55 találat a(z) elhatárolt veszteség cimkére

Kivás eredménytartalék Kérdés

Pénzügyi lízing kivaalap számításnál Kérdés

Kiva, elhatárolt veszteség könyvelése Kérdés

Kivaalap-csökkentő-e a nyíltvégű pénzügyi lízing? Kérdés

Tisztelt Szakértők ! Adatbázisukban választ kerestem arra, hogy az év végi kivabevallásban csökkenthetem-e a személyi jellegű kifizetésekből adódó kivaalapot (5 millió forint), az előző még tao-s évekből áthozott, eddig még nem érvényesített elhatárolt veszteség összegével (4 millió forint), amennyiben az adóévben nyíltvégű pénzügyi lízing konstrukcióban vásároltam egy új személygépkocsit (15 millió forint), és a ténylegesen általam megfizetett lízing tőkerészletek értéke áfa és kamat nélkül (első lízingdíj + még háromhavi = 6 milli forint) meghaladta az elhatárolt veszteség összegét. A Nagy Norbert 2020.03.08.-án "Nyíltvégű pénzügyi lizing kiva alatt" (https://adozona.hu/altalanos/Nyilt_vegu_penzugyi_lizing_kiva_alatt_8D8574) cím alatti cikk utolsó mondata szerint NEM csökkenthető a kivaalap [ "A pénzügyi lizingre vonatkozóan a kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló 2012. évi CXLVII. törvény (Katv.) nem alkalmaz korrekciós tételeket, így sem a kezdőrészlet, sem a havi díjak nem befolyásolják azt." ] A Szipszer Tamás 2020.04.01-én "Kiva: új tárgyieszköz beszerzése és iparűzésiadó-alap" cikk (https://adozona.hu/kerdesek/2020_3_30_KIVA_uj_targyi_eszkoz_beszerzes_e_rur) utolsó előtti bekezdése, valamint a 2020.05.03-án "Kivabevallás 2019" (https://adozona.hu/kerdesek/2020_4_27_Kiva_bevallas_2019_uuv) cikk utolsó bekezdése szerint IGEN, csökkenthető a kiva alapja. Kérném számomra a szakértőik közötti ellentmondást feloldani szíveskedjenek !!! Szeretném tudni, hogy akkor most csökkenthető-e vagy nem? Vagy esetleg rosszul értelmeztem a három cikk tartalmát ? Válaszukat előre is köszönöm! Üdvözlettel:

Elhatárolt veszteség fel nem használása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. 2012-től göngyöl veszteséget, melyből részösszegeket már érvényesített, mikor engedte az eredménye. Ezt (mivel 2014 előtti) tudomásom szerint 2030. 12. 31-éig van lehetősége felhasználni, viszont a 2018-ban keletkezett veszteséget pedig öt éve van érvényesíteni. Mi történik akkor, ha az elhatárolt veszteséget nem tudja az időkorlát előtt érvényesíteni (mert például olyan alacsony az eredménye, hogy nem tudja)? Illetve 2018-ban részben történt tulajdonosváltozás, de a többségi tulajdonrész tulajdonosa nem változott. Befolyásolhatja ez a veszteség érvényesítését? Ha igen, akkor mi módon? Válaszát előre is köszönöm.

Őstermelő beruházása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az őstermelők közül csak a kistermelő számolhatja el egy összegben a tárgyévi beruházás értékét, vagy az is, akinek az árbevétele jócskán meghaladja az 8 millió forintot? Ha elszámolhatja, akkor csak a nyereség erejéig tudja érvényesíteni, vagy negatív adóalap is keletkezhet, amit tovább tud vinni elhatárolt veszteségként a következő 5 adóévre? Válaszát előre is köszönöm!

Kiva adóalap-csökkentő (tenyészállat) Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk 2020.01.01-től a kiva hatálya alá tartozik. Állattenyésztéssel foglalkozunk. A taós időszak alatt képződött elhatárolt veszteségünk. A vemhes üsző korosbítását tehénné beruházásként kezeljük Kérdésem a következő: A korosbítás összegéig az elhatárolt veszteséggel a személyi jellegű kifizetések terhére csökkenthetjük-e az adóalapot? Válaszát előre is köszönöm.

Kiva áttérési különbözet Kérdés

Tisztelt Szakértő! Beolvadás miatt a jogutód cégnek át kell térnie kiváról tao-ra. Az átértékelési tartalék számításával kapcsolatban kérnék segítséget, hogy jól gondolom-e. A kiva alatt összességében veszteséges volt a cég, a veszteség összege 83 900 e forint (vagyis az eredménytartaléka ennyivel csökkent a mérlegben a kiva időszaka alatt), és volt tárgyi eszköz beszerzése, melynek a könyv szerinti értéke a kivaalanyiság megszűnésekor 17 731 e forint, akkor az áttérési különbözet minusz 101 631 e forint, így 101 631 e forint elhatárolt veszteséget visz át a következő 5 év tao-s időszakára, amivel az eredményt majd csökkentheti? Illetve a beszerzett eszközök után a tao-ban már nem számolhat el értékcsökkenést?

Már csak egy hét maradt a csoportos társasági adózás választására Cikk

November 20-áig regisztrálhatnak a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (NAV) azok a társaságok, amelyek a 2020-as évtől csoportos társasági adóalanyok kívánnak lenni, kihasználva a lehetőségben rejlő költség- és adómegtakarítási lehetőségeket, tájékoztat sajtóközleményében a BDO Magyarország.

29-es bevallás 03-01 – elhatárolt veszteség Kérdés

Tisztelt Szakértő! Vállalkozás a 2009. évtől számolva kb. 100 millió forint veszteséget halmozott fel, melyet analitikusan nyilvántart. Sajnos a 09 Tao bevallás 03-01 "a" oszlopában ezt nem vezette. 2018 adóéveben szeretne felhasználni a veszteségéből (amit csak analitikusan tart nyilván). Hogyan teheti? Elvesztette-e a felhalmozott veszteségeit? Segítségét előre is köszönöm. VigT

Elhatárolt veszteség igénybevétele Kérdés

Tisztelt Szakértő! A cégnek 2006-2007. években keletkezett 4184 eFt korlátlan ideig felhasználható vesztesége. Ebből 2008-ban 1016 eFt-ot felhasználtunk az adott évi eredmény elszámolásakor. 2004. év óta vezetjük a veszteségelhatárolás alakulását, felhasználhatóságát igazoló nyilvántartásunkat. A cég életében következett a "hét szűk esztendő", amikor a minimumadó beléptével fizettük a tárasági adót, de az elhatárolást már nem tudtuk figyelembe venni. 2009-ben még jeleztük a 0929-es bevallásom, de évekig ez elmaradt, csak a nyilvántartásunk tartalmazza a fel nem használt elhatárolást. 2018-ban több pályázat megnyerése és teljesítése eredményeként nyereséges évet zárunk, s most tudnánk először felhasználni a még fel nem használt 3168 eFt elhatárolást az eredmény 50%-áig. Kérdésem, hogy elegendő-e a nyilvántartásunk a fenti összeg jelenlegi felhasználásához? Várom megtisztelő válaszát. Tisztelettel: Géczi Sándorné

Új veszteségelhatárolási szabályok 2019-től – példával Cikk

A társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvényben (Tao. tv.) 2019-től bekövetkező változások érintették a veszteségelhatárolást, illetve az elhatárolt veszteség felhasználását is.

Elhatárolt veszteség Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2018-ban átvett cégnek van 1 704 000 Ft negatív eredménytartaléka. A cég 2005-ben alakult. Az ügyfélkapun visszakerestem az összes 29-es bevallását, de egyik bevallásban sincs tájékoztató jelleggel a 03-as lapon feltüntetve a továbbvihető veszteség összege, és adóalap-csökkentő tételekben sincs érvényesítve. A kérdésem az, hogy ebben az esetben érvényesíthető-e a korábbi adóévek vesztesége. 2005 és 2014 között felhalmozott veszteséget 2025. 12. 31-éig lehet érvényesíteni, míg a 2015-től keletkezett veszteségek már csak 5 év alatt írhatóak le, ha jól tudom. Mennyire figyeli a NAV a bevallásokban a tájékoztató adatokat? Köszönöm: Buriánné

Évi 500 millió forintig kedvező adózást választhatnak a sportolók Cikk

A parlament 123 igen, 10 nem szavazattal elfogadta az államháztartásról szóló törvény és egyéb törvények (benne a társasági adóról és az ekhóról szóló törvény) módosítását.

Csoportos tao Kérdés

Tiszatelt Szakértő! A csoportos társasági adó tagja a csoporttagsága előtti időszakról elhatárolt veszteséggel rendelkezik. Ezen veszteség felhasználásával kapcsolatban az a kérdésem, hogy a veszteséget felhasználhatja-e bármelyik csoporttag, vagy csak az a tag, akinél a veszteség képződött? További kérdés, hogy a csoporttag által az "önálló" adóalap meghatározásakor felhasznált veszteséget a csoportszintű adóalap megállapításakor figyelembe kell-e venni, azaz a csoportos társaságiadó-alanyiság által és a csoporttagok által egyedileg érvényesített elhatárolt veszteség mértéke együttesen nem haladhatja meg az elhatárolt veszteség érvényesítése nélküli egyedi pozitív adóalapok összegének 50 százalékát. Válaszát előre is köszönöm.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Külföldi beszerzés

Bunna Erika

adótanácsadó

Levonható áfa önrevíziója

Bunna Erika

adótanácsadó

Fuvarozás láncügylet esetén

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 december
H K Sze Cs P Sz V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close