7 találat a(z) haszonbérbe adás cimkére

Trófea, vadhús, kompetencia. A vadászati jog haszonbérbe adása az adózásban Cikk

Cikksorozatunk harmadik részében áttekintjük a vadászati jog haszonbérbeadásából származó jövedelem személyi jövedelemadó kötelezettségét a földtulajdonosi közösség magánszemély tagjainál. Ismertetjük továbbá, hogy milyen adózási következményei vannak, ha egy vadásztársaság a tagdíjat fizető tagjának úgynevezett kompetenciát juttat.

Termőföld haszonbérbe adása: itt a jövedelembevallási határidő Cikk

A személyi jövedelemadóról szóló törvény alapján a magánszemély termőföld-bérbeadásból származó bevételének – ha az nem adómentes – egésze külön adózó jövedelemnek minősül. A föld bérbeadásából származó jövedelem adóját a magánszemélynek kell megállapítania, továbbá a föld fekvése szerint illetékes önkormányzati adóhatóságnál kell bevallania és megfizetnie (önadózás) a jövedelem megszerzésének évét követő év március 20-áig.

Őstermelő iparűzésiadó-megosztása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Budapesten élő magánszemély a földjét haszonbérletbe adja egy vidéki gazdálkodó cégnek. Kiváltotta az őstermelői igazolványát is. Jól gondolom, hogy az iparűzési adóját meg kell osztania Budapest és a vidéki kisváros között? De hogyan, nincs se eszköz, se személyi költség elszámolása. Bevétele meghaladja az 5 millió forintot. Válaszát előre is köszönöm.

Ez a jövedelem is adómentes januártól Cikk

Január 1-jétől adómentes az erdőnek minősülő föld használati jogosultságának átengedéséért kapott, vagy az erdőnek minősülő földön folytatott társult erdőgazdálkodási tevékenységből származó jövedelem, ha a használatba adás vagy a társult erdőgazdálkodás időtartama eléri az öt évet – hívja fel a figyelmet tájékoztatójában a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Földterület haszonbérbe adása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy földterületet a tulajdonosa haszonbérbe adott hosszú távra. A tulajdonos ez idő alatt eladta a földet azzal a feltétellel, hogy az új tulajdonos a bérbevevővel fenntartja a haszonbérleti kapcsolatot. Az új tulajdonos esetében hogyan kell vizsgálni az adómentesség szempontjából a legalább 5 évre történő bérbeadást? Az ő tulajdonosi jogával egyben újra kell-e vizsgálni a legalább 5 év teljesülését, vagy pedig az előző tulajdonossal kötött haszonbérleti szerződés átszáll az új tulajdonosra? Ezen kívül befolyásolja-e a föld haszonbérbe adási jogállását az, hogy a földterületen van épület, ami használhatatlan ugyan, de a földhivatal bejegyzése szerint nyilvántartott épületnek minősül? Válaszát köszönöm

Erdő haszonbérbe adása és értékesítése Kérdés

2012. május 15-én egy magánszemély erdő, legelő megnevezésű külterületi ingatlant vásárolt 49 millió forintért, amelyet még ugyanabban a hónapban haszonbérleti szerződés keretében 15 éves határozott időtartamra bérbe is adott egy kft.-nek. A magánszemély a vételárat a haszonbérlő kft. által – szerződés alapján – előre fizetett 52 millió forint haszonbérleti díjból fizette ki. A kft. a magánszemély hozzájárulásával a bérelt ingatlanra jelzálogjogot alapított, és kölcsönt vett fel egy takarékszövetkezettől. A kölcsön összege volt a fedezete az előre megfizetett bérleti díjnak. 2014. december 9-én a kft. a haszonbérleti szerződést azonnali hatállyal felbontotta, mert az erdő művelése a csapadékos időjárás miatt veszteséges volt, így nem tudott eleget tenni a zálogjoggal biztosított kölcsön törlesztésének. A kölcsönből fizette ki a haszonbérleti díjat. Az azonnali hatályú felmondást a haszonbérbe adó magánszemély azzal a feltétellel fogadta el, hogy jogosult a kapott haszonbérleti díjat kártalanításként megtartani, de ebből a kft. zálogjoggal terhelt tartozását, amely 36 025 500 forint ki kell egyenlítenie a takarékszövetkezet felé a kft. helyett. A magánszemély pénzügyi teljesítése 2014 decemberében megtörtént a takarékszövetkezet felé. A bérbeadás időszaka így nem érte el az 5 évet, de azért, mert a kft. azonnali hatállyal felmondta a szerződést az ismertetett ellehetetlenülése miatt. 1. kérdés: az ügylet kapcsán keletkezik a magánszemélynek jövedelme a haszonbérbeadással összefüggésben? Ha keletkezik, akkor mennyi, és hogyan szerepeltesse azt a bevallásában? 2. kérdés: hogyan kell a kft.-nél elszámolni a fenti ügyletet? 2014. december 9-én a haszonbérleti szerződés megszűnésekor a magánszemély értékesítette az erdő, legelő elnevezésű külterületi ingatlanát. Az ingatlant a magyar állam nevében eljáró "XY" Nemzeti Park Igazgatóság vette meg 67 676 960 forintért. (A magánszemély ebből az eladási árból fizette ki a takarékszövetkezetnek a 36 025 000 forint összeget.) Az értékesített ingatlan ellenértéke a vételi ajánlatban megfogalmazottak szerint adómentes bevételnek minősül, mert a védett területek védettségi szintjének helyreállításáról szóló 1995. évi XCIII. törvény hatálya alá tartozik, kisajátításra tervezett. 3. kérdés: az erdő, legelő értékesítése kapcsán keletkezik-e a magánszemélynél jövedelem?

Erdő haszonbérbe adásának számviteli és adózási szabályai Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magánszemély erdőt adott haszonbérletbe egy vállalkozásnak. A haszonbérleti szerződés határozott idejű, 5 éven túli időre szól. Ezzel kapcsolatosan több kérdésben szeretném a segítségét kérni: - A vállalkozás könyveiben a haszonbérletből származó kötelezettséget milyen módon kell nyilvántartásba venni? Mint ingatlanhoz kapcsolódó vagyoni értékű jog, vagy pedig a haszonbérlethez kapcsolódó bérleti díjat a szerződésben meghatározott időre el kell határolni, és időarányosan évente feloldani? Lehet-e bevételarányos feloldást alkalmazni akkor, ha a szerződésben a bérleti díj megfizetése a fakitermelési bevételhez van kötve? - Másrészt a magánszemélynek milyen "bizonylatot" kell kiállítania a haszonbérletről? Egyáltalán kell-e? Ehhez kapcsolódóan az adóhatóságtól kell adószámot igényelnie és számlát kell kiállítania? - Harmadrészt jól gondolom-e, hogy a magánszemélynél a haszonbérletből származó jövedelem adómentes a fenti feltételek fennállása esetén? Válaszát előre is köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Lakásbérlés áfájának levonhatósága

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Új adatszolgáltatási szabályok egyéb szálláshely-szolgáltatóknak

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Könyvelő felelőssége

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 június
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close