5 találat a(z) felügyeleti intézkedés cimkére

Az adózás rendjének változásai az új adócsomagban Cikk

A kormány őszi adócsomagja, amelyet kedd délután nyújtott be az Országgyűlésnek a Pénzügyminisztérium, több pontban is érinti az adózás rendjének szabályait.

Törölt adószám Kérdés

A következő esettel kapcsolatban kérném szíves véleményüket. A cég – kézbesítés hiányában – nem vette át a KOCKERD kérdőívet, majd emiatt törölték az adószámát, de arról sem értesült, mert azt a levelet sem kapta meg. Ezt követően az addig alvó cég új lehetőséget talált, elkezdett aktívan működni. Negyedéves áfabevallást nyújtott be, melyet a törölt adószám ellenére befogadtak, online pénztárgépet igényelt, és kapott, nem sejtette, hogy nincs adószáma. A törlést követő nyolcadik(!) negyedéves áfabevallásnál a NAV kijavította számítási hibaként a fizetendő áfát, visszaemelte a levont áfatartalmat. Személyes egyeztetésen derült ki, hogy azért nem vonhat le áfát, mert törölték az adószámát. Új adószámot nem adnak, mert a KOCKERD miatti törlés (24/F) eljárási szabálynak a 24/B-t hivatkozza, a 24/B szerinti törlésnél pedig nem lehet újra adószámot kérni (24/B (7)). Kézbesítési vélelem megdöntésére nincs mód, mivel bőven eltelt a határidő, mire észlelték a törlést, hiszen semmi nem utalt arra nyolc negyedéven át, hogy ne lenne adószámuk. A felügyeleti intézkedés iránti kérelem – gyakorlatilag indoklás nélkül – eredménytelen volt. A cégbíróság még nem kezdeményezett kényszertörlést adószám hiánya miatt (2,5 év alatt). De, ha törlik a céget, jelentős veszteséget szenved el a levont, de az adószámtörlés miatt feltehetőleg megfizetni kötelezett áfa miatt. Ha találkoztak már hasonló esettel, annak a megoldásának tapasztalatait kérem, osszák meg velem. Köszönöm!

QUAESTOR: átmenetileg zárolták az értékpapírokat Cikk

Az MNB ma közzétett végzésében részlegesen felfüggesztette a QUAESTOR Értékpapír-kereskedelmi és Befektetési Zrt. tevékenységi engedélyét. A nap folyamán sor kerülhet felügyeleti biztos kirendelésére is az intézményhez.

Dolgozó felfüggesztése a munkavégzés alól Kérdés

Ha a dolgozót felfüggeszti a felügyeleti hatóság a munkavégzés alól, akkor a munkáltatónak arra az időre hogyan kell eljárjnia, ki kell léptetnie a dolgozót? Vagy nem? Mivel munkát nem végezhet, munkabér sem jár neki, ilyen esetben mi a helyes eljárás?

Mikor élhetünk felügyeleti intézkedés iránti kérelemmel? Cikk

A felügyeleti intézkedés rendkívüli jogorvoslati forma. Ha az ügyben eljáró adóhatóság határozata, önálló fellebbezéssel megtámadható végzése (intézkedése) jogszabálysértő, vagy jogszabálysértő módon nem került sor valamely intézkedésre, akkor élhetünk felügyeleti intézkedés iránti kérelemmel.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kettős adóztatás elkerülése Zanzibár

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Ingatlanfelújítás áfája

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szállás számla utólagos kiállítása

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close