17 találat a(z) harmadik állam cimkére

Külföldi személy szochomentes jövedelmei Cikk

A szociális hozzájárulási adó olyan fizetési kötelezettség, amelyet nem csak a biztosítási jogviszonyok esetén, hanem más jövedelmek kapcsán is terheli a kifizetőt, egyéni vállalkozót, mezőgazdasági őstermelőt, és adott esetben a természetes személyt. A külföldi személyekre azonban több esetben adómentesség érvényesül. Az alábbiakban összefoglaljuk szocho-mentességüket.

Harmadik állam polgárának tébéje Magyarországon Cikk

Társadalombiztosítási szempontból ki tekinthető harmadik állam polgárának? Milyen járulék- és szochoszabályokat kell rá alkalmazni? Összefoglaltuk az előírásokat.

Helyes számlázás, amikor a vevő uniós tagállambeli, de az áru az eladótól közvetlenül harmadik országba kerül Kérdés

EU-n kívüli cég magyar fémhulladék eladása Kérdés

Külföldiek biztosítási kötelezettség alóli mentesülése Cikk

A közelmúltban a NAV honlapján jelent meg egy állásfoglalás, mely segítséget nyújt annak értelmezésében, hogy egy harmadik ország állampolgára milyen esetben mentesül a magyar járulékfizetési kötelezettség alól.

Láncügylet Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy magyar kft. Taiwanból terméket vásárol és eladja egy olasz cégnek. A termék fuvarozását az olasz cég rendeli meg Taiwanból közvetlenül Olaszországba. Jól gondolom-e, hogy a magyar cégnek az értékesítést áfamentesen kell kiszámláznia az olasz partner felé? Ebben az esetben milyen jogszabályi helyet kell feltüntetni az áfamentesség indokaként? Köszönettel Szalay Ildikó

Főállású katás egyéni vállalkozó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alanyi mentes főállású katás egyéni vállalkozó számítástechnikai tanácsadást, szoftverfejlesztést nyújt Hong Kong-ba. Hozzávetőlegesen 1,5 millió forint havi árbevétel keletkezik. Ezen kívül alkalmanként más partnerek felé is nyújt hasonló szolgáltatásokat. A tevékenységet saját gépparkkal, saját ingatlanban Magyarországról nyújtja. Kell-e vizsgálni a kata törvény II/10 14. § (3) bekezdése szerinti feltételeket külföldi megrendelők esetében? Véleményünk szerint az alanyi mentesség értékhatárába az esetleges EU és 3. országos bevételek nem tartoznak bele, így elviekben 8 millió forint alatti belföldi bevételig számlázhat adómentesen. Ugyanakkor a 12 millió forint feletti árbevétel esetén a 40 százalék mértékű adót függetlenül a számlázás irányától meg kell fizetni. Kérem a fentiekben leírt álláspontunkat véleményezni szíveskedjen! Köszönettel

Így kell bejelenteni a kenőolaj szállítását Cikk

A kenőolaj szállításának bejelentési módjáról és helyéről közölt tájékoztatót a NAV.

Külföldön vállal munkát? Ezeket kell tudnia a járulékfizetésről Cikk

A külföldön munkát vállalóknak a kiutazást megelőzően rendezniük kell a magyar egészségbiztosításukat. Összefoglaltuk, hogy mikor kell, és mikor nem kell egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetniük a külföldön munkát vállaló magyaroknak, továbbá ismertetjük az ehhez kapcsolódó bejelentési kötelezettségüket.

Uniós megbízó, uniós megbízott megbízási szerződéssel nem uniós országban Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyarországi szervezetünk nem uniós országban szeretne megbízási szerződés keretében uniós országbeli szakértőket alkalmazni. A megbízási díj adó- és járulékköteles jövedelemnek minősülhet. Kérni szeretnénk a megbízottaktól illetőségigazolást és biztosítási jogviszony igazolást (A1), mely szerint a megbízottak részére folyósított juttatás tekintetében mentesülnek a magyar nemzeti jogszabályok szerinti adók és járulékok megfizetése alól. Az A1 nyomtatvány benyújtása bizonyos szakértőként problémát okozhat, mert az adott ország társadalombiztosítási intézménye nem állít ki A1 nyomtatványt, arra való hivatkozással, hogy maga a munkavégzés nem EU-s országban történik. Ha ez előfordul, akkor hivatalos igazolásként elfogadhatunk-e, az A1-es helyettesítésére más, a biztosítási jogviszonyt igazoló okiratot. pl. a szakértő igazolást kér a visszautasítás indoklásáról, illetve egy az intézmény által erre a célra megfelelőnek vélt, biztosítási jogviszonyt igazoló okirat kiállítását kérvényezi? Válaszukat előre is köszönöm!

Kinai állampolgár részére fizetett megbízási díj Kérdés

Magyar cég kínai állampolgár magánszemély részére napi 100 € (10 napig tartott a megbízás, összesen 1000 €) megbízási díjat fizetett. A magánszemélynek van Kínában biztosítási jogviszonya. A munkát Magyarországon végezte. A kifizetéshez van megbízási szerződés, de az adatok hiányosak. A kínai állampolgár már hazautazott. Hogyan tudjuk szabályosan elszámolni a napidíj összegét? Válaszát előre is köszönöm!

Járulékfizetési kötelezettség Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyszemélyes kft. tulajdonosa és egyben ügyvezetője harmadik államban folyamatos munkaviszonnyal rendelkezik. Életvitelszerűen 9 hónapot tölt kint és 3 hónapot Magyarországon. Kérdésünk: milyen járulékfizetési kötelezettsége keletkezik a cégben?

Bejelentés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Hogyan lehet végrehajtani egy belföldi kft. harmadik állambeli tagjának és ügyvezetőjének bejelentését, illetve járulékfizetési kötelezettségét, ha az adott személynek nincs lakcímkártyája (és a jövőben sem kíván a sz országban tartózkodni), ennek hiányában pedig a kormányhivatal megtagadja a taj szám kiadását. Köszönöm válaszát

Ők mentesülnek a tb- és nyugdíjbiztosítási kötelezettség alól Cikk

Bővül a biztosítási kötelezettség alól mentesített személyek köre – erre hívja fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

Mi lehet a poggyászban? Vám- és adómentességi értékhatárok Cikk

Milyen értékben hozhatunk be harmadik államból (az EU-n kívülről) áfa- és vámmentesen árukat, milyen drága holmi hozható be házasságkötés alkalmából mondjuk Amerikából, a mentességi értékhatára azonos-e felnőtt és gyermek esetében? A NAV közzétette a 2014-ben érvényes vám- és adómentességi értékhatárokat.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Nyugdíjba vonulás vállalkozóként táppénz alatt

Winkler Róbert

nyugdíjszakértő

Értékpapír értékelése kiváláskor

Pölöskei Pálné

adószakértő

Kettős állampolgár munkavállalói engedély

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 december
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31