15 találat a(z) feloldás cimkére

Fejlesztési tartalék feloldása év közben Kérdés

Fejlesztési tartalék Kérdés

Az Adózóna válaszol: fejlesztési tartalék képzése, feloldása Cikk

A fejlesztési tartalék mint előrehozott értékcsökkenés számviteli értelmezését, a fejlesztési tartalék képzésének és felhasználásának, feloldásának feltételeit, szabályait Kis Gábor a Finacont Kft. számviteli és adótanácsadó szakértője ismerteti.

Szoftverfejlesztés több éven át húzódó költségelszámolása Kérdés

Fejlesztési tartalék Kérdés

Megjelent a védelmi intézkedések első feloldásáról szóló jogszabály Cikk

Megjelent a védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásának első fokozatáról szóló jogszabály kedden a Magyar Közlönyben.

Fejlesztési tartalék feloldása befejezetlen beruházásnál Kérdés

fejlesztési támogatás elhatárolása/feloldása Kérdés

Tisztelt Adózóna! Az alábbi probléma megoldásában kérem a segítségüket. A helyzet: a cég elmúlt éveinek újrakönyvelése zajlik. A cég számára fejlesztési célú támogatást ítéltek meg. A beruházást 2014-ben megvalósította, majd 2015-ben megkapta a pályázott összeget. Már 2014-ben aktiválta a beruházás keretében beszerzett eszközöket, amelyekre elkezdett értékcsökkenést elszámolni. A beruházásban több olyan eszköz is volt, amely 100 százalékos adókulccsal elszámolható. A pályázat keretében 2015-ben megkapott összeget elhatárolta, és elkezdené az értékcsökkenés arányos feloldását. Kérdés: van-e lehetőség arra, hogy a 2015-ben elhatárolt támogatás értékcsökkenés-arányos feloldása során figyelembe vegyük a 2014-ben elszámolt értékcsökkenést? Hogyan tudjuk figyelembe venni a már 100 százalékban amortizált eszközök értékcsökkenését a feloldás során? Válaszukat előre is köszönöm!

Sporttámogatás társasági adóból Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk 2015-2016-ban fejlesztési tartalékot képzett és ennek mértékéig nem fizette meg a társasági adót. Tekintettel arra, hogy a fejlesztési tartalékot nem fogjuk beruházásra felhasználni, 2018-ban feloldjuk a tartalékot és pótlékkal növelten bevalljuk, illetve megfizetjük a társasági adót. Kérdésünk az, hogy a korábbi években megképzett fejlesztési tartalék felhasználás nélküli megszüntetése miatt fizetendő társasági adó felajánlható-e látványcsapatsport támogatására? Válaszukat előre is köszönöm.

Fejlesztési tartalék Kérdés

Fejlesztési tartalék feloldására az ingatlan bérleti jogának (vagyoni értékű jog) megszerzését fel lehet-e használni?

Fejlesztési tartalék Kérdés

Tisztelt Szakértő! Olvastam az eddigi hozzászólásokat és két dologra nem egyértelmű a válasz számomra: a fejlesztési tartalék feloldására használt tárgyi eszköz akár kisértékű eszköz is lehet? Valamint a feloldásra már felhasznált eszköz (pl. cégautó) még az eredeti értékcsökkenés-elszámolási időszak előtt értékesíthető (pl. tartalékképzés 2012, cégautó-vásárlás és fejlesztésitartalék-feloldás: 2015, autó értékesítés 2017.) vagy van szankció? Köszönettel.

Lekötött tartalék feloldása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Legyen szíves tájékoztatást adni arra vonatkozóan, hogy ha egy társaság 25 millió forint lekötött tartalékot képzett és 2016. évben egy ingatlant vásárolt, melyet csak 2017-ben aktívált, majd 2017-ben az ingatlant 10 millió forint összegben átépítette, akkor 2017-ben a teljes 25 millió forint lekötött tartalék feloldható vagy csak az átépítésre felhasznált 10 millió forint? Válaszát nagyon köszönöm!

Ingyenesen átadott pénzeszköz cégek között Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy társaság ingyenesen átadott egy másik társaságnak fejlesztési célból, ingatlan vásárlására 170 millió forintot. A ráfordításkénti elszámolhatóság feltétele, hogy a juttatást kapó nyilatkozatban igazolja, hogy ez az összeg nem a veszteségeit fedezi, továbbá, hogy a társasági adót megfizette utána. Ez eddig rendben is van. Az én kérdésem a juttatást fogadó oldaláról jelentkezik: a fejlesztési céllal kapott támogatást időbelileg el kell határolni, halasztott bevételként elszámolni, ha ezt nem teszem meg, akkor ez az összeg az adózott eredménybe kerül, melyet elvileg osztalékként is ki lehetne fizetni, de az adományozó célja nem ez volt. Ha elhatárolom, akkor az a megfelelő technika, hogy a társasági adó megfizetésre kerüljön, így a teljes összeggel az adóalapot megemelem, és a feloldás éveiben, a feloldott összegekkel csökkentem? Ez a jó eljárás, vagy erre az összegre inkább a lekötött tartalék a megoldás? Köszönöm!

Amit a fejlesztési tartalékról tudni kell. Példákkal Cikk

Bár fejlesztési tartalék képzésére már a 2002. adóévtől lehetőség van, még mai is számtalan kérdés merül fel ezen szabállyal kapcsolatban. A cikk a 2016. adóévi kötelezettségnél figyelembe veendő előírásokat foglalja össze.

Így védje ki a buktatókat a fejlesztési tartalék képzésénél Cikk

A fejlesztési tartalék képzésének számos előnye van, de óriási hátrányokat okozhat az előírások ismeretének hiánya. Bemutatjuk, hogyan kerülje el az elkövethető hibákat.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Új pedagógusbér, esélyteremtési illetmény

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Végkielégítés, gyod, tartósan beteg, gyes

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1