227 találat a(z) felújítás cimkére

Bérelt ingatlanon végzett felújítás értékcsökkenése2 Kérdés

Tisztelt Szakértő! A "http://adozona.hu/kerdesek/2017_2_19_Berelt_ingatlanon_vegzett_felujit_kub#utm_source=dailypost&utm_medium=email&utm_campaign=notice" helyen feltett kérdések kapcsán lenne szükségem még pár kiegészítésre: - a számviteli törvény szerinti értékcsökkenésnél Önök is írták, hogy figyelembe kell venni az eszköz élettartamát - az eredeti, nem saját tulajdonban lévő épület ezen adatait a tulajdonostól tudhatjuk meg véleményem szerint, és amennyiben rendelkezésre állnak, akkor a felújítás értékcsökkenését ehhez hozzá kell igazítanunk? Tehát kalkuláljunk egy százalékot, amellyel a felújítás a könyveinkben akkor "fut ki", amikor az eredeti épület a tulajdonosnál? Vagy mehet az écs a megfelelő 2-3-6%-kal? - a másik kérdésem a tao törvény szerinti écs-vel kapcsolatos: amennyiben a 2. sz. melléklet I. pontját tekintjük, akkor az épületekre vonatkozólag nincs megkötés, hogy saját vagy idegen tulajdonról van szó. Ha a beruházás épület és nem építmény, akkor is a 6%-ot szükséges alkalmazni? Nagyon szépen köszönöm ismét a segítségüket.

Használt ingatlanok eladása Kérdés

2017-ben alakuló kft. fő tevékenysége használt lakóingatlanok vásárlása, felújítása, eladása (magánszemélyeknek, cégeknek).Tárgyévben maximum kettő ilyen ingatlan lenne. Kérdésem: induláskor áfakörbe be kell-e jelentkeznie? Ha igen, az általános szabályok szerint? Vételkor nincs áfa felszámítva, felújításkor az anyagköltség áfája visszaigényelhető-e, illetve, ha eladja tárgyéven belül az ingatlant, az eladáskor áfa terheli-e, ha igen, hány százalék?

Beruházási kedvezmény Kérdés

Szeretném megkérdezni, hogy a bérelt ingatlanon végzett felújítás társasági adóalap-kedvezményként elszámolható-e a társasági adó törvény 7. § 1. bek zs) pontja alapján, mely szerint: az adóév utolsó napján kis- és középvállalkozásnak minősülő adózónál - ha igénybe kívánja venni a kedvezményt - a korábban még használatba nem vett ingatlan, valamint a korábban még használatba nem vett, a műszaki berendezések, gépek, járművek közé sorolandó tárgyi eszköz üzembe helyezése érdekében elszámolt adóévi beruházások értéke, továbbá az ingatlan bekerülési értékét növelő adóévi felújítás, bővítés, rendeltetés-változtatás, átalakítás értéke, valamint az immateriális javak között az adóévben állományba vett, korábban még használatba nem vett szoftvertermékek felhasználási joga, szellemi termék bekerülési értéke, figyelemmel a (11)-(12) bekezdésben foglaltakra. Válaszukat előre is köszönöm. Üdvözlettel Ördög Éva

Bérelt ingatlanon végzett felújítás értékcsökkenése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdés megválaszolásában kérném a segítségét. Bérelt ingatlanon (épület) végzett beruházás esetén milyen értékcsökkenési leírási kulccsal kell számolnunk. 1) Tao-törvény szerint 6%? 2) Számviteli törvény szerint? Alkalmazható a tao-törvény szerinti 6%? Mi befolyásolja az értékcsökkenési leírási kulcsot? A bérleti szerződés időtartamán kívül alkalmazkodni kell a bérelt ingatlan tényleges értékcsökkenési leírásához is? Amennyiben határozatlan idejű a bérleti szerződés, mi változik? A tulajdonostól milyen információk beszerzésére van szükség az ingatlan tárgyieszköz-nyilvántartásából, amennyiben figyelembe kell venni a tulajdonosnál nyilvántartottakat? Segítségüket köszönöm előre is.

Ingatlan üzembe helyezése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. vásárolt egy ingatlant irodaépület céljából, melyen számos javítási, karbantartási (festés, falak bontása, járólapozás, villamosenergia-hálózat lecserélése...stb.) munkát hajtanak végre. Az irodába közben beköltözött a cég, a földhivatalba is bejegyezték a tulajdonjogot. Kisebb munkálatok még mindig folynak, de ez nem akadályozza a cég működését. Mikor kell aktiválnom az ingatlant? Amikor beköltöztünk, vagy amikor bejegyezték a földhivatalba, esetleg amikor teljesen végeztek a karbantartásokkal? Az aktiválási értékbe miket tehetünk bele: például egy gázkazán a részét képezi, vagy azt külön aktiváljuk, vagy egy még apróbb dolog: az ingatlan parkolójában elhelyezett "parkolni tilos" tábla? Mit aktiválhatunk az épületre ilyen szempontból, és mit nem? Ha mondjuk még nem aktiváljuk, akkor a közben már kiszámlázott közüzemi díjakat költségként számoljuk el? Válaszát előre is köszönöm!

Juttatások lakásfelújításra Kérdés

Tisztelt Szakértő! Köszönöm az információkat: http://adozona.hu/kerdesek/2017_1_16_Juttatasok_lakas_felujitasra_eihaz! Ha a leírtaknak nem felel meg a munkavállaló (méltányolható lakásigény, hitelintézeti finanszírozás stb.), akkor juttathatja-e a munkáltató egyes meghatározott juttatásként a dolgozónak történő utalással a következő módon: a dolgozó leadja a számlát a felújításról, pl. 1 520 700 Ft értékben, mely a munkavállaló nevére szól? Ezután havonta az igénybe vehető cafeteriakeret erejéig készpénzben/munkavállalói folyószámlára utalással megkapja az ellenértékét, míg a számla ki nem egyenlítődik. A példánál maradva: havi a cafeteriakeret bruttó 50 000 Ft, a dolgozó havonta megkap 41 100 Ft-ot 36 hónapon keresztül.

Bérelt ingatlanon végzett felújítás áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk egy bérelt, üzlethelyiségnek bejegyzett ingatlanon végez felújítást. A cégnek csak adóköteles tevékenysége van és a jövőben sem tervezünk ezen változtatni. Szeretnék érdeklődni, hogy a kivitelezést végző cégtől kapott előlegszámla, mely kifizetésre került, levonható-e a teljesítési időpontban a beruházás aktiválása előtt, vagy figyelembe kell-e venni speciális szabályozást a felújítás aktiválási időpontjához vagy az előlegszámlához kapcsolódóan. Segítségét előre is köszönöm!

Karbantartás vagy felújitás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk egy irodaházban bérel irodát. Kinőttük, igy átköltözünk egy másik szintre, ahol kell némi átalakitást végezni, hogy a saját szájízünk szerint nézzen ki az iroda. A bérbeadó engedélyezett minden átalakitást, a saját költségünkre, ezt lelakni majd nem lehet, nem számit bele a bérleti dijba. A következő változtatások történtek: padlószőnyeg-vásárlás és -lerakás, elektromos hálózatkiépítés, festés, gipszkartonozás, kisebb kőműves munkák. Jól gondoljuk-e, hogy mivel funkcióváltás nem volt a különböző helyiségekben, inkább csak testreszabás, ez karbantartási költségként elszámolható a felmerülés évében? Tisztelettel várjuk válaszát.

Ingatlan-bérbeadás Kérdés

Egy kft. 2015 évben vásárolt egy ingatlant, amit felújított. Azóta pizzériaként üzemelteti. Az általános szabályok szerint jelentkezett be az áfakörbe. Az ingatlant a fordított adózás szerint vette meg. A felújítás áfáját levonásba helyezte. Bérbe szeretné adni az ingatlant. Ha nem tenné adókötelessé a bérbeadási tevékenységét, akkor a levont áfát időarányosan vissza kellene fizetnie. A fordított áfa és a levont áfa összege kb. 2,7 millió forint. 20 évet kell figyelnünk. Egy évben 2 700 000/20=135 000 forintot kellene visszafizetnie? Jól gondoltuk? Válaszukat előre is köszönjük.

Egyéni vállalkozók, figyelem! Itt az idő áttekinteni a nyilvántartásokat Cikk

Útnyilvántartás, kiküldetési rendelvény, tárgyieszköz-nyilvántartás, beruházási és felújítási költség nyilvántartása, selejtezési jegyzőkönyv – dokumentumok, amelyeket érdemes alaposan felülvizsgálni, hogy ne egy esetleges adóhatósági ellenőrzés során derüljön ki, valami nem stimmel a papírokban.

Külföldi gépjármű vásárlása saját felújítással Kérdés

Tisztelt Szakértő! Vállalkozás személyautót vásárolt saját célra. A gépjármű javításra szorul ahhoz hogy le tudják vizsgáztatni. Alkatrészeket vásároltak az autóhoz, amelyeket maguk építenek be, mert autószereléssel is foglalkoznak. Az autó csak le vizsgáztatás, vámolás után kerül aktiválásra. Azt szeretném tudni, hogy az alkatrészek a gépjármű bekerülési értékét növelik? A javításra kell elszámolnom bármilyen tételt, és ha igen, számvitelileg hova kell könyvelnem? A cégautóadót az első alkatrész számlájától kell figyelembe vennem vagy az aktiválástól? Én úgy értelmezem, hogy az első költség számlától. Ebben az esetben az abból levonható gépjárműadót milyen időpontól vehetem figyelembe, hiszen azt csak a forgalmi megkapásától számolják? Köszönettel

Műemlékekkel kapcsolatos adókedvezmények. Példákkal Cikk

Számos kedvezmény érvényesíthető a műemlékekkel kapcsolatos beruházások, felújítások és karbantartások után. A bónuszok 2017-től tovább bővülnek.

Ingatlanközvetítés, ingatlanfelújítás és -értékesítés Kérdés

Ingatlanközvetítő iroda (kft.) ingatlant is vásárol (lakások), amelyeket felújít és azután értékesít. – Hogyan kell a lakásokhoz beszerzett anyagok (al)vállalkozók számláiban felszámított áfát az áfabevallásban szerepeltetni? – Mivel a beszerzett anyagokat az adómentes tevékenységhez használja fel, az áfa nem levonható? – A lakásértékesítés áfamentes? (Nem választotta az ingatlanértékesítésre –lakásra és nem lakásra – az adókötelessé tételt.) – Amennyiben a lakásértékesítésre az adókötelessé tételt választja, hogyan alakul a levonható és a fizetendő áfa mértéke? – Amennnyiben egy-egy lakáshoz tételesen (például munkaszámokra) elkülöníti a költségeit, nem kell arányosítást alkalmazni a levonható áfa meghatározására? – Amennyiben más ingatlant (nem lakás) vásárol, felújít, majd értékesít, hogyan alakul a levonható és a fizetendő áfa? – Az ingatlanközvetítői tevékenység esetén jutalékot számít fel, ami 27 százalékos áfás, tehát nem kizárólag adómentes tevékenysége van. – Milyen előírásokra kell még különösen figyelni e tevékenységek végzése esetén, hogy szabályszerűen járjunk el? Köszönettel: Czigányné Tóth Katalin

Műemlék-felújítás, társaságiadó-kedvezmény Kérdés

Tisztelt Adózóna! Az alábbi kérdéssel fordulok Önökhöz. Két magánszemély tulajdonos tulajdonában lévő műemlék családi ház felújítása után igénybe vehető-e a 2017-től érvényesíthető társaságiadóalap-kedvezmény? 2017-től a társaságok csökkenthetik adózás előtti eredményüket a tulajdonukban lévő műemlék vagy a helyi egyedi védelem alatt álló épület, építmény karbantartásának költségeivel. A kft., amely a felújítást végezné, szintén ugyanezen két magánszemély tulajdonában áll, az épület nem a kft. tulajdona, nem szerepel a társaság tárgyi eszközei között, tehát ilyen módon nem alkalmazható rá a taotörvény 7. § ty) pontja. Ennek ellenére adózási cikkekben olvastam, hogy ebben az esetben is érvényesíthető a társaságnál a kedvezmény, és az ezáltal jövedelemhez jutó magánszemélynek az szja-törvény szerint nem kell adót fizetnie. Terheli-e az ügylet által bármelyik felet adó- vagy járulékfizetési kötelezettség? Köszönettel!

Áfalevonás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy társaság a konyha teljes kőrű felújítását végzi (festés, mázolás, járólapcsere és világításkorszerűsítés). A felújított helyiségbe új konyhabútort, mikrohullámú sütőt, kávéfőző gépet, mosogatógépet és étkezőasztalt és székeket vásárol. A társaság kizárólag adóköteles tevékenységet végez. Kérdésem, hogy a fenti tételek általános forgalmi adója visszaigényelhető-e? Válaszát előre is köszönöm.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Egyesület – könyvelés

Pölöskei Pálné

adószakértő

Számlázás

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Pénztárgép, számlázás

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close