305 találat a(z) felszámolás cimkére

Gyed, gyes alatt álló munkavállaló munkaviszonyának megszüntetése Kérdés

Felszámolás alatt álló cégnél gyesen, gyesen lévő munkavállalók vannak. Mikor lehet megszüntetni a munkaviszonyukat? A felszámolás napjával? A felszámolás zárónapjával? A felszámolásból már nem tud a felszámoló kifizetni a munkavállalónak bért, végkielégítést, szabadságot. Köszönöm.

Munkaviszony felszámolás esetén II. Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az azonos címmel feltett és megválaszolt kérdésemmel kapcsolatban kérdezném, hogy a munkavállalónak át kell-e jelentkeznie főállású egyéni vállalkozónak? A munkavállaló nem dolgozik, nem kap fizetést, de nem is értesítették semmiről. Hivatalos felszámolás még nem indult. Köszönöm!

16M30 kitöltése ki nem fizetett bér esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Fizetésképtelen cég esetén a következőt szeretném kérdezni. 2016-ban 01-12. hóig számfejtett a dolgozóknak, benyújtotta a 1608-asokat a bérszámfejtett adatokkal, de a dolgozókat nem tudta kifizetni, a bérüket előírta kötelezettségként, valamint a munkáltatói járulékokat is előírta, de az sem lett kifizetve. December közepén a cég felszámolás alá került, a felszámoló felmondott a dolgozóknak 2017. január végével. Az 16M30-asok kiállítását a felszámolás alá került cégre bízta, hogy majd ő, a felszámoló aláírja, és azt kérte, hogy a 16M30-ban nulla érték szerepeljen egész évben, mivel hogy nem történt kifizetés. Kérdezni szeretném, hogy helyes ez így? A dolgozók bejelentették hitelezői igényüket, az folyamatban van. Kérném szíves segitségét és véleményét. Üdvözlettel: MB

Veszteséges cég felszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy általam könyvelt cégnek két egymást követő évben vesztesége keletkezett, és úgy néz ki, nem tudja folytatni tevékenységét. A saját tőkéje negatív. A végelszámoláshoz egy cégnek fizetőképesnek kell lenni, viszont ebben az esetben ez nem igaz. Sem tartozása, sem követelése nincs ugyan senki felé, de a veszteségét egy viszonylag nagy összegű tagi kölcsönnel fedezte. Ezt kivenni nem tudja, tehát maga felé sajnos ráfizetése lett, elengedni sem tudja, mert az illetékköteles, ez bonyolítaná a dolgot. Szeretné megszüntetni a céget. 2017-ben mi a pontos menete, nekem hol kell kezdenem a feladatot? Válaszukat előre is nagyon köszönöm.

Munkaviszony felszámolás esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy munkavállaló főállásban dolgozik egy cégnél. Emellett mellékállású katás egyéni vállalkozó. A cég ellen felszámolási eljárás indul. A dolgozónak nem mondanak fel. Az ügyvezetőt elérni nem lehet, tehát információt sem tud sehonnan szerezni. Mi ebben az esetben a teendője? Át kell jelentkeznie főállású egyéni vállalkozónak? Vagy várja meg, amíg a felszámoló kijelenti? Ez akár lehet több év is. Előre is köszönöm a választ!

Bt.-beltag anyagi felelőssége Kérdés

Tisztelt Szakértő! Olvastam az egyszemélyes kft. tulajdonosának a felszámolás utáni anyagi felelősségére vonatkozó kérdésre adott válaszát, és az első kérdésem, jól értettem-e, hogy a felszámolás lezárásának jogerőre emelkedése után 60 nappal senki nem léphet fel követeléssel semmilyen formában (bíróság, végrehajtó, NAV stb.) a volt tulajdonos, ügyvezető ellen? Ugyanez vonatkozik esetleg a bt. beltagjára is? Tisztelettel: Óré András

Ki és hogyan felel a törölt adószámú cég adósságaiért? Cikk

A cég adószámát hamarosan törlik, mert nem tudja megfizetni az adótartozását. Az ügyvezető a saját vagyonával felel a tartozásokért – kérdezte olvasónk. Dr. Szeiler Nikolett, ügyvéd, adótanácsadó szakértőnk válaszolt.

Külföldre távozott az ügyvezető, nem törődik a céggel, mi lesz vele? Cikk

A cég adószámát törölték, már nem működik, de van adótartozása, ezért nem került végelszámolásra. Az ügyvezető már külföldön él, nem is igazán érdekli a cége. Mi történik ezekkel a cégekkel? Lehetséges, hogy egyszer csak eljutnak egy felszámolóhoz? – kérdezte olvasónk. Dr. Szeiler Nikolett, ügyvéd, adótanácsadó szakértőnk válaszolt.

Tovább tömörödött a cégvilág 2016-ban is Cikk

46 ezer cégtörléssel és 26 ezer cégalapítással zárta Magyarország a 2016-ot. A cégek darabszámát tekintve harmadik éve folyamatosan zsugorodik a cégvilág.

Köddé vált iratok – súlyosbító körülmény az adóvizsgálatban Cikk

Adóvizsgálat, költségvetési csalás, felszámolás... Mind mind olyan esemény, amikor felvetődhet a gondolat az ügyvezetőben: szolgáltassak-e iratokat, vagy esetleg tüntessem el? Sokan gondolják úgy, hogy a kellemetlenségeket legegyszerűbben úgy kerülhetik el, ha eltűnnek az iratok…

Több az új cég idén, mint tavaly Cikk

Bár még nincs vége az évnek, a 2015-ös cégalapítási számokat úgy tűnik, sikerül majd felülmúlni 2016-ban – jelezte az Opten.

Ki nem fizetett bér Kérdés

T. Szakértő! Szeretném sürgősen válaszát megkapni a következőkre: egy kft.-,amely nem végzett tevékenységet, a tulajdonos-ügyvezető két alkalommal, amikor nem volt másutt főállású munkaviszonya, be lett jelentve garantált bérminimumra, munkaviszonyba. Ez számfejtve lett és a 08-ason be lett vallva. De bér kifizetés csak az alső három hónapban történt, mivel bevétel nem keletkezett és a befizetett tőkét, valamint tagi kölcsönt addigra a kft. felélte. Ezáltal felhalmozódott két millió forint ki nem fizetett bér és ugyanannyi járulék és adótartozás. A NAV megindította a felszámolást. A felszámolótól azt a tájékoztatást kaptuk, hogy 0-san kellett volna beadnunk a bevallásokat, mert ha a kifizetés nem történt meg, nem kell járulékokat fizetni. De nem volt semmilyen jogviszonya az ügyvezetőnek,aki egyben tulajdonos is 50 százalékban. Kérem szíves válaszukat, hogy helytelenül jártunk-e el és el kell-e végeznünk az önreviziókat visszamenőleg. Köszönettel:Borosné

Tagi kölcsön rendezése Kérdés

Tisztelt Szakértő! A cégbíróság kényszertörlési eljárást indított egy vállalkozással szemben, mert nem vette át az iratait. A vállalkozásban hátrasorolt kötelezettségek között nyilvántartott tagikölcsön-tartozása van. Hogyan tudná a tartozást rendezni, hogy a felszámolási eljárást elkerülhesse? Milyen adó- és illetékvonzata lenne? Köszönettel:

Megszűnik a munkáltató – mi lesz a munkavállalókkal? Cikk

Egyre gyakrabban hallani arról, hogy adott cég üzemét vagy telephelyét megvásárolja egy másik gazdasági társaság akként, hogy az változatlan feltételek mellett fogja folytatni a korábbi tevékenységet. Ennek a jogügyletnek számos polgári jogi jellegű jogkövetkezményén kívül munkajogi vetülete is van, az átadó munkáltatónál foglalkoztatott munkavállalók sorsát ugyanis rendezi a törvény. Cikkünkben azt is megvizsgáljuk, hogyan juthat hozzá a munkavállaló az őt jogszerűen megillető munkabérhez, ha a munkáltató jogutód nélkül szűnt meg.

Kötelező biztosítás a családi házat építőknek? 200 ezer forintos teher Cikk

Szeptember elején lépett hatályba az építési törvény módosítása, amely a kormány számára lehetővé teszi, hogy rendelettel kötelezze a tervezőket és a kivitelezőket a 300 négyzetméter alatti, egyszerű bejelentéssel érintett családi házak építése esetén felelősségbiztosítás megkötésére.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 június
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Együttműködő partnereink