142 találat a(z) fióktelep cimkére

Fióktelep, kereskedelmi képviselet: kell-e kamarai hozzájárulást fizetni? Cikk

Köteles-e kamarai hozzájárulás fizetésére a fióktelep, a kereskedelmi képviselet, a szünetelő egyéni vállalkozó? – kérdezte olvasónk. Juhász Tibor okleveles nemzetközi és ellenőrzési adószakértő válaszolt.

Fióktelep, kereskedelmi képviselet, egyéni vállalkozó – kamarai hozzájárulás Kérdés

Fióktelep ugye kötelezett a kamarai hozzájárulásra? A kereskedelmi képviselet ugye NEM kötelezett kötelező 5000 forintos kamarai hozzájárulás fizetésére? Egyéni vállalkozó (akár katás), ha szünetelteti, ugye nem kötelezett?

Fióktelephely EU-s országban Kérdés

Szeretnék segítséget kérni, van egy Magyarországi kft., amely létesített egy fióktelephelyet Ausztriában, van kint adószáma, és működési engedélye. Ha a fióktelephely munkát vállal például a Magyarországi kft.-nek gépek javítását, amit kint végez el az ottani alkalmazottal, akkor hogyan adózik? A Magyarországon lévő kft.-ben hogyan fogom ezt a könyvelésben elszámolni, milyen számlát állít ki? A kettős adóztatás elkerülése hogyan valósul meg, mert úgy tudom, hogy Ausztriában kell az áfát felszámolni és megfizetni, valamint mérleget beadni? A magyar kft. ezt hogyan vezeti be a könyveibe? Nagyon köszönöm előre is a segítséget.

Fióktelep – gázolaj értékesítése Kérdés

Ügyfelem külföldi vállalkozások magyarországi fióktelepeként tevékenykedik Magyarországon. Magyarországi beszerzés útján gázolajat szeretne értékesíteni közösségi tagállamba. Illetve harmadik országból is beszerezne, amelyet szintén közösségi tagállamba értékesítene. A termék közvetlenül kerülne a megrendelőhöz, ügyfelem nem tárolná, csak közvetítené. A megrendelő saját gépekhez, gépjárművekhez használná fel a gázolajat. Ügyfelemnek milyen engedélyre lenne szüksége az említett kereskedelmi ügylet lebonyolításához? Milyen feltételeknek kell megfelelni? A bizományosi értékesítés is szóba jöhet tagállam felé történő értékesítésnél? Előre is köszönöm a választ.

Fióktelep – adózott eredmény kifizetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyarországi kft. romániai fióktelepe 2017-ben a korábbi évek (2015–2016) adózott eredményét (11 ezer EUR) átutalta az anyacég (magyarországi kft.) magyarországi bankszámlájára. Kérdés: 1. Helyesen járt-e el? 2. Milyen iratokkal kell alátámasztani a kifizetést (határozat, közzétett beszámoló), ezen kívül kell más irat? 3. A magyarországi kft. számviteli elszámolása tételesen hogyan alakul (kft. főkönyvében: romániai fióktelep felhalmozott eredménye az eredménytartalékban szerepel elkülönítve)? Köszönettel: Kinga

Fióktelep Kérdés

Tisztelt Szakértő! Külföldi vállalkozás magyarországi fióktelepe esetén hogyan kell értelmezni a Ptk. alábbi rendelkezéseit? "Az ügyvezető késedelem nélkül köteles összehívni a taggyűlést vagy annak ülés tartása nélküli döntéshozatalát kezdeményezni a szükséges intézkedések megtétele céljából, ha tudomására jut, hogy a) a társaság saját tőkéje veszteség folytán a törzstőke felére csökkent; b) a társaság saját tőkéje a törzstőke törvényben meghatározott minimális összege alá csökkent;" Fióktelep esetén nincs törvényben meghatározott minimális törzstőke, így a b) pontot értelmezésem szerint nem kell figyelembe venni (és így a Ptk. 3:133. § (2) bekezdésében leírtakat sem). Azonban ha veszteség folytán a jegyzett tőke fele alá csökken a saját tőke, mi a teendő, van-e egyáltalán bármilyen teendő a tőke visszapótlásával kapcsolatban? Válaszát előre is köszönöm!

Kiva Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyarországi vállalkozás a kiva hatálya alá tartozik. Ausztriában külföldi fiókteleppel rendelkezik, a könyvvezetés és az adók megfizetése Ausztriában megtörténik. A külföldi pénztár tárgyévi növekményét figyelembe kell-e venni a kivaalap számításánál vagy csak a magyarországi pénztárat? Válaszukat előre is köszönöm!

Fordított áfa fióktelep felé Kérdés

Tisztelt Adózóna! Társaságunk székhelye Ausztriában van, mérnöki tevékenységet végez. A külföldi társaságot egy belföldi vállalkozás bízta meg ingatlanhoz kapcsolódó tervezéssel és építésfelügyeleti munkával. A tevékenység egyértelműen ingatlanhoz kapcsolódik, így a teljesítés helyét az ingatlan fekvése határozza meg, ami Magyarország. A külföldi társaságnak magyarországi gazdasági illetősége keletkezik a munka időtartama, technikai feltételei miatt, ezért egy fióktelep létrehozását tervezi. Kérdésünk, hogy a külföldi vállalkozás és a fióktelep közötti szolgáltatások tekintetében a fordított áfa érvényesül-e?

Fióktelep számlázási adatai Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk terméket szeretne értékesíteni egy magyarországi cég bejegyzett németországi fióktelepe részére. A terméket ténylegesen Magyarországról Németországba is szállítanánk, a németországi munkavégzéshez is használná a vevő a termékeket. A számlázás során milyen vevői adokkal állítható ki a számla a vevő részére? A németországi fióktelep nevére, címére és német közösségi adószámára kell a számlát kiállítani? Vagy számlázható a szolgáltatás a magyar cég nevére, székhelyére a fióktelep németországi adószámának megadásával? Áfa-szempontból a közösség más tagállamába történő adómentes termékértékesítés szerinti számlázáshoz fontos igazolnunk, hogy a termék az országot elhagyta, melyet pl. CMR fuvarlevéllel vagy ennek hiányában a vevő átvéli nyilatkozatával tehetünk meg. Ezzel kapcsolatban van, amire kiemelten figyelnünk kell?

Telephely bejelentése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Vállalkozásunk ingatlanbérbeadással foglalkozik, székhelye Gyál, és telephelye a XVIII. kerületben található. A vállalkozás tulajdonában lévő ingatlanok száma 15-20 db (Budapesten és Pest megyében helyezkednek el). Kérdés: a bérbeadott ingatlanokat be kell jelenteni a cégbíróság felé mint telephely vagy fióktelep? Köszönettel: Égei Emese

Külföldi fióktelepen alkalmazni kívánt külföldi munkavállaló Kérdés

Tisztelt Válaszadó! Magyarországi székhellyel rendelkező társaság Romániában fióktelepet hozott létre. Eddig román állampolgárságú munkavállalókat alkalmazott munkerő-kölcsönzés keretében. Azonban igény jelentkezett arra, hogy a munkavállalók saját állományba kerüljenek. A munkavégzés helye Románia. 1. A magyar vagy a román jog lesz a jogviszonyra irányadó? 2. Választható-e a magyar jog, illetve a román? 3. Fióktelep létesíthet-e munkaviszonyt a munkavállalókkal, vagy csak az anyavállalat? 4. Hol kerül sor a bérszámfejtésre? Válaszát előre is köszönöm. 1.

Külföldi vállalkozás magyaroszági fióktelepe, kiva Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kiva törvény adóalanyai között külön a fióktelep nincs kiemelve. Kérném segítségét, hogy egy külföldi székhelyű vállalkozás magyarországi fióktelepe választhatja-e a kiva szerinti adózást? Segítségét előre is köszönöm!

USA cég – további kérdések Kérdés

Tisztelt Pölöskei Pálné! Köszönöm a 2017. 09. 07-én feltett, USA-beli cég által alapított fióktelep beszámoló kötelezettségének leírását. Ha jól értettem válaszát, az USA székhelyű cégnek kell a telephely beszámolóját jóváhagyni, majd csak ezen beszámolót kell közzétenni Magyarországon. A vitát szakmán belül az okozza, hogy az USA cég beszámolóját közzé kell-e adni vagy sem. Információim szerint nem is készül beszámoló formátum, a nyilvánosság felé csak a bevételét kell közölni az USA cégnek. Ezért mint tulajdonos nagyon fontos, hogy Magyarországon sem kíván több adatot nyilvánosságra hozni. Válaszát előre is köszönöm. Krisztiánné Gabi

USA-beli cég által alapított magyar fióktelep Kérdés

Tisztelt Szakértő! USA-beli cég alapít Magyarországon fióktelepet. Kérdésem, hogy a fióktelepnek milyen beszámoló-közzétételi kötelezettsége van Magyarországon? Üdv.: Krisztiánné Gabi

Kiküldetési díj költségviselése: fióktelep vagy anyavállalat? Kérdés

Tisztelt Szakértő! A külföldi fióktelepen (külföldi, EU-s) kiküldetés keretében dolgozó munkavállalók kiküldetési díját fizetheti-e a fióktelep? És a munkabérét? Ha igen, akkor ezen elemek után külföldön adózik a cég? Milyen szabályok vonatkoznak erre? Köszönöm.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

EPR-díj, -kötelezettség, számviteli elszámolás

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Üzletszerűség kérdése

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Gyártó vagy sem

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 november
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3