20 találat a(z) felügyelőbizottság cimkére

Felügyelőbizottság: kötelező-e és összeférhetetlenség? Kérdés

Külföldi cégben vezető tisztségviselők díjazásának adózása, biztosítási kötelezettségük Cikk

Multinacionális társaságoknál jellemző, hogy a magánszemély a cégcsoport több tagvállalatánál is jogviszonyt létesít. Például egy magyar társaságnál áll munkaviszonyban, miközben egy másik országban letelepedett vállalkozásnál az igazgatótanács tagja, vagy felügyelőbizottsági díjazásban részesül. Cikkünkben egy magyar magánszemély szemszögéből vizsgáljuk meg, kinek, milyen adózási és társadalombiztosítással kapcsolatos rendelkezések alapján kell eleget tennie a különböző kötelezettségeknek.

Felügyelőbizottság Kérdés

Tiszteletdíj Kérdés

Kata - kapcsoltsági viszony Kérdés

Változnak a Ptk. cégjogi szabályai: így lehet ügyvezető a bt. kültagja Cikk

Lényegesen megváltozik a jövő évtől a Polgári törvénykönyv társaságokra vonatkozó szabályozása. 2022 januárjától egészen 2022. nyár végéig, különböző időpontokban lépnek hatályba a változásokkal érintett szakaszok.

Munkavállalói képviselet felügyelőbizottságban Kérdés

Felügyelőbizottsági tag tiszteletdíjának átadása Kérdés

Felügyelőbizottság – összeférhetetlenség Kérdés

Lemondás a felügyelőbizottsági és igazgatósági tagi tiszteletdíjról Kérdés

Tisztelt Szakértő! A felügyelő bizottsági tagok és a vezető tisztségviselők a társaság legfőbb szerve által megszavazott tiszteletdíjuk egy részéről, vagy annak teljes összegéről lemondanak. Ez esetben van-e a lemondott összeg után járulékfizetési kötelezettség? Munkáltatói járulékokat (szocho, szakképzési hozzájárulás) lemondás esetén is meg kell fizetni a kifizetőnek? Az egyéni járulékokat ilyen esetben is meg kell állapítania a kifizetőnek, és be kell fizetni? Lemondás esetén a '08-as bevallásban az esetlegesen fizetendő járulékokat be tudjuk vallani járulékalap számfejtése nélkül? Szja-fizetési kötelezettség tudomásom szerint nincs, mert a tiszteletdíjról lemondó tag nem jutott jövedelemhez, de kérem, javítson ki, ha ez nem így van. A jelenlegi pandémiás helyzetben vélhetően többen élnek ezzel a lehetőséggel, és én sajnos nem találtam meg a Tbj. erre vonatkozó szabályát. Megtisztelő válaszát köszönöm. Tisztelettel: Novák Katalin

Felügyelőbizottsági tagok díjazása Kérdés

Tisztelt Címzett! Az alábbi témában szeretném a segítségét kérni. Két fő részére havi 50 000 forint díjazást kel fizetnünk a felügyelőbizottságban végzett munkájukért. A felügyelőbizottsági tagok nem állnak munkaviszonyban velünk (más helyen van heti 36 órát elérő munkaviszonyuk), megbízási szerződést nem kötöttünk. A T1041 bejelentettük őket. Milyen járulékokat kell levonni tőlük? Leginkább azt nem tudtuk eldönteni, hogy kell-e 1,5 százalékos munkaerőpiaci járulékot vonnunk. Előre is köszönöm válaszukat!

Alapítvány létrehozása Kérdés

Tisztelt Szakértő(k)! Szeretnénk egy alapítványt létrehozni, amelynek egy súlyosan beteg személy számára gyűjtene adományokat. Ezzel kapcsolatban lenne néhány jogi, és néhány adózási kérdésem. Az alapítvány taglétszámára vonatkozóan van-e minimum előírás? Elegendő-e a háromtagú kuratórium? Szükséges-e felügyelőbizottság? (Ha közhasznú?) Az alapítvány arra a célra jönne létre, hogy támogassa a beteg személyt. Ezáltal ez a személy lesz az alapítvány kedvezményezettje? Az ő közeli hozzátartozói lehetnek-e a kuratóriumi tagok között, illetve alapíthatja-e az alapítványt például az egyik szülő? Az alapítványt megalapító személy bekerülhet-e a kuratóriumba? Közeli hozzátartozója bekerülhet-e? A közhasznú jogállás az első tört év, az azt követő teljes év lezárása után kérhető? A bíróság honlapján leírtak alapján a vagyon rendelkezésre bocsátását igazolni kell. Mit jelent pontosan az, hogy például el kell helyezni egy bankszámlán? Kinek a számláján? Adózási kérdés: Az alapítvány adómentesen (szja, szocho nélkül) átadhatja-e a befolyt támogatásokat (készpénzt) a kedvezményezett, illetve közeli hozzátartozója javára? Amennyiben nem, úgy miként szükséges eljárni? Az alapítvány vásárolja a saját nevére (számlára) a szükséges anyagokat, szolgáltatásokat? Egy tárgyi eszköz miként adható véglegesen a kedvezményezett tulajdonába? Mi ennek a legcélszerűbb módja? Köszönöm!

Felügyelőbizottság alapítványnál Kérdés

Tisztelt Szakértő! A 2011. évi CLXXV. törvény 40. § (1)-a előírja, "amennyiben a közhasznú szervezet éves bevétele meghaladja az ötvenmillió forintot, a vezető szervtől elkülönült felügyelő szerv létrehozása ... kötelező.." Az éves bevétel minden bevételt magában foglal? Vagyis könyvelői megfogalmazásban a 9-es számlaosztályt? Előre is köszönöm válaszát!

A felügyelőbizottság működése, felelőssége, munkavállalói küldöttek Cikk

A felügyelőbizottsági tagok az ellenőrzési kötelezettségük elmulasztásával vagy nem megfelelő teljesítésével a jogi személynek okozott károkért a szerződésszegéssel okozott kárért való felelősség szabályai szerint felelnek a jogi személlyel szemben.

A jogi személy tulajdonosi ellenőrzése – a felügyelőbizottság Cikk

A gazdasági világban jártas szereplők számára nem ismeretlen intézmény a felügyelőbizottság, azonban nem feltétlen tudjuk, mire is szolgál, kik alkotják, milyen felelőséggel rendelkezik.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Gépjárművezető-oktatás

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 december
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetÉs