109 találat a(z) elhatárolás cimkére

Visszlízing számviteli elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben kérném a segítségét. Egy cég mezőgazdasági gépet vásárolt közösségen belüli országból, majd ezt a gépet eladta egy lízingcégnek, amelytől visszalízingelte a gépet. Kérdésem, hogy ennek az eseménynek a könyvelése hogyan történik? A gép beszerzésének, eladásának, illetve visszalízingelésének könyvelése hogyan történik? Elhatárolás szükséges-e év végén? És ha igen, az hogyan történik? Válaszát köszönöm.

Gázdíj-visszatérítés elhatárolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2018. március hónapban megérkezett a gázdíjelszámoló számla a vállalkozás részére, melyben visszatérítést számoltak el. A 2017. évre vonatkozóan a költséget csökkentem ezzel, de a passzív időbeli elhatárolás tétele negatív egyenleget mutatna. Beállíthatom-e így az egyszerűsített éves beszámolóba a forrás oldalon, vagy át kell könyvelnem az aktív időbeli elhatárolások közé? Oda bevételnek vagy költségnek? Köszönöm a választ.

Veszteség elhatárolása kiváról taóra áttérés esetén Kérdés

Egy kft. 2013-2016 december 31-éig tartozott a kiva hatálya alá. Az időszak alatt 2013-ban és 2016-ban negatív volt a korrigált pénzforgalmi eredménye. A kiva hatálya alatt nem érvényesítette az adóalapnál a veszteség miatti csökkentést. A taóban érvényesíthető-e, továbbvihető-e az elhatárolt veszteség? 2017. január 01-jétől változott jelentősen a kiva törvény, és bizonytalanok vagyunk, hogy mi is vonatkozik a kft.-re ebben az esetben. köszönettel: Fábik-Balogh Éva

Üzletrész-értékesités bevételének elhatárolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünknél tartós részesedés értékesítése történt 2017-ben jelentős nyereséggel. Az adásvételi szerződésben foglalt feltételek szerint a vételár kifizetése 72 hónap alatt történik. Kérdésem, hogy a vételár további éveket érintő része elhatárolható-e abban az esetben, ha az ellenérték kifizetéséhez az értékesítő cég 72 havi kölcsönt is nyújtott? Köszönöm!

Költségtérítés és utalványok átadása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kettős könyvvitelt vezető vállalkozás 2018. január hónapban téríti meg munkavállalójának kiküldetési rendelvény alapján 2017. november–december hónapra vonatkozó gépkocsi-használatát. Kell-e időbeli elhatárolást alkalmazni? Szakmunkástanulók részére az adott hónapban teljesített szakmai napok után, törvényi előírásnak megfelelően Erzsébet-utalványt ad a vállalkozás. Az utalványok átadása tárgyhónapot követően történik. Kell-e időbeli elhatárolást alkalmazni? Köszönettel: Fischer T.

Banki kamatfizetés Kérdés

Beruházási hitel IV. negyedévi kamatát a pénzintézet a következő év első bankkivonatában szerepeltette, ekkor került kifizetésre a bankkamat. Kérdés: passzív elhatárolásként kell könyvelni a beruházási hitel IV. negyedévi kamatát? Elhatároltam a beruházási hitel kamatát, de a banki igazolásban ez az összeg 2018-ban a kifizetés napján szerepel. Köszönettel: Négyökrüné

Pénzügyi lízing – időbeli elhatárolás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Nyílt végű pénzügyi lízing időbeli elhatárolásával kapcsolatban szeretnék segítséget kérni. Vázolnám az adatokat: Számla kelte: 2017.12.25. Teljesítés időpontja: 2018.01.14. Fizetési határidő: 2018.01.14. Vonatkozási időszak: 2017.12.14-2018.01.13 Kamattörlesztés: 2352 forint (alanyi adómentes) Tőketörlesztés: 31 115 forint plusz áfa Segítséget kérnék a könyvelésében. Köszönöm.

Mikrogazdálkodó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Mikrogazdálkodói beszámolónál a 2018. 01.10. kiállítású számla, amelynek számviteli teljesítése decemberi, 2017.évi bevételnek számít? Lehet alkalmazni a mikrobeszámolónál elhatárolást? Üdvözlettel.

Egy példa az év végi elhatárolásra Cikk

A számla helyes könyvelésének lépéseiről, az elhatárolás feltételeiről kérdezte egyik olvasónk az Adózóna szakértőjét a nála felmerült konkrét probléma kapcsán. Antretter Erzsébet, a Niveus Consulting Group szenior menedzsere válaszolt.

Egészségügyi szolgáltatók díjazása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az elmúlt napokban az egészségügyi szolgáltatók (fogorvosok, betegszállítók) egyszeri kiegészítő díjazást kaptak. E díjazás a működéssel összefüggésben használható fel. Kérdésünk e díjazás könyvelésével kapcsolatosan merült fel. Ezen egyszeri támogatást a tárgyévi bevételek között kell-e szerepeltetni, vagy esetleg el kell határolni? Ez kapcsolódhat a bérfejlesztésükhöz, de gépberuházást is finanszírozhat belőle a vállalkozás. A betegszállítók a 2016. december 1. és 2017. november 30. közötti teljesítményük arányában kapták a kiegészítő díjazást. Ha ebben az irányban gondolkozunk, akkor tekinthetjük ezt a 2017-es év kiegészítő utófinanszírozásának? Ha a jövőbeni működésükre használják, akkor elhatárolandó, s a konkrét felhasználással szemben kellene feloldani a 2018-as évben? Segítségét köszönjük!

Év végi elhatárolás Kérdés

Tisztelt Szakértő! A felek az Áfa tv 58. § szerint ellenérték meghatározott időszakra történő megállapításáról állapodtak meg. A szoftverbérletről szóló számla kelte 2017. 12. 28., teljesítési dátum 2017. 12. 28., fizetési határidő 2018. 03. 02. A számla teljes egészében a 2018. évre szól. Az Szt. 15. § (7) szerint a költségnek ahhoz az időszakhoz kell kapcsolódnia, amikor az gazdaságilag felmerül. A 16. § (2) szerint a két vagy több üzleti évet érintő eseményt arányosan el kell határolni. Ugyancsak az Szt. 32. § (1) szerint viszont időbeli elhatárolásként kell a mérlegben kimutatni a fordulónap előtt felmerült összeget, amely költségként csak a fordulónapot követő időszakra számolható el. Itt nem említi a két vagy több időszakot. Kérdés: mik a számla helyes könyvelésének lépései, kell-e, lehet-e elhatárolni? A választ köszönöm!

Pályázatírás költsége Kérdés

Tisztelt Szakértő! A pályázatíró sikerdíját milyen arányban kell aktiválni, ha a pályázathoz több gép beszerzése is kapcsolódik? El lehet-e határolni (illetve értékcsökkenés arányosan bevételként visszaírni) az elnyert pályázat támogatói szerződésében szereplő támogatás összegét, ha még elszámolást nem nyújtottunk be és így a támogatás összegét nem folyósították? Februárban több gép beszerzésére adtunk be pályázatot, ebből márciusban vettünk is egy gépet (saját felelősségre), majd októberben értesítettek bennünket, hogy nyertünk a pályázaton. Mivel a projektek megvalósítására van egy évünk, csak az előleget hívtuk le, így 2017-ben költségelszámolásra nem fog sor kerülni. Válaszát előre is köszönöm!

Teljesítés időpontja végelszámolás esetén Kérdés

Külföldi tulajdonosok egy cég végelszámolásáról határoztak. A végelszámolást november 20-ai időponttal megkezdték. Ezt megelőzően a cég egy szolgáltatási munkát végzett. A teljesítési igazolás november 23-a keltezésű. Melyik időszakra kell elszámolni a bevételt? A végelszámolás előtti vagy a végelszámolás alatti időszak bevétele ez? A teljesítés igazolás miatt a számla teljesítése is november 23., de a tényleges munkavégzés a végelszámolás kezdete előtt történt. El kell határolni a bevételt? Előre is köszönöm.

Vissza nem térítendő támogatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy vállalkozás 2017. évben benyújtott pályázat keretében vissza nem térítendő támogatásra jogosult. A tárgyévben támogatási előleg került kifizetésre. A projekt fizikai befejezése 2018. A támogatási előleg számviteli elszámolása hogyan történik, rövid lejáratú kötelezettségek között kell kimutatni a mérlegben? Mikor kell átvezetni az egyéb bevételek közé, illetve elhatárolni azt? Várom szíves válaszukat! Köszönettel.

Üzletrész értékesítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném a segítségét kérni a következő esetre vonatkozóan. "A" Zrt. értékesíti egyik üzletrészét egyik partnerének ("B" Kft.). Az szerződés megkötésére 2017.01.10-én kerül sor, viszont a szerződésben kikötik, hogy az eladó egészen addig tulajdonosa marad a kft.-nek, amíg a vételár teljes egészében kifizetésre nem kerül, aminek határideje 2019. A kérdésem az lenne, hogy ebben az esetben miképp kell kimutatni a főkönyvben az értékesítést, illetve, hogy a megállapított vételár már a 2017-es évben megjelenik, mint bevétel? Esetleg csak a megfizetett vételárrészleteket könyveljük bevételként, a fennmaradó részt pedig határoljuk el és a beérkezett utalások időpontjában oldjuk fel? Válaszát köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Nyereményjáték szervezése üzletszerűen

Antretter Erzsébet

adószakértő, igazgató

Niveus Consulting Group Kft.

Termékexport de EU-ba történő szállítás

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 január
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close