16 találat a(z) halasztott fizetés cimkére

Magyarországon is elérhető az új digitális részletfizetési lehetőség, veszélyes lehet a túlköltekezés Cikk

Néhány éve indult el a "vásárolj most, fizess később", azaz Buy Now Pay Later (BNPL) pénzügyi szolgáltatás az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában, ma már több mint 30 országban, többek között Magyarországon is van ilyen fizetési lehetőség a piacon – hívja fel a figyelmet közleményében a Deloitte.

A téli időszakra halasztott fizetésben állapodott meg a Gazprommal az MVM csoport Cikk

A téli időszakra halasztott fizetésben állapodott meg a Gazprommal az MVM csoport, amely tárolókapacitása átalakításáról és energetikai fejlesztésekről is döntött: egyebek mellett növelnék a Magyar Földgáztároló Zrt. (MFGT) zsanai tárolójának kapacitását, a hajdúszoboszlói tárolóban 800 millió köbméter párnagázt termelnek le és vizsgálják a szén-dioxid tárolásának lehetőségeit - közölte az energetikai vállalatcsoport hétfőn az MTI-vel.

Egyösszegű értékcsökkenés – őstermelés Kérdés

Üzletrészvásárlás későbbi fizetéssel: így kell könyvelni Cikk

Hogyan kell könyvelni az olyan üzletrészszerzést, ahol a vételárat 5 év múlva kell rendezni? – kérdezte az Adózóna olvasója. Pölöskei Pálné adószakértő válaszolt.

Egymást hitelezik a vállalatok Kelet-Európában Cikk

Kiugró mértékben, 73 százalékkal nőtt a vállalatok közötti hitelezés a régióban tavalyhoz képest az Atradius hitelbiztosító elemzése szerint. Az 1500 magyar és kelet-európai vállalat bevonásával készült, Fizetési Szokások Barométere című tanulmány szerint míg tavaly a B2B kereskedelemben a cégek az ügyletek 38,8 százalékában adtak halasztott fizetést a vevőiknek, addig az idén a tranzakciók 67,2 százaléka történt hitelre. A listát Szlovákia vezeti 91,5 százalékkal, Magyarország 77,8 százalékkal a harmadik helyen áll a régióban, míg Bulgária az utolsó, 33,6 százalékkal.

Üzletrész adásvétele halasztott fizetéssel Kérdés

Egy cég üzletrészt ad el egy magánszemélynek 5 évre szóló halasztott fizetéssel. A cég hozzájárul a tulajdonváltozáshoz, a cégbírósági bejegyzés megtörténik. A magánszemély üzletrészét eladja egy másik magánszemélynek szintén 5 évre szóló halasztott fizetéssel. Ezen ügylet esetén sincs pénzmozgás, a cégbíróság szintén bejegyzi a tulajdonos személyének megváltozását. Kérdésem az, hogy első magánszemélynél mikor és hogyan kell megállapítani adófizetési kötelezettséget?

Épitőanyag-kereskedő pénztárgéphasználata Kérdés

Építőanyag kereskedéssel foglalkozó kft.-től megrendel a vevő építőanyagot, a készpénzes számla elkészül, és a kiszállítással egy ídőben átadják a vevőnek, a készpénzt meg elveszi, aki kiszállította az árut. A kiszállítás még aznap megtörténik. Kérdésem: be kell-e ezt ütni a pénztárgépbe a jelenlegi szabályok szerint? Mivel az értékesítés nem a boltban történik? A kft. a számlára azt írja, hogy halasztott készpénzfizetés, és mind a három dátum egyforma a számlán. Jó ez így? Válaszukat köszönöm.

Gyakoribb a halasztott fizetés, de kevesebb a behajthatatlan követelés Cikk

A tavalyi visszaesés után idén újra nőtt a halasztott fizetés aránya Magyarországon a vállalatok közötti kereskedelemben. Kelet-Európában a magyar vállalatok hajlandóak leginkább hitelre értékesíteni (65,5 százalék) – derül ki az Atradius piacvezető hitelbiztosító felméréséből, amelyben több mint 600 vállalat válaszait vizsgálták az elemzők.

Integrátori szerződés Kérdés

Ügyfelem a növénytermesztéshez szükséges input anyagokat egy integrátortól szerzi be. Tehát tavasszal megkapja a vetőmagot, s a hozzá kapcsolódó számlát, s a fizetés majd a termés eladásakor történik meg. Ehhez a halasztott fizetéshez megfelelő kamat is párosul (ennek fejében hitelezi meg a vetőmag árát az integrátor). Az így beszerzett vetőmag fordított áfás (búza, mindkét fél áfás). A napokban az integrátor kiszámlázta a vetőmaghoz tartozó kamatot, s a számlának készült egy melléklete, hogy a kamatot hogyan állítsuk be az áfabevallásba, mert szerinte az is fordított áfás. Helyes ez az eljárás?

Nem is hinné, miben vagyunk még jobbak, mint a külföldiek Cikk

Kelet-Európában a magyar vállalatok a leginkább hajlandók arra, hogy halasztott fizetéssel értékesítsék a termékeiket, áll az Atradius hitelbiztosító Fizetési Szokások Barométere című elemzésében. A piacvezető hitelbiztosító tanulmányából egyebek mellett az derül ki, hogy a magyarországi cégek vállalati értékesítéseinek 54 százaléka történt hitelre 2015-ben. Csehországban ez az arány 44 százalék, Lengyelországban 35 százalék, Szlovákiában pedig 27 százalék volt.

Jegyzett tőke emelése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem az lenne, hogy lehet-e halasztott befizetésről rendelkezni a társasági szerződésben a jegyzett tőke emelése kapcsán? Mennyi időtartamon belül kell rendezni? Válaszukat előre is megköszönve: Urbán Ágnes

Egymást hitelezik a magyar cégek Cikk

Ismét a magyar vállalkozások alkalmazzák leginkább a halasztott fizetést a közép-kelet-európai régióban, ugyanakkor csökkentek a hazai cégek által megszabott fizetési határidők és régiós csúcsot dönt a határidőre kifizetett számlák hazai aránya is – állapította meg az Atradius Fizetési Szokások Barométerének legfrissebb közép-kelet-európai kiadása. Az Atradius szerint a pozitív trendek megtartása mellett 2015 második felében kulcsfeladat a halasztott fizetésből adódó magas kitettség és működési kockázat csökkentése.

Díjbekérő Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kft., amelynek könyvelek, fuvarozással foglalkozik. A partnerek 60 napra fizetnek a kft.-nek az elvégzett munkáért. A kft.-nek ez áfabefizetési nehézséget jelent, mert 60 napig nem kapnak pénzt, de az áfát be kell fizetniük a kiállított számla után. Van arra lehetőség a törvény szerint, hogy díjbekérő levelet vagy pro-forma számlát állítanak ki, így nem kell áfát befizetniük, csak amikor megkapják az ellenértéket, és kiállítják a számlát? Illetve ebben az esetben a számlát milyen teljesítésre írom, hogy esetleg már áfaszempontból egy lezárt időszakot ne érintsen? Köszönöm.

Ezért kérik azonnal a pénzt a szállítók Cikk

Jelentős számban térnek át az azonnali fizetésre a magyar vállalkozások: a halasztott fizetés és ezzel együtt a szállítói hitelezés hazai gyakorlata jelentősen visszaesett tavalyhoz képest – állapítja meg az Atradius Fizetési Szokások Barométerének legfrissebb közép-kelet-európai kiadása. A cégek szempontjából újabb pozitív fordulat, hogy a régióban újra Magyarországon a legalacsonyabb a késve fizetések aránya.

Áfateljesítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Köszönöm a válaszát a tegnap feltett kérdésemre. Kérésének megfelelően szeretnék pontosítani egy-két dolgot. Az első 12 hónap bérleti díjának esedékessége nem a 13. hónapra esik, hanem a 13. hónaptól kezd a vevő bérleti díjat fizetni. Az egy évet 48 hónap alatt fizeti meg. A szerződés értelmében a 13. hónaptól fizet emelt bérleti díjat (1 havi bérleti díj és a nem fizetett bérleti díj erre a hónapra eső része). A fizetési könnyítést a bérlő kérésére adtuk. A kérdésem az lenne, hogy helyesen járok-e el, ha az egy évről nem állítok ki számlát, hanem amikor letelik az egy év (2014.09.30), akkor szeptemberben állítom ki az első számlát emelt összeggel, a szerződésben megállapodott feltételek szerint, tehát az októberi bérleti díjat számlázom szeptember 30-ai teljesítéssel? Vagy a 2013-ra eső bérleti díjat ki kellett volna számláznom, és befizetnem az áfát? Amennyiben igen, ezt önellenőrzéssel szeretnénk korrigálni. Köszönöm a segítségét.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Pontgyűjtési kérdés

Nagy Norbert

adószakértő

Csed – átalányadózó vállalkozás alkalmazottal

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1