16 találat a(z) elhunyt egyéni vállalkozó cimkére

Elhunyt egyéni vállalkozó: gyakran felmerülő kérdések, amelyekkel szembesülnek az örökösök Cikk

Hogyan kell elszámolni a tárgyi eszközökkel, terheli-e szja-fizetési kötelezettség az örökösöket, lehet-e módosítani az egyéni vállalkozó szja-bevallását, mi lesz a ki nem számlázott teljesítésekkel, örökölhető-e a területalapú támogatás, milyen illetékkedvezmények vehetők igénybe – csokorba gyűjtöttünk néhány, az egyéni vállalkozók halála esetén gyakran felmerülő kérdést és választ.

Elhunyt egyéni vállalkozó tárgyi eszközei utáni adózás Kérdés

Elhunyt egyéni vállalkozó ki nem számlázott jövedelme Kérdés

Kiállított számla elhalálozás utáni bevétel Kérdés

Egyéni vállalkozás megszűnése Kérdés

Egyéni vállalkozó elhalálozása: így folytatható a tevékenység Cikk

Az egyéni vállalkozó halála után ki folytathatja a tevékenységet, és neki ehhez szükséges-e valamilyen bejelentési kötelezettségnek eleget tennie? Kötelező-e ebben az esetben a megszűnés szabályait alkalmazni, illetve folytathatja-e az örökös az elhunyt egyéni vállalkozó adószáma alatt a vállalkozást? Cikkünkben körbejárjuk, milyen kötelezettségei vannak annak az örökösnek, aki az egyéni vállalkozó elhalálozása után a vállalkozási tevékenységet folytatni kívánja.

Özvegyi jogon folytatott vállalkozás Kérdés

19SZJA bevallásnál bevétel-e Kérdés

Elhunyt egyéni vállalkozó vállalkozásának öröklése, 2. Kérdés

• Közismert, hogy a budapesti hagyatéki ügyek minimum 180 napig tartanak, hogyan lehet kivárni a hagyatéki eljárás végét és közben megtartani a 90 napos igény-bejelentési határidőt? Lehet, hogy kezdetnek az ember "csak" bejelenti a szándékát a kormányablaknál, és a tényleges ügyintézést csak a hagyatéki eljárás után megkezdeni? • Számomra a dolog úgy néz ki, hogy először le kell zárni az elhunyt vállalkozását, és utána egy "kvázi új" vállalkozást elindítani. De lehet egy lezárt adószámot "feléleszteni"? Mivel az "új" vállalkozás átveszi a régi vállalkozást, lehet annak tartozása? Hogyan lehet egy vállalkozást tisztességesen lezárni, ha már nem élnek a hozzáférési jogosultságok? Mi a helyzet a szükséges bevallásokkal? Például az alkalmazott fiú 08-sa, illetve a kiléptetése az alkalmazásból Valószínű, hogy még több kérdésem lesz. A sok kérdés miatt (mivel nem akarok visszaélni a mostani helyzettel) – ha az Önök környezetében van egy felkészült szakember, akinek kedve lenne ezt az ügyet végig vinni – adják ki neki az elérési paramétereimet, hajlandó vagyok anyagi áldozatokra is. Végül lenne egy javaslatom. Mostanában sokszor lapozok bele a "Cégek átalakulása és megszünése" legújabb kiadványukba, tetszik. Jó lenne, ha valami hasonló születne az egyéni vállalkozásokra is. Tisztelettel: Mihajlov Nikifor +36 20 9293 402

Özvegyi jogon folytatott vállalkozás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Elhunyt egyéni vállalkozó vállalkozását özvegye folytatja. A vállalkozás eszközei között van egy nagy értékű üzemi jármű (2 éve vásárolt), melynek áfatartalmát korábban visszaigényelték. A jármű 50%-át az özvegy, a másik 50%-át két másik örökös szerezte meg. Az eszközt értékesíteni szeretnék. Mi a helyes eljárás? Mivel a vállalkozásból kivonják, gondolom áfát kell fizetni. Magánszemélyként tudják értékesíteni vagy az özvegy vállalkozóként számlát állít ki? A vállalkozó augusztusban hunyt el (havi áfabevalló volt), házastársa a halálát követő naptól vállalkozó. A 8. havi áfabevallást hogyan kell leadni? Megosztva vagy "egyben"? Az elhunyt vállalkozó tört havi áfakötelezettségét a NAV állapítja meg? Jól gondolom, hogy a 1953 sz. bevallás vállalkozói részét az özvegy az egész évről fogja leadni? Köszönöm válaszát: CsCs

Egyéni vállalkozó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbiakban kérem segítségét. 1. Egyéni vállalkozó kizárólag üzemi célt szolgâló eszközét eladhatja-e magának mint magánszemélynek vagy magának mint adószámos magánszemélynek? Ha igen, akkor milyen értéken? Szíveskedjen jogszabalyhellyel indokolni válaszát, köszönöm. 2. Elhunyt egyéni vállalkozó vállalkozását házastársa folytatja. A vállalkozásában voltak ingatlanok, amiket nemcsak a házastárs örökölt meg, ezekre az elhunyt korábban értékcsökkenést érvényesített, de még van belőle. Az özvegyet terheli-e szja-kötelezettség az ingatlanokra vonatkozóan es folytathatja-e az értékcsökkenést? Köszönöm válaszait.

Szja-bevallás, áfa elhunyt egyéni vállalkozó tevékenységének folytatása örökösként Kérdés

Tisztelt Bartha László! Korábbi válasza alapján szeretném megkérdezi, hogy az elhunyt egyéni vállalkozó tevékenységének haláláig terjedő bevétele és kiadása vállalkozói jövedelem szerinti adózás esetén hogyan történik. "A végleges adót a magánszemély valamennyi szja-köteles jövedelme alapján állapítja meg, tehát nemcsak a vállalkozói kivét után." Vagy "Ez azt jelenti, hogy a vállalkozói jövedelemadó szabályai szerint kell a tevékenységet folytatónak a jövedelmet levezetni, a bevételnek és a költségeknek része az az összeg, amely az örökhagyó haláláig érkezett, vagy merült fel." Akkor a NAV is megállapítja a vállalkozói jövedelem szerinti adót, és a tevékenység örököskénti folytatójának is fel kell tünteti az elhunyt időszakának bevételeit és kiadásait és ez alapján adót fizetni a már saját nevén elért bevétellel és kiadással együtt? Áfa szempontjából a beérkező bevétel az elhunyt adóbevallásába tartozik bele, akkor is ha a halála után érkezik be. A kiadás esetén pedig halál napjáig teljesítési idejű számla tartozik az elhunythoz a később időpontú az örököshöz. Köszönöm szépen.

Elhunyt egyéni vállalkozó áfabevallása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Volt egy egyéni vállalkozó, aki elhunyt 2018 októberében, a tevékenységét a lánya folytatta örökösként. Az elhunyt egyéni vállalkozó éves áfabevalló volt, így az örökös is az lett. A kérdésem az, hogy az éves áfát úgy kell-e megállapítanom, hogy a teljes évet veszem figyelembe, vagy csak az örökös által folytatott időszakot veszem alapul? Segítségüket előre is köszönöm.

Elhunyt egyéni vállakozó – áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Lepsényi Mária adószakértő 2016. 10. 05-ei, "Elhunyt egyéni vállalkozó: mi dolguk az adóval az örökösöknek" című cikkében (http://adozona.hu/szja_ekho_kulonado/Elhunyt_egyeni_vallalkozo_adoja_a_tevekenys_R1T0FP) írja: Előfordulhat olyan eset is, amikor az egyéni vállalkozó halálával nem az egyéni vállalkozói tevékenységet tovább folytató magánszemély, hanem más örökös tulajdonába kerül az egyéni vállalkozó tárgyi eszköze, készlete. Ilyenkor ennek a körülménynek a figyelembe vételével kell az egyéni vállalkozásból származó jövedelmet megállapítania a tevékenységet folytató magánszemélynek. Ha egy egyéni vállalkozó tevékenységét az elhunyt házastársa folytatja, de a hagyatékban lévő készlet egy részére az örökösök igényt tartottak, akkor a vállalkozásból kikerült vagyontárgyak leltár szerinti értéke bevételnek minősül. Két esetre vonatkozóan szeretnék kérdést feltenni az áfával kapcsolatban: 1. Az örökösök a teljes tárgyieszköz-állományra igényt tartanak. A tevékenységet folytató magánszemély az elhunyt végrendelete alapján nem örököl semmit. Amennyiben olyan eszközről van szó, amivel kapcsolatban a beszerzéskor az azóta már elhunyt egyéni vállalkozó áfa-visszaigénylésre volt jogosult, az egyéni vállalkozást folytató, ám eszközzel nem rendelkező személy áfafizetésre kötelezett a piaci érték alapján? 2. Amennyiben senki nem folytatja ezt az egyéni vállalkozást, a NAV állapítja meg az elhunyt adókötelezettségét. Az örökösöknek van áfafizetési kötelezettségük az örökölt eszközökkel kapcsolatban? Köszönöm válaszát.

Elhunyt egyéni vállalkozó ki nem számlázott bevételei Kérdés

Tisztelt Adózóna! Nyugdíjas, átalanyadózó egyéni vállalkozó ügyfelünk váratlanul elhunyt. Az egyéni vállalkozást az örökösök nem kívánják folytatni. Vannak októberben olyan elvégzett munkái, amelyet már sajnos nem tudott kiszámlázni. Milyen módon fognak ezekhez az összegekhez az örökösök hozzájutni? Számlát már nem állíthatnak ki, ugye helyette. Várom mielőbbi válaszukat. Üdvözlettel és köszönettel: Márkus Lászlóné

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Üzletrész

Juhász Tibor

okleveles nemzetközi és ellenőrzési adószakértő

Erdőgazdálkodó adózása

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink