38 találat a(z) felszolgálási díj cimkére

Borravaló vagy felszolgálási díj? Ezért nem mindegy, mit fizet a vevő Cikk

Különös adózási és társadalombiztosítási szabályok vonatkoznak a borravalóból, illetve felszolgálási díjból szerzett jövedelemre.

Felszolgálási díj és a felosztása Kérdés

Tisztelt Szakértők! A felszolgálási díj a nyugtán külön gyűjtőn szerepel egy vállalkozásnál és 27%-os áfa terheli. A nyugtán csak a gyűjtő sorszáma látszik, a megnevezése nem. Ez megfelel az előírásoknak? Továbbá a havi összesített bevételnek, mely ebből származik, felosztásra kell kerülnie a közreműködők között. Kötelező-e ebből minden munkavállalói csoportot részesíteni? Dönthet-e a vállalkozás úgy, hogy – tagok, – hó közben ki- és belépő munkaviszonyban állók, – egyszerűsített-alkalmi foglalkoztatottak, – tanulószerződéses jogviszonyban állók, – bizonyos munkakörben alkalmazottak, pl. futárok, takarítók ebből ne részesedjenek? Azok pedig, akik részesednek az egész hónapban jelen lévő pincér, szakács, cukrász munkavállalók. Közöttük a felosztás szempontja a ledolgozott óraszámuk lenne az adott hónapban. Ez megfelelő szabályozás-e, vagy egyes elemei diszkriminatívak?

Ki részesülhet felszolgálási díjban? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Azt szeretném kérdezni, hogy egy szállodában, az étteremben dolgozó takarítónő, vagy a konyhán dolgozó raktáros is részesülhet felszolgálási díjban? Köszönöm szépen!

Felszolgálási díj, áfa 2017 Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyik cégünk éttermi vendéglátással foglalkozik. 2017.01.01-től e tevékenységre vonatkozóan kedvezményes áfakulcsot alkalmazhatunk az étkezőhelyi vendéglátásban az étel- és a helyben készített, nem alkoholtartalmú italforgalom (SZJ 55.30.1-ből). Szeretném megkérdezni, hogy 2017. évtől az ételszolgáltatás, ha felszolgálással párosul, és az áraink a felszolgálási díjat tartalmazzák, a blokkon külön bontásban szerepel, akkor a felszolgálási díjat is 18 százalékos áfa kulcs terheli? Nagyon köszönöm!

Szervizdíj, felszolgálási díj Kérdés

Tisztelt Szakértő! Előfordulhat-e szabályosan olyan tétel egy étterem számláján, mely az étterem által külön felszámított szervizszolgáltatásért kerül rögzítésre, de ez nem képezné az alkalmazottak bevételét, mivel a szerződésük szerint csakis munkabérre jogosultak. Ha ez lehetséges, akkor nem kell megfizetni a 15%-os járulékot?

Felszolgálási díj Kérdés

Értelmezésünkben a felszolgálási díj adó-, és járulékmentes a foglalkoztatott számára. A 15 százalékos nyugdíjjárulékot a foglalkoztató fizeti a Tbj. 26. § (7) bekezdése szerint. Számlán feltüntetett felszolgálási díjat az áfával csökkentenénk, ezt az összeget írnánk jóvá a munkavállaló bérszámfejtésében. Példaként: a számlában feltüntetett felszolgálási díj 0,10x4000=400 forint, a felszolgálási díj áfatartalma 27 %, azaz 400:1,27x0,27=85 forint, véleményünk szerint 400-85=315 forint járna a munkavállalónak. Az általunk talált példákban azonban az áfával csökkentett összeget még 1,15-tel osztják, ezzel képezve járulékalapot, melynek összege megegyezik a munkavállalónak kifizetendő összeggel. Például, ha a számla négyezer forint, az azon feltüntetett felszolgálási díj 0,10x4000=400 forint, az áfatartalma 27 százalék, azaz 400:1,27x0,27=85 forint, amely csökkenti a járulékalapot, vagyis [400-85]:1,15=274 forint jut a pincéreknek. A jogszabályok szerint a foglalkoztató fizeti a 15 százalékos nyugdíjjárulékot, ennek ellenére az összes általunk talált példában a járulékalap képzésénél 1,15-tel való osztást találtunk, mely tovább csökkenti a munkavállalók számára kifizetendő felszolgálási díj összegét, értelmezésünkben áthárítva ezzel a munkavállalóra a 15 százalékos nyugdíjjárulék megfizetésének egy részét. A Tbj. 26. §-a alapján a felszolgálási díj után a foglalkoztató – a foglalkoztatott helyett – 15 százalékos mértékű nyugdíjjárulékot fizet. Kérjük állásfoglalásukat, melyik példa a helyes. Köszönöm!

Felszolgálási díj Kérdés

Cégünk felszolgálási díj bevezetését tervezi. Meghatározhatjuk-e, hogy csak a nap bizonyos szakában (15 óra után történő fogyasztás esetén) alkalmazzuk, vagy nem minden értékesítésre, például reggeli, menü, napi ajánlat esetén nem, a többire igen? A vendégeket elég az étlapon tájékoztatni? Részesedhet-e belőle a szakács (a felosztás módját megállapíthatják-e úgy)? Több értékesítési egységünk van. Egységenként különböző százalékot alkalmazhatunk-e? Köszönöm válaszát! Ami tiszta: az áfát tartalmazza, bevallásköteles (15 %), a felosztásról írásban meg kell állapodni, havonta ki kell fizetni.

Borravaló, felszolgálási díj: mikor kell adót és járulékot fizetni? Cikk

A legtöbb szolgáltatásért bármikor illik borravalót adni, de a jatt igazi szezonja a nyár, amikor a vakációzásban ellazult vendégsereg nagyvonalúbban költekezik. Vajon tudja-e a szolgáltató és a rekkenő hőségben izzadó személyzete, hogy a diszkréten ott hagyott, zsebbe csúsztatott jatt után kell-e adót, járulékot fizetnie?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Áfakód

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Áfa áthárítása

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink