27 találat a(z) gyűjtőszámla cimkére

Gyűjtőszámla Kérdés

Időszakos utólagos elszámolás Kérdés

Számlázás gyűjtőszámlával: így tartható be a 8 napos határidő Cikk

Kft. klímaszereléssel, -karbantartással, egyéb javítások, felújítások elvégzésével foglalkozik üzletekben, plázákban, a munkákat alvállalkozókkal végezteti el. A munka elvégzése után az alvállalkozó munkalapot állít ki, amit az adott helyen leigazolnak neki, majd beküldi ellenőrzésre a kft.-hez. Előfordul, hogy ezt követően még a megbízó céggel is egyeztetni kell, hogy valóban kész a munka, ellenőrizni kell az anyaghasználatot. Általában a munka elvégzésétől számítva egy héten belül jut el a munkalap a kft.-hez, ezután történik az ellenőrzés, elfogadás, és utána lehetne kiszámlázni az elvégzett munkát. Nagyjából 15 napot vesz igénybe, amíg lezárul ez a folyamat. Hogyan tartható így a 8 napos számlakiállítási határidő? – kérdezte olvasónk. Bunna Erika adótanácsadó válaszolt.

Gyűjtőszámla kiállítása 8 napon belül Kérdés

Gyűjtőszámla, számlázás Kérdés

Áfa – teljesítés időpontja Kérdés

Időszakos elszámolás vagy gyűjtőszámla Kérdés

MOL-kártyával történő vásárlás elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben szeretném segítségét kérni. Fuvarozással foglalkozó társaság szállítójárművei MOL-kártyával fizetnek az utak során. A kamionok szinte egész Európát bejárják, így a tankolás más-más pénznemekben történik, a MOL pedig havonta 2 alkalommal számlázza le a vásárolt üzemanyagokat. Az általa kibocsátott számlák forintban kerülnek kiállításra, a számlán pedig feltüntetésre kerülnek a tankolás időpontjai, a tankolt gázolaj liter, valamint a fizetett összeg annak az országnak a pénznemében, amelyben az üzemanyag vételezés történt. Kérdésem az alábbi: Jól gondolom-e, hogy ezek a számlák a MOL esetében tartalmaznak árfolyam különbséget, a fuvarozó már a vásárlást forintban könyveli, mivel szerintem a MOL közvetítő, mi már a MOL-tól vásárolunk? A számlán feltüntetett mennyiség, ár, fizetett összeg a vételezés ország pénznemében számunkra csak "tájékoztató" jellegű a MOL által kiállítandó számla alátámasztására. Vagyis helyesen teszem, ha forintban vételezem be az üzemanyagot és számolom el a felhasználást költségként? A másik kérdésem pedig a teljesítési időpontjára vonatkozik. Ha a MOL havi 2 alkalommal számláz, akkor ez folyamatos teljesítés és nem az egyes tankolások időpontja lesz a teljesítés időpontja? (Lehetséges itt gyűjtőszámláról beszélni?) Válaszukat előre is köszönöm.

Gyűjtőszámla Kérdés

Tisztelt Szakértő! Több ügyfelünknek havi gyűjtőszámlát állítunk ki. Egyik ügyfelünk szerint ez esetben nem kellene teljesítési időpontot rögzíteni a számla fejlécében, áfa szempontjából mindegyik szállításnak külön szállítólevele és áfaidőpontja van. Kérünk tanácsot, mi helyes számlakiállítás, számlázórendszerünk kéri a teljesítési időpontot. Nem szeretnénk időszaki elszámolású számlát kiállítani.

Számlázás Kérdés

Számla kiállításával kapcsolatban szeretnék kérdezni. Kávézó minden nap megrendeli a partnerektől a következő napi termékeket. Minden nap megtörténik a szállítás, amiről szállítólevél készül. Megállapodások alapján a számlázás hetente történik, amit az aznapi szállítással egyenlíti ki a vevő, készpénzben. A kérdésem, hogy folyamatos teljesítésűnek minősülnek-e ezek az ügyletek, vagy gyűjtőszámla esete alá esnek? Illetve helyes-e a készpénzfizetési számla kiállítása, befogadása ebben az esetben, vagy csak a számla lenne helyes, melyen a fizetés módjaként készpénz szerepel? Valamint a számlán kötelező szerepeltetni az elszámolt időszakot, vagy elegendő a mellékletként szereplő összegző és a szállítólevelek?

Fuvarozó cég és az egyenlő időszakú elszámolás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy nemzetközi (és belföldi) fuvarozással foglalkozó cég, választhatja-e (áttérhet-e) a gyűjtő számlázási módról az áfatörvény 58. paragrafusa szerinti elszámolásra? Az elszámolás alapja az adott hónapban teljesített fuvarok összessége lenne, a teljesítés időpontja így egy konkrét időpont lenne (konkrét nap) a fizetési határidő, a számla kelte és az elszámolt időszaktól, mint paraméterektől függően, ellentétben a gyűjtőszámlával? Van-e ennek akadálya? Válaszát előre is megköszönöm!

Gyűjtőszámla Kérdés

Tisztelt Szakértő! Elfogadható-e, ha a gyűjtőszámlán nincsenek feltüntetve tételesen az ügyletek, hanem ezeket az ügyleteket egy külön melléklet tartalmazza? Köszönettel: Filip Emese

Gyűtőszámla havi bevalló esetében Kérdés

Tisztelt Szakértő! Havi áfabevalló adóalany megállapodhat-e a partnerével abban, hogy például hetente állít ki számlát? Így viszont előfordulhat – sőt biztosan előfordul –, hogy a számlában szerepel egy adott havi dátum és a következő havi teljesítésű dátum is. Jól van-e ez így? Vagy egy adott számlán mindenképpen a hó utolsó napja szerepelhet csak, vagyis úgy kell-e megállapodni, hogy ha egy elszámolt időszak kezdő és záró dátuma nem egy hónapra esik, akkor az elszámolási időszak utolsó napja nem más, mint az adott hónap utolsó napja? A számla “teljesítési dátuma“ rublikába mit kell beírni? Hisz az egyedi teljesítések a számlában külön-külön szerepelnek. Tulajdonképpen a felekre van bízva az, hogy az 58. § szerinti elszámolásban vagy gyűjtőszámlás szerinti elszámolásban állapodnak meg? Válaszát előre is köszönjük.

Külföldi áfa könyvelése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Árufuvarozással foglalkozó kft. külföldön tankol. Havonta kétszer megkapja a gyűjtőszámlát, melyen szerepel az adott ország áfakulcsa. A külföldön megfizetett áfát visszaigényli ELEKAFA nyomtatványon. (Számla nettó: 329,53 euró, plusz áfa 19%, 62,61 euró, bruttó 392,14 euró). 1. Hogyan kell könyvelni a számlát és a visszaigényelt áfát? 2. Az áfabevallás mely soraiban kell szerepelnie ezeknek az összegeknek? Tisztelettel.

Forditott adós számlázás helyesbítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünknél a belső ellenőrzés során derült ki, hogy 2015-2016-ban forditott áfás értékesítésként számláztunk ki olyan lemezeket, melyeket 27 százalék áfával szereztünk be. A korábban kiállított forditott adót tartalmazó számlákat szeretnénk módosítani és felszámítani a 27 százalék áfát. Kérdés: Van-e arra lehetőség, hogy ne egyenként kelljen a számlákat helyesbíteni, lehetséges-e gyűjtőszámla alkalmazása? Ha igen, akkor hogyan kell eljárni? Segítségét köszönöm.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kártérítés

Lepsényi Mária

adószakértő

KATA 2021 - 3 millió forintos értékhatár

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close