11 találat a(z) elmaradt munkabér cimkére

Rendkívüli felmondás jogellenességének jogkövetkezményei tárgyában hozott határozatot a Kúria Cikk

A felperes 1992. április 1-jével létesített munkaviszonyt az alperessel, 1999. július 1-től ügyvezető igazgató volt. A Kúria közbenső ítéletével a másodfokú bíróság ítéletét hatályon kívül helyezte, az elsőfokú bíróság ítéletét megváltoztatta, és megállapította, hogy az alperes által 2007. május 2-ai keltezéssel kiadott rendkívüli felmondás jogellenes. Tájékoztató a Kúria M.I. tanácsa által tárgyaláson elbírált Mfv.I.10.127/2019. számú ügyről.

Elmaradt munkabér megtérülése 10 év után Kérdés

Magánszemélyként kérdezem: volt munkáltatómtól az elmaradt munkabérem nagy részét váratlanul most sikerült behajtanom ingatlan-végrehajtás által. A munkabér a 2008-2009-re terjedő időszakra vonatkozik, 2008-ra még beadtam adóbevallást, mintha kaptam volna fizetést, 2009-re már nem. A szolgálati időm és nyugdíjalapom az ONYF-el történt adategyeztetés szerint rendben van. A munkáltatót 2012-ben kényszertörléssel megszüntették. Ezek után van-e adó- és járulékbefizetési kötelezettségem és ha igen, hogyan tudom teljesíteni azt 10 év elteltével?

Munkaviszony rendezés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Munkavállalónk 2017.09.11-től 2018.11.11. közötti időszakban – kisebb megszakításokkal – keresőképtelen állományban volt (betegsége nem baleseti, illetve foglalkozási eredetű). A táppénzes év lejártakor átadtuk részére az orvosi felülvizsgálathoz szükséges nyomtatványokat, és kértük, hogy mielőbb keresse fel az üzemorvost. 2019.03.01. napján kaptunk igazolást arról, hogy a felajánlott munkakörökre a munkavállaló nem alkalmas. Most a munkavállaló az alapbérét követeli az azóta eltelt időszakra, mert azóta felmondás nem történt. Kérem szíves válaszukat azzal kapcsolatban, hogy valóban jogos-e a követelése, illetve a munkaviszonyának felmondására van-e határidő. Köszönettel: Valler Istvánné

Elmaradt munkabér sorsáról döntött a Kúria Cikk

Nem fizetett pótlékokat több munkavállalójának a munkáltató, majd a bizonyítékok elvesztésére hivatkozva próbálta megúszni a költségeket. A Kúria azonban másként ítélte meg az ügyet.

Járulékfizetési kötelezettség rendezése Kérdés

Tisztelt Szakértők! Tavalyi év decemberében tettük fel fenti témában kérdésünket (http://adozona.hu/kerdesek/2017_12_19_Jarulekfizetesi_kotelezettseg_ren_nwn) melyre Hunyadné Szűts Veronika szakértőjük válaszolt, melyet ezúton is köszönünk! Fenti kérdésünk kapcsán az alábbiakat közöljük: a volt munkavállalónak bírósági végzés alapján elmaradt munkabér (bruttó) került kifizetésre, melyről nyilatkozat van. A munkavállaló a bruttó bérét kapta meg átutalással, így a járulékok közül az szja, nyugdíjjárulék és egészségbiztosítási járulékokat neki kell rendeznie az adóhatóság felé. Kérdésünk utolsó része arra vonatkozott, hogy ezt hogyan tudjuk az adóhatóság felé bejelenteni vagy jelezni? Természetesen tudjuk, hogy van nekünk is ezzel kapcsolatban adófizetési kötelezettségünk (szocho és szakképzési járulék). Segítségüket előre is köszönjük!

Elmaradt munkabér bevallása Kérdés

Tisztelt Ügyintéző! Az alábbi esethez kérem a segítségüket. Egy cég részére bérszámfejtést végzünk, melyben az ügyvezetőt 8 órás munkaviszonyban foglalkoztatták, majd 2015-ben a tulajdonos a jogviszonyt nem módosította, de az alapbért csökkentette 100 ezer Ft-ra, továbbá 2016-ban pedig 0 Ft-ra csökkentette (a jogviszony még mindig változatlan). 2015. évben a cég már nem tudta kifizetni a béreket. Kérdésem, hogy hogyan kell/kellett volna a bevallásokat elkészíteni? Az biztos, hogy a jogviszonyhoz is hozzá kellett volna a tulajdonosnak nyúlni, mert a 100 ezer Ft a minimálbért nem érte el. A Tbj. 50. §-a szerint a jövedelem kifizetésekor kell a bevallást beadni. A mi példánkban ez követhető? Válaszát előre is köszönöm.

Elmaradt munkabér Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy vállalkozást jogerős bírósági határozatban elmaradt munkabér kifizetésére kötelezték egy volt munkavállalója részére. A munkavállaló részére a késedelmi kamattal növelt nettó munkabér úgy kerül kifizetésre, hogy abból levonjuk a perköltséget, és az így maradt összeget utaljuk át részére. Kérdésem, hogy ezen gazdasági esemény számviteli elszámolása hogyan történik? Mi a teendő a levont perköltséggel? Várom szíves válaszukat! Köszönettel.

Elmaradt munkabér Kérdés

Elmaradt munkabérként megítélt kártérítés, végkielégítés és szabadság után milyen fizetési kötelezettsége van a magánszemélynek?

Elmaradt munkabér utólagos rendezése, tb-je, kamata Cikk

Hogyan kell utólag rendezni az elmaradt munkabért, milyen kötelezettségek terhelik a munkáltatót és a munkavállalót? Olvasói kérdésre Juhász Tibor okleveles nemzetközi és ellenőrzési adószakértő válaszolt.

Elmaradt munkabér utólagos rendezése Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2014-ben az egyik dolgozónak téves időadatsoron lett (Igazolt, nem fizetett távollét) számfejtve, majd bevallva a 08-as bevallásban 1 napja. Ezt most 2015-ben szeretnénk javítani, kérdésem, hogy hogyan kell? A 1408-as bevallásban csak helyesbítem az időadatot (Igazolt, fizetett távollétre), és most a soron következő számfejtésébe "elmaradt bérként" számfejtjük az összeget, és késedelmi kamatot fizetünk utána? A késedelmi kamatból szja-t vonunk és 27 százalékos ehót fizetünk? Válaszát előre is köszönöm!

Elmaradt munkabér járulékbevallása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy volt egyéni vállalkozót egy 2009-es bírósági határozat elmaradt munkabér jogcímen fizetésre kötelezte volt munkavállalója munkaviszonyának jogellenes megszüntetése miatt. Ezt a vállalkozó akkor nem fizette ki, hanem idén végrehajtás során került kifizetésre, így nem volt lehetőség az adó és a járulékok levonására. 1.) Az elmaradt munkabér után a kifizetésig 10 százalékos kamatot kellett fizetnie. A kamat után fizetendő szja-t és 27 százalékos ehót munkáltatónak kell bevallani és megfizetnie? Vagy az ehofizetési kötelezettség a magánszemélyt terheli, a munkáltató csak a le nem vont szja-t vallja be? 2.) A határozat szerint a munkavállaló munkaviszonya az ítélet jogerőre emelkedésének napjával szűnik meg. Ezt hogy tudom pontosan kiszámolni? Az elmaradt munkabér vonatkozási időszakához milyen időszakot kell feltüntetnem? 3.) Amennyiben az adóhatóság az AJK nyomtatványnak megfelelően behajtja a le nem vont járulékokat a munkavállalótól, akkor a benyújtott ’08-as bevallást hogyan kell önellenőriznem? A korábban bevallott levont járulékokat az önellenőrzési lapon mínusszal vallom be, hogy visszajáróként szerepeljen a vállalkozó folyószámláján?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Munkavállalótól levont költség könyvelése

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Bérleti díj számlázása

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close