18 találat a(z) halálozás cimkére

Ha az ingatlan egyik bérbeadója elhalálozott, kell-e új bérleti szerződést kötni? Cikk

Elhunyt a bérbeadott ingatlan egyik tulajdonosa. Mikor kell az örökösöknek új bérleti szerződést kötni? Olvasói kérdésre dr. Szeiler Nikolett ügyvéd, adótanácsadó válaszolt.

Több születés, kevesebb halálozás, kisebb természetes fogyás Cikk

Az előzetes adatok szerint 2020 első négy hónapjában a születések száma 5,5 százalékkal több, a halálozásoké 6,4 százalékkal kevesebb volt, mint 2019 azonos időszakában. Ennek következtében a természetes fogyás 23 százalékkal, 4577 fővel csökkent a 2019. január–áprilisihoz képest. 2020 áprilisában az élveszületések száma 2,2 százalékkal, a halálozásoké 1,3 százalékkal nőtt az előző év azonos hónapjához képest. A 3364 fős áprilisi természetes fogyás 0,4 százalékkal alacsonyabb volt az egy évvel korábbinál, olvasható a Központi Statisztikai Hivatal gyorstájékoztatójában.

Családi gazdálkodó halála Kérdés

Teendők bt. beltagjának halála esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy bt. beltagja elhunyt. A kültag milyen képviseleti jogosultságokkal rendelkezik, milyen időponttól? Amíg nincs beltag, ki adja be a bevallásokat, ha nincs meghatalmazása senkinek? A társasági szerződést még nem módosították. Köszönöm válaszukat! Üdvözlettel: Éva

Tagnak adott kölcsön Kérdés

Bt. beltagja elhunyt, és a könyvelésből az derült ki, hogy a beltagnak a cég kölcsönadott 5 millió forintot 2015-ben A cégben maradt kültag az elhunyt felesége, átvette a cég ügyvezetését, de a céget nem tudja fenntartani, mert elvesztette a megrendelőit. Szeretné megszüntetni a bt.-t de az 5 millió forintot nem tudja visszafizetni. (Köteles lenne-e megtenni?) Mit tehet, hogy meg tudja szüntetni a bt.-t?

Kölcsön sorsa a kölcsönadó elhalálozása után Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyszemélyes kft. könyveiben nagy értékű kölcsönt tartanak nyilván az alapító tag édesanyjától, aki időközben elhalálozott. A kölcsön összege nem szerepelt a hagyatéki leltárban, a hagyatéki végzés nem rendelkezett róla. Kérdésem: milyen módon, milyen dokumentumok alapján, milyen adóterhekkel lehet a könyvekből kivezetni a jelenleg még nyilvántartott kölcsöntartozást? Az örökösök akár igényt tarthatnak-e a pénzösszegre, ha már lezárult a hagyatéki eljárás? Köszönöm válaszukat.

Kevesebb gyerek született, csökkent a népesség Cikk

Az előzetes adatok szerint 2018. január–májusban a születések száma 2,9, a halálozásoké 4,2 százalékkal kevesebb volt, mint 2017 azonos időszakában. Ennek következtében a természetes fogyás 6,3 százalékkal, 1479 fővel csökkent 2017 első öt hónapjához képest. 2018 májusában az élveszületések száma 7,4, a halálozásoké 4,5 százalékkal kevesebb volt az egy évvel korábbinál. A 2832 fős természetes fogyás 105-tel meghaladta az előző év májusi értékét – közölte a KSH.

Egyéni vállalkozó halála Kérdés

Tisztelt Szakértő! Áfás egyéni vállalkozó halála után, akinek 1 alkalmazottja volt, örököse, aki korábban még nem volt egyéni vállalkozó, bejelenti az okmányirodánál a tevékenység folytatásának szándékát. Ki adja be az áfabevallást az elmúlt időszakra, amit az egyéni vállalkozó halála miatt már nem lehetett benyújtani? Ki adja be a 1808-as bevallást az elmúlt időszakra, amikor még az egyéni vállakozó még élt, de a követező hónap elején meghalt, így a bevallást már nem lehetett megtenni? Az egész évre vonatkozó bevételre és költségekre vonatkozó szja-bevallást jövő február 25-éig kell megtennie az örökös egyéni vállalkozónak? Az örökösnek a 18T101-en vagy a 18T1041-en kell-e jeleznie, hogy örökös vagy jogutód egyéni vállalkozó? Az elhunyt vállalkozó alkalmazottját be kell jelenteni az örökösnek is a halált követő nappal? Kell valahol megjelölni, hogy örökösként folytatja az alkalmazott munkaviszonyát? Kösözönöm. K.

Több halálozás, kevesebb születés, nagyobb természetes fogyás Cikk

2017 októberében a születések száma 6,6, a halálozásoké pedig 6,3 százalékkal kevesebb volt, mint az előző év azonos hónapjában. A természetes fogyás 2480 fő volt, 132-vel kevesebb az egy évvel korábbinál. 2017 első tíz hónapjában a születések száma 1,2 százalékkal elmaradt az előző évitől, a halálozásoké pedig – az év eleji jelentős halálozási növekmény miatt – 4,9 százalékkal emelkedett. Ennek következtében a természetes fogyás 32 798 fő volt, 5995-tel több, mint az előző év azonos időszakában, jelentette a KSH.

Vidékfejlesztési támogatások: jó hír a rossz mellé Cikk

A Miniszterelnökség a gazdálkodók eredményes fejlesztései, valamint a vidékfejlesztési források hatékony felhasználása érdekében kibővített, egységes eljárást dolgozott ki a támogatások öröklésének lehetősége érdekében.

Elhunyt tag törlése a tagyjegyzékből Kérdés

Tisztelt Szakértő! Soktagú kft.-nknek több tulajdonosa is van, akik már elmúltak 70 évesek. Sajnos az utóbbi időben többen is elhunytak. Ennek kapcsán már kétszer is előfordult, hogy a cégbíróság felhívta a cég figyelmét (jelentős bírság kiszabhatóságának figyelmeztetésével), hogy nem kértük az elhunyt tag törlését a tagjegyzékből. Ugyanakkor ügyvédünk szerint csak akkor törölhető egy tag, ha a hagyatéki végzés megszületett. Ez azonban a jelenlegi ügyben is már 7. hónapja tart, de még mindig nincs vége. Kérdésem, hogy ezt az "ördögi kört" hogyan lehet feloldani? Hogyan kérjük a cégbíróságtól az elhunyt tag törlését a tagjegyzékből, ha még nincs meg a hagyatéki végzés? Köszönettel: Lőrinczné Krisztina

Evás adóalany halála Kérdés

Evás ügyvédi iroda vezetője meghalt. Milyen bevallásokat kell készíteni? Kell-e várni az Ügyvédi Kamara határozatára a végelszámolás befejezésével?

Nagyon fogy a magyarországi lakosság, miközben 1,5 millióval többen élnek az EU-ban Cikk

Egy év alatt nagyjából 1,5 millióval bővült az Európai Unió lakossága, amely becslések szerint 511,8 millió fő volt 2017. január 1-jén; a növekedés oka a pozitív migrációs egyenleg – derült ki az uniós statisztikai hivatal (Eurostat) ma közzétett jelentéséből.

Ügyvezető halála Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyszemélyes kft. ügyvezetője hirtelen elhalálozott. A könyvelőnek milyen feladatai vannak ilyen esetben? Cégbíróságnak vagy a NAV-nak kell-e valamit bejelentenie? A bevallásokat be lehet-e nyújtani az elhunyt ügyvezető ügyfélkapus regisztrációjával? Egy ügyvéd az örökösöknek azt mondta, hogy mindent a könyvelőnek kell intéznie. Válaszát előre is köszönöm!

Munkavállaló elhalálozása esetén munkáltatói teendők és segély a hozzátartozóknak Kérdés

Tisztelt Cím! Szeretném kérni segítségüket az ügyben, hogy egyik munkavállalónk elhunyt, de az elhalálozás tényéről még dokumentációt nem kaptunk (táppénzes papír, halotti anyakönyvi kivonat). Ebben az esetben milyen határidőkkel vagyunk kötelesek kiadni a munkavállaló iratait, és járandóságát és kinek? Valamint, ha a munkáltató temetési támogatást kíván nyújtani a hozzátartozók részére, azt milyen formában teheti meg és annak milyen adóvonzatai vannak? Köszönettel Málnai Erika

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

féltestvér ajándékozási illetéke

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Kedvezményezett átalakulás, plusz jegyzett tőke

Pölöskei Pálné

adószakértő

Importáfa

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 június
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close