8 találat a(z) használt ruha cimkére

Készlet leértékelése, selejtezése egyéni vállalkozás megszüntetésekor Cikk

Ruházati áruk kereskedelmével foglalkozó áfás egyéni vállalkozó a tevékenységét 2015. 07.01-jétől szünetelteti. 2019-ben úgy döntött, hogy a vállalkozást megszünteti a szüneteltetés alatt. A szüneteltetés megkezdése előtt a leltározott áru értéke 3,5 millió forint volt, ami szerepelt a 1553-as bevallásban. Az eltelt négy év alatt a leltárban szereplő áru egy része kiment a divatból, eladhatatlanná vált. A megszűnéskor milyen érték után kell áfát és személyi jövedelemadót bevallani és megfizetni? Lehet-e leértékelni, illetve selejtezni? – kérdezte olvasónk. Szipszer Tamás adószakértő válaszolt.

Áfaköteles-e? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Katás vállalkozó ügyfelem megszünteti használtruha-kereskedelmi tevékenységét, a vállalkozása nem szűnik meg. Ugyanabban az üzletben más vállalkozó folytatná ugyanazt a tevékenységet, a készletét is átvenné. Szerződés szerint állapodnának meg, az üzletérték, a kiépített piac eladásában. Kérdésem az, hogy az üzleti és a piaci érték érték "eladása" után keletkezik-e áfafizetési kötelezettsége? Ügyfelem katás vállalkozóként nem lépné túl az alanyi mentes bevételi értékhatárt az üzleti érték kiszámlázásával.

Használt ruha, könyvek értékesítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magánszemély (aki egyéni vállalkozói is), a háztartásában keletkezett használt ruhákat, könyveket, egyéb tárgyakat szeretné értékesíteni. Kérdésem, hogy milyen bizonylatolási kötelezettsége keletkezik neki ezzel kapcsolatban? Az árusítás helye a saját garázs lenne, vagy akár piacon is. Személyi jövedelemadó szempontjából a 600 000 forintos bevételi határ vonatkozik rá? Hogyan tudja igazolni nagyobb ruhamennyiség esetén (évek során felhalmozódott), hogy magánszemély minőségében árulja ezeket? Egyéni vállalkozóként ajándéktárgy-, könyvkiskereskedelmi tevékenysége is van. Köszönöm válaszukat!

Használtcikkel kereskedik? Ezekre az áfaelőírásokra figyeljen! Cikk

Sok a félreértelmezés a használtcikk-kereskedelemre vonatkozó adószabályok körül. Bartha Katalin okleveles adószakértőnk (InterTax Pro Kft.) olvasói kérdésre adott válaszában ilyen felvetéseket igyekezett tisztázni.

Használtcikk-kereskedő Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi témában kérem szépen a segítségét. Egy kft. használt ruhák kereskedelmével foglalkozik. Eddig alanyi adómentes volt, de nemrég átlépte a 6 millió forintos értékhatárt. Bejelentkezett áfakörbe, mint használtcikk-forgalmazó, ezen belül is a globális módszert választotta. 1. A 6 millió forintos határ átlépésekor meghatározott összegű készlettel rendelkezett a vállalkozás. Jól gondolom-e, hogy amikor a korábban, még alanyi mentesként beszerzett készlet egy-egy darabját értékesíti, nem tud különbözetet számolni, az eladási árból nem tudja az áru beszerzési árát levonni, lévén, azt nem az adott áfabevallási időszakban szerezte be, hanem még akkor, amikor alanyi mentes volt? 2. Szoktak ruhát vásárolni Parndorfban is. Ezek újak, amelyeket áfásan értékesít. Viszont nem kap névre szóló számlát, csak egy pénztárgép által kinyomtatott nyugtát, amin az árucikkek tételesen fel vannak sorolva. Jól gondolom-e, hogy költségként ezt is el lehet számolni? Köszönöm a segítséget! Emília

Vásárolt készlet nyilvántartási értéke? Kérdés

Egy kft. Angliából hoz be használt ruhát bálában. A beszerzési értéke az áru értéke + fuvardíj. A bálában érkező ruhákat több menetben feldolgozzák és feldolgozás (szétválogatás, mosás, varrás) után a különböző minőségű árukat bezsákolják, raktározzák, majd megrendelés szerint értékesítik. A feldolgozott áru nyilvántartási értékébe a beszerzési értéken kívül a feldolgozás során felmerülő költséget is beszámítom (válogatóterem értékcsökkenése, válogatórendszer értékcsökkenése, munkabér + járulékai, targoncák értékcsökkenése stb.), így kiszámított önköltségi áron tartom nyilván, az eladott árut önköltségi áron a 8-ba könyvelem. Az eljárás helyes ? Üdvözlettel Bruzsa Katalin

Kockázatos termék szállítása Kérdés

Tisztelt Adózóna! Családi kft.-ben használtruha-árusítással foglalkozom. A lányom egyéni vállalkozásban úgyszintén. Mindketten alanyi mentesek vagyunk. Az árut az üzletünktől 200 kilométerre lévő nagykereskedésből szerezzük be. A szállítást a magántulajdonomban lévő, nem útdíjköteles, 3,5 tonnás teherautóval szállítjuk. A nagyker tájékoztatása szerint mi már a harmadik szereplő vagyunk a belföldi értékesítési láncban. Kettő kérdésem lenne az üggyel kapcsolatban: 1. Helyesen jártunk-e el, amikor a kft. részére is 1 tonna árut hoztunk egyik alkalommal, majd az egyéni vállalkozó lányom is 1 tonna árut hozott a másik alkalommal, de ekáerszámot nem kértünk? Amennyiben ez így törvényes, akkor egy közúti ekáerellenőrzés alkalmával milyen bizonylatok szükségesek a gépkocsiban? Szükséges-e a kereskedőtől igazolás, hogy nem első belföldi értékesítés történik? 2. A jó kapcsolatokra tekintettel lehetőségünk van az eladhatatlan ruhákat visszavinni a nagykerbe díjmentesen. Ehhez milyen bizonylatok szükségesek a közúton, mert ez csak érték nélkül történik? Nekünk ez a maradék vagy a gyűjtőbálákból kikerülő használhatatlan dolog. E lehetőség nélkül szeméttelepre kellene szállítani a ruhákat. Válaszukat előre is köszönöm és Boldog Új Évet Kívánok! Adélka

Ekáer, kockázatos termék Kérdés

Hasonló cimmel,csak kérdőjellel van egy megválaszolatlan kérdésem. A rendelet megjelenése után sem tiszta számomra, hogy ha a kockázatos és nem kockázatos kategóriák értékhatárait összevonták, akkor a két kategóriát is? Az eddig egyéb kockázatos termékek is kockázatosnak számitanak, és biztositékot is fizetni kell? Például használtruha-szállitás nem útdijköteles gépjármüvel. Amikor a rakomány egy részét konkrét vevőnek szállitjuk, a többi részét pedig megpróbáljuk eladni hasonló cégeknek. Ami vagy sikrül,vagy nem. A konrét vevőnek szállitandó termékre kérek számot, ha eléri az értékhatárokat. De a többivel mi a teendő? Sőt a gépkocsin még textilhulladék (úgynevezett géprongy) is van ,ami forditott áfás. Az melyik kategórába tartozik? Mielőbbi válaszukat előre is köszönöm.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Szerb állampolgár adóztatása és járulékfizetése

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Osztalék kivás cég tagjánál

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szocho

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 május
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close