65 találat a(z) emelés cimkére

Ténylegesen a minimálbér-emelésnél kevésbé nőttek a keresetek Cikk

A minimálbér-emelés a vártnál kevésbé érintette a nettó kereseteket, ugyanis az úgynevezett adóoptimalizálók körében – akik vállalkozóként minimálbérre jelentették be magukat – 2 százalékkal, a minimálbéren foglalkoztatott munkavállalóknál 8,5 százalékkal, míg a szakmunkás garantált bérminimumon foglalkoztatottaknál 9 százalékkal emelkedtek átlagosan a nettó bérek 2016 decembere és 2017 májusa között – derül ki a GKI Gazdaságkutató Intézet MTI-hez eljuttatott májusi lakossági felméréséből.

Kft., kötelező jegyzett tőke módosítása Kérdés

Egy kft. 500 ezer forint tőkével alakult, ezt az összeget kellett megemelni 2017.03.15-éig 3000 ezer forintra. A társaság azonban nem kívánja emelni törzstőkéjét, így vagy átalakulásról vagy megszűnésről kell határoznia. Ellene azonban, egy vitatott, kártérítésből származó kötelezettség miatt peres eljárás van folyamatban már 2015. évtől. Az első fokú bíróság ezen kft.-t kötelezte a megállapított kártérítés megfizetésére, ezt a döntést azonban a másodfokú bíróság hatályon kívül helyezte (az első fokú bíróság illetékességének hiánya miatt) úgy, hogy teljesen új első fokú eljárást rendelt el. A másodfokú bírósági ítélet már jogerős, azonban az új elsőfokú bírósági eljárás még nem indult el, idézést, végzést az új eljárás megindításáról nem kaptunk. Ilyen esetben, hogyan jár el jogszerűen a kft., hogy a törzstőke emelésének hiánya miatt ne kapjon az illetékes hatóságtól büntetést? A peres eljárás alatt indítható végelszámolás saját elhatározásból? Mivel a kötelezettség jogosságáról jogerős bírósági végzés még nem született, így a "hitelezők" azt jogosan nem követelhetik, tehát ők nem indíthatnak felszámolási eljárást. Vagy felszámolási eljárást kell indítani még akkor is, ha nem ismerjük el a kötelezettségünket? Ez utóbbit ki indíthatja? Mi a megfelelő eljárás peres eljárás alatt, ha nem szeretné a kft. törzstőkéjét emelni?

Jegyzett tőke emelése eredménytartalékból Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk (egy kft.) a szabad eredménytartaléka terhére emelni tervezi a jegyzett tőkéjét. Ezt követően a társaság 100 százalékos üzletrészét értékesíteni szándékozik magánszemélyek részére. A döntéshez szeretnénk tisztában lenni az események adózási következményeivel. 1. Az egyszemélyes kft. jelenlegi jegyzett tőkéje 10 millió Ft, eredménytartaléka 90 millió Ft. Ha ennek terhére a jegyzett tőkét felemeljük 100 millió Ft-ra, majd később a teljes üzletrészt értékesítjük 150 millió Ft-ért, akkor mi után kell szja-t fizetni, ha a 10 millió Ft-os jegyzett tőke bekerülési értéke is 10 millió Ft volt a magánszemélynél? Ha a következő tulajdonosok később meg szeretnék szüntetni végelszámolással a céget, és a társaság vagyona ekkor 200 millió Ft lesz, akkor az adó alapja az ő esetükben az értékesítés és a szerzés összegének különbözete, azaz 50 millió Ft lesz? Vagy náluk is hatása lesz az eredménytartalékból történő jegyzett tőke-melésnek? 2. Ha nem emelünk jegyzett tőkét, hanem 10 millió Ft jegyzett tőkével és 90 millió Ft eredménytartalékkal adjuk el a céget ugyanígy 150 millió Ft-ért, akkor milyen összeg után kell az szja-t megfizetni? Illetve mi után kell az adót fizetni az új tulajdonosoknak, ha később 200 millió Ft vagyonnal végelszámolják a céget? A 150 millió Ft szerzési értéket figyelembe véve csak az 50 millió Ft "tényleges jövedelmük" után vagy a 90 millió Ft átvett eredménytartalék után is adózniuk kell? Válaszát nagyon köszönöm.

Kft. nem tudja fizetni a végelszámolást Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az 500 ezer forintos jegyzett tőkéjű egyszemélyes kft. szerény bevételei miatt nem képes megemelni a jegyzett tőkét 3 millió forintra. Mivel nincs anyagi forrása a kft.-nek, nem tud végelszámolást lebonyolítani, sem bt.-vé alakulni. Hogy alakul a sorsa a továbbiakban a kft.-nek? A tag, hogy tevékenységét folytassa, lehet-e egyéni vállalkozó, hogy számlaképes maradjon? Válaszát előre is köszönöm.

Törzstőke emelése 2017.03.15 Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kft. anyagilag ellehetetlenült, ezért nem tudja emelni az előírt határidőre a törzstőkéjét. A cég egy családi mikrovállalkozás, eszközei nincsenek. Mit lehet/kell ebben az esetben tennie? Végelszámolást nem kezdeményezhet, mert a NAV felé van 1 millió forint tartozása. Felszámolási eljárást? Az egy rémálom. Várom megtisztelő válaszát. Köszönettel

Bírság várhat a törzstőke emelését elmulasztó kft.-kre Cikk

Több ezer korlátolt felelősségű társaság (kft.) szűnhet meg a március 15-éig esedékes törzstőkeemelés elmulasztása miatt – mondta a Fővárosi Törvényszék szóvivője az MTI-nek.

63 ezer cégnél sürget a határidő Cikk

Már csak néhány hét van hátra a kft.-knek a tőke emelésére kapott haladékából, a jelenlegi állapot szerint még 63 ezer cégnek kell sürgősen intézkednie – közölte az Opten Kft.

Törzstőke emelése negatív saját tőke esetén Kérdés

Tisztelt Adózóna Szakértő! A következő helyzet megoldásában kérném a segítségüket: A kft. törzstőkéje jelenleg 500 E forint így köteles azt idén 3 millió forintra felemelni vagy átalakulni/megszűnni. A kft. tőkehelyzete a következő: ST -15.500 E JT 500 E TT 5.000 E ET -15.000 E LT 2.000 E AE -8.000 E (2015) Szeretném szakértő megerősítésüket kérni arra nézve, hogy a kft.-nél egyben tőkerendezésére is sor kell kerüljön a tőkeemelés mellett, hogy a saját tőke megfeleljen a törvényben leírt szintnek. Vagy esetleg lehetséges a törzstőkét rendezni március 15-éig és a saját tőke helyzet rendezését későbbre halasztani? Válaszukat előre is köszönöm.

Itt a határidő! Kérdések és válaszok a kötelező törzstőkeemelésről Cikk

Tavaly tavasszal, az utolsó pillanatban döntött arról az Országgyűlés, hogy 2017. március 15-éig még 1 év haladékot ad az olyan vállalkozásoknak, akiknek a törzstőkéje nem éri el a 3 millió forintot. Összegyűjtöttük a legfontosabb kérdéseket a törzstőkeemeléssel kapcsolatban.

Friss nyugdíjasoknak jár-e emelés és Erzsébet-utalvány? Itt a válasz Cikk

Olvasónk 2016. december 1-jétől nyugdíjas, arra a hónapra már kapott is nyugdíjat, de nem érkezett meg a 10 ezer forintos Erzsébet-utalvány, és januárban is a régi összeget utalták. Azt kérdezte, kinek jár az utalvány és a januári emelés. Winkler Róbert nyugdíjszakértő válaszolt.

Nyugdíj: ma érkezik az emelt összeg, utalási napok 2017-ben Cikk

Ma utalja a bankszámlákra a nyugdíjfolyósító az idei első emelt összegű járandóságokat.

Nyugdíjemelés 2017-ben: megjelent a rendelet Cikk

Tegnap a Magyar Közlöny 201. számában megjelent a 2017. évi nyugdíjemelésről szóló kormányrendelet.

Saját jogú nyugdíj mellett dolgozik. 2 vagy 0,5 százalék az emelés? Cikk

Saját jogú nyugdíj mellett keresőtevékenységet folytató olvasónk azt kérdezi, hol és milyen módon kérheti a 2 százalékos nyugdíjemelést. Olvasónk kérdésére Winkler Róbert nyugdíjszakértő válaszol.

Béremelés az egészségügyben: még folyik az alkudozás Cikk

Nagyon közel van a megegyezés az egészségügyi ágazatban dolgozók béremeléséről, akár már egy-két héten belül lezárulhatnak a tárgyalások – mondta Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár az MTI-nek szerdán, az érdekvédők és a szakállamtitkárság közötti egyeztetés után.

Nyugdíjemelés: tiltakoznak az alacsony mérték miatt Cikk

A Nyugdíjasok Országos Szövetsége tiltakozik a jövőre tervezett nyugdíjemelés mértéke, módja és indoklása ellen – közölte a szövetség szerdán az MTI-vel.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Osztalék

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Végrehajtónak járó költségek

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Munkabér átutalása más bankszámlaszámára

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 június
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close