80 találat a(z) fuvarozó cimkére

Belföldi napidíj Kérdés

Számlázás egyéni vállalkozó halála esetén Kérdés

Áfamentes termékexport: így igazolható, hogy az áru kilépett az EU területéről Cikk

Hogyan igazolható export termékértékesítés esetén, hogy az eladott áru elhagyta az Európai Unió területét? Olvasónk futárszolgálattal küldené termékét Marokkóba, de nem tudja miként lehet hitelt érdemlően bizonyítani a tényt, hogy az áru valóban kilépett az EU területéről. A kérdésre Gombás Otilia szakértő válaszolt.

Fuvarozó egyéni vállalkozó Németországban Kérdés

2008-as bevallás, a kiva és a 60 eurós napidíj Kérdés

1.) Nemzetközi árufuvarozással foglalkozó cég a gépkocsivezetőknek adómentesen fizet 60 euró napidíjat. A 2008 bevallás M lapján hová kell beállítani, és milyen kóddal? 2.) Az adómentesen fizetett külföldi 60 euró napidíj képez-e kivaalapot? Köszönettel: Négyökrűné

Számlázás értékesítés, szállítás és földmunka esetén Kérdés

Tisztelt Adózóna! Egy cég megbízza fuvarozó és földmunkával foglalkozó ügyfelünket, hogy vigyen bányából sódert, és azt szállítsa le a cégnek, tehát a sóder beszerzése és szállítása is ügyfelünkre van bízva. Így ő megvásárolja a sódert, és értékesíti tovább szállítással. Ez esetben hogyan állíthatja ki a számlát? Leszámlázhatja egyben a szállítás és az anyag árát? És abban az esetben, ha csak eladja a sódert,de nem ő szállítja le? Illetve még egy harmadik eset is kérdéses: ha ő adja el, ő szállítja le és ő dolgozza el a sódert földmunka keretében? Ilyenkor számlázhatja egyben a szállítást, az anyagértékesítést és a földmunkát?

Uniós partnerek közötti értékesítés, harmadik országbeli indulási hellyel Kérdés

Tisztelt Szakértő! „A” ukrán adóalany fát értékesít „B” román adóalanynak, aki tovább értékesíti „C” magyar adóalanynak. A szállítás közvetlenül „A”-tól történik „C”-nek. A fuvarozást vagy „A” ukrán eladó, vagy „B” román adóalany mint közbenső szereplő végzi, vagy rendeli meg. Az első magyarországi importáló is a „B” román cég lesz, a „C” magyar adóalany nem minősül importálónak. Helyesen gondolom, hogy ebben az esetben a „B” román adóalany minősül importálónak, be kell jelentkeznie Magyarországon és adóköteles számlát kell kibocsátania a magyar vevő felé?

3000 forintos napidíj Kérdés

Tisztelt Válaszadó! A fuvarozásban adható 3000 forintos adómentes napidíj feltételeivel kapcsolatban lennének az alábbi kérdéseim: Saját számlás fuvarozásnál: 1. Amennyiben csak 3,5 tonna alattiak a járművek, elégséges-e csak egy járműre fuvarozói engedélyt szerezni, hogy mindegyik járművel kapcsolatosan kifizethető legyen a 3 ezer forint? 2. Amennyiben a vállalkozás rendelkezik egy 3,5 tonna feletti járművel is, de annak nincs engedélye, akkor egyetlen járműre sem alkalmazhatja a szóban forgó adómentes napidíjat ? Köszönöm válaszát!

Áfa – vámjogi képviselet mellett Kérdés

T. Adózóna! A következő kérdésem lenne: Egy magyar kft. harmadik országból hoz elektronikai berendezéseket, eszközöket, majd ezeket továbbértékesíti szintén egy EU-n kívüli (harmadik) országba. Az áru vámudvarba kerül, és innen megy tovább a vevőhöz. Vámjogi képviselő látja el az ide vonatkozó feladatokat. A vámjogi képviselőtől megkapjuk a kiviteli értesítőket és kiléptetési igazolást, hogy az áru elhagyta az EU-t. (Tudomásunk szerint, a vámjogi képviselő bevallásokat küld a NAV-nak, az adott tranzakciókról.) Kérdések: 1. Számla érkezik harmadik országból és a magyar beszerző egy másik EU-n kívüli országba számláz és oda is megy az áru. Magyar fél a fuvarozó! Az áfabevallásban hol kell ezt feltüntetni, ha egyáltalán kell? (A vámjogi képviselő által megtett bevallás elegendő?) 2. Számla érkezik harmadik országból, a magyar beszerző egy másik EU-s országba számláz, aki továbbszámláz egy EU-n kívüli országba és az áru egyenesen a harmadik országba megy. Magyar fél a fuvarozó! A kérdés ugyanaz: Az áfabevallásban hol kell ezt feltüntetni, ha egyáltalán kell? (A vámjogi képviselő által megtett bevallás elegendő?) Köszönettel

Fuvarozói napidíj egyéni vállalkozónál Kérdés

Tisztelt Adózóna! A következő kérdésben szeretném kérni a véleményüket. Idén lehetőség van arra, hogy a fuvarozók 3000 forint napidíjat számoljanak el bizonylat nélkül, bizonyos feltételek megléte esetén, az szja-törvény 3. számú melléklete szerint. Véleményem szerint csak munkavállaló gépkocsivezető részére adható a 3000 forint napidíjátalány, ha nem kap 500 forint élelmezési ellátásra fordítható költségtérítést. Egyéni vállalkozó fuvarozó részére szerintem nem adható. Egyéni vállalkozó ügyfelelem szeretné saját részre elszámoltatni a 3000 forint napidíjat, amivel én nem értek egyet. Ezért kérném szépen, szíveskedjenek megírni a szakmai véleményüket, amit előre is köszönök. Tisztelettel: Vargha Ildikó

Tehergépkocsi – gumiabroncsköltség elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Árufuvarozással foglalkozó kft.-nél a tehergépkocsihoz vásárolt új gumiabroncs (a régi elkopása miatt) hogyan könyvelendő, ha a számlán fel van tüntetve a gumiabroncs, illetve a szerelés? Néha csak a gumiabroncs szerepel a számlán, a szerelés nem, ezt belekalkulálták az árba. Várom válaszát! Üdvözlettel: Kné Judit

Vége a trükközésnek? Menet közben is ellenőrizhető az úthasználati díj megfizetése Cikk

Új fejlesztéssel korszerűsítette, és hamarosan tovább bővíti az útdíjhasználati jogosultságok ellenőrzését a Nemzeti Útdíjfizetési Zrt. (NÚSZ Zrt.).

Import termék fuvarozása harmadik országból. Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi konkrét gazdasági eseménysorozat áfa felszámítására szeretnék állásfoglalást kérni. A gazdasági esemény szereplői: "A" vállalkozás belföldi áfa alany, ez a cég az importőr, "B" vállalkozás belföldi áfa alany, ez a vállalkozás speditőr cég. "C" fuvarozó vállalkozás(ok), belföldi adóalanyok(ok), illetve harmadik országbeli adóalanyok. A gazdasági esemény "A" importőr cég megrendeli a fuvart "B" speditőr vállalkozástól. "B" speditőr vállalkozás "C" alvállalkozóknak adja ki a fuvarozási feladatokat. Minden esetben harmadik országból történik az import. Magyarországon kerül vámolásra és szabad forgalomba a fuvarozott termék. A vámolást és szabad forgalomba helyezést "A" importőr cég végzi. A vámolás minden esetben "B" speditőr vállalkozás fuvar számlájának beszámításával történik. A 2019. január 01-jétől hatályos új szabályozás szerint kérdés, hogy "B" speditőr vállalkozásnak kell-e áfát felszámítania a fuvarozás után. Illetve további kérdés, hogy a belföldi áfa alany "C" fuvarozást végző alvállalkozónak kell-e áfát felszámítania? Amennyiben mind "B" vállalkozás, mind "C" vállalkozás igazolni tudja, hogy a fuvar beépül a vámba, illetve az import áfába, úgy jogosult-e mind a két fél áfamentesen számlázni vagy ebben a láncolatban csak az első résztvevő "B" speditőr cég jogosult áfa mentesen számlázni a megrendelője felé, avagy csak a "C" fuvarozó számlázhat áfa mentesen a speditőr felé? Üdvözlettel: S. József

Import áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Fuvarozó vállalkozók vagyunk. Speditőrtől/alvállalkozótól kaptunk megbízást import fuvarra. A speditőr/alvállalkozó belföldi székhelyű vállalkozó. A kérdésem: ha nem közvetlenül az importőrnek számlázunk, hanem alvállalkozónak, akkor áfásan vagy áfamentesen kell kiállítanunk a fuvarszámlát? Köszönöm.

Áfamentes számla Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyar székhelyű cég megbíz magyar székhelyű fuvarozót, hogy Törökországból vámárut hozzon be, a fuvarozó magyar székhelyű fuvarozóval oldja meg a fuvarfeladatot. Kérdésem, hogy az alvállalkozó és a megbizott fuvavarozó is áfamentes számlát állít ki (a 102. § értelmében)?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Számlabefogadás

Nagy Norbert

adószakértő

Közösségen belüli szolgáltatás

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 október
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close