49 találat a(z) felszolgálási díj cimkére

Kérdés

Tisztelt Szakértő! A felszolgálási díj járulékszabálya 2020. 07. 01. után megváltozik, úgy, hogy a munkáltató által fizetendő 15%-os nyugdíjjárulék helyett a felszolgálási díjban részesülőtől 18,5% tb-járulékot kell levonni. Ezzel a felszolgálási díj a jövőben nem csak nyugdíjjogosultságot alapoz meg, hanem más tb-ellátások (például táppénz) számítása során is beszámítandó, és továbbra sem kell szja-t fizetni ezen díj után. Több fórumon és szakirodalomban elhangzott/megjelent, hogy szociális hozzájárulási adó sem terheli 2020. 07. 01-jétől a felszolgálási díjat. A szochoban ennek ellenére nagy a bizonytalanság, elhangzott már az előzőtől eltérő vélemény is, tekintve, hogy a Szocho tv. és Tbj.-ből ez teljességgel egyértelműen nem levezethető. [Lásd 2018. évi LII. tv. 1. § (3) bek. és Tbj. 4. § (k) 2.pont]. Kell fizetni a kifizetőnek 2020. 07. 01. után szochot a felszolgálási díj után? Ebben kérem szíves szakértését. Tisztelettel és köszönettel: Novák Katalin

Cikk

A borravaló hálát, elégedettséget kifejező olyan juttatás, amely az üzleti szokások alapján csaknem mindenütt előfordul, ahol a fogyasztó és az őt kiszolgáló személy közvetlenül kapcsolatba kerül egymással. A borravalót a közfelfogás ajándéknak tekinti, és sokan úgy vélik, hogy adózni sem kell utána, azonban ez nem minden esetben igaz.

Kérdés

Tisztelt Adózóna! Szakács munkakörben foglalkoztatott dolgozónk közel egy évig betegállományban volt, most a kardiológusa engedélyezte számára a könnyített munkavégzést. A munkaalkalmassági vizsgálaton az orvos 6 órás napi munkát engedélyezett, és 6 hónapra kapta meg az alkalmassági engedélyt. Időközben volt a rehabilitációs intézetben, és határozatot kapott, C2 besorolással. Béréhez havonta felszolgálási díjat is kap, mely a forgalomtól függ. A rokkantsági és a rehabilitációs ellátás melletti keresőtevékenységnél jövedelemkorlátot kell betartani, amely szerint a rokkantsági vagy rehabilitációs ellátást meg kell szüntetni, ha az ellátásban részesülő keresőtevékenységet folytat, és az egészségbiztosítási járulékalapot képező jövedelme három egymást követő hónapon keresztül meghaladja a minimálbér 150 százalékát, vagyis 2019-ben a 149 ezer forintos minimálbér másfélszeresét, azaz a 223 500 forintot. Dolgozónk a béréhez havonta felszolgálási díjat is kap, mely a forgalomtól függ. A felszolgálási díjat egyedül a 15%-os mértékű nyugdíjjárulék terheli, amelyet a munkáltatónak kell megfizetnie. A kérdésem az, hogy a felszolgálási díj beletartozik-e abba a jövedelembe, amelyet a megváltozott munkaképességű dolgozó fizetési korlátjába be kell számítani? Molnár Anikó

Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha nyugdíjas (Mtv. szerinti) munkavállaló részesül felszolgálási díjban, akkor a felszolgálási díj után fizetett nyugdíjjárulékot az ő esetében meg kell fizetni vagy nem? Köszönöm szépen válaszát!

Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem a nyugdíjas munkavállaló felszolgálási díjának kezelése 2019-ben. A 1908-as bevallás 09. oldalán kellett eddig bevallani, de nekik ez most nem készül, így a felszolgálási díjukat sem tudjuk egyelőre kezelni/bevallani! Mi a megoldás? Köszönöm a segítséget!

Kérdés

Tisztelt Szakértő! A "Borravaló és szervizdíj: különbségek adózásban és papírmunkában" válaszukban a következő szerepelt: A (szervizdíj) "felszolgálási díj járulékalapot képező jövedelem, mely után a foglalkoztató 15 százalék nyugdíjjárulékot fizet, ezen túlmenően személyi jövedelemadó nem terheli. A foglalkoztatottat adó- és járulékfizetési kötelezettség nem terheli" [Tbj. tv. 26. § (7)]. Tehát szochót nem kellett fizetni, mert a szochó alapja az Szja tv., mely szerint összevont adóalapba tartozó adó (adóelőleg) alap, de kivát kell? A szervízdíj egyenlő a felszolgálási díjjal, egyenlő a borravalóval? Válaszát előre is köszönöm

Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdéssel fordulunk Önökhöz. A 2016. évi LXVI. törvény alapján 2018.01.01-tõl hatályba lép a turizmusfejlesztési hozzájárulás, amelyet az adózónak étkezõhelyi vendéglátásban étel- és a helyben készített, nem alkoholtartalmú italforgalom után kell majd megállapítani. Kérdésünk ezzel összefüggésben arra a felszolgálási díjra irányul, amelyet az adózó nyugtán, számlán feltüntet. Egyrészt a turizmusfejlesztési hozzájárulás alapját fogja-e képezni a kedvezményes adótartamú felszolgálási díj áfa nélküli értéke? A 71/2005 (IX.27) GKM rendelet szerint a foglalkoztatónak az adókkal és járulékokkal csökkentett felszolgálási díjat kell kifizetnie a személyzetnek, ami eddig az áfát és a 15% nyugdíjjárulék levonását jelentette. Ezzel kapcsolatban kérdésünk az lenne, ha a felszolgálási díj alapját képezi a turizmusfejlesztési hozzájárulásnak, akkor a turizmusfejlesztési hozzájárulás összegével csökkenteni kell-e a személyzet részére kifizethetõ összeget? Válaszukat elõre is köszönjük.

Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az étteremben a számlán külön feltüntetésre kerülő szervizdíj alapján kifizetésre kerülő felszolgálási díj kifizetésére van-e valami törvényi előírás? Kaphatják-e az abban részesülők havonta összevontan? Utalással történhet-e a kifizetés vagy mindenképpen készpénzben kell kifizetni? Segítségét előre is köszönöm!

Kérdés

Tisztelt Szakértők! A felszolgálási díj a nyugtán külön gyűjtőn szerepel egy vállalkozásnál és 27%-os áfa terheli. A nyugtán csak a gyűjtő sorszáma látszik, a megnevezése nem. Ez megfelel az előírásoknak? Továbbá a havi összesített bevételnek, mely ebből származik, felosztásra kell kerülnie a közreműködők között. Kötelező-e ebből minden munkavállalói csoportot részesíteni? Dönthet-e a vállalkozás úgy, hogy – tagok, – hó közben ki- és belépő munkaviszonyban állók, – egyszerűsített-alkalmi foglalkoztatottak, – tanulószerződéses jogviszonyban állók, – bizonyos munkakörben alkalmazottak, pl. futárok, takarítók ebből ne részesedjenek? Azok pedig, akik részesednek az egész hónapban jelen lévő pincér, szakács, cukrász munkavállalók. Közöttük a felosztás szempontja a ledolgozott óraszámuk lenne az adott hónapban. Ez megfelelő szabályozás-e, vagy egyes elemei diszkriminatívak?

Kérdés

Tisztelt Szakértő! Azt szeretném kérdezni, hogy egy szállodában, az étteremben dolgozó takarítónő, vagy a konyhán dolgozó raktáros is részesülhet felszolgálási díjban? Köszönöm szépen!

Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyik cégünk éttermi vendéglátással foglalkozik. 2017.01.01-től e tevékenységre vonatkozóan kedvezményes áfakulcsot alkalmazhatunk az étkezőhelyi vendéglátásban az étel- és a helyben készített, nem alkoholtartalmú italforgalom (SZJ 55.30.1-ből). Szeretném megkérdezni, hogy 2017. évtől az ételszolgáltatás, ha felszolgálással párosul, és az áraink a felszolgálási díjat tartalmazzák, a blokkon külön bontásban szerepel, akkor a felszolgálási díjat is 18 százalékos áfa kulcs terheli? Nagyon köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

80 százalékos költséghányad ÖVTJ szerint

Lepsényi Mária

adószakértő

Beiskolázási támogatás

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2025 december
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink