249 találat a(z) fuvarozás cimkére

Fuvar továbbszámlázása – áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyarországi kiállításra hoztunk el gépet német beszállítótól, majd fuvarozó céggel vitettük vissza. A beszállító utólag átvállalja a fuvarköltség felét. Hogyan számlázzuk ezt, van-e áfavonzata?

Fuvarozás biztosítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi ügyben szeretném állásfoglalásukat kérni: Vállalkozásunk nagy értékű elektronikai alkatrészeket szerzett be szlovák partnertől, melyek szállításával egy magyar fuvarozó céget bízott meg. A szállítmány értéke meghaladta a fuvarozó CMR biztosításának felső értékét, ezért erre külön biztosítást köttettünk a fuvarozóval. A biztosítási dokumentumon a fuvarozó cég adatai szerepelnek, valamint a biztosítási díj összege. A fuvarozó kérésére ezen extra biztosítási díj összegét előre (fuvarfeladat teljesítése előtt) átutaltuk részére, erről ő bizonylatot nem állított ki, mivel az ő tevékenysége (fuvarozás, szállítományozás) 27 százalékos áfa kulcs alá esik, míg a biztosítási szolgáltatás mentes az adó alól, véleménye szerint nem számlázható tovább, sem áfamentesen, sem áfásan. Vállalkozásunk könyvelésébe ellenben az elutalt költség ellentételezéséről nincs dokumentum. A fuvarfeladatról készült áfás számla, melyet természetesen pénzügyileg is rendeztünk. Kérem, szíveskedjenek nyilatkozni, mi lenne (lett volna) a helyes eljárás mind a fuvarozó, mind vállalkozásunk részéről.

Háromszögügylet Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy magyar adóalany kft. terméket vásárol egy olasz, szintén adóalanytól, amit továbbértékesít egy szlovák adóalanynak. Egyik cégnek sincs más országban telephelye. Az olasz eladónak Ausztriában van egy raktára, a termék onnan megy közvetlenül Szlovákiába. A számlázás viszont olasz cég-magyar cég-szlovák cég vonalon történik, tehát nem követi a termék útját. A fuvardíjat a magyar közbenső vevő fizeti. Kérdésem, hogy megfelel-e ez az ügylet a háromszögügylet feltételeinek? Okoz-e valamilyen problémát, hogy a termék nem Olaszországból, hanem az olasz eladó Ausztriában lévő raktárából indul?

Közösségen belüli értékesítés, kikerülés harmadik országba Kérdés

Tisztelt Szakértő! Közösségi adószámmal rendelkező magyarországi cég élőállatot értékesítene egy közösségi adószámmal rendelkező németországi cégnek, de az állatok közvetlenül Magyarországról Törökországba lennének kiszállítva. (Nem a közösségbe kerülnek.) Ebben az esetben lehet-e szó áfamentes értékesítésről, ha igen, milyen feltételek mellett? A német cég szervezi a fuvart. Nyilatkoztatni kell-e arról, hogy a fuvarozást vevőként végzi és nem eladóként az áfamentesség igazolásául? Milyen egyéb igazolás szükséges? Mi van abban sz esetben, ha az állatok először egy magyarországi gyűjtőtelepre kerülnek be, ide lesznek leszállítva, és innen fogják őket kiszállítani Törökországba? Amennyiben ez a német vevő előleget fizet díjbekérő alapján, akkor arról kell kiállítani előlegszámlát? Ha nem, a végszámlán fel kell tüntetni a befizetett előleget? Köszönöm.

Közösségen belüli beszerzéshez kapcsolódó fuvar áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Közösségen belüli beszerzéshez kapcsolódó fuvart melyik sorban kell bevallani az áfabevallásban. Az áru például Görögországból származik, a fuvart a magyar vevő intézi bolgár fuvarossal. Ebben az esetben a fuvarra kell áfát felszámítani, és a feltételek fennállása esetén levonni az áfabevallásban? A60-as bevalláson kell szerepeltetni?

Szolgáltatás továbbszámlázása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk terméket értékesít EU-tagállamba, jelen az esetben Spanyolországba. A fuvarozást egy belföldi cég végzi, amiről társaságunknak eurós, áfás számlát állít ki. A levonható áfát levonjuk. A spanyol partnerünknek kiszámlázzuk a fuvarozási díj nettó részét, adómentesen. Kérdésem az lenne, hogy helyesen járunk el? Válaszát előre is köszönöm szépen! Tisztelettel: Krisztina

Termékexporthoz és -importhoz kapcsolódó szolgáltatás: NAV-tájékoztató az áfáról Cikk

A NAV tájékoztatót tett közzé a termékexporthoz és a termékimporthoz kapcsolódó fuvarozás és egyéb szolgáltatás megítéléséről az áfa szempontjából.

3,5 tonna össztömeg alatti kistehergépjármű fuvarozás esetén az útdíj áfa-ja. Kérdés

A cég 4941'08 közúti árufuvarozó tevékenységet lát el belföldön és nemzetközi viszonylatban. 3,5 to össztömeg alatti úgynevezett kisteher Mercedesekkel. Az e-matricákat a Nemzeti Útdíjfizető Zrt.-től vásárolja. Az áfatörvény 124. § (2) f) pontja szerint nem vonható le az úthasználati szolgáltatás áfája. A 125. § (2) h) pontja szerint a 124. § (2) e) és f) pontjában említett esetekben igazoltan az általa üzembentartott, 3,5 tonnát meghaladó legnagyobb össztömegű járművek esetén vonható le az áfa. Korábbi azonos témájú kérdésemre kapott válasz szerint – ha jól értettem –, a 3,5 to össztömeg alatti úgynevezett kisteher Mercedesekkel végzett bel- és nemzetközi fuvarozás esetén az e-matrica áfája levonható. Kérem erősítsenek meg, hogy jól értettem az előző választ. Köszönettel: NLN Könyvelő Kft

Számlahelyesbítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk nemzetközi (3. országos) fuvarozással foglalkozik, a megbízásokat egy magyar speditőr cégtől kapjuk. 2019. 01. 01-től az áfatörvény változása miatt mi nem számlázhatunk áfamentesen. Sajnálatos módon, az év eleji ellentmondó információk miatt csak az export fuvarokat számláztuk 27 százalékos áfával, az import fuvarokat áfamentesen. A fuvardíjak EUR-ban vannak meghatározva és abban is kapjuk meg őket. Kérdésem, hogyan hozhatjuk helyre a hibánkat? Helyesbítő számlát kell kiállítanunk az eredeti számla árfolyamának alkalmazásával minden egyes számlára vonatkozólag? Vagy esetleg összevontan is kiállíhatunk egy számlát, amelyeben természetesen részletezzük mely számlákra vonatkozik a helyesbítés? Köszönöm előre is válaszát. Üdvözlettel: Oláh Krisztina

Belföldi kiküldetés, napidíj Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy belföldi egyéni vállalkozó, aki fuvarozással is foglalkozik. A fuvarozás álltalában építkezéseken belül történik, értem ez alatt, hogy egy új beruházásnál, építkezésnél anyagot mozgat. Például útépítésnél egyik helyről a másikra hordja a földet az építkezésen belül. Esetleg a Tüzépről anyagot hoz vagy a mart aszfaltot elszállítja az út felújítása során. A kérdés az lenne, hogy a sofőrök, akik napi 8 órát dolgoznak, kaphatnak-e adómentesen 3000 forint napidíjat? Köszönöm.

Katás vállalkozó – fuvarozási tevékenység Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben kérem szíves segítségüket: főállású katás egyéni vállalkozó fuvarozási tevékenységet szeretne folytatni saját autójával. Végezhet-e fuvarozást egyáltalán? Ha igen, akkor milyen kötelezettséggel jár, cégautóadót kell-e fizetnie? Milyen egyéb feltételei vannak, hogy fuvarozhasson? Válaszukat előre is köszönöm!

3,5 tonnás kistehergépjármű – fuvarozás esetén útdíj áfája Kérdés

Az adózó 4941'08 közúti áruszállítási tevékenységet lát el, belföldön, nemzetközi viszonylatban és az EU-ban is. A közúti áruszállítási tevékenységet 3,5 tonna össztömegű, úgynevezett kisteher Mercedes járművekkel végzi. Figyelembe véve az áfatörvény 124. § (2) bek. e) és f) pontjaiban foglaltakat, levonható-e a Nemzeti Útdíjfizető Zrt. által kiállított számlában az útdíj áfája vagy nem vonlható le? Köszönettel NLN Könyvelő Kft.

Külföldi árufuvarozás költségeinek elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem nemzetközi árufuvarozással foglalkozik, melynek kapcsán a következő a kérdésem: 1. A kamionok üzemanyagkártyával tankolnak, és az elszámolás a FLEETCOR Hungary Kft.-n keresztül kerül elszámolásra. Az elszámoláson az összegek fel vannak tüntetve euróban és forintban is. Az a kérdésem, hogy az elszámoláson feltüntetett forintösszeget könyvelhetem-e költségként – egyszerűen forintban –, ugyanis nem választottam az MNB középárfolyamos elszámolást. 2. A külföldi útdíj áfáját vissza lehet-e igényelni a külföldi adóhatóságtól? 3. Abban az esetben, ha a sofőr külföldön kártyával fizet, például adott hónap 1-jén, akkor a bankszámlakivonaton a terhelés 1-2 nap múlva jelenik meg. A bank a vásárlás napján érvényes árfolyammal számol a forintszámlán. Az 1-2 napos átfutási idő miatt szükséges-e árfolyamkülönbözetet számolni? 4. A kamion például Romániában fizet útdíjat. Erről egy nyugtát kap, melyen az útdíj román lejben van feltüntetve. A forintszámlán a bank ezt a valutát átváltja euróra, majd forintra. A forintra átváltott összeget elszámolhatom-e költségként, vagy más módszert kell alkalmaznom? (A bankszámlakivonat tartalma a következő: Könyvelés dátuma 01.24. Vásárlás külföldi kereskedőnél -10 PLN 2019/01/22 324,4000 HUF/EUR a terhelés összege 759 Ft.)

Üzemanyag-megtakarítás plusz napidíj Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az lenne a kérdésem, hogy van két fuvarozással foglalkozó ügyfelem, akik ez idáig adtak az alkalmazottaiknak havi szinten üzemanyag-megtakarítás, illetve napidíj címen a béren felül juttatást. Jól gondolom-e, illetve jól jártunk-e el azzal, hogy havi szinten 100 ezer forint összegben az alkalmazottnak számfejtettünk üzemanyag-megtakarítást. A munkáltató – mivel 100 ezer forintos havi mentes összeg alatt adott ilyen juttatást az alkalmazottaknak – nem adózott utána. A napidíjat úgy számítottuk idáig, hogy ha az adott alkalmazott fuvarlevél szerint egy nap többet vezetett, mint 6 óra, akkor számítottunk neki 3000 forint napidíjat, ami szintén adómentes juttatásként szerepelt ez idáig. Kérdésem, hogy a fentiek alapján helyesen jártunk-e el, illetve van-e valamiféle változás 2019-ben ezekre vonatkozólag? Előre is köszönöm segítő válaszukat. N. Tünde

Áfamentesség fuvarozás esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alábbi változással kapcsolatban szeretném a segítségét kérni: 2018. december 31-éig az EU-n kívülre/-ről jövő áru fuvarozása áfamentes volt. Így számlázott minden konténeres fuvarozó. 2019. január 1-jétől változott az áfatörvény, csak az exportőrrel közvetlen kapcsolatban lévő szállítmányozó áfamentes, a fuvarozó nem. Szerintünk ez csak az exportra vonatkozik, a törvény nem rendelkezik az importról. Teljesen eltérőek a vélemények, értelmezések. Az importot minden esetben vámoltatjuk, a vámalapban benne van a fuvardíj, tehát az importőr befizeti a fuvardíj áfáját is, miért kellene duplán. Az egyik speditőr nem fogadja áfásan, a másik csak azzal kéri.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Képernyő előtti munkavégzés

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Átalakulás esetén eredménytartalék felosztása

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink