

Tisztelt Adózóna! Cégünk most kapott – minőségi reklamációnk miatt – egy nagy összegű minuszos, helyesbítő számát egyik szállítónktól. 2014-ben vásárolt anyagokra vonatkozóan kaptuk meg most ezt a helyesbítő számlát. Megerősítést kérnénk, hogy jól gondoljuk-e a következőket! A minuszos számla áfatartalmával a jelenlegi áfabevallásunkban számolunk el. Mivel a számla nettó összege meghaladja a 2014-es év mérlegfőösszegének 2 százalékát, ezért jelentős a hibahatás. Ezért azt gondoljuk, hogy háromoszlopos beszámolót fogunk majd 2019-re beadni, illletve a 2014-es társaságiadó-bevallást pedig önellenőriznünk kell, hiszen a költségeink csökkentek, tehát fizetendő adónk keletkezett. Kérdésünk, jól gondoljuk-e ezt. Előre is köszönettel.

Partner nevének helyesbítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha a magánszemély a saját nevére kért egy terméket utánvéttel, de azt a saját nevével ellátott kft.-je kasszájából fizette ki, mert ő úgy emlékezett, hogy azt a cégre kérte (például Nagy András), de Nagy Kft.-re kellett volna, a cím ugyanaz, akkor sem kérhetek a partnertől helyesbítő számlát, például úgy, hogy eredeti számlára hivatkozva hiba oka: helytelen név megadása, helyes: Nagy Kft. (Nagy András)? Sokszor láttam már olyan számlát, hogy az ügyvezető neve is ott volt a kft. neve mellett, tehát a lényeg, hogy itt nem arról van szó, hogy egy teljesen másik partnernek állítom ki, hanem az ügylet igenis létrejött és tényleg a Nagy Kft.-vel, és tényleg elírás történt. Köszönöm a válaszát.

Ebben az esetben muszáj-e a helyesbítő számla? Kérdés

Üdvözlöm! Sportfogadási tanácsadással foglalkozom, rövidebben sportfogadási tippeket küldök a vevőknek. Nem akarom ezt kifejteni, mert nem igazán fontos ez a része. Több csomag van, több időszakra. Például, ha 1 hónapos tagságot kap valaki, akkor 1 hónapon át kapja a tippeket. A számlán fel szoktam tüntetni a tétel megjegyzésében azt az időszakot, hogy mettől meddig érvényes a tagság. Például, ha valaki tegnap este befizetett előre, ki is állítottam a számlát, és ma reggel már küldöm a tippeket, annak az 1 hónapot így írom fel (ismételném magamat, csak megjegyzésként a tétel alá): időszak: 2019.10.17-2019.11.17. Ezt az egyik számlán elírtam, véletlenül 1 nappal korábbi időpontot adtam meg. Ha a példánál maradunk, akkor ez így nézne ki: időszak: 2019.10.16-2019.11.16. A vevőt nem zavarja, a valós időszakot kapja meg ettől függetlenül. Tehát ez csak egy megjegyzés a tétel alatt, nem a kötelező tartalmak lettek elrontva. A kötelező elemek tökéletesen vannak feltüntetve. A legegyszerűbben ezt egy olyan hétköznapi példával tudnám még megértetni Önnel (ha zavaros lenne), hogy például valaki vesz egy tollat, a számlán minden stimmel, de a tétel alatt fekete szín van feltüntetve, viszont kéket adtak el, kb. ennyire egyszerű, és talán lényegtelen is az eset. Egyébként egyéni vállalkozó vagyok, katás, alanyi adómentes. Szükséges-e ennyiért helyesbítő számla, ha ilyen kis apróságról van szó (tételmegjegyzés), miközben a kötelező elemek helyesen vannak feltüntetve, a vevő pedig nem szól érte?

Számlahelyesbítás az áfabevallásban Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következő kérdésben várnám állásfoglalását. Az adózó kimenő számláját helyesbíti, mivel az adó alapja csökken, és így az adó összege is kevesebb lesz. A számlahelyesbítés úgy történt, hogy az eredeti teljesítés időpontjára a rossz számla összegével egyezően egy mínuszos számla készült, majd szintén az eredeti teljesítés időpontjával megegyezően, a jó számla is elkészült a helyes, immáron kisebb adóalappl és adóösszeggel A számlahelyesbítés kelte februári, az eredeti teljesítés időpontja januári. Az érintett számlák mind a januári áfabevallásban szerepeltek. A revizió a negatív számlát kiemelte a január havi áfabevallásból, hivatkozva arra, hogy az a számla kelte szerinti időpontban helyezhető csak el. (Szerintünk ez a szabály pontosan úgy szól, hogy abban a bevallási időszakba helyezhető el a számla, amikor az a befogadó rendelkezésére áll, de lényegét tekintve a kettő ugyanaz jelen esetben.) Ebben egyet is értünk, viszont úgy gondoljuk, hogy a számlahelyesbítés technikája ezúttal két darab bizonylatban testesül meg, így nemcsak a mínuszos számlát kellett volna kivenni január hónapból, és áthelyezni február hónapra, hanem a pluszos jó számlát is. Ha a helyesbítés úgy történt volna, hogy egy bizonylaton lett volna levezetve a mínuszos számla és a pluszos jó számla, úgy az egyben, egy értékkel lett volna átemelve a februári hónapra. Mi a helyes eljárás?

Áfa-adatszolgáltatás helyesbítése Kérdés

2019. 03.06-án 1 275 763 forintról állítottam ki számlát, amelynek az áfatartalma 271 225 forint. A számláról adatot szolgáltattam, lévén, hogy az áfatartalma meghaladta a 100 ezer forintot. A vevő reklamált, hogy a számla összege nem helyes, és állítsak ki mínusz előjellel egy számlát, amelynek áfatartalma 76 ezer forint. Kérdésem: hogyan tudom helyesbíteni az adatszolgáltatást? Az adatszolgáltatás csak a módosított számlára vonatkozik, és mínusz előjellel kell az adatszolgáltatásban rögzíteni? Vagy milyen megoldást kell alkalmazni? Köszönettel: Szabó Kálmánné

Helyesbítő számla vagy számviteli bizonylat kiállitása Kérdés

1.1 Szerződő felek megállapodnak abban, hogy a megrendelő a szerződés időtartama alatt minden évben két alkalommal, júliusban a tárgyév első felének, illetve következő év januárjában a tárgyév második felének a magas aktivitású ellátás kiszolgálásához kiszámlázott alkatrészek, anyagok értékének nettó összege után jogosult az összérték nettó 30 százalékát, mint értékesítési jutalékot a szállító felé leszámlázni. A számlázás alapját képező elszámolást minden esetben a szállító biztosítja a megrendelő felé, mint számlabekérőt. Az így számlázott jutalék összege a számla kiállításától számított három hónapon belül levásárolható, azonban készpénzre nem váltható. A felek megállapodnak abban, hogy jelen szerződésből adódó, egymással szembeni kötelezettségeiket számlakompenzálással rendezik. 1.2. Szerződő felek megállapodnak abban, hogy éves nettó 500 ezer forint összértékű vásárlás teljesítése esetén, és ha a megrendelő részéről a szerződés 8.) pontjában meghatározott fizetési határidő előtt, a 4. napig a számla kiegyenlítése megtörténik, akkor azon számlák nettó összértéke után, melyekre ezen feltételek fennállnak, a megrendelő jogosult 2 százalék scontó utólagos kedvezményre. A kedvezmény elszámolása félévenként történik, tárgyév júliusában a tárgyév első fele, tárgyévet követő év januárjában a tárgyév második fele kerül elszámolásra, oly módon, hogy a szállító az időszakokban és kedvezményben érintett kifizetésekről jóváíró számlát állít ki, melyhez összesítő mellékletet csatol. A kérdésem arra irányul, hogy a szerződésben foglalt utólag adott engedményről, amit később levásárolhat a vevő, jóváíró áfás számlát kell kiállítani, mint ahogy a beidézett szerződésben le van írva, vagy számviteli bizonylattal kell elszámolni, mely adóalap -ódosítással nem jár.

Ingatlan-bérbeadás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. ingatlan-bérbeadást (állattartó telep) áfásan számláz minden hónapban egy másik vállalkozás számára. A NAV honlapján lévő lekérdezés alapján nincs bejelentve, hogy a kft. korábban élt a választási lehetőségével, és ezért számlázza áfásan az ingatlan-bérbeadást. Mivel az ingatlan-bérbeadás a törvény szerint áfamentes tevékenység, emiatt az elmúlt 5 évben helytelenül kiállított számlák helyesbítését tervezzük. Hogyan kell helyesen eljárni a helyesbítő számlák miatti áfakülönbözettel? Melyik havi áfabevallásban kell szerepeltetni a helyesbítő számlákat, és visszaigényelni a tévesen befizetett áfa összegét? Köszönöm válaszát!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

0 forintos megbízás

dr. Nagy András Zoltán

ügyvéd

Dr. Nagy András Zoltán Ügyvédi Iroda

275/2020. kormányrendelet

Lepsényi Mária

adószakértő

Felmondási védelem közalkalmazottnál

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close