45 találat a(z) gazdasági társaság cimkére

Egyéni vállalkozó, gazdasági társaság tagja Kérdés

Tisztelt Szakértő! Pénzforgalmi számla nyitásra kötelezett egyéni vállalkozó ügyfelem egy kft.-nek 25 százalékban tulajdonosa. A kft. likviditási problémái miatt az egyéni vállalkozó szeretne kamatmentes tagi kölcsönt átutalni a kft. részére, viszont az egyéni vállalkozó csak azzal a bankszámlával rendelkezik, amit egyéni Vállalkozóként nyitott, mivel ő pénzforgalmi számla nyitásra kötelezett. Utalhatja-e erről a számláról az egyéni vállalkozó a kamatmentes tagi kölcsönt a kft. részére? Amennyiben nem, milyen megoldást tudna javasolni? Válaszát tisztelettel megköszönve.

Magyarországon letelepedett kínai állampolgár A1-es igazolással rendelkező ügyvezető Kérdés

Tisztelt Szakértő! Azért fordulnék Önhöz, mert ellentmondásos válaszokat kapok a NAV-tól és a NEAK-tól, ezért szeretném szakmai véleményét kérni. Adott egy kínai állampolgár, aki letelepedett Magyarországon, tehát állandó lakcímmel rendelkezik hazánkban. Alapított 3 céget, melyekben vezető tisztségviselő. A cégek nem folytatnak tevékenységet, tehát nagyon dolga nincs velük. Azt a nyilatkozatot kaptam tőle, hogy Kínában rendelkezik jövedelemmel, Magyarországon nincs bejelentetett munkaviszonya. Én úgy értelmezem a vonatkozó jogszabályokat, hogy mivel A1-es igazolással rendelkezik, nem kell Mo-n megfizetnie a minimum járulékot, azonban mivel nincs egyezmény Mo. és Kína között, ezért az egészségügyi szolgáltatási járulékot (7320 HUF) meg kéne fizetnie. És itt vannak eltérések a NAV és NEAK ügyintézői vélemények között. Az egyik álláspont miszerint ,mint magánszemély kell megfizetnie ezt a 7320 forintot, és ki kell jelentenem őt a 1041-esen a tisztségviselői jogviszonya alól, a 08-as bevallásokat nullásan kell küldenem a NAV-nak. A másik vélemény, hogy a cégnek kell megfizetnie után az egészségügyi szolgáltatási járulékot, és azt a 08-as bevallásban küldeni, erre azonban nincs megfelelő sor a 08-ason (én nem találtam, a NAV se tudta megmondani hova is írjam, de ez a vélemény). A harmadik álláspont,hogy teljesen mindegy, hogy van-e A1-es nyilatkozat Kínától, akkor is meg kell fizetni a minimum járulékokat (ez nekem erősen sántít). Köszönöm szakértő véleményét! Üdv

Hogyan lehet közhasznú egy normál gazdálkodó szervezet? Kérdés

Hogyan lehet közhasznú egy normál gazdálkodó szervezet, amely 50 éve fogyatékos embereket foglalkoztat, magántulajdonú társaság, és kiemelt akkreditációs tanúsítvánnyal rendelkezik?

Osztalékfizetés több tagnak: lehet-e eltérő mértékben és időben? Cikk

Lehetséges-e, és milyen módon, hogy a tagok ne egyenlő mértékben és ne egyenlő időben vegyenek fel osztalékot? – kérdezte olvasónk. Hunyadné Szűts Veronika igazságügyi adó- és járulékszakértő válaszolt.

Bújtatott munkaviszony – katás gazdasági társaság tagjaként? Kérdés

Tisztelt Adózóna! Önöknél is rendszeresen visszatérő kérdés a bújtatott munkaviszony a kata-problémakör kapcsán. Ez érthető is olyan esetekben, amikor a kata-alany egyéni vállalkozó vagy egyéni cég. Mi a helyzet azonban Önök szerint egy katás kkt. vagy bt. esetében? Egy gazdasági társaság ugyanis fogalmilag nem létesíthet munkavállalóként munkaviszonyt, ellentétben az említett két vállalkozói típussal, ahol a természetes személy elvileg munkaviszonyt is létesíthet! Például katás bt. ahol a beltag kisadózó (és fizeti a bt. utána a havi 50 000 vagy 75 000 forintot), és van a cégnek 3-4 ügyfele (megbízója, megrendelője), akik közül többektől éves szinten 1 millió forintot meghaladó bevétel származik. Kell-e egyáltalán vizsgálni azokat a körülményeket, amelyek közül legalább kettőnek fenn kell állnia a munkaviszony-vélelem megdöntéséhez? Abszurd és életszerűtlen, hogy a beltag munkaviszonyban állna 3-4 munkáltatóval; és ha igen, ki és mi alapján döntené el, hogy a jogviszonyok közül melyik a munkaviszony? Ismeretes olyan (jog)eset, NAV-ügy, ahol egy társaság (bel)tagja vonatkozásában állapították meg a bújtatott munkaviszonyt, ráadásul úgy, hogy a társaság nem is egy partner felé állított ki rendszeresen számlákat, azaz több partner felé dolgozott rendszeresen? Biztos vagyok benne, hogy többeket foglalkoztat ez a kérdés, hiszen a fellelhető esetek, szakmai cikkek ezzel az aspektussal nem igazán foglalkoznak. Kérem szíves állásfoglalásukat! Köszönettel és tisztelettel.

Őstermelő Kérdés

Őstermelőként meglévő készleteimet (termény, állat) gazdasági társaságba szeretném apportálni. Milyen adózási kötelezettség keletkezik e tranzakció következtében? GYL

Megszűnés, ingatlan Kérdés

Tisztelt Szakértő! Gazdasági társaság megszűnése esetén a társaság tulajdonát korábban képező ingatlan a tulajdonosra száll át. Kérdésem, hogy milyen értékben képez ez adóalapot, a könyv szerinti vagy a piaci érték szerint? Hogyan kell a piaci értéket meghatározni? Segítségüket köszönöm.

Képviselő nélkül maradt gazdasági társaság Kérdés

Tisztelt Szakértő! Azt szeretném megkérdezni, hogy mi a teendő, ha egy kft. képviselő nélkül maradt? Az egyetlen tulajdonos (a könyvelést is ő végezte) egészségi állapota megromlott, szakértői vélemény szerint cselekvőképességet teljesen kizáró gondnokság alá helyezése szükséges. A gyámhivatal információja szerint az eljárás eltarthat 1-1,5 éven keresztül. Az ügyvezető már nem írhat alá semmit, korábban nem adott meghatalmazást, és könyvelője sincs. Nem lehet beadni a bevallásokat, nem lehet ügyvédhez menni sem. Az ideiglenes gondok feladatai nem terjednek ki a kft. ügyeinek intézésére. Hogyan lehet megszüntetni a céget, a bevallásokat beadni? Köszönöm.

Jogtalan végkielégítések, vádemelés hűtlen kezelés miatt Cikk

A Szegedi Járási és Nyomozó Ügyészség jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette miatt vádat emelt a szegedi önkormányzat tulajdonában álló egyik gazdasági társaság korábbi ügyvezetőjével és gazdasági vezetőjével szemben – tájékoztatta a Csongrád Megyei Főügyészség szóvivője csütörtökön az MTI-t.

Önkéntes segítő Kérdés

Tisztelt Szakértő! Legyen szíves tájékoztatást adni arra vonatkozóan, hogy önkéntes segítőt nem nonprofit társaság, kft., bt. alkalmazhat-e? Legyen szíves az erre vonatkozó jogszabály számát is megadni. Segítségét előre is köszönöm!

Társadalmi munka és gyakornoki állás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társadalmi munkát vállalhat-e valaki gazdasági társaságnál, s ha igen, hogyan kell nyilvántartani és van-e bejelentési kötelezettsége a társaságnak? Gyakornokot gazdasági társaság felvehet-e? Be kell-e jelenteni, s van-e tb és egyéb fizetési kötelezettsége a társaságnak? Köszönettel: Varga Irén

Bt. ügyvezetője Kérdés

Tisztelt Szakértő! Korábban a Gt. nem tette lehetővé, hogy bt. üzletvezetője a tagokon kívül más személy lehessen. Tudomásom szerint ez most is így van, sőt, most már a kültag sem lehet ügyvezető, csak a beltag. Kérem szépen megerősítését, valóban így van-e, melyek ezzel kapcsolatban a legfontosabb tudnivalók. Köszönettel: Vágner Emília

Kkt, bt: egy év türelmi idő, másoknak kettő Cikk

Mikor kell alkalmazkodni a gazdasági társaságoknak – például a kft-nek a törzstőke felemelésével – az új Ptk. előírásaihoz? Az Országgyűléshez T/12094. számon benyújtott, az új Ptk. átmeneti szabályait tartalmazó törvényjavaslat alapján összefoglaltuk a várható határidőket.

Gazdasági társaságok alapítása - így néz ki az új Ptk. alapján Cikk

A Magyar Közlöny 31. számában kihirdetésre került az új Polgári törvénykönyv (2013. évi V. törvény), amely 2014. március 15-én lép majd hatályba. Segítve a felkészülést az új törvény alkalmazására, cikkünkben bemutatjuk a gazdasági alapítására vonatkozó szabályokat.

Amikor a fizetésképtelen cég a saját vagyont is elviszi Szakértői Kommentár

A felszámolási eljárás sajnos nem minden esetben jelent megoldást problémákra, hiszen a társaság vagyona nem feltétlenül – sőt, általában nem – biztosít kellő fedezetet a hitelezői igények kielégítésére. Bár viszonylag új a jogintézmény, így kevesen ismerik és még kevesebben alkalmazzák, mégis van mód arra, hogy a hitelezők ilyen esetben is érvényt szerezzenek igényüknek és a vezető tisztségviselő felelősségének megállapítását követően az ő vagyonára is kiterjedően hozzájussanak az őket megillető jogos követeléshez. Erre a Csődtörvény speciális, a vezetői felelősségre vonatkozó rendelkezései biztosítanak lehetőséget.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Örökölt termőföld eladása

Lepsényi Mária

adószakértő

Ingatlanértékesítés

Lepsényi Mária

adószakértő

Átalányadózó egyéni vállalkozó bevételei

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink