75 találat a(z) használt autó cimkére

Autókereskedő cég EU-s használtautó értékesítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben szeretném a segítségét, véleményét kérni: Egy magyar autókereskedő cég használt autót vásárolt EU-s cégtől, amiről áfát is tartalmazó számlát állított ki az EU-s partner. Az autót a (használt autók tekintetében árrés adózás alá tartozó) magyar kereskedő cég nyílt végű pénzügyi lízing formájában szeretné értékesíteni. A kérdéseim: 1. Számlázhatja-e a fenti módon beszerzett személygépkocsit áfás áron? 2. A nettó beszerzési ár szerepeltethető a számlán áfaalapként? 3. Jogszerű volt-e beszerzéskor az eladó áfás áron történő számlakiállítása? 4. A külföldi félnek megfizetett áfával mit tehet a magyar autókereskedő cég? Válaszát, segítségét megköszönöm. Tisztelettel, B. Ilona

Rekordot döntött a használtautó-eladás Cikk

A második negyedévében újabb csúcsra ért a használtautó-piac Magyarországon: 201 ezer használt személyautó cserélt gazdát, 17 százalékkal több, mint egy évvel korábban, és az előző negyedévhez viszonyítva is jelentős, 16 százalékos volt növekedés – közölte a JóAutók.hu az MTI-vel pénteken.

Gyenge forint: kelendők külföldön a magyarországi használt autók Cikk

Nőtt a külföldi vevők érdeklődése a fiatal, keveset futott magyarországi használt autók iránt a kereskedők tapasztalatai szerint, a gyenge forint hatására – ismerteti közleményében a DasWeltAuto.

Autókereskedés, használt autó átminősítés, áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy autókereskedő cég 2017. 08. hóban felvásárolt (beszámítással) magánszemélytől egy használt személygépkocsit. A gépjárművet a készletek között tartotta nyilván a beszerzést követően, majd tárgyi eszközzé átminősítette (demo státuszba helyezte, értékcsökkenést számolt el). A gépjárművet a vállalkozás értékesíteni kívánja. Kérdésünk a számla áfatartalmára vonatkozik. Hogyan értékesíthető a magánszemélytől származó, használt személygépkocsi, – használt gépjárműként, – áfa felszámításával, – áfa nélkül? Válaszukat megköszönöm. B. Ilona

Regisztrációs adó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk használtautó-kereskedelemmel foglalkozik, a különbözeti adózás hatálya alá bejelentkezve. A cég az EU-ból szerez be különbözeti adózás szerint használt autót (rendelésre). A regisztrációs adót – más nevében és javára megfizetett összegként – társaságunk fizeti meg. A gépkocsi eladásakor a kimenő számlán szerepel a gépkocsi eladási ára és külön soron a továbbhárított regisztrációs adó is. A kérdésem az lenne, hogy a különbözeti áfa adóalapjának meghatározásakor az autó értékesítési árába beletartozik-e a kimenő számlán szereplő regisztrációs adó? Válaszát előre is köszönöm.

Cégautó értékesítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben szeretném a segítségét kérni. Egy társaság 2015-ben megvásárolt egy nagy értékű személygépkocsit egy magánszemélytől. A társaság 2018-ban a személygépkocsit értékesítette a másik társaság felé. Az eladó társaság áfa szempontjából általános szabályok szerint adózik, gyakorlatilag a társaságban semmilyen gazdasági tevékenység nem folyik. A kérdésem az lenne, hogy az értékesítést áfásan vagy mentesen kell kiszámlázni a vevő társaság részére. Köszönöm!

Vigyázat, a használtautó-kereskedések harmada megbízható! Cikk

Az elmúlt egy évben vizsgált több mint 800 autókereskedésből mintegy 400 felelt meg az autókínálaton, a céges háttéren, illetve a vásárlói visszajelzéseken alapuló kritériumrendszernek az ország első ellenőrzött használtautó-piacterén, a JóAutók.hu oldalon. A portál becslése szerint a teljes piacon a mintegy 3000 működő autókereskedésből csupán 800-1000 tud eleget tenni a megbízhatósági feltételeknek.

Autókereskedő cég, használt autó Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2017. 08. hóban egy autókereskedő cég beszámított (felvásárolt) magánszemélytől egy nagy értékű személygépkocsit, amely jelenleg használt autó készleten van. A vállalkozás a személygépkocsit tesztautó státuszba kívánja helyezni. (A tárgyi eszközzé átminősítést követően értékcsökkenést számol el.) A kérdésem: az átminősített (eredetileg magánszemélytől felvásárolt) autót a későbbiekben a cégnek a) áfával növelt értéken kell továbbértékesítenie? b) felvásárolt használtautóként kell továbbértékesítenie? c) áfa felszámítása nélkül továbbértékesíthető? Válaszát tisztelettel megköszönöm. B. Ilona

Használt autó – áfa Kérdés

1. Különbözet szerinti adózásra bejelentkezett magyar használtautó-kereskedő használt tehergépkocsit vásárol Magyarországon egy, az általános szabályok szerint adózó adóalanytól, továbbértékesítési céllal. Az eladó nem tartozik az áfatörvény 216. paragrafusában felsoroltak közé, a számla tartalmaz felszámított áfát. A használtautó-kereskedő levonhatja-e a beszerzési számlában szereplő áfát? A tehergépkocsi továbbértékesítésekor az áfát az általános szabályok vagy a "különbözet szerinti áfa" alapján kell megállapítani? 2. A fenti használtautó-kereskedő az EU-ból használt személykocsit vásárol magyarországi továbbértékesítési céllal, olyan autókereskedőtől, aki az általános szabályok szerint adózik, nem tartozik az áfatörvény 216. paragrafusában felsoroltak közé. A számlán az általános forgalmi adó „0”, a külföldi kereskedő a saját országa joga szerint nem különbözet szerint adózik. A közösségi beszerzés után az adót Magyarországon kell felszámítani, bevallani. Ez a felszámított adó levonható-e? A személygépkocsi magyarországi továbbértékesítésekor az áfát az általános szabályok vagy a "különbözet szerinti áfa" alapján kell megállapítani? 3. A fenti használtautó-kereskedő magánszemélytől személyautót vásárol, továbbértékesítési céllal. A személyautón az eredeti rendeltetésének megfelelő használhatóság érdekében javításokat végez, melyekhez alkatrészeket is beszerez. Levonható-e a javítási és alkatrészköltségek áfája?

Használtautó-beszámítás könyvelése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Vállalatunk új céges autót kíván vásárolni, és a régit, ami a vállalat tulajdonában van, be szeretné számíttatni az új autó vételárába. Érdeklődnék mi a könyvelés menete? Válaszát előre is köszönöm.

Használtszemélygépkocsi-kereskedelem, az Unióból behozott gépkocsikkal Kérdés

Használtautó-kereskedés Olaszországból hoz Magyarországra használt személyautókat, és itt értékesíti.A cég a különbözeti áfa szerint adózik. A kapott számlákon az áfa (IVA) nulla. Honnan tudja a kereskedő megállapítani, hogy a nulla áfa a sima közösségi értékesítés alapján van, vagy hogy az eladó is különbözeti áfás Olaszországban, és azért nulla a számlán az áfa? Az olasz számlán milyen törvényi hivatkozásnak kell szerepelni konkrétan ahhoz, hogy a kereskedőnek ne kelljen a saját bevallásában az áfával foglalkoznia, vagy milyen olasz paragrafusokra hivatkozik, ha a beszerzés a közösségi értékesítés általános szabályai szerint történik?

Használt autó különbözeti áfa elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Amennyiben egy használt autó kereskedéssel foglalkozó cég (negyedéves áfa gyakoriságú) márciusban vásárolt egy autót magánszemélytől 500 000 forintért és áprilisban eladta egy magánszemélynek 650 000 forintért, akkor az áfabevallásában hogyan szerepelteti, ha egyedi nyilvántartást vezet? Válaszát előre is köszönöm!

Beszerzési ár részeként könyvelendő-e? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy használtautó-kereskedelemmel foglalkozó cég külföldről is vásárol személygépkocsikat. Ezek egy részét különbözeti áfásan, másik részét közösségi áfásan szerzi be. Itthon még sok egyéb kiadás (például honosítási díj, regisztrációs adó, műszaki vizsgadíj, egyéb eljárási díj) felmerül, mire értékesíteni tudja az autókat. Ezek a beszerzési ár részét képezik, és így elábéra könyvelendők-e, vagy igénybevett szolgáltatások, esetleg hatósági díjak? Melyiket hová kell könyvelni? Segítségét köszönöm: Némethné T. Krisztina

Különbözet szerinti adózás Kérdés

Kedves Szakértő! Ügyfelem használt autók értékesítésével foglalkozik. Az autót megveszi 1 millió forintért. Az átírási illeték, javítási költség, esetleges alkatrészek értéke 200 ezer forint. Eladja a kocsit 1 millió 600 ezer forintért. Ebben az esetben mennyi az áfa árrés alapja? Köszönöm a választ.

Különbözeti áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Használtautó-kereskedő könyvelésével kapcsolatosan kérném a segítségét. A kérdésem az lenne, hogy mi számít bele a gépkocsi beszerzési árába? Külföldről behozott gépkocsi esetén a regisztrációs adóval és a szállítási költséggel csökkenthető-e az árrés? A gépkocsik javításához felhasznált alkatrészek növelik-e az autó beszerzési árát, Így csökkentve az adó alapját? Segítségét előre is köszönöm. Sz. A.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

hirdetés
NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Őstermelő, termőföld eladása

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Őstermelő eszköztámogatása

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Kivás cég osztalékfizetése ingatlanban

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 október
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close