7 találat a(z) haszonbérbe adás cimkére

Trófea, vadhús, kompetencia. A vadászati jog haszonbérbe adása az adózásban Cikk

Cikksorozatunk harmadik részében áttekintjük a vadászati jog haszonbérbeadásából származó jövedelem személyi jövedelemadó kötelezettségét a földtulajdonosi közösség magánszemély tagjainál. Ismertetjük továbbá, hogy milyen adózási következményei vannak, ha egy vadásztársaság a tagdíjat fizető tagjának úgynevezett kompetenciát juttat.

Termőföld haszonbérbe adása: itt a jövedelembevallási határidő Cikk

A személyi jövedelemadóról szóló törvény alapján a magánszemély termőföld-bérbeadásból származó bevételének – ha az nem adómentes – egésze külön adózó jövedelemnek minősül. A föld bérbeadásából származó jövedelem adóját a magánszemélynek kell megállapítania, továbbá a föld fekvése szerint illetékes önkormányzati adóhatóságnál kell bevallania és megfizetnie (önadózás) a jövedelem megszerzésének évét követő év március 20-áig.

Őstermelő iparűzésiadó-megosztása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Budapesten élő magánszemély a földjét haszonbérletbe adja egy vidéki gazdálkodó cégnek. Kiváltotta az őstermelői igazolványát is. Jól gondolom, hogy az iparűzési adóját meg kell osztania Budapest és a vidéki kisváros között? De hogyan, nincs se eszköz, se személyi költség elszámolása. Bevétele meghaladja az 5 millió forintot. Válaszát előre is köszönöm.

Ez a jövedelem is adómentes januártól Cikk

Január 1-jétől adómentes az erdőnek minősülő föld használati jogosultságának átengedéséért kapott, vagy az erdőnek minősülő földön folytatott társult erdőgazdálkodási tevékenységből származó jövedelem, ha a használatba adás vagy a társult erdőgazdálkodás időtartama eléri az öt évet – hívja fel a figyelmet tájékoztatójában a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Földterület haszonbérbe adása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy földterületet a tulajdonosa haszonbérbe adott hosszú távra. A tulajdonos ez idő alatt eladta a földet azzal a feltétellel, hogy az új tulajdonos a bérbevevővel fenntartja a haszonbérleti kapcsolatot. Az új tulajdonos esetében hogyan kell vizsgálni az adómentesség szempontjából a legalább 5 évre történő bérbeadást? Az ő tulajdonosi jogával egyben újra kell-e vizsgálni a legalább 5 év teljesülését, vagy pedig az előző tulajdonossal kötött haszonbérleti szerződés átszáll az új tulajdonosra? Ezen kívül befolyásolja-e a föld haszonbérbe adási jogállását az, hogy a földterületen van épület, ami használhatatlan ugyan, de a földhivatal bejegyzése szerint nyilvántartott épületnek minősül? Válaszát köszönöm

Erdő haszonbérbe adása és értékesítése Kérdés

2012. május 15-én egy magánszemély erdő, legelő megnevezésű külterületi ingatlant vásárolt 49 millió forintért, amelyet még ugyanabban a hónapban haszonbérleti szerződés keretében 15 éves határozott időtartamra bérbe is adott egy kft.-nek. A magánszemély a vételárat a haszonbérlő kft. által – szerződés alapján – előre fizetett 52 millió forint haszonbérleti díjból fizette ki. A kft. a magánszemély hozzájárulásával a bérelt ingatlanra jelzálogjogot alapított, és kölcsönt vett fel egy takarékszövetkezettől. A kölcsön összege volt a fedezete az előre megfizetett bérleti díjnak. 2014. december 9-én a kft. a haszonbérleti szerződést azonnali hatállyal felbontotta, mert az erdő művelése a csapadékos időjárás miatt veszteséges volt, így nem tudott eleget tenni a zálogjoggal biztosított kölcsön törlesztésének. A kölcsönből fizette ki a haszonbérleti díjat. Az azonnali hatályú felmondást a haszonbérbe adó magánszemély azzal a feltétellel fogadta el, hogy jogosult a kapott haszonbérleti díjat kártalanításként megtartani, de ebből a kft. zálogjoggal terhelt tartozását, amely 36 025 500 forint ki kell egyenlítenie a takarékszövetkezet felé a kft. helyett. A magánszemély pénzügyi teljesítése 2014 decemberében megtörtént a takarékszövetkezet felé. A bérbeadás időszaka így nem érte el az 5 évet, de azért, mert a kft. azonnali hatállyal felmondta a szerződést az ismertetett ellehetetlenülése miatt. 1. kérdés: az ügylet kapcsán keletkezik a magánszemélynek jövedelme a haszonbérbeadással összefüggésben? Ha keletkezik, akkor mennyi, és hogyan szerepeltesse azt a bevallásában? 2. kérdés: hogyan kell a kft.-nél elszámolni a fenti ügyletet? 2014. december 9-én a haszonbérleti szerződés megszűnésekor a magánszemély értékesítette az erdő, legelő elnevezésű külterületi ingatlanát. Az ingatlant a magyar állam nevében eljáró "XY" Nemzeti Park Igazgatóság vette meg 67 676 960 forintért. (A magánszemély ebből az eladási árból fizette ki a takarékszövetkezetnek a 36 025 000 forint összeget.) Az értékesített ingatlan ellenértéke a vételi ajánlatban megfogalmazottak szerint adómentes bevételnek minősül, mert a védett területek védettségi szintjének helyreállításáról szóló 1995. évi XCIII. törvény hatálya alá tartozik, kisajátításra tervezett. 3. kérdés: az erdő, legelő értékesítése kapcsán keletkezik-e a magánszemélynél jövedelem?

Erdő haszonbérbe adásának számviteli és adózási szabályai Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magánszemély erdőt adott haszonbérletbe egy vállalkozásnak. A haszonbérleti szerződés határozott idejű, 5 éven túli időre szól. Ezzel kapcsolatosan több kérdésben szeretném a segítségét kérni: - A vállalkozás könyveiben a haszonbérletből származó kötelezettséget milyen módon kell nyilvántartásba venni? Mint ingatlanhoz kapcsolódó vagyoni értékű jog, vagy pedig a haszonbérlethez kapcsolódó bérleti díjat a szerződésben meghatározott időre el kell határolni, és időarányosan évente feloldani? Lehet-e bevételarányos feloldást alkalmazni akkor, ha a szerződésben a bérleti díj megfizetése a fakitermelési bevételhez van kötve? - Másrészt a magánszemélynek milyen "bizonylatot" kell kiállítania a haszonbérletről? Egyáltalán kell-e? Ehhez kapcsolódóan az adóhatóságtól kell adószámot igényelnie és számlát kell kiállítania? - Harmadrészt jól gondolom-e, hogy a magánszemélynél a haszonbérletből származó jövedelem adómentes a fenti feltételek fennállása esetén? Válaszát előre is köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kölcsön rendezése

Pölöskei Pálné

adószakértő

Gépbeszerzés támogatásból

Pölöskei Pálné

adószakértő

Tárgyi eszköz aktiválás

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 november
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close