126 találat a(z) fogyasztóvédelem cimkére

Repülőjáratok késése: szigorú eljárást vár el a magyar kormány a fogyasztóvédelmi hatóságtól Cikk

A kormány a légiközlekedésben tapasztalható késések miatt azt várja el a légiközlekedés valamennyi szereplőjétől, beleértve a HungaroControlt is, hogy készítsenek akciótervet, minden információt folyamatosan biztosítsanak az utasoknak, a földi kiszolgálás pedig radikálisan gyorsítsa a folyamatokat – közölte a mai kormányinfón Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Veszélyes termékek is forgalomba kerülhetnek szabálytalan megfelelőségi jelzéssel Cikk

Sokféle termék forgalomba kerülhet szabálytalan megfelelőségi jelzéssel, ezért indokolt a fogyasztói óvatosság, vásárolni emiatt is csak megbízható helyekről ajánlott – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Módosultak egyes felszámolási, fogyasztóvédelmi és erdőgazdálkodási szabályok Cikk

A Magyar Közlöny 2024. évi 46. számában – egyebek mellett – a felszámolási, a fogyasztóvédelmi, a vadászati és az erdőgazdálkodási szabályokat módosító rendeleteket is kihirdettek április 23-án.

Kényelmi díj mozijegy online vásárlásánál: jogszerű ez? Cikk

A több fogyasztót is érintő fogyasztói jogsértések megszüntetése érdekében a fogyasztóvédelemről szóló törvény egyes szervezeteket, köztük az ügyészt feljogosítja arra, hogy a jogsértések megszüntetése érdekében polgári pert indítson a bíróság előtt. Ez az úgynevezett képviseleti kereset. Az ügyész felperes az I.T. Magyar Cinema Moziüzemeltető és Filmforgalmazó Kft. alperes ellen a fogyasztók kollektív érdekeinek védelmében keresetet terjesztett elő a Fővárosi Törvényszéken, olvasható az ügyészség honlapján.

Tisztességtelen-e, ha a webáruház személyes átvétel esetén is szállítási díjat számol fel? Cikk

A fogyasztóvédelemről szóló törvény 2023. június 25-e óta teszi lehetővé új jogvédelmi eszközként a fogyasztók kollektív érdekeit védő képviseleti kereset benyújtását. A képviseleti kereset alapján a közérdekvédelmi ügyész akár több ezer vagy százezer fogyasztó jogait érvényesítheti, és a fogyasztók kára úgy térülhet meg, hogy a bírósági perben nem kell részt venniük. A perindításra jogosult szervezetek közül elsőként az ügyészség élt ezzel a lehetőséggel, képviseleti keresetet nyújtott be a fogyasztók védelmében az Alza.hu Kft. ellen, olvasható a Jogi Fórum oldalán.

Vizsgálja a Temu kereskedelmi gyakorlatával szembeni beadványokat a Gazdasági Versenyhivatal Cikk

A Gazdasági Versenyhivatalnál (GVH) több bejelentéses eljárás is folyamatban van a kínai Temu online piactér kereskedelmi gyakorlatával kapcsolatban. A versenyhivatal értékeli a beadványokban foglaltakat, illetve részletes adatgyűjtést végez, és ezek alapján megteszi a szükséges intézkedéseket a magyar fogyasztók védelme érdekében, indokolt esetben versenyfelügyeleti eljárást indít – közölte a versenyhatóság.

Kúriai döntés: súlyos bírság alól mentesült a Ryanair légitársaság Cikk

A Kúria 2024. január 23-án felülvizsgálati eljárás keretében döntött a Ryanair légitársaság és a Budapest Főváros Kormányhivatala mint fogyasztóvédelmi hatóság közötti perben.

Fogyasztóvédelem: jogérvényesítés, csoportos perek, kapuőrök, webáruházak felelőssége Cikk

Az elmúlt időszak számos jogszabályi változást hozott, különösen a fogyasztóvédelem területén. Marosi Zoltán, a DLA Piper Hungary versenyjogi csoportjának társvezetője összegyűjtötte azokat a főbb jogszabályi fejleményeket és érdekességeket, amelyek meghatározzák az idei évet.

GVH-vizsgálat a Foodoránál Cikk

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) vizsgálatot indított a Foodora online ételrendelési portál tulajdonosával szemben. A vállalkozás a nemzeti versenyhatóság gyanúja szerint nem tájékoztatta megfelelően a fogyasztókat a 2023 őszén hirdetett kuponakciójáról és az általa alkalmazott rendszerhasználati díj felszámításáról – írja honlapján a GVH.

MNB: az ügyfelek kárára nem húzhatnak hasznot az értékesítők! Cikk

Jogszabályi előírás, hogy a javadalmazási politika és gyakorlat ne az értékesítők, vezetők vagy intézmények saját érdekét helyezze előtérbe az ügyfelek esetleges hátrányára. A megújított felügyeleti ajánlás ehhez a követelményhez kapcsolódó felügyeleti elvárásokat tartalmazza – közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

Megtévesztette a fogyasztókat a Telekom kedvezményes mobilnet-ajánlata Cikk

Tíz év alatt a tizedik fogyasztóvédelmi típusú jogsértését követte el a cég. A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) mintegy 22 milliós bírságot szabott ki a Magyar Telekomra, amiért tisztességtelenül népszerűsítette ügyfelei körében egyes, hűségvállaláshoz kapcsolódó mobilnet-kedvezményeit – írja holnapján a GVH.

Megabírság a Bank of America-nak Cikk

Az amerikai pénzügyi fogyasztóvédelem 250 millió dollár (mintegy 85 milliárd forint) bírságra és kártérítésre kötelezte a Bank of America-t, az Egyesült Államok egyik legnagyobb kereskedelmi bankját kedden.

Megszüntette eljárását a GVH a dohány-nagykereskedő céggel szemben Cikk

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) megszüntette eljárását a JTI Hungary Dohányértékesítő Zrt.-vel szemben. A fogyasztóvédelmi hatóság több eljárása sem állapított meg a cégnél szabálytalanságot a dohánytermékek forgalmazásában, ezért a termékértékesítés kommunikációjára irányuló – már korábban felfüggesztett – versenyhatósági eljárás folytatása nem volt indokolt.

A Wizz Air szerződést kötött a fogyasztóvédelmi hatósággal Cikk

Hatósági szerződést kötött a fogyasztóvédelmi hatóság és a Wizz Air a légiutasok jogainak hatékony érvényesülése érdekében – közölte az Igazságügyi Minisztérium (IM) és a légitársaság szerdán az MTI-vel.

Internetes csapdára figyelmeztetnek az európai hatóságok Cikk

Az uniós fogyasztóvédelmi hatóságok trükkös gyakorlatra hívják fel a figyelmet az online térben: egyes cégek rejtett módon veszik rá a gyanútlan felhasználókat szolgáltatásaik előfizetésére. A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) is találkozott már hasonlóval, mostantól pedig a bankkártyatársaságok is segítik a hatóságok fellépését.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Fordított áfa építési, szerelési munkánál

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Ingatlan bérleti díja

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Ingatlan átminősítése

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink